.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 11:58

3D printed Carbon-συνθετικές μπιέλες και κεραμικά πιστόνια για το ελληνικό υπέρ-αυτοκίνητο Chaos των 3.000hp!

Στο πρόσφατο παρελθόν σας είχαμε γράψει για τις απίστευτες μπιέλες από μίξη συνθετικών υλικών με ίνες άνθρακα, «πλεγμένες» σε ένα απίστευτο μοτίβο, με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή, της ελληνικής Extreme Tuners του Σπύρου Πανόπουλου. Δείτε τες τώρα να συμπληρώνονται από εξίσου "εξωγήινα" 3d printed κεραμικά πιστόνια!

Η Extreme Tuners ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1999, και σχεδιάζει, κατασκευάζει, συντηρεί και πουλάει μηχανικά συστήματα για αγωνιστική χρήση, για πολυτελή αυτοκίνητα, κ.α. Πρόσφατα, ο ιδιοκτήτης της, Σπύρος Πανόπουλος, δημιούργησε την Spyros Panopoulos Automotive, μια διαφορετική εταιρεία για το νέο του project, το Ultra-Car "Chaos" με απόδοση 2.000-3.000 ίππων ανάλογα την έκδοση!

spyros panopoulos chaos 00022

Το υπέρ-αυτοκίνητο "Χάος" αναμενόταν να παρουσιαστεί στο σαλόνι της Γενεύης, πριν εκείνο ακυρωθεί λόγω του Κορωνοϊού, ενώ πρόκειται για ένα δημιούργημα με εξωπραγματική τεχνολογία στο design αρκετών εξαρτημάτων του, με 3d printing και υλικά που δεν έχουμε συνηθίσει στα συγκεκριμένα σημεία, όπως δηλαδή carbon και κεραμικά υλικά σε πιστόνια και μπιέλες.

spyros panopoulos chaos 00023

Οι συγκεκριμένες μπιέλες του χαοτικού αυτού οχήματος κατασκευάζονται από τιτάνιο στην έκδοση των 2.000 ίππων και από συνθετικό υλικό με ίνες άνθρακα στην έκδοση των 3.000 ίππων. Στην carbon συνθετική τους μορφή ζυγίζουν 77 γραμμάρια έκαστη, 10 φορές ελαφρύτερες από τις αντίστοιχες ατσάλινες, και 6.5 φορές ελαφρύτερες από τις αλουμινένιες, με αντοχή στον εφελκυσμό πάνω από 2.600mpa, ενώ ο Πανόπουλος αναφέρει πως οι συγκεκριμένες μπιέλες έχουν σχεδιαστεί για +15.000rpm.

spyros panopoulos chaos 00021

Καθώς το σαλόνι της Γενεύης για το 2020 ακυρώθηκε, ο δημιουργός του "Χάους" έχει ξεκινήσει να ανεβάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες στο site της εταιρείας και στα social media, αποκαλύπτοντας σιγά-σιγά το δημιούργημά του.

spyros panopoulos chaos 00013

Για τα κεραμικά υλικά που χρησιμοποιεί στα εντόσθια του το "Χάος", ο Πανόπουλος εξηγεί πως είναι πιο σκληρά και άκαμπτα από το ατσάλι, πιο ανθεκτικά σε ζέστη και διάβρωση από μεταλλικά και πολυμερή υλικά, και με μικρότερη πυκνότητα από τα περισσότερα μέταλλα και τα κράματά τους.

spyros panopoulos chaos 00016

Ο Σπύρος Πανόπουλος αποκαλεί το "Χάος" το πρώτο Ultra-Car του κόσμου, διαχωρίζοντας το από τα hyper cars που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, θέλοντας να δώσει έμφαση στην υπεροχή του αυτοκινήτου του από τις υπόλοιπες εξωτικές προτάσεις στα εξωπραγματικά ακριβά αυτοκίνητα περιορισμένης παραγωγής.

spyros panopoulos chaos 00006

Η απόδοση του "Chaos" στην ακριβή του έκδοση θα βρίσκεται στο 2:1 όσον αφορά στον λόγω ιπποδύναμης / κιλών, δηλαδή 2 ίπποι θα αντιστοιχούν σε κάθε κιλό του αυτοκινήτου.

spyros panopoulos chaos 00008

Η επιτάχυνση θα φτάνει έως και τα 3G, με τον Πανόπουλο να υποστηρίζει πως οι επιδόσεις του θα είναι διπλάσιες από των αντιπάλων του.

spyros panopoulos chaos 00011

Η παραγωγή θα είναι περιορισμένη, ενώ η τεχνολογία θα προέρχεται από τους χώρους της F1, της αεροναυπηγικής και των διαστημικών εφαρμογών.

spyros panopoulos chaos 00019

Ας δούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία του "Chaos".

  • Κινητήρας: V-10 90 μοιρών, 3.988 κ.εκ. και 40 βαλβίδων, με κάρτερ από billet αλουμίνιο -σε δοκιμές βρίσκονται κάρτερ και κεφαλές από 3d printed τιτάνιο
  • Λίπανση: Ξηρό κάρτερ
  • Συμπίεση: 12.3:1
  • Τροφοδοσία: 20 μπεκ
  • Εκκεντροφόροι και βαλβίδες από Τιτάνιο
  • 3D printed στρόφαλος από τιτάνιο
  • 2.000hp με κόκκινο 11.000rpm, πιστόνια και μπιέλες τιτανίου
  • 3.000hp με κόκκινο 12.000rpm, κεραμικά 3d printed πιστόνια και carbon μπιέλες
  • Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 ταχυτήτων, AWD
  • Πλαίσιο monocoque Zylon, κοστούμι από carbon και kevlar, μηχανικά μέρη από μαγνήσιο και τιτάνιο
  • 3D printed Τροχοί τιτανίου 22" x 13" πίσω & 21" x 9" 3D printed Τροχοί τιτανίου
  • Κεραμικά δισκόφρενα 428mm και 416mm με 3d printed δαγκάνες μαγνησίου
  • Διπλά ψαλίδια αναρτήσεων, πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση
  • Εσωτερικό: 2 θέσεις, augmented reality

Η "εξωτήινη" τεχνολογία και οι εξωπραγματικές δηλώσεις για τις επιδόσεις του "Chaos" έχουν τρελάνει και παράλληλα διχάσει τον κόσμο του αυτοκινήτου -και όχι μόνο.

spyros panopoulos chaos 00025

Θα δουλέψει η τεχνολογία; Θα δουλέψει το "Chaos"; Ή θα... ανατιναχτούν τα πάντα και θα βρεθούμε μπροστά σε φιάσκο επιπέδου Devel Sixteen;

spyros panopoulos chaos 00008

Ειλικρινά ευχόμαστε το πρώτο, γιατί η δουλειά του Πανόπουλου δείχνει συγκλονιστικά όμορφη. Μέσα από την καρδιά μας ελπίζουμε να είναι και πετυχημένη. 

spyros panopoulos chaos 00026

Και γιατί όχι, να δούμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με τα "οργανικά" σχέδια σε μπιέλες, πιστόνια αλλά και βάσεις δαγκανών στα φρένα, και τα carbon και κεραμικά υλικά να χρησιμοποιείται και σε μοτοσυκλέτα!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 13:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon