.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 13:08

Διόδια με αυτοκόλλητη βινιέτα – Νέος διαγωνισμός στον ορίζοντα

Με στόχο την αναλογική χρέωση, το υπουργείο Μεταφορών επιστρέφει στο θέμα των ηλεκτρονικών διοδίων.

Με ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μεταφορών προλογίζεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος διέλευσης από τα διόδια.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη μέθοδος αφορά μια προπληρωμένη κάρτα διόδου, η φύση της οποίας δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένη. Κατά την επικρατέστερη σκέψη φαίνεται πως είναι σε μορφή αυτοκόλλητου (βινιέτα) που θα τοποθετείται στο παρμπρίζ και θα “διαβάζεται” από ειδικές κάμερες στα διόδια.

Αυτό το αυτοκόλλητο θα μπορεί να φορτωθεί με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό – όπως μια προπληρωμένη κάρτα – αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μπορεί να συνδεθεί απευθείας με λογαριασμό του χρήστη.

Η παραπάνω διαδικασία είναι ένα πρώτο βήμα για την αναλογική χρέωση διοδίων ανάλογα με τη διανυθείσα απόσταση, γεγονός που απαιτεί βέβαια μια νέα εγκατάσταση από πλευράς αυτοκινητοδρόμων, καθώς θα πρέπει να εγκατασταθούν τα κατάλληλα ηλεκρονικά μέσα στα διόδια, τα οποία θα διαβάζουν τις βινιέτες και θα χρεώνουν αυτομάτως το αναλογούν ποσό.

Ο σχετικός διαγωνισμός για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των διοδίων αναμένεται να οργανωθεί εκ νέου, καθώς η προηγούμενη προσπάθεια το 2019 δεν τελεσφόρησε.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται και μια ειδική κάρτα για ΑμΕΑ, η οποία θα τους επιτρέπει πρόσβαση στα διόδια είτε με μειωμένο ή και με μηδενικό αντίτιμο. Φαίνεται πως η τελική απόφαση για το αντίτιμο θα ληφθεί κατά περίπτωση, από τον παραχωρησιούχο του κάθε αυτοκινητοδρόμου.

Εκτός των οργανωτικών και εξοπλιστικών ζητημάτων των διοδίων, αναμένεται και η έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα καθορίζει τα πρόστιμα για τους παραβάτες, καθώς και τα όργανα και οι διαδικασίες επιβολής και είσπραξης αυτών.

Είναι η πολλοστή φορά που ακούμε για χιλιομετρικό υπολογισμό του αντιτίμου των διοδίων, με ισάριθμες γαρνιτούρες για απόκτηση του σχετικού εξοπλισμού και διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και δεν καταλήγουν πουθενά.

Κανείς ωστόσο δεν έχει απευθυνθεί στην πιο καυτή πατάτα αυτής της συνταγής: Όπου εφαρμόζονται αναλογικά διόδια, οι σταθμοί ελέγχου με τα πολλά γκισέ είναι στις εξόδους, όχι στις εισόδους. Εμείς εδώ τα χτίσαμε ανάποδα, βασισμένα σε μια άλλη λογική, η ανατροπή της οποίας δεν φαντάζει καθόλου απλή.

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς οραματίζονται στο υπουργείο αυτό το αναλογικό σχήμα διοδίων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon