.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 16:27

H Suzuki πατεντάρει νέο σύστημα μεταβλητών βαλβίδων

Αυτή τη φορά επιλέγει μια διάταξη με πίεση λαδιού

Πριν δύο χρόνια η Suzuki ντεμπουτάρησε ένα πρωτότυπο σχέδιο μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων που τοποθετήθηκε στο GSX-R1000 και χρησιμοποιούσε μια απλούστατη μηχανική διάταξη με μπίλιες που φυγικεντρίζονται πάνω στο γρανάζι του εκκεντροφόρου, αλλάζοντάς του τη γωνία με την οποία βρίσκει τις βαλβίδες.

Φαίνεται πως αυτό απλώς της άνοιξε την όρεξη ωστόσο, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο κατέθεσε στις ΗΠΑ μια αίτηση για πατέντα ενός συστήματος μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων που συνίσταται σε μια υδραυλική διάταξη.

suzuki vvt patent 2

Αυτή τοποθετείται εξωτερικά του σώματος του κυλίνδρου και χρησιμοποιεί μια αντλία λαδιού για να περιστρέψει το γρανάζι του εκκεντροφόρου, ώστε αυτό να συναντά τις βαλβίδες υπό διαφορετική γωνία. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα που δανείζεται τη βασική του φιλοσοφία από το VVTi της Toyota – ή, αν προτιμάτε, τα ανάλογα κιτ των Ducati (DVT) και Kawasaki (VVT).

Στο κείμενο της πατέντας η Suzuki περιγράφει την θεωρητική του εφαρμογή σε μια μοτοσυκλέτα με τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα και αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, δηλαδή ένα GSX-R, αλλά φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Θα μπορούσε, λέει, να το τοποθετήσει σε κάθε λογής κινητήρα ανεξαρτήτως τύπου πλαισίου και ακόμη και σε αυτοκίνητα και ATV.

Αυτά βέβαια δε μας βοηθούν να καταλάβουμε τι έχει ακριβώς στο μυαλό της, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια πατέντα, δηλαδή την κατοχύρωση μιας μηχανικής διάταξης που δεν είναι απαραίτητο να φτάσει ως την τελική παραγωγή, ενώ θα μπορούσε εξίσου άνετα να προορίζεται και για τα αυτοκίνητα της εταιρείας.

suzuki vvt patent 1

Φυσικά η παρουσίασή του σε μια σπορ μοτοσυκλέτα είναι ο λόγος που ασχολούμαστε με αυτό και θα περιμένουμε να δούμε αν και πού θα εμφανιστεί ένα τέτοιο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων.

Η ουσία είναι πως αυτές οι τεχνολογίες αποκτούν ολοένα και περισσότερο νόημα σε έναν κόσμο όπου περιμένει κάθε χρόνο ακόμα περισσότερη δύναμη, κόντρα στις προδιαγραφές εκπομπών που γίνονται ολοένα και πιο σφικτές. Αναπόφευκτα, ο μόνος τρόπος να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο είναι να βελτιστοποιήσεις τη διαδικασία της καύσης με κάθε δυνατό μέσο – και ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων είναι ένας πετυχημένος τέτοιος τρόπος.

Ιστοσελίδα πατέντας

Διαβάστε εδώ το πρόσφατο αφιέρωμά μας στα υπάρχοντα συστήματα μεταβλητών βαλβίδων για μοτοσυκλέτες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 16:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon