.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 11:04

BMW Motorrad: Παρουσίασε 3D-Printed πλαίσιο

 

Και ανακοίνωσε νέες εγκαταστάσεις 3D-Printing στο Oberschleissheim

Κατά τη διάρκεια του event Digital Day 2018, το BMW Group παρουσίασε διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες, κυρίως για αυτοκίνητα, αλλά και ένα εντυπωσιακό πλαίσιο για S 1000 RR, κατασκευασμένο από 3D εκτυπωτή! Παράλληλα, οι Βαυαροί ανακοίνωσαν νέες εγκαταστάσεις προσθετικής κατασκευής (3D Printing) στο Oberschleissheim, βόρεια του Μονάχου.

bmw group 3d printing 4

Το πλαίσιο αλλά και το ψαλίδι έχουν κυψελλοειδή μορφή, και κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της προσθετικής κατασκευής. Μέχρι στιγμής η BMW δεν έχει δώσει ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο για το πλαίσιο, όμως σε ένα διαφορετικό -και σχετικό- νέο, ανακοίνωσε μια τεράστια επένδυση σε μια νέα μονάδα 3D Printing.

Οι νέες εγκαταστάσεις 3D Printing της BMW

bmw group 3d printing 17

Το BMW Group πρόκειται να επενδύσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σε μία νέα Μονάδα Προσθετικής Κατασκευής στο Oberschleissheim, βόρεια του Μονάχου, με σκοπό να επιταχυνθεί η εξέλιξη της τεχνογνωσίας σε αυτό τον τομέα. Ο Udo Hänle, Υπεύθυνος Ενσωμάτωσης Παραγωγής και Πιλοτικού Εργοστασίου δήλωσε: «Η νέα μας Μονάδα Προσθετικής Κατασκευής θα συγκεντρώσει όλες τις τεχνολογικές ειδικότητες του BMW Group στην τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) κάτω από μία στέγη. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε νέες τεχνολογίες από νωρίς, παραμένοντας πρωτοπόροι στο χώρο».

bmw group 3d printing 5

Ο Jens Ertel, Επικεφαλής του Κέντρου Προσθετικής Κατασκευής του BMW Group και μελλοντικός διευθυντής της Μονάδας, προσθέτει: «Η νέα μας Μονάδα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην Προσθετική Κατασκευή του BMW Group. Η ομάδα θα αξιολογεί νέες και υπάρχουσες τεχνολογίες τόσο στην εκτύπωση πλαστικών και μεταλλικών εξαρτημάτων όσο και στην εξέλιξή τους σε επίπεδο μαζικής παραγωγής. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τη βέλτιστη τεχνολογία και αλυσίδα επεξεργασίας, είτε πρόκειται για μεμονωμένα εξαρτήματα, είτε για μικρές παρτίδες παραγωγής, ή ακόμα και για παραγωγή μεγάλης κλίμακας».

bmw group 3d printing 12

Στο δίκτυο παραγωγής του BMW Group, η νέα Μονάδα Προσθετικής Κατασκευής θα εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες του είδους όπως γίνεται σε ένα πιλοτικό εργοστάσιο και θα επιτρέπει τη χρήση τους εντός του δικτύου. Από τα εξαρτήματα που θα δημιουργούνται εκεί, άλλα θα χρησιμοποιούνται την κατασκευή πρωτοτύπων, ενώ άλλα θα προορίζονται για μαζική παραγωγή ή εξατομικευμένες λύσεις. Η Μονάδα θα λειτουργεί επίσης και σαν κοιτίδα διεπιστημονικής εκπαίδευσης και διαφόρων project, όπως για μηχανικούς εξέλιξης. Με την έναρξη της λειτουργίας της στις αρχές του 2019, θα φιλοξενεί μέχρι 80 συνεργάτες.

Μαζική παραγωγή εξατομικευμένων εξαρτημάτων

bmw group 3d printing 8

Η προσθετική κατασκευή (additive manufacturing) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος παραγωγής του BMW Group και προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για μαζική παραγωγή. Πιο πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή εξαρτημάτων του BMW i8 Roadster. Jens Ertel: «Με το BMW i8 Roadster, το BMW Group έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που παρήγαγε μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης μία παρτίδα αρκετών χιλιάδων μεταλλικών εξαρτημάτων, που αποτελούν βάση έδρασης για το κάλυμμα του soft-top». Κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου, το εκτυπωμένο εξάρτημα είναι ελαφρύτερο από ένα αντίστοιχο χυτό (διαμόρφωση μέσω ψεκασμού) αλλά πολύ πιο άκαμπτο. Η ‘βιονική’ γεωμετρία του, εμπνευσμένη από σχήματα που συναντάμε στη φύση, βελτιστοποιήθηκε για τους σκοπούς της 3D εκτύπωσης.

Η προσθετική κατασκευή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παραγωγή εξατομικευμένων εξαρτημάτων. Το νέο πρόγραμμα MINI Yours Customised, για παράδειγμα, επιτρέπει στους πελάτες, να σχεδιάζουν ορισμένα εξαρτήματα οι ίδιοι. Ένθετα ενδείξεων και διακοσμητικές λωρίδες ταμπλό, μπορούν να εκτυπώνονται τρισδιάστατα σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές τους.

Αποκέντρωση της παραγωγής – παραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.

bmw group 3d printing 14

Το BMW Group εκτιμά ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορεί να κατασκευάζει εξαρτήματα απευθείας εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητα – μία ιδέα που υπόσχεται τεράστιες δυνατότητες. Jens Ertel: «Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλο το δίκτυο παραγωγής μας αντιπροσωπεύουν ένα πρώτο βήμα προς την τοπική παραγωγή εξαρτημάτων. Ήδη χρησιμοποιούμε τρισδιάστατη εκτύπωση για την κατασκευή εξαρτημάτων πρωτοτύπων σε Spartanburg (ΗΠΑ), Shenyang (Κίνα) και Rayong (Ταϊλάνδη).

Στο μέλλον, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να εντάξουμε πλήρως τη διαδικασία στις τοπικές δομές παραγωγής, για μικρές παρτίδες παραγωγής, ειδικές εκδόσεις χωρών και εξατομικεύσιμα εξαρτήματα – με την προϋπόθεση ότι θα είναι μία επικερδής λύση». Κάτι τέτοιο, θα έκανε την προσθετική κατασκευή μία συμφέρουσα προσθήκη στις υπάρχουσες τεχνολογίες παραγωγής.

Επενδύσεις μέσω της BMW i Ventures

bmw group 3d printing 10

Για το BMW Group, οι επενδύσεις σε start-ups έχουν αποδειχτεί πολλά υποσχόμενες όχι μόνο από στρατηγικής αλλά και εμπορικής πλευράς. Επιπλέον, αντιπροσωπεύουν μία βιώσιμη στρατηγική με προστιθέμενη αξία.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2016, για παράδειγμα, το τμήμα επενδυτικών κεφαλαίων του BMW Group, BMW i Ventures, επένδυσε στην εταιρία Carbon που εδρεύει στη Silicon Valley. Η τεχνολογία εκτύπωσης DLS (digital light synthesis) της Carbon έφερε την επανάσταση στην παραγωγή εξαρτημάτων με επιφάνειες υψηλής ποιότητας. Αυτή η τεχνική επιτρέπει την κατεργασία μεγαλύτερων επιφανειών πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την ψηφιακή, επιλεκτική τρισδιάστατη εκτύπωση. Η Carbon και το BMW Group συνεργάζονται από το 2015.
 
Μία ακόμα επένδυση στην προσθετική κατασκευή έγινε το Φεβρουάριο του 2017, αυτή τη φορά στην start-up Desktop Metal. Η Desktop Metal ειδικεύεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση μεταλλικών εξαρτημάτων και έχει εξελίξει πολύ παραγωγικές και καινοτόμες τεχνολογίες. Τώρα συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής του BMW Group.
 
Τον Ιούνιο του 2017, το BMW Group επένδυσε σε μία εταιρία με την ονομασία Xometry, που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία αλυσίδας προμηθειών. Η Xometry είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει προμηθευτές και κατασκευαστές από διαφορετικούς τομείς. Πιλοτικά προγράμματα είναι ήδη υπό εξέλιξη σε ποικίλους τομείς, όπως η παραγωγή ανταλλακτικών.
 
Τέτοιου είδους συνεργασίες με πρωτοπόρους εταίρους στόχο έχουν να επιταχυνθεί η υιοθέτηση τεχνολογιών προσθετικής κατασκευής.

Ψηφιακές μέθοδοι παραγωγής για την εξέλιξη και κατασκευή οχημάτων

bmw group 3d printing 15

Χάρη στις τεράστιες δυνατότητες στην ταχεία παραγωγή εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας ανεξαρτήτως γεωμετρίας, η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται στην κατασκευή πρωτότυπων οχημάτων του BMW Group από το 1991. Τα εξαρτήματα κατασκευάζονται αποκλειστικά από ψηφιακά δεδομένα, καταργώντας την ανάγκη για κλασικά εργαλεία όπως πρέσες και καλούπια. Προς το παρόν, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται περισσότερο για μικρές παρτίδες παραγωγής εξατομικευμένων και συχνά εξαιρετικά περίπλοκων εξαρτημάτων.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 12:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon