.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 14:30

Αλλαγές στον ΚΟΚ - Πρόστιμα βάσει εισοδήματος!

 

Δοικητικές ποινές για "αντικοινωνικές" παραβάσεις και άλλα πολλά 

 

Όπως δήλωσε σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο υπουργός Μεταφορών, κος Χρήστος Σπίρτζης, ένα νέο νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην Βουλή, στο οποίο και θα συμπεριλαμβάνονται αρκετές αλλαγές στον ΚΟΚ.

Κάποιες από τις αλλαγές αυτές, είναι οι εξής:

-Κατηγοριοποίηση παραβάσεων βάσει συντελεστή επικινδυνότητας

Τρεις κατηγορίες παραβάσεων θα έχουμε πλέον, χωρισμένες σε μικρής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας, με δύο υποκατηγορίες που θα χαρακτηρίζουν επίσης τις παραβάσεις σε αντικοινωνικής συμπεριφοράς και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων. Επί παραδείγματι, η βεβαίωση κλήσης για ομιλία στο κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, θα εμπίπτει στις κατηγορίες μεγάλης επικινδυνότητας και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων.

-Πρόστιμα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Με το νέο νομοσχέδιο, τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ δεν θα είναι δεδομένα για όλους τους πολίτες αλλά θα διαμορφώνονται μετά από διασταύρωση των εισοδηματικών στοιχείων που θα αντλούνται από το σύστημα TAXIS. Θα εξακολουθήσει να υπάρχει μια “βασική” χρέωση για την εκάστοτε παράβαση αλλά αν το εισόδημα των παραβατών είμαι μεγάλο, θα αυξάνεται αναλογικά και το επιβληθέν πρόστιμο.

-Παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς

Αυτή η νέα κατηγορία θα περικλείει παραβάσεις οι οποίες πέραν του κυκλοφοριακού κινδύνου, ενέχουν και στοιχεία αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός κατέδειξε την ρίψη γόπας τσιγάρου από όχημα ως μια τέτοια παράβαση. Οι ποινές σε αυτές τις παραβάσεις θα είναι διοικητικής φύσεως και θα τιμωρούνται με αφαίρεση του διπλώματος ή των πινακίδων κυκλοφορίας για δεδομένο χρονικό διάστημα (έναν ή δύο μήνες). Σε περίπτωση που ένας οδηγός υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα δεύτερη φορά, θα υποχρεούται να δίνει ξανά εξετάσεις.

-Αύξηση των ορίων ταχύτητας

Χωρίς να αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ο υπουργός ανέφερε ότι στον νέο ΚΟΚ αυξάνονται τα όρια ταχύτητας.

-ΚΟΚ για τα ποδήλατα

Ένας νέος ΚΟΚ θα τεθεί σε εφαρμογή ο οποίος θα ορίζει και θα διέπει τους κανόνες κυκλοφορίας των ποδηλατών.

-Ηλεκτρονική έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας και αδειών οδήγησης

Ηλεκτρονικά θα καταχωρούνται τα στοιχεία και το ιστορικά για την έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας και διπλωμάτων οδήγησης, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, να ελεγχθούν τα παράνομα κυκλώματα που λειτουργούν στο παρασκήνιο.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή, οπότε και θα επανέλθουμε στο θέμα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 16:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon