.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 18:32

Ηλεκτρικό το 54% της Νορβηγικής αγοράς οχημάτων το 2020! Τέλος οι βενζινοκινητήρες το 2025

Η Νορβηγία οδεύει ακάθεκτη στον στόχο της μηδενικής χρήσης πετρελαϊκών προϊόντων στις μεταφορές της και στην πορεία αυτή το 2020 αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο.

Μετά από μερικά χρόνια ταχείας ανόδου των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χάρη εν μέρει και σε ένα γενναίο πακέτο κινήτρων, τα συγκεντρωτικά νούμερα του 2020 δείχνουν πως πλέον κατέχουν πάνω από το μισό, 54%, της αγοράς.

Το αντίστοιχο νούμερο του 2019 ήταν 42.4% και αξίζει να σημειώσουμε πως το δεύτερο μισό του 2020 είδε μια αλματώδη αύξηση υπέρ των ηλεκτρικών που έφτασε ως το συντριπτικό 66.7% του Δεκεμβρίου!

Αυτό το 54% αφορά μόνο στα αμιγώς ηλεκτρικά με μπαταρία (BEV), αλλά στις πωλήσεις της χρονιάς αναλογεί κι ένα 29% στα υβριδικά, αφήνοντας ένα μικρούλι 17% στη γωνία για βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες.

Κι όσο αυτά ακούγονται ως επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα, οι Νορβηγοί πλέον βλέπουν ρεαλιαστικότατα τον όριο του 2025 που έχουν θέσει ως σημείο δίχως επιστροφή για τις Μεταφορές, καθώς μετά θα επιτρέπεται πια η πώληση καινούργιων οχημάτων μόνο με τεχνολογία μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικά ή υδρογόνου. Αυτό αφορά κάθε λογής όχημα,της μοτοσυκλέτας συμπεριλαμβανομένης.

Φαίνεται πως για τα αυτοκίνητα ο στόχος μπορεί και να έχει επιτευχθεί από το ίδιο το αγοραστικό κοινό ως τότε, ωστόσο για τη Μοτοσυκλέτα το χρονικό αυτό όριο δείχνει πολύ πρόωρο, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αγορά που θα μπορούσαν να στραφούν οι μοτοσυκλετιστές.

Τουλάχιστον πάντως οι Νορβηγοί στηρίζουν τη στρατηγική τους με έργα: από το 2023 όλα τα οχηματαγωγά πλοία (κρίσιμης σημασίας στις εσωτερικές μεταφορές με χιλιάδες φιορδ και νησιά) θα αγοράζονται αποκλειστικά ηλεκτρικά και ομοίως από το 2025 και όλα τα δημόσια λεωφορεία.

Όσο για κάλυψη σταθμών φόρτισης, σύμφωνα με τη Νορβηγική Ένωση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή η χώρα έχει επαρκές δίκτυο για ταυτόχρονη ταχεία φόρτιση 3,200 οχημάτων.

Για μια χώρα της οποίας το 18% του ΑΕΠ παράγεται από εξόρυξη πετρελαίου είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο ενεργητικά προσπαθεί να το εξοβελίσει από το έδαφός της.

Πηγές: Norsk Elbilforening, Reuters, Electrek

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon