.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 15:28

Indian - Πατέντα για adaptive προβολέα που αλλάζει σχήμα δέσμης ανάλογα την ταχύτητα!

Η Indian παρουσίασε έναν υπέρ-εξελιγμένο τεχνολογικά προβολέα, που χάρη σε μια πλειάδα από αισθητήρες έχει adaptive (προσαρμοστική) λειτουργία, φωτίζοντας το εσωτερικό της στροφής, ενώ παράλληλα αλλάζει και το σχήμα / εύρος της δέσμης του ανάλογα την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας!

Τους adaptive προβολείς τους γνωρίζουμε από την εποχή του... Citroen DS, του θρυλικού γαλλικού "βάτραχου" του 1955. Πρώτα εφαρμόστηκαν στα αυτοκίνητα, ενώ πολλά-πολλά χρόνια αργότερα, πέρασαν και στις μοτοσυκλέτες.

Με τη βοήθεια αισθητήρων αντιλαμβάνονται την κλίση της μοτοσυκλέτας, και ανάβουν διαφορετικές λυχνίες φωτίζοντας το εσωτερικό μιας στροφής, την ώρα που η μοτοσυκλέτα “κοιτάει” μπροστά. Σε μια πιο βαριά και πολύπλοκη έκδοση έχουν και λυχνίες που στρίβουν, προς το εσωτερικό της στροφής.

Μέχρι τώρα όμως όλοι οι προβολείς, adaptive η μη, λειτουργούσαν στη μικρή σκάλα. Η Indian ανεβάζει τον πήχη, με την adaptive λειτουργία του προβολέα της πατέντας να επενεργεί και στη μεγάλη σκάλα των φώτων, με τη βοήθεια της μονάδας αδρειανακών μετρήσεων IMU της μοτοσυκλέτας.

Μέσω της IMU η μοτοσυκλέτα ανιχνεύει τη γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας και ανάβει ακριβώς τα απαραίτητα φωτιστικά σώματα (14 στο σύνολο) για να φωτίσει σωστά το εσωτερικό της στροφής.

Επιπλέον, μέχρι πρότινος όλοι οι adaptive ή μη προβολείς διέθεταν σταθερό εύρος δέσμης. Τώρα, η Indian φιλοδοξεί να ανεβάσει την απόδοση των φώτων στις μοτοσυκλέτες της ένα σκαλί πάνω, με προβολείς που θα αλλάζουν αυτόματα το εύρος της δέσμης τους, ανάλογα την ταχύτητα του οχήματος.

Στην πατέντα ο συγκεκριμένος προβολέας αλλάζει τη δέσμη σε 3 επίπεδα, στα 30, 60 και 90 χλμ/ώρα, με τη δέσμη να γίνεται ολοένα και πιο στενή και μακριά, όσο η ταχύτητα ανεβαίνει.

Για να το πετύχει αυτό η Indian χρησιμοποιεί… 21 διαφορετικούς αισθητήρες, που αναφέρονται στις πατέντες του νέου προβολέα.

Για την ώρα είναι άγνωστο τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί οι αισθητήρες που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε ραντάρ, lidar, GPS, κ.α.

Θα δούμε τις επόμενες Indian με adaptive cruise control; Με προειδοποίηση για όχημα στα τυφλά σημεία των καθρεπτών; Κάτι άλλο;

Ας αρκεστούμε στα όσα φανταστικά θα κάνει ο νέος προβολέας, και βλέπουμε τα υπόλοιπα τεχνολογικά συστήματα της Indian στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 15:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon