.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 05:44

Απεβίωσε ο John Surtees

 

Ένας πρωταθλητής μοναδικός

 

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών (1934-2017), ο Βρετανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP και Formula 1, John Surtees. Ο Surtees άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 10 Μαρτίου το απόγευμα σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου είχε εισαχθεί τον τελευταίο μήνα με προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.

Σχεδόν άγνωστος στους νεότερους, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα και μάλλον αδικημένος από τους παλιότερους που θυμούνται άλλα πιο φανταχτερά ή πρόσφατα ονόματα μεγάλων πιλότων, ο John Surtees ήταν ένα σπάνιο ταλέντο οδηγού που όμοιό του δεν έχουν συναντήσει ξανά οι δύο και τέσσερις τροχοί. Αυτό το λέμε καθώς ο Βρετανός είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και στα δύο κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου.

John Surtees 1

 Τα περισσότερα βέβαια από τα κατορθώματα του Surtees έγιναν στους δύο τροχούς και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο Surtees ξεκίνησε να αγωνίζεται από μικρός, μαζί με τον πατέρα του που ήταν και ο ίδιος αγωνιζόμενος -και έμπορος μοτοσυκλετών- και μάλιστα με sidecar.

Το 1955 ξεκίνησε να αγωνίζεται συστηματικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με Norton και από την επόμενη σεζόν που μετακόμισε στην MV Agusta άρχισε να γράφει ιστορία. Σε μια ιδιαίτερα σύντομη καριέρα, ο Surtees κατάφερε να κερδίσει επτά παγκόσμια πρωταθλήματα εκ των οποίων τρία στα 350 κ.εκ. και τέσσερα στα 500 κ.εκ.
Τα πρωταθλήματά του τα πήρε όλα με την MV Agusta, στην οποία και έδωσε τον πρώτο της τίτλο στην μεγάλη κατηγορία το 1956. Την επόμενη χρονιά είχε πάρα πολλές εγκαταλείψεις (πέντε σε έξι αγώνες στα 350 κ.εκ. και τέσσερις σε έξι στα 500 κ.εκ.) και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι. Ωστόσο για τις επόμενες τρεις σερί σεζόν θα κυριολεκτικά κυριαρχούσε και στις δύο κατηγορίες με τους Ιταλούς να του δίνουν το παρατσούκλι “γιος του ανέμου”.

Αυτό τον κάνει έναν από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες όλων των εποχών με 38 συνολικά παγκόσμιες νίκες, τον φέρνει 15ο στη σχετική λίστα και τρίτο Βρετανό πίσω από τους Mike Hailwood και Phil Read. Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τον Surtees να ξεχωρίζει είναι και οι έξι νίκες που έχει σημειώσει στο Isle of Man TT, κάτι που ελάχιστοι παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν καταφέρει. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που σημείωσε τρεις σερί νίκες (1958, 1959, 1960) στην κατηγορία Senior TT. Σημαντικό νούμερο επίσης είναι το ποσοστό επιτυχίας που είχε σε νίκες στη μεγάλη κατηγορία το οποίο ανέρχεται στο 64,7%, ήτοι 22 νίκες σε 34 εκκινήσεις. Επόμενος στη λίστα είναι ο μεγάλος Agostini με 57,1% (119 / 68) και ακολουθεί ο Mike Hailwood με 56,9% (65 / 37).

John Surtees 5

Το 1960, αφότου πήρε τον τελευταίο του τίτλο με μοτοσυκλέτα ο Surtees έκανε την μετάβαση στη Formula 1, δείχνοντας αμέσως την ταχύτητά του με μία δεύτερη θέση και μία Pole position, μόλις στον δεύτερο και τον τρίτο αγώνα του αντίστοιχα. Στην F1 έτρεξε με Lola, BRM, Cooper, Lotus και Ferrari. Με το ιταλικό εργοστάσιο κέρδισε και τον παγκόσμιο τίτλο το 1964, αγωνιζόμενος απέναντι σε πιλότους όπως οι Graham Hill, Jim Clark, Stirling Moss, Bruce McLaren και Jack Brabham. Έτσι απέκτησε και το παρατσούκλι “Ιωάννης ο Μέγας” καθώς έδωσε τίτλο στη Ferrari έπειτα από τρία χρόνια.

John Surtees 9

Στα μετέπειτα χρόνια, μέχρι και το τέλος της καριέρας του ο Surtees ίδρυσε τη δική του αγωνιστική εταιρία Surtees Racing Organisation με την οποία αγωνίστηκε ως κατασκευαστής στη Formula 1, στη Formula 2 και στη Formula 5000 από το 1970 έως το 1978. Η καριέρα του πίσω από το τιμόνι έληξε το 1972. Ως κατασκευαστής δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αν και πήρε κάποια βάθρα, με πιλότο τον Μike Hailwood.

Αφού αποσύρθηκε από τους αγώνες ο Surtees έκανε οικογένεια και ασχολήθηκε και με το ίδρυμα “The Henry Surtees Foundation” το οποίο και ίδρυσε μετά τον χαμό του γιου του Henry, σε αγώνα Formula 2, το 2009. Αυτοί που τον ήξεραν όταν αγωνιζόταν κάνουν λόγο για ένα ατρόμητο και θαρραλέο οδηγό, πολύ παθιασμένο αλλά κύριο εκτός πίστας.

Ο Βρετανός αφήνει στη ζωή την γυναίκα του, Jane και τις κόρες του, Leonora και Edwina, οι οποίες έγραψαν μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα του: “Ήταν το παράδειγμα εκείνου που συνέχιζε να πιέζει τον εαυτό του ενώ βρισκόταν στην κορυφή και εκείνου που πάλεψε μέχρι τέλους.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 09:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon