.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 16:23

Google Lunar X Prize - Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός!

 

Η Suzuki ήταν χορηγός σε μια από τις 5 φιναλιστ ομάδες

Ο διαγωνισμός Google Lunar X Prize που θα βράβευε με 20 εκατομμύρια δολάρια όποια ιδιωτική εταιρεία κατάφερνε να προσεληνώσει ένα σκάφος και ένα ρομποτικό ρόβερ στο φεγγάρι, έως τις 31 Μαρτίου 2018, τερματίστηκε πρόωρα χωρίς νικητή, καθώς κρίθηκε ότι κανείς από τους πέντε διαγωνιζόμενους που είχαν μείνει στην «κούρσα», δεν θα τα κατάφερνε έγκαιρα!

Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί το 2007 και είχε οργανωθεί από τον οραματιστή Ελληνοαμερικανό μηχανικό και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή, πρόεδρο του Ιδρύματος X Prize, σε συνεργασία με τη Google. Στόχος ήταν να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές εμπορικές διαστημικές αποστολές, αρχής γενομένης από τη Σελήνη.

LanderRover min

Εκτός από το πρώτο βραβείο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ο δεύτερος θα έπαιρνε 5 εκατ. δολάρια, ενώ άλλα 5 εκατ. δολάρια θα μοιράζονταν σε όσους διακρίθηκαν.

«Μετά από στενή πολύμηνη διαβούλευση με τις πέντε φιναλίστ ομάδες του διαγωνισμού, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι καμία ομάδα δεν θα επιχειρήσει να φτάσει στη Σελήνη έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Διαμαντής. «Λόγω των δυσκολιών στην άντληση χρηματοδότησης και σε άλλες τεχνικές και ρυθμιστικές προκλήσεις, το μεγάλο βραβείο Google Lunar X Prize δεν θα το διεκδικήσει κανένας» πρόσθεσε.

Mission1 Orbiter small preview

Ο νικητής έπρεπε να στείλει ένα ρομποτικό όχημα στο φεγγάρι, αυτό να κινηθεί εκεί για τουλάχιστον 500 μέτρα και να στείλει στη Γη φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στο τέλος του 2012, αλλά χρειάσθηκε να παραταθεί τέσσερις φορές, εωσότου τελικά ορίσθηκε το τέλος Μαρτίου φέτος - αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google -που έδινε τα χρήματα του βραβείου- δεν ήθελε να δώσει νέα παράταση.

Ο πάντα αισιόδοξος Π. Διαμαντής δήλωσε ότι «το X Prize αναζητά νέους τρόπους για να προχωρήσει από εδώ και πέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η εύρεση ενός νέου χορηγού που θα συνεισφέρει τα χρήματα του βραβείου, ακολουθώντας τα γενναιόδωρα βήματα της Google, ή η συνέχιση του διαγωνισμού Lunar X Prize, αλλά χωρίς χρηματικό βραβείο».

Mission2 Landing small preview

Οι πέντε φιναλίστ που δεν τα κατάφεραν τελικά, ήταν η αμερικανική Moon Express, η ιαπωνική Team Hakuto, η ισραηλινή SpaceIL, η ινδική Team Indus και η διεθνής ομάδα Synergy Moon.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας δήλωσε ότι η SpaceIL έχει δεσμευθεί να προσεληνώσει το πρώτο ισραηλινό σκάφος στο φεγγάρι, ανεξάρτητα από το βραβείο Lunar X. «Είμαστε στο απόγειο των προσπαθειών μας για να αντλήσουμε κεφάλαια γι' αυτό το σχέδιο και προετοιμαζόμαστε για την εκτόξευση». Παραμένει ασαφές ποια σχέδια έχουν οι υπόλοιπες ομάδες και κατά πόσο θα συνεχίσουν κι εκείνες την προσπάθεια για «κατάκτηση» της Σελήνης.

Μένει να δούμε τι θα κάνουν και οι υπόλοιπες ομάδες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το X Prize αναζητά τρόπους να βοηθήσει τις ομάδες να ολοκληρώσουν την αποστολή, ίσως με νέους χορηγούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 16:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon