.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 09:22

R.I.P. Hubert Auriol - Ο “Αφρικανός” δεν είναι πια μαζί μας

Ο θρύλος του Rally Dakar, ο αναβάτης που τερμάτισε αγώνα του Rally Dakar με σπασμένους και τους 2 αστραγάλους, ο άνθρωπος που χάρισε την Off-road αίγλη στην οικογένεια G/S της BMW, ο πρώτος αναβάτης που κέρδισε το αυθεντικό Raly Dakar τόσο με 2 όσο και με 4 τροχούς, ο Hubert Auriol, γνωστός και ως ο “Αφρικανός”, πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 2021 λόγω Κορωνοϊού.

Ο Hubert Auriol, γεννήθηκε στην Addis Abeba της Αιθιοπίας στις 7 Ιουνίου του 1952, ενώ ξεκίνησε να αγωνίζεται σε αγώνες Motocross & Enduro το 1973. Από το 1979 έως το 1994 συμμετείχε στο Rally Paris-Dakar, τις εννέα πρώτες φορές με μοτοσυκλέτα, και τις υπόλοιπες εφτά με αυτοκίνητο. Ήταν ο πρώτος που κέρδισε το Rally Dakar με μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο, και έκτοτε μόνο οι Stephane Peterhansel και Nani Roma έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο.

Οδηγώντας μια BMW R80G/S της BMW Γαλλίας κέρδισε το Dakar το 1981 και το 1983, ενώ τερμάτισε δεύτερος το 1984. Την προτελευταία μέρα του Dakar του 1987 έσπασε και τους 2 αστραγάλους του, ενώ βρισκόταν επικεφαλής στην κατάταξη, χάνοντας έτσι τη νίκη από τον μεγάλο αντίπαλο του, Cyril Neveu!

Δείτε ΕΔΩ το θρυλικό βίντεο, στο οποίο ο Auriol τερματίζει το 87 με σπασμένους αστραγάλους, και κλαίγοντας από τους πόνους και τη συγκίνηση, λέει “ήταν ένα θαυμάσιο ράλι, είχαμε φοβερή μάχη με τον Cyril. Είναι καλύτερος. Σταματώ τις μοτοσυκλέτες.”

Όπως καταλαβαίνετε και από το συγκεκριμένο συγκλονιστικό περιστατικό, ο Auriol θα μείνει στην ιστορία πέρα από τους τίτλους και τις ικανότητες του σε 2 τροχούς, και ως ένας πραγματικός gentleman των αγώνων.

Αργότερα, με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Jean-Michel Caradec'h ο Auriol θα έγραφε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο "Paris Dakar. Une histoire d'hommes”, εξιστορώντας τις περιπέτειες του στο Rally Dakar, ενώ ένα δεύτερο βιβλίο για τον “Αφρικανό” κυκλοφόρησε το 2018.

Το 1988 ο Auriol ξεκίνησε να συμμετέχει με αυτοκίνητο, κερδίζοντας το Rally Dakar το 1992 στη θέση του οδηγού ενός Citroen ZX Rallye Raid, με συνοδηγό τον Philippe Monnet.

Το 1994 προσελήφθη στην διοργανώτρια εταιρεία του Dakar (ASO), στη θέση του διευθυντή του αγώνα που κέρδισε 3 φορές, ξεκίνησε τα νέα του καθήκοντα στην έκδοση του 1995, ενώ παρέμεινε σε αυτή την θέση μέχρι το 2004.

Ο Auriol ήταν ένας από τους ιδρυτές του Africa Eco Race, του ράλι που παρέμεινε στην Αφρική, ενώ το 1987 σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ για τον ταχύτερο περίπλους της Γης με ελικοφόρο αεροπλάνο -ως μέλος 4μελούς ομάδας-, σε 88 ώρες και 49 λεπτά.

Το 2017 η BMW Motorrad τον τίμησε με την παρουσίαση του BMW R nineT Urban G/S, και με το βίντεο THE SPIRIT OF A LEGEND, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

O Auriol υπέφερε εδώ και καιρό από καρδιαγγειακή νόσο, και εισήχθη στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2020 καθώς είχε νοσήσει από την Covid-19. Ο Auriol δεν κατάφερε να βγει νικητής σε αυτή τη μάχη, και απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου του 2021, από καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Καλό ταξίδι Hubert.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 09:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon