.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 14:46

BMW Group: Επένδυση 200 εκατομμυρίων για έρευνα και κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων

Η νέα εποχή έρχεται και η BMW σχεδιάζει πώς θα είναι πρωτοπόρος και αυτόνομη σε αυτήν.

Το νέο Competence Centre του BMW Group έχει βαπτιστεί με έναν γενικόλογο όρο, την Αγγλική λέξη για την Ανταγωνιστικότητα, ωστόσο το αντικείμενό του είναι πολύ πιο συγκεκριμένο.

Βασικό του μέλημα είναι η έρευνα, σχεδιασμός και ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και σε αυτήν την πρόταση περιλαμβάνεται μια ολόκληρη φιλοσοφία. Οι Γερμανοί δεν αρκούνται στο να πάρουν έτοιμες μπαταρίες από τους κατ΄ εξοχήν ειδικούς του χώρου, δηλαδή τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών – όπως οι Samsung, LG, Panasonic κ.ο.κ. - που σήμερα σχεδόν μονοπωλούν με τις μπαταρίες τους τα διαθέσιμα ηλεκτρικά οχήματα.

Προβλέποντας την ανάπτυξη που θα έχει η ηλεκτροκίνηση τις ερχόμενες δύο δεκαετίες, σπεύδουν να επενδύσουν στην έρευνα και εξέλιξη του νέου αυτού πεδίου, με στόχο να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνολογικές πλατφόρμες και να συμμετάσχουν στη βελτιστοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Έτσι, το Competence Centre ενισχύθηκε με μια επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ, στελεχώθηκε με προσωπικό 200 ατόμων και ήδη εργάζεται για να αναπτύξει τις μπαταρίες του αύριο.

“Πατώντας στην τεχνολογία του i3 ως βάση, ως το 2030 θα είμαστε σε θέση να διπλασιάσουμε την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών μας, άρα και την επιχειρησιακή αυτονομία των οχημάτων των πελατών μας,” δηλώνει ο Oliver Zipse, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG.

“Η τεχνολογία των μπαταριών είναι ένας τομέας-κλειδί στην επιτυχία των ηλεκτρικών μας οχημάτων, καθώς επηρεάζει τόσο την απόδοση, όσο και το κόστος των μπαταριών. Η μοναδική τεχνογνωσία μας στην παραγωγική αλυσίδα εξασφαλίζει πως θα είμαστε πάντοτε στην αιχμή της τεχνολογίας. Μπορούμε να καθορίσουμε τις πλατφόρμες που θέλουμε να ενσωματώσουμε, καθώς και τα υλικά και τις συνθήκες που εμπλέκονται. Ως αποτέλεσμα, είμαστε άριστα τοποθετημένοι για να προωθήσουμε την εισαγωγή νέων ηλεκτροκίνητων μοντέλων.”

Τα σχέδια της BMW είναι μεγαλεπήβολα, καθώς θέτει ως στόχο ως το 2021 το 25% των οχημάτων που πουλά στην Ευρώπη να είναι ηλεκτρικά, ανεβαίνοντας στο 33% ως το 2025 και στο 50% το 2030.

Φυσικά αυτοί οι αριθμοί αφορούν στα αυτοκίνητα, τα οποία βρίσκονται σαφώς πιο μπροστά στην πορεία προς την ηλεκτροκίνηση συγκριτικά με τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο είναι προφανές πως η ανάπτυξη μικρότερων, ενεργειακά πυκνότερων και φτηνότερων μπαταριών δε θα αφήσει ασυγκίνητο τον χώρο των δικύκλων. Απεναντίας, το βάρος και, κατ’ επέκταση, η αυτονομία των μπαταριών είναι μάλλον το σημαντικότερο πρόβλημα που κρατά τη μοτοσυκλέτα πιο πίσω σε εξέλιξη από το αυτοκίνητο.

Παράλληλα, η έρευνα δεν αφορά μόνο στη δημιουργία καλύτερων μπαταριών, αλλά επεκτείνεται και σε όλες τις παράπλευρες συνιστώσες. Στα πλαίσια της δουλειάς του Competence Centre είναι και η επιλογή ενός κατάλληλου δικτύου προμήθειας πρώτων υλών (όπως λίθιο, κοβάλτιο κ.ά.) εξασφαλίζοντας πως αυτά δε θα προκύψουν από υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στις χώρες προέλευσης.

Εξετάζεται επίσης η αλυσίδα ανακύκλωσης των υλικών που εμπλέκονται στο πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση – ένα πρόβλημα που σύντομα θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Για τη BMW ο στόχος είναι το ποσοστό ανακύκλωσης να φτάσει στο 90% και για να φτάσει εκεί συνεργάζεται με διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και προμηθευτές πρώτων υλών.

Ταυτόχρονα μελετώνται οι παραγωγικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν μικρότερο κόστος παραγωγής (άρα και πώλησης).

Οι Γερμανοί δεν αστειεύονται και το αποδεικνύουν κάνοντας βαρυσήμαντες ανακοινώσεις με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δηλώνοντας πως το 25% της γκάμας αυτοκινήτων τους θα είναι ηλεκτροκίνητα ως το 2023 – και σε αυτό συνυπολογίζουμε αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα.

Το μέλλον έρχεται ταχέως και στη BMW ετοιμάζονται ώστε να είναι από πριν εκεί να το υποδεχτούν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon