.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 12:24

Ferox Azaris – Εξάτροχο SxS με υδραυλική μετάδοση

Πρωτότυπο με κινητήρα από BMW R 1200 GS

Η Ferox είναι μια εταιρεία από την Αυστραλία που αυτο-περιγράφεται ως «κατασκευάστρια προχωρημένων οχημάτων» και μας παρουσιάζει το Azaris, ένα όχημα που μοιάζει με side-by-side ATV, έχει έξι τροχούς, εντυπωσιακό σχεδιασμό αλλά και μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία που δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά.

Το Azaris δεν είναι ακριβώς ένα μοντέλο που προορίζεται για παραγωγή, αλλά ένα πρωτότυπο όχημα που φτιάχτηκε για να επιδείξει την τεχνολογία υδραυλικής μετάδοσης που θέλει να διαφημίσει η Ferox.

ferox azaris 1

Πίσω από τις όμορφες καμπύλες, λοιπόν, οι Αυστραλοί τοποθετούν έναν δικύλινδρο boxer από BMW R 1200 GS και στη θέση που ο τροχός θα συνδεόταν με την έξοδο του άξονα μετάδοσης μοντάρεται μια υδραυλική τρόμπα.

Αυτό αναλαμβάνει να μεταφέρει κίνηση στους τέσσερις πίσω τροχούς, στο κέντρο των οποίων φιλοξενείται από ένα υδραυλικό μοτέρ. Αυτό παίρνει κίνηση απευθείας από την πίεση του υδραυλικού κυκλώματος, το οποίο διαρρέεται από ένα υγρό αποτελούμενο από 95% νερό και μερικά πρόσθετα με κύριο ρόλο τους τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

ferox azaris 15

Οι κατασκευαστές του συστήματος δηλώνουν πως φτιάχτηκε για να προσφέρει ελευθερία στους κινητήριους τροχούς, καθώς το σύστημά τους επιτρέπει την εφαρμογή του σε διάφορες διατάξεις δίχως τους περιορισμούς που προκύπτουν από τη χρήση των συνηθισμένων μέσων τελικής μετάδοσης, δηλαδή άξονα ή αλυσίδα.

Η υδραυλική μετάδοση της Ferox μπορεί να προσαρμοστεί σε πληθώρα χρήσεων και να συνδεθεί με κάθε είδους κινητήρια μονάδα, από έναν τυπικό κινητήρα εσωτερικής καύσης (όπως στο πρωτότυπο), με ηλεκτροκινητήρα, υβριδικές εφαρμογές, κυψέλες καυσίμου, ο,τιδήποτε.

ferox azaris 19

Το μεγαλύτερο προσόν της, δε, είναι η ενεργειακή απόδοση, καθώς διαφημίζει συντελεστή απόδοσης 98%, δηλαδή ελάχιστη ενέργεια χάνεται από το κλειστό κύκλωμα του υγρού. Οι Αυστραλοί έχουν δοκιμάσει τη μετάδοση αυτή σε εφαρμογές που παράγουν ροπή στρέψης ως 116 kg.m, δηλαδή πολύ παραπάνω απ’ όσο μπορεί να βγάλει ένα συνήθης κινητήρας μοτοσυκλέτας και καταφέρνουν να αποδώσουν χωρίς να ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες και με εξαιρετικά άμεση απόκριση.

Κάθε υδραυλικό μοτέρ που τοποθετείται στο κέντρο κάθε τροχού ζυγίζει περίπου 11 κιλά, αρκετά για μη αναρτώμενο βάρος, αλλά σαφώς λιγότερα απ’ όσο ζυγίζει ένα hub wheel ηλεκτρικό μοτέρ. Δίχως καθυστέρηση στην απόκριση (lag), με απίστευτη ενεργειακή απόδοση, προσαρμοστικότητα σε κάθε είδους κινητήρια μονάδα και απόλυτη ελευθερία στη γεωμετρία πλαισίου και ανάρτησης, το Azaris μοιάζει πραγματικά να ανοίγει νέους δρόμους στη σχεδίαση οχημάτων.

ferox azaris 16

Διά του λόγου το αληθές, οι δημιουργοί του το συνοδεύουν με μια σειρά ψηφιακών αναπαραστάσεων διαφόρων οχημάτων που μοιάζουν περισσότερο με διαστημικά rovers προορισμένα να πατήσουν σε άλλους πλανήτες, αλλά σαφώς πιο έτοιμα να μπουν στην παραγωγή σε 100% γήινες εφαρμογές.

Ήδη η πρώιμη δημοσιότητα που έχει πάρει το πρωτότυπο αυτό στην Αυστραλία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου και η Ferox πλέον σκέφτεται να φτιάξει μια περιορισμένη σειρά Azaris. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο δύο λειτουργικά πρωτότυπα που είναι ακόμη σε εξέλιξη, υποβαλλόμενα σε εξαντλητικές εκτός δρόμου δοκιμές, ενώ έχουν ήδη επιδείξει άριστη συμπεριφορά σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

ferox azaris 18

Πηγή: Ferox

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 12:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon