.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 13:17

Kawasaki - Πατέντες για υβριδική μοτοσυκλέτα

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν κατακλύσει τα σύγχρονα αστικά κέντρα, με την Kawasaki να προσπαθεί να υιοθετήσει την συγκεκριμένη λύση και στους 2 τροχούς, συνδυάζοντας βεζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα σε μια υβριδική μοτοσυκλέτα για την οποία κατέθεσε πατέντες.

Η Kawasaki έχει δείξει ήδη στην EICMA 2019 την ηλεκτρική πρωτότυπη μοτοσυκλέτα Endeavor, μια αμιγώς ηλεκτρική πρόταση απόδοσης 27 Hp. Παρόλη την παρουσίαση αυτή η εταιρεία του Akashi έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παραγωγής, τουλάχιστον για την ώρα.

Τώρα, οι «πράσινοι» κατέθεσαν ενδιαφέρουσες πατέντες για μια υβριδική μοτοσυκλέτα που θα συνδυάζει βενζινοκινητήρα (ως την κύρια πηγή ενέργειας) και ηλεκτροκινητήρα (επικουρικά).

Όπως και στα υβριδικά αυτοκίνητα, έτσι κι εδώ, ο ηλεκτροκινητήρας έχει βοηθητικό ρόλο, μειώνοντας κατανάλωση και ρύπους, και δίνοντας ένα σύντομο τονωτικό (boost) στην απόδοση όταν το επιθυμεί ο αναβάτης.

Η μετάδοση είναι όπως σε μια κλασική μοτοσυκλέτα, με συμπλέκτη και γκάζι, ενώ ο βενζινοκινητήρας μπορεί να λειτουργήσει και ως φορτιστής της μπαταρίας του ηλεκτροκινητήρα.

kawasaki hybrid motorcycle patent 00002

Στις πατέντες βλέπουμε μια τουριστική, ψηλή μοτοσυκλέτα, με ηλεκτροκινητήρα (με τον αριθμό 30) που θυμίζει σε μέγεθος και θέση τον κινητήρα του Endeavor.

Ο βενζινοκινήτρας (με τον αριθμό 21) βρίσκεται μπροστά από το ηλεκτρικό μοτέρ, δημιουργώντας ένα στενό σύνολο, άριστο για διήθηση.

kawasaki hybrid motorcycle patent 00003

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πατέντα για τον έλεγχο του συστήματος, στην οποία βλέπουμε στο αριστερό γκριπ του γκαζιού δυο ενδιαφέροντα κουμπιά. Το ένα σε μορφή joystick (με τον αριθμό 37) για την επιλογή μεταξύ 4 Mode συνδυασμού βενζινοκινητήρα / ηλεκτροκινητήρα, και το δεύτερο (με τον αριθμό 36) για την σύντομη παροχή (λίγα δευτερόλεπτα) έξτρα ενέργειας από τον ηλεκτροκινητήρα (boost) όταν χρειάζεστε δυνατές επιταχύνσεις.

Έχουμε μια απορία γιατί η Kawasaki επέλεξε να βάλει όλα τα παραπάνω στο αριστερό γκριπ, όταν όλοι οι κατασκευαστές επιλέγουν το δεξί, ώστε το χέρι που χειρίζεται το γκάζι να μην έχει άλλα χειριστήρια, και απομένει να δούμε αν θα διατηρηθεί αυτή η διάταξη και στα επόμενα στάδια εξέλιξης.

Στις πατέντες μάλιστα αναφέρεται πως joystick και κουμπί boost… περιστρέφονται μαζί με το γκκριπ του γκαζιού, ώστε να βρίσκονται πάντα σε βέλτιστη θέση χειρισμού, ακόμα κι αν έχετε ανοίξει τέρμα το γκάζι!

kawasaki hybrid motorcycle patent 00004

Το ίδιο γκάζι ελέγχει παράλληλα και τους 2 κινητήρες, ενώ για την ασφάλεια του αναβάτη, το φρενάρισμα διακόπτει την λειτουργία boost.

Το γεγονός πως η Kawasaki έχει καταθέσει περισσότερες από 7 πατέντες για την υβριδική αυτή μοτοσυκλέτα δείχνει πως έχει πάρει ζεστά το θέμα, και δεν αποκλείεται αντί για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, να τη δούμε να εξελίσσει υβριδική παραγωγής.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 11:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Kawasaki Versys 1000 S / SE 2021 Kawasaki W800 2021 - Σε νέο χρώμα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon