.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 14:33

Tough Turban – Τουρμπάνι μοτοσυκλέτας για πιστούς Σιχ αναβάτες

Το είδαμε κι αυτό.

Η θρησκεία των Σιχ (Sikh) αναπτύχθηκε στην Ινδία τον 15ο αιώνα και σήμερα συνιστά την πέμπτη μεγαλύτερη οργανωμένη θρησκεία στον κόσμο. Κάποια στοιχεία στην ένδυση των Σιχ κουβαλούν ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό και πρωτίστως το τουρμπάνι που φορούν στο κεφάλι.

Ακριβώς αυτή η θρησευτική σημασία που έχει το τουρμπάνι έχει οδηγήσει κάποιες χώρες στο να εκδόσουν εξαιρέσεις στην υποχρέωση χρήσης κράνους για Σιχ μοτοσυκλετιστές. Εκτός της Ινδίας, χώρες με υπολογίσιμο πληθυσμό Σιχ είναι η Αγγλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και το Πακιστάν, και κάποιες εξ αυτών έχουν νομοθετήσει σχετικές εξαιρέσεις, είτε για συγκεκριμένες επαρχίες ή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως το ανώτατο όριο 50 km/h στη Νέα Ζηλανδία για τους ξεκράνωτους Σιχ.

Στον Καναδά ωστόσο η εφευρετικότητα ενός εμπόρου Harley-Davidson το πήγε πολύ παρακάτω το ζήτημα. Η Pfaff Harley-Davidson από το Οντάριο εξέλιξε ένα τουρμπάνι σχεδιασμένο να προστατεύει το κεφάλι του αναβάτη του σε περίπτωση ατυχήματος.

Το Σκληρό Τουρμπάνι (Tough Turban) κατασκευάζεται από τρεις στρώσεις:

- Πρώτα, στο εσωτερικό συναντάμε ένα ειδικό εύκαμπτο αφρώδες υλικό στρατιωτικής προέλευσης που έχει την ιδιότητα να σκληραίνει ακαριαία μόλις ασκηθεί πάνω του δύναμη.

- Το μεσαίο στρώμα είναι ένα συνθετικό προστατευτικό πλέγμα, τυπωμένο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, που εμπνέεται από τα μεταλλικά πλέγματα που φορούσαν κάποτε οι πολεμιστές Σιχ για την προστασία τους – καθώς και τότε δεν φορούσαν κράνος στη μάχη, μόνο τουρμπάνι.

- Το τελευταίο και εξωτερικό στρώμα κατασκευάζεται από συνθετικό ύφασμα DYNEEMA, το οποίο είναι δέκα φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι και χρησιμοποιείται κυρίως σε αλεξίσφαιρο εξοπλισμό.

Το Σκληρό Τουρμπάνι εξελίσσεται σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα των Σιχ στο Οντάριο του Καναδά και στόχος του σε πρώτη φάση είναι να προσφέρει τυπική προστασία στο κρανίο για όσους καβαλούν δίτροχο εκμεταλλευόμενοι τις εξαιρέσεις χρήσης κράνους. Δεν διαθέτει προφανώς καμιά επίσημη έγκριση ώστε να θεωρηθεί υποκατάστατο του κράνους μοτοσυκλέτας για όλους εμάς τους υπόλοιπους που υποχρεούμαστε να φοράμε την προστασία μας κανονικά και με τον Νόμο.

Εξίσου ενδιαφέρον ωστόσο είναι και το γεγονός πως οι δημιουργοί του προσφέρουν δωρεάν στην ιστοσελίδα τους όλα τα σχέδια και τα απαραίτητα προγράμματα για 3D εκτύπωση ώστε ο καθένας να μπορεί να παράξει το εν λόγω τουρμπάνι.

Βρείτε τα όλα στην ιστοσελίδα του Tough Turban

Δείτε στη συνέχεια ένα επεξηγηματικό βίντεο με την τεχνολογία του Tough Turban

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 14:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon