.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 17:43

Η Honda πατεντάρει σύστημα κίνησης 2x2 με επανάκτηση ενέργειας

Με τα σχέδια της πατέντας που κατέθεσε στην Ιαπωνία η Honda δείχνει προς το ηλεκτρικό της μέλλον.

Στην πρόσφατη Ιαπωνική πατέντα που δημοσιεύει το Αμερικανικό περιοδικό Cycle World, η Honda στρέφει το ενδιαφέρον της στα συστήματα επανάκτησης ενέργειας (regenerative braking) που χρησιμοποιούνται εκτενώς πλέον στα ηλεκτρικά οχήματα.

Πρόκειται για διατάξεις που αποσκοπούν στο να εκμεταλλευτούν την ενέργεια που ξοδεύεται κατά το φρενάρισμα για να διαφύγει ως θερμότητα τελικά, επανακατευθύνοντάς τη προς τη φόρτιση των μπαταριών του οχήματος.

Στα αυτοκίνητα αυτή η τεχνολογία είναι πολύ διαδεδομένη, ενώ και στα ηλεκτρικά δίκυκλα συναντάμε συχνά ανάλογες εφαρμογές, μόνο που στη δεύτερη περίπτωση τα κέρδη είναι συνήθως ασήμαντα, σαφώς πολύ μικρότερα από τα ανάλογα στα τετράτροχα.

Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τις δυναμικές διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών οχημάτων, καθώς στα αυτοκίνητα η δύναμη πέδησης μοιράζεται σε όλους τους τροχούς, ενώ στα δίκυκλα το βασικό φρένο είναι το μπροστινό και η πίεση σε αυτό αλλάζει την κατανομή βάρους καθώς το μπροστινό βυθμίζεται.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η μετάδοση κίνησης στις μοτοσυκλέτες είναι στον πίσω τροχό, ο οποίος μάλιστα “ελαφρώνει” πολύ στη διάρκεια του φρεναρίσματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο το όποιο κέρδος από την επανάκτηση ενέργειας.

Κάπου εδώ έρχεται το σκεπτικό της Honda, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα με δύο τρόπους ταυτόχρονα: πρώτον βάζοντας έναν ηλεκτροκινητήρα και στον μπροστινό τροχό και, δεύτερον, σχεδιάζοντας ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας πολύ πιο αποδοτικό από τα σημερινά.

Αυτό είναι το ακριβές αντικείμενο της συγκεκριμένης πατέντας, στην οποία το μπροστινό μοτέρ μεταδίδει την ισχύ του μέσω υδραυλικής διάταξης – περίπου όπως στο δικίνητο Yamaha WR450F 2-Trac με τη πρωτότυπη υδραυλική μετάδοση της Ohlins πίσω στο 2004.

Αυτό το μοτέρ μπορεί να λειτουργεί μεταφέροντας ενέργεια κίνησης από τον ηλεκτροκινητήρα, αλλά την ώρα του φρεναρίσματος χρησιμοποιεί αντίστροφα την πίεση στο υδραυλικό του κύκλωμα για να την μετατρέψει ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια που θα φορτίσει τη μπαταρία.

Με δεδομένο πως ήδη ζούμε τα πρώτα, άγουρα χρόνια της ηλεκτροκίνησης, τέτοιες ιδέες έχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν στις ηλεκτρικές Honda του αύριο (ή μεθαύριο), προσφέροντας μάλιστα μια υπηρεσία που στοχεύει ευθέως σε ένα από τα δομικά προβλήματα των σύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων: την αυτονομία. Με το να βελτιστοποιηθεί η επανάκτηση ενέργειας, οι ίδιες σημερινές μπαταρίες θα μπορούν να βγάλουν ρεαλιστικά περισσότερα χιλιόμετρα ανά φόρτιση και αυτό ήδη αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο.

Η μετάδοση κίνησης και στους δύο τροχούς είναι έτσι κι αλλιώς πολύ ευκολότερη να επιτευχθεί σε ηλεκτρικές εφαρμογές, γεγονός που ενδεχομένως να την κάνει πολύ πιο δημοφιλή. Αν τώρα η διάταξη της Honda καταφέρνει να σώσει ένα υπολογίσιμο ποσοστό της ενέργειας που χάνεται στο φρενάρισμα, διπλό το κέρδος.

Πηγή: Cycle World (με μερικά ακόμη σχέδια από την πατέντα της Honda)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon