.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 13:41

Προστατευτικά σαν λέπια ψαριών, κράνη σαν φλούδες φρούτων!

 

Η BMW καινοτομεί στον προστατευτικό εξοπλισμό

 

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης στην πανίδα και την χλωρίδα, με trial and error διαδικασίες και Δαρβινική φυσική επιλογή, δεν μπορούν να πήγαν στράφι! Ότι ζει και φυτρώνει γύρω μας, έχει προσαρμοστεί άψογα στο περιβάλλον του, με τον πιο έξυπνο και απλό τρόπο. 

Για αυτό και οι επιστήμονες όλων σχεδόν των πεδίων, στρέφουν τα βλέμματα τους ερευνώντας δομές, σχήματα και λειτουργίες της φύσης.  Ανάμεσα τους και τα τμήματα R &D των εταιρειών adidas και BMW Motorrad που επί τρία χρόνια συνεργάστηκαν, προκειμένου να ανακαλύψουν τέτοια στοιχεία και να τα ενσωματώσουν σε ρούχα και αξεσουάρ που ανήκουν στον προστατευτικό εξοπλισμό.

Τα ευρήματα τους εντυπωσιακά, και πολύ ενδιαφέροντα: 

Πάρτε για παράδειγμα τα λέπια του ψαριού, το “πακέτο” κάθε νοικοκυράς (και νοικοκύρη) στο καθάρισμα τους. Το ξέρατε ότι αποτελούν μια ευφυέστατη εφαρμογή εύκαμπτης, ελαφριάς αλλά και μεγάλης αντοχής πανοπλίας, που αυξάνει προοδευτικά την αντίσταση της στις κρούσεις ανάλογα της ισχύος αυτών; 

bmw fish protectives

Η BMW, δημιούργησε προστατευτικά, χρησιμοποιώντας ελαστική βάση με λεπιδωτή επικάλυψη, μιμούμενη… το “δέρμα” των ψαριών κα των ερπετών. Τα συνέκρινε με “συμβατικά” προστατευτικά και απεφάνθη ότι τα “λεπιδωτά” ήταν καλύτερα σε ότι αφορά στην απόσβεση των κρούσεων και στην αντίσταση διάτρησης, ενώ παράλληλα, είχαν και 20% μικρότερο βάρος.    

Ένα άλλο εύρημα ήταν τo φρούτο Pomelo. Είναι το εξωτικό αντίστοιχο της δικής μας φράπας και φύεται στην Νοτιανατολικη Ασία. H φλούδα του, προστατεύει το ευαίσθητο  εσωτερικό του καρπού, όταν το Pomelo μετά την ωρίμανση πέφτει από μεγάλο ύψος στο έδαφος, χωρίς να υπάρξει σπάσιμο στο εξωτερικό του περίβλημα. Οι ερευνητές της BMW, αναπαρήγαγαν τεχνητά την δομή και την πυκνότητα της φλούδας του Pomelo και παρατήρησαν ότι παρουσιάζει από 10 εώς 20% καλύτερη απορροφητικότητα των κρούσεων σε σχέση με το υλικό ή τις στρώσεις υλικών που υπάρχουν μέσα σε ένα “συμβατικό” κράνος. 

Οι δύο αυτές ανακαλύψεις θα περάσουν άμεσα στον προστατευτικό εξοπλισμό του εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια της BMW (κράνη, γάντια, περικνημίδες) ενώ η εταιρεία ανάφερε χαρακτηριστικά, ότι οι προοπτικές που ανοίγονται για την εφαρμογή και στον μοτοσυκλετιστικό προστατευτικό εξοπλισμό, είναι πολύ μεγάλες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 13:41

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon