.
Κατηγορία Rally Dakar
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 15:12

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο αγώνας του 1982

 

Πρώτη νίκη για Honda, με Cyril Neuveu

 

Το αφιέρωμα στο Dakar Rally συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τα σημαντικότερα στοιχεία και γεγονότα του 4ου Dakar της ιστορίας που πραγματοποιήθηκε το 1982.

Τα στοιχεία του Dakar Rally 1982 με μια ματιά

Εκκίνηση: 1η Ιανουαρίου, Paris (France)

Τερματισμός: 20 Ιανουαρίου, Dakar (Lake Rose)

Ημέρα ξεκούρασης: 10 Ιανουαρίου Gao (Mali)

Μήκος Rally: 10.000 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 5.963 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: France, Algeria, Mali, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 385

Στην εκκίνηση: 233 αυτοκίνητα, 129 μοτοσυκλέτες, 23 φορτηγά

Στον τερματισμό: 127 οχήματα (94 αυτοκίνητα, 33 μοτοσυκλέτες)

Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

-Μοτοσυκλέτες: Cyril Neveu (Fra) HONDA

-Αυτοκίνητα: Claude Marreau/Bernard Marreau (Fra) RENAULT

-Φορτηγά: Groine/De Saulieu/Malferiol (Fra) MERCEDES

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

BMW: Auriol, Fenouil, Raymond Loizeaux

Yamaha: Bacou, Merel, Jean-paul Mingels

Honda: Neveu, Rigoni, Desheulles, Vassard, Drobeck

Ανεπίσημες ομάδες

BMW: Breton

Yamaha: Tchiernavsky, Pineau, Albaret

Suzuki: Ph και M Joineau

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Rover Range: Zanirolli-Lemoyne, Metge-Giroux

Lada Niva: Briavoine-Deliaire

Mercedes 280 GE: Migault-Migault, Jaussaud-Brière, Gaillard-Gauvin, Ickx-Brasseur

Renault 20: Οι αδερφοί Marreau

Buggy: Cotel-Corbetta, Sunhill-Vincent

Toyota Proto: Fougerousse-Nanouk

Φορτηγά: (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

DAF: De Rooy-Straftmans

Mercedes: Groine-De Saulieu-Malferiole

yamaha bacou 1982 dakar

Τα Highlights του αγώνα

Ανάμεσα στις πολλές διασημότητες που έλαβαν μέρος στο 4ο Dakar της ιστορίας ήταν και ο 19χρονος Mark Thatcher γιος της πρώην πρωθυπουργού της μεγάλης Βρετανίας Margaret. Ο νεαρός Βρετανός χάθηκε κατά στην έρημο Σαχάρα και βρέθηκε έπειτα από έξι ημέρες ερευνών στις οποίες συμμετείχαν αεροσκάφη από την Αλγερία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και επίγειες δυνάμεις του στρατού της Αλγερίας…

Τέσσερις αναβάτριες έλαβαν μέρος σε αυτό το Dakar: η Christine Martin, νικήτρια της κατηγορίας των γυναικών την προηγούμενη χρονιά, η Véronique Anquetil, η Nicole Maitrot και η Marie Ertaud.

Οι αδερφοί Cyril και Christophe Neuveu συμμετέχουν στο Dakar του 1982, ο δεύτερος στα αυτοκίνητα με Range Rover. Κερδίζουν και οι δύο την 5η ειδική στις κατηγορίες τους για μία νίκη αδερφική!

Με την Yamaha και την BMW να έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στα τρία πρώτα Dakar της ιστορίας η Honda προσπαθούσε ακόμη να βάλει την σφραγίδα της στο νέο τότε Dakar.

Έχοντας στις τάξεις της τον νικητή των δύο πρώτων Dakar Cyril Neveu αλλά και τους Rigoni, Desheulles, Vassard, Drobeck οι Ιάπωνες παρουσίασαν μια πολύ δυνατή ομάδα το 1982 με απόλυτο στόχο τη νίκη. Και τα κατάφεραν. Είχαν βέβαια να αντιμετωπίσουν τους αναβάτες της BMW αλλά και εκείνους της Yamaha έδειξαν ωστόσο από την αρχή ότι πηγαίνουν για τη νίκη κερδίζοντας τις δύο πρώτες ειδικές. Παράλληλα επωφελήθηκαν και από την εγκατάλειψη του Hubert Auriol, λόγω μηχανικών προβλημάτων με το κιβώτιο της BMW τού στην 7η ειδική, προβλήματα που ώθησαν τους Βαυαρούς να αποσύρουν όλους τους αναβάτες τους από τον αγώνα, για λόγους ασφάλειας. Η Yamaha από την μεριά της με τον Merel να κερδίζει τέσσερις ειδικές έκανε ό,τι μπορούσε αλλά δεν ήταν αρκετό. Από τους αναβάτες της Honda, ο Vassard έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα βρισκόμενος στην κορυφή. Ωστόσο δέχτηκε ποινή πέντε ωρών μαζί με τον Rigoni γιατί τερμάτισαν… ανάποδα στην 11η ειδική και αυτό έφερε το Neuveu στην κορυφή της κατάταξης, μια θέση που κράτησε μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας. Αυτή ήταν η 3η νίκη για τον μεγάλο Γάλλο αναβάτη σε τέσσερις συμμετοχές (!) και η πρώτη της Honda στον θρυλικό αγώνα. Στο βάθρο τον ακολούθησαν οι Philippe Vassard και Grégoire  Verhaegue (Barigo) στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Στα αυτοκίνητα είχαμε μία καθόλα γαλλική νίκη με τους αδερφούς Claude και Bernard Marreau να κερδίζουν το Dakar με Renault, ενώ στα φορτηγά θριάμβευσαν οι Groine-De Saulieu-Malferiol με Mercedes.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 14:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon