.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 10:11

Piaggio - Σχέδια πατέντας για μεταβλητο χρονισμό βαλβίδων και σε scooters

Θα μπορούσε να το πει κάποιος, το επόμενο λογικό βήμα, όσο οι κινητήρες εσωτερικής καύσης παραμένουν ζωντανοί. 

Από ότι φαίνεται, παρά τα μεγάλα λόγια για τον επικείμενο θάνατο των κινητήρων εσωτερικής καύσης, οι κατασκευαστές δεν τους έχουν εγκαταλείψει και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Μία ανάγκη που έχει προκύψει σήμερα, βέβαια, με τις όλο και αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων, είναι ο λεπτομερής έλεγχος της τροφοδοσίαας και της καύσης. Πριν λίγες ώρες, δημοσιεύθηκαν σχέδια πατέντας της Piaggio, στα οποία φαίνεται ένα επερχόμενο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, για κινητήρες μικρού κυβισμού που τοποθετούνται στα scooters.

Σύμφωνα με τα ανάλογα πλάνα που δημοσιεύθηκαν, η Piaggio δουλεύει σε ένα σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVT), για τους μικρού κυβισμού κινητήρες των scooter της, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές, με το VVA της Yamaha, που χρησιμοποιεί στα μοτέρ των NMAX. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν εκκεντροφόρο με δύο λοβούς για την εισαγωγή, με τα ανάλογα διαφορετικά προφίλ, όπως και μία διάταξη με διπλό ακόλουθο, για τα δύο προφίλ λειτουργίας των βαλβίδων. Η ενεργοποίηση του συστήματος γίνεται μέσω του ειδικού ενεργοποιητή (στα σχέδια με τον αριθμό  31), και με την χρήση ενός ολισθαίνοντος πείρου, ο οποίος εμπλέκει ή απεμπλέκει τους ακόλουθους του εκκεντροφόρου, με το κοκοράκι των βαλβίδων εισαγωγής. Έτσι, όταν η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα «κρίνει» ότι χρειάζεται, το σύστημα εμπλέκεται και τόσο ο χρονισμός, όπως και το βύθισμα/διάρκεια ανοίγματος των βαλβίδων, αλλάζει.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων γίνονται απαραίτητα, όσο αυστηροποιούνται οι προδιαγραφές ρύπων, προσφέροντας την δυνατότητα εξισορρόπησης της απόδοσης του κινητήρα τόσο χαμηλά όσο και ψηλά, χωρίς να ξεφεύγουν οι εκπομπές σε καυσαέρια. Μένει μόνο να δούμε, πότε και πως η Piaggio θα εφαρμόσει την εφεύρεση της στην παραγωγή.

 

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 10:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon