.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 10:43

R.I.P. Colin Seeley (1936-2020)

Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος θρύλος των αγώνων sidecar και φημισμένος κατασκευαστής αγωνιστικών μοτοσυκλετών.

Γεννημένος στο Crayford της κομητείας του Kent στις 2 Ιανουαρίου 1936, ο Colin Jordan Seeley ενεπλάκη με τις μοτοσυκλέτες χάρη στον πατέρα του και τη Vincent Rapide που κατείχε. Ήδη από τα 14 του χρόνια, σε μια οικονομικά δύσκολη εποχή για τη μεταπολεμική Ευρώπη, ο Colin είχε παρατήσει το σχολείο και εργαζόταν ως μαθητευόμενος μηχανικός μοτοσυκλετών.

Αφού προσπάθησε να καταταγεί στον στρατό χωρίς επιτυχία, το 1956 άνοιξε το πρώτο του μαγαζί μαζί με τον πατέρα του, Percy, πουλώντας μοτοσυκλέτες Zundapp, NSU και Moto Rumi, καθώς και ποδήλατα, αξεσουάρ και είδη ρουχισμού. Αργότερα η επιχείρησή του θα μεγάλωνε, φέρνοντας συνεργασίες με τις AJS, Ariel, BMW, Francis-Barnett, Greeves και Matchless.

Chapter 2 33a 3

Ο Seeley είχε ήδη γοητευτεί από τους αγώνες μοτοσυκλέτας, ωστόσο οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν άφηναν πολύ χρόνο για να ασχοληθεί. Η πρώτη του επαφή έγινε το 1954 με μια BSA Star Twin 500 στην πίστα Brands Hatch που μόλις είχε αποκτήσει ασφαλτόστρωση.

Ωστόσο ήταν τα sidecars που τον κέρδισαν και στα επόμενα χρόνια θα έφτιαχνε το όνομά του τρέχοντας με διάφορες αγωνιστικές κατασκευές που βασίζονταν σε Matchless G50, Norton Dominator 650 και BMW RS54 Rennsport. Με αυτές συμμετείχε σε πολλά Grand Prix, με κορυφαία αποτελέσματα τη νίκη του στο Ολλανδικό ΤΤ το 1964, και τις δεύτερες θέσεις του στο Isle of Man TT την ίδια χρονιά και το Γαλλικό GP στην πίστα του Clermont-Ferrand το 1966.

colin seeley

Στη συνέχεια, αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφοσιώθηκε στο να φτιάχνει αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με δικά του πλαίσια, χτίζοντας ένα πολύ δυνατό όνομα στον χώρο.

Οι μοτοσυκλέτες του αρχικά χρησιμοποιούσαν κινητήρες AJS και Matchless, εξαιτίας της επαγγελματικής του σχέσης με τις εταιρείες αυτές ως αντιπρόσωπός τους, αλλά αργότερα θα χρησιμοποιούσε και πολλούς άλλους κινητήρες, ενώ η φήμη του μεγάλωνε διαρκώς.

Τις επιτυχίες που δεν κατάφερε ποτέ να φέρει ως αγωνιζόμενος αναβάτης, τις έφεραν άλλοι θρύλοι των αγώνων με πλαίσια ή ολόκληρες μοτοσυκλέτες με το όνομα Seeley στο ρεζερβουάρ. Η φήμη του έφτασε μέχρι και τον Barry Sheene, ο οποίος κατέκτησε το Αγγλικό πρωτάθλημα με μια Suzuki T500 με πλαίσιο και ψαλίδι Seeley και τον Sheene να δηλώνει πως αυτή η μοτοσυκλέτα είχε την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά από όσες αγωνιστικές είχε καβαλήσει ως τότε.

sheene

Εκτός από αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, ο Seeley άρχισε να φτιάχνει και κομμάτια για τον δρόμο, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τη φήμη του για να πουλά βελτιωτικά εξαρτήματα για γνωστά μοντέλα, από το σπεσιαλάκι Seeley Condor με μονοκύλινδρο κινητήρα Matchless G50, ως το Seeley Honda CB750 με δικής του σχεδίασης και κατασκευής πλαίσιο, ψαλίδι ρεζερβουάρ, σέλα και εξατμίσεις. Μάλιστα τα κομμάτια του Seeley για το CB750 ήταν διαθέσιμα και για αγορά ως μεμονωμένα εξαρτήματα που μπορούσε κανείς να τοποθετήσει στη μοτοσυκλέτα του.

Χάρη στη γνωριμία του με τον Bernie Ecclestone τα νεανικά του χρόνια, ο Seeley εργάστηκε και στη F1 με τη Brabham τη δεκαετία του 1970.

Η απίθανη ζωή του και η γνωριμία του με όλους τους κορυφαίους αναβάτες της εποχής του, από τη δεκαετία του 1950 ως και αυτή του 1980, συγκεντρώθηκε σε δύο μεγάλα βιβλία με τίτλους Colin Seeley, Racer και Colin Seeley, The Rest.

Seeley Honda 750 Four Bj. 1977

Παράλληλα, μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου το 1976 από καρκίνο, ξεκίνησε μια σειρά από φιλανθρωπικές δράσεις από τις οποίες συγκεντρώθηκαν πολλά χρήματα που πήγαν προς εξοπλισμό αντικαρκινικών μονάδων σε Αγγλικά νοσοκομεία.

Ο Seeley έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά από αρκετά χρόνια με διάφορα προβλήματα υγείας, λίγες μέρες μετά τα 84ά του γενέθλια, στις 7 Ιανουαρίου 2020.

5c3b8923258a30c93ff58bf01c5494a9

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 11:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon