.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 10:15

Energica EMCE - Νέος ηλεκτροκινητήρας σε συνεργασία με την MAVEL

Η γνωστή από την ενιαία κατηγορία MotoE του MotoGP, Energica, παρουσίασε σε συνεργασία με την επίσης ιταλική εταιρεία Mavel, τον νέο ηλεκτροκινητήρα της υπό την ονομασία EMCE.

Το ακρωνύμιο EMCE προέρχεται από την φράση Energica Mavel Co-Engineering, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη νέα συνεργασία της Energica με την Mavel.

Η Mavel είναι μια εταιρεία έρευνας, εξέλιξης και παραγωγής, που ειδικεύεται στον τομέα των ηλεκτρονικών και αυτοματισμών. Έχει τη βάση της στο Point-Saint-Martin της Valle D’Aosta, ενώ στεγάζεται σε ένα πρώην υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Μέχρι πρότινος, η Mavel συνεργαζόταν αποκλειστικά με κατασκευαστές αυτοκινήτου, και η συνεργασία της με την Energica σηματοδοτεί το ντεμπούτο της στον κόσμο των 2 τροχών.

Ο νέος EMCE ηλεκτρικός κινητήρας θα φορεθεί αποκλειστικά από την γκάμα της Energica.

Ο Giampiero Testoni, CTO της Energica δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «η εισαγωγή του νέου EMCE κινητήρα στην γκάμα της Energica είχε σχεδιαστεί για το 2022, όμως μετά από τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, αποφασίσαμε να εστιάσουμε στον σχεδιασμό του νέου κινητήρα, ο οποίος σε συνεργασία με την Mavel ετοιμάστηκε μέσα σε μόλις 6 μήνες, για να φορεθεί και στα μοντέλα του 2021.»

Ανάμεσα στα δυνατά σημεία του νέου EMCE κινητήρα περιλαμβάνονται και τα κάτωθι:

  • Πρωτοποριακή γεωμετρία σε ρότορα και στάτορα, που ελαχιστοποιούν τις απώλειες ενέργειας και μεγιστοποιούν την απόδοση. Η ομοιομορφία της ροπής και η βελτιστοποίηση στην κατανομή των μαζών δημιουργούν μοναδική απόδοση σε ισχύ και ροπή.
  • Πρωτοποριακή και πατενταρισμένη ψύξη του ρότορα.
  • Αλγόριθμοι προσαρμοστικού ελέγχου που δημιουργούν έναν εξαιρετικά αποδοτικό εναλλάκτη (inverter).
  • Πατεντατρισμένοι αισθητήρες που συλλέγουν και αποθηκεύουν δεδομένα λειτουργίας του κινητήρα, ώστε να προβλέπουν την αρχή κάθε πιθανής μηχανικής βλάβης.
  • Επιπλέον, χάρη στον νέο EMCE, η μέγιστη ισχύς ανέβηκε στους 169 hp / 8.500 rpm και η ροπή στα 21,9 κιλά, ενώ με το νέο ελαφρύτερο σύστημα ψύξης (κοινό για κινητήρα και εναλλάκτη) οι μοτοσυκλέτες θα είναι ελαφρύτερες κατά 10 ολόκληρα κιλά, με αύξηση αυτονομίας 5-10%!

Θυμίζουμε πως η ψύξη πριν τον EMCE στις μοτοσυκλέτες της Energica γινόταν με λάδι, ενώ πλέον γίνεται με υγρόψυξη.

Ο νέος EMCE κινητήρας θα κάνει την εμφάνιση του πρώτα σε Ευρώπη και Η.Π.Α. ενώ η Ασία θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Φθινόπωρο.

Στα στοιχεία επιδόσεων των μοτοσυκλετών της Energica με τον νέο EMCE κινητήρα, διαβάζουμε για επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα που ανάλογα με το μοντέλο κυμαίνεται από 2,9 έως 2,6 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα περιορισμένη με κόφτη στα 240 χλμ/ώρα, βάρος 260 κιλών για την EGO+, και αυτονομία ανάλογα με το μοντέλο από 200 έως 420 χιλιόμετρα.

Τα Riding Modes του κινητήρα είναι 4 (Eco, Standard, Wet, Sport), έχουμε 4 χάρτες ανάκτησης ενέργειας (Low, Medium, High, Off) και park assistant με κίνηση χαμηλής ταχύτητας εμπρός και όπισθεν. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 10:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon