.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:48

R.I.P. Manuel Soler (1957-2021) – Χάθηκε ένας πρωτοπόρος του Trial

Ο τετράκις πρωταθλητής στην πατρίδα του και πρώτος Ισπανός που πήρε νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial έφυγε νωρίς από τη ζωή, μόλις στα 63 του χρόνια.

Πολύ μακάβρια έχει μπει το 2021 για τη Μοτοσυκλέτα, καθώς ήδη μετράμε τις απώλειες των Hubert Auriol, Joel Roberts, Jan de Vries, Arturo Tizón και Pierre Cherpin στις πρώτες 21 μέρες του νέου έτους. Σε αυτές τώρα προστίθεται ο πολύ πρόωρος χαμός του Manuel Soler.

Γεννημένος στη Βαρκελώνη στις 9 Μαρτίου 1957, ήταν γιος του Joan Soler i Bultó, δηλαδή ανηψιός του ιδρυτή της Bultaco – και ξάδελφος του, γνωστού μας από τα MotoGP, Sete Gibernau που είναι γόνος της ίδιας οικογένειας.

Η οικογενειακή ενασχόληση προφανώς και έστρεψε από νωρίς τον Soler στη μοτοσυκλέτα και δη στο Trial, το οποίο ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην Ισπανία ήδη από τη δεκαετία του 1970. Ο Soler εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, έχοντας δίπλα του τη Bultaco, αλλά και τον τετράκις πρωταθλητή Ισπανίας και ξάδελφό του, Ignasi Bultó, ξεκινώντας να αγωνίζεται στο εθνικό του πρωτάθλημα σε ηλικίες που δεν του επιτρεπόταν να συμμετέχει στην επίσημη κατάταξη – έτσι αγωνιζόταν δίχως αριθμό, με ένα Χ στη μοτοσυκλέτα του.

Χάρη στο μικρό του ύψος και την τεράστια θέληση, στην Ισπανία έμεινε γνωστός ως το Μικρό Τέρας, ιδιαίτερα όταν το 1974, σε ηλικία 17 ετών, κατέκτησε το πρώτο του Ισπανικό πρωτάθλημα με σαρωτική κυριαρχία επτά νικών σε επτά αγώνες. Ακολούθησαν άλλα τρία σερί πρωταθλήματα ως και το 1977, ενώ τις επόμενες δύο χρονιές τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, πίσω από τον Toni Gorgot που αγωνιζόταν επίσης με Bultaco.

Στο μεταξύ είχε αρχίσει να αγωνίζεται και στο παγκόσμιο, φτάνοντας σε ένα σημαντικό ορόσημο το 1979, όταν πήρε τη νίκη στη Φινλανδία για να γίνει ο πρώτος Ισπανός που κέρδιζε αγώνα Παγκοσμίου Trial, ανοίγοντας τον δρόμο για μια γενιά συμπατριωτών του που έφτασε στην κατάκτηση του παγκοσμίου τελικά λίγα χρόνια αργότερα με τον Jordi Tarrés και στη μετέπειτα απόλυτη κυριαρχία της Ισπανίας στο άθλημα που σήμερα έχει μετουσιωθεί στους 28 σερί τίτλους (!) του Toni Bou.

Tο 1980 η Bultaco είχε μπει στη δίνη της χρεωκοπίας και ο Soler μετακινήθηκε σχεδόν υποχρεωτικά στην έτερη Ισπανίδα πρωταγωνίστρια του Trial, Montesa, με την οποία κατέκτησε άλλες τρεις νίκες στο παγκόσμιο Trial, φτάνοντας ως την κορυφαία του επίδοση, την 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1981.

Ο Manuel Soler αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του συνεπεία ενός τροχαίου ατυχήματος που είχε πρόσφατα και ο θάνατός του την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 αποδίδεται σε καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

manuel soler 4

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon