.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 12:38

Αγγλική αστυνομία - Συσκευές εντοπισμού σε όλα τα δίκυκλα και άλλες φρικαλεότητες

Μερικές φορές είναι πολύ τρομακτικό να ακούς τις αρχές να ενστερνίζονται τακτικές του στυλ “πονάει χέρι, κόβει χέρι”.

Η Επίτροπος της Αστυνομίας της Northumbria στην Αγγλία, Kim McGuinness, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τις επίσημες μοτοσυκλετιστές οργανώσεις όταν ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης της χώρας να επιβάλλει τη χρήση συσκευών εντοπισμού (trackers) σε όλα τα δίκυκλα. Τρομάρα της, κι έχει αυτό το τόσο βαρύ επώνυμο...

Η κυρία McGuinness θεωρεί πως το να “παρακολουθούμε διαρκώς τη θέση και την ταχύτητα” των οχημάτων θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση παράνομων και αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Όπως ήταν φυσικό στο άκουσμά της η πρόταση προκάλεσε έναν χαμό, με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Μοτοσυκλετιστών, Craig Carey-Clinch, να δηλώνει το προφανές: “Πολλοί μοτοσυκλετιστές είναι νομοταγείς πολίτες και δεν θα εκτιμήσουν το σημάδεμα λες και είναι εγκληματίες. Δυστυχώς πρόκειται για μια ιδέα που ειπώθηκε χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και η οποία εγγυάται αρνητική επίδραση στους νόμιμους δικυκλιστές, τουλάχιστον κατά της ιδιωτικότητάς τους, μα δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα στους παραβάτες, των οποίων η πρώτη κίνηση θα είναι απλά να απενεργοποιήσουν ή να αφαιρέσουν τους trackers.”

Αυτά συμβαίνουν όταν νομοθετούν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα επί του αντικειμένου τους. Στην ουσία η Αγγλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα εγκληματικότητας με πολλές κλοπές δικύκλων και βίαιες συμμορίες με σκούτερ που λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές. Η λύση βέβαια θα ήταν να κάνει το κράτος και η αστυνομία τη δουλειά της, αντί να προτείνει να την πληρώσουμε όλοι μαζί επειδή προφανώς αδυνατεί να εξασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτά τα ζητήματα γεννούν προτάσεις που θα τις ζήλευε κάθε πραξικοπηματίας δικτάτορας ανά τον πλανήτη που σέβεται τον εαυτό του, και τώρα η Αγγλία αρχίζει να πρωτοτυπεί με τις φαεινές ιδέες των αρχόντων της.

Στο Doncaster, λ.χ., ο τοπικός δήμαρχος ζητά από το υπουργείο Μεταφορών της χώρας να υποχρεωθούν σε έκδοση πινακίδων όλα τα εκτός δρόμου δίκυκλα και ATV. Νιώθει, λέει, την αγανάκτηση της Αστυνομίας όταν πιάνει έναν παραβάτη και μετά του επιστρέφεται το όχημα για να παραβεί εκ νέου τον νόμο αργότερα.

Έτσι προτείνει την υποχρεωτική ταξινόμησή τους και μάλιστα ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώνει για ποιον λόγο έχει ένα εκτός δρόμου όχημα και τι θέλει να το κάνει. Άραγε η απάντηση “όχι δεν είμαι αγρότης, θέλω ένα ATV για να βολτάρω εκτός δρόμου” θα ικανοποιήσει τον κύριο δήμαρχο;

Αρκετές αστυνομικές δυνάμεις της Αγγλίας έχουν συστήσει ομάδες με χωματερά οχήματα, δίκυκλα και τετράκυκλα. Αυτή δεν υποτίθεται πως είναι η δουλειά τους; Ας την κάνουν λοιπόν πριν αποφασίσουν να τιμωρήσουν συλλήβδην οποιονδήποτε έλαχε να έχει “λάθος” γούστα, όπως λ.χ. να κάνει τη βόλτα του νόμιμα στο χώμα.

Ένα άλλο πρόσφατο σχέδιο της αστυνομίας της Northumbria ήταν να ψεκάζουν τους παραβάτες μοτοσυκλετιστές με ένα ειδικό σπρέι που είναι άχρωμο, άοσμο και ακίνδυνο (δες κεντρική φωτό), ωστόσο δεν πλένεται με τίποτα και στην ουσία μαρκάρει τα ρούχα αυτού που ψεκάστηκε. Μέχρις ότου βέβαια να ξεφορτωθεί ο κλέφτης το κλεμμένο μηχανάκι και να αλλάξει παντελόνι....

Αυτού του είδους οι τακτικές και προτάσεις φέρνουν αποτελέσματα μόνο στη φαντασία φοβικών και ανίδεων μυαλών. Στην πράξη το να γεμίσεις τον κόσμο κάμερες και τα μηχανάκια με trackers εξυπηρετεί μόνο έναν σκοπό: τζίρο και μίζες, να κινηθεί το μετρητό στην αγορά.

Αν έκαναν όλοι τη δουλειά τους σωστά και οι εγκληματίες πιάνονταν και δεν έβγαιναν αυτομάτως έξω με μια επίπληξη και χαδάκια, ίσως να μη χρειαζόταν να στηθεί όλη η κοινωνία αντιμέτωπη απέναντι στη λογική. Λέμε τώρα...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 12:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon