.
Κατηγορία Benelli
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 11:37

Αφιέρωμα – Σειρά Benelli TRK 2024

Ποια είναι τα μοντέλα της σειράς TRK της Benelli, που κατάφερε να ξεχωρίσει στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ιταλία, συντρίβοντας τους «μεγάλους» της μοτοσυκλέτας και κάνοντας επιδόσεις Best Seller.

Η σειρά TRK της Benelli μας συστήθηκε πριν λίγα χρόνια και μπορεί να πει κανείς, ότι είναι η σειρά μοτοσυκλετών που έβαλε εκ νέου την Benelli στον χάρτη της αγοράς του σήμερα. Η εταιρεία διάβασε σωστά τις τάσεις της αγοράς και την «έκρηξη» δημοτικότητας των Adventure μοτοσυκλετών, αναπτύσσοντας σταδιακά μία γκάμα επιλογών από τα 250 έως και τα 700 κυβικά, πλέον. Η επιτυχία της σειράς TRK ήταν άμεση και αξιοσημείωτη και ειδικά στην πατρίδα της μάρκας της Benelli, Ιταλίας: όπου και το TRK 502 αναδείχθηκε ως η Best Seller μοτοσυκλέτα  σε παραπάνω από μία χρονιές και έσπασε το ρεκόρ ταξινομήσεων 5ετίας, με πάνω από 20.000 κομμάτια.

Στην χώρα μας, διατίθενται 5 μοντέλα της σειράς TRK: Τα TRK 251, 502 και 502X, αλλά και 702 και 702X. Τα τελευταία δύο, μάλιστα, έχουν πάει ήδη... φόρα με μία πρωτιά στις ταξινομήσεις, των μοτοσυκλετών του περασμένου Δεκεμβρίου και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η αγορά. Ας δούμε για τα μοντέλα πιο αναλυτικά: 

Benelli TRK 251

Τιμή: 3.990 ευρώ

Το TRK 251 είναι κατασκευασμένο σε ένα ατσάλινο πλαίσιο της Benelli που προσφέρει ελαστικότητα, ο κινητήρας της είναι 1-κύλινδρος, 4-χρονος, υδρόψυκτος, των 250cc. Έχει ηλεκτρονικό ψεκασμό, σύστημα χρονισμού με δύο εκκεντροφόρους και 4 βαλβίδες .Η μέγιστη ισχύς είναι 25,8 hp (19 kW) στις 9.250 στροφές/λεπτό και η μέγιστη ροπή είναι 21 Nm (2,15 kgm) στις 8.000 στροφές/λεπτό,  μια καταπληκτική αναλογία για τα 250cc. H εξαιρετική απόδοση ολοκληρώνεται πλήρως χάρη στον συνδιασμό μιας χαρτογράφησης του εγκαφάλου DELPHI που δημιουργεί ένα σύνολο έτυμο για κάθε πρόκληση. Το κιβώτιο 6 ταχυτήτων ελέγχεται από υγρό, πολύδισκο (anti-slipery clutch) συμπλέκτη που παρέχει εύκολο έλεγχο και άμεση ανταπόκριση.

Η ανάρτηση προσφέρει μέγιστη άνεση για τον αναβάτη και τον συνεπιβάτη, χάρη σε ένα τηλεσκοπικό ανεστραμμένο πιρούνι (upside down) διαμέτρου 41 χιλιοστών και 135 χιλιοστών διαδρομής καθώς και σε ένα διαγώνιας τοποθέτησης αμορτισέρ ρυθμιζόμενο με απόσβεση μεταφοράς και υδραυλική προ φόρτιση ελατηρίου (ριμπάουντ) & Swing βραχίονα και διαδρομή 60mm. Οι τροχοί είναι 17" και κατασκευασμένοι από κράμα αλουμινίου. Τα ελαστικά που φέρει είναι Metzeler Sportec M5 Interact 110/70-17 και 150/60-17 για ασφάλεια και πρόσφηση σε κάθε οδόστρωμα. 

Η μοτοσικλέτα είναι εξοπλισμένη με μια 4-πίστονη δαγκάνα με πλευστή εμπρός δισκόπλακα 280mm και 240mm πίσως δισκόπλακα. Το TRK 251 διαθέτει ABS σύστημα πέδησης για μέγιστη ασφάλεια.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για το χαρισματικό TRK 251 είναι το μεγάλο ρεζερβουάρ των 18lt + 2lt αποθεματικό με την κατανάλωση του να κυμαίνεται στα 3,2lt / 100km προσφέροντας απεριόριστη αυτονομία για εξορμίσεις και περιπέται εντός και εκτός αστικών κέντρων. 

Benelli TRK 502 και TRK 502X

Τιμή: 6.340/6.670 ευρώ

Με design που ξυπνάει τη διάθεση για περιπέτεια, το ανανεωμένο TRK 502 είναι μια μοτοσικλέτα touring, ευέλικτη, που εξασφαλίζει μακρινές διαδρομές με άνεση για κάθε τύπο αναβάτη αλλά και ένα καθημερινό σύντροφο μετακίνησης.

Το Benelli TRK 502 είναι κατασκευασμένο σε ένα ατσάλινο πλαίσιο της εταιρίας, ο κινητήρας 500cc που έχει κατακτήσει την κορυφή των ταξινομήσεων τα τελευταία χρόνια, είναι ένας 2-κύλινδρος, 4-χρονος, υγρόψυκτος κινητήρας κατασκευασμένος από τη Benelli αποκλειστικά για τα τελευταία μοντέλα της. Συνεργάζεται με την άριστη χαρτογράφηση του εγκεφάλου BOSCH της Benelli για βέλτιστη κατανάλωση 4,4lt / 100km και άμεση απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών του κινητήρα. 

  • Ηλεκτρονικός ψεκασμός. Σύστημα χρονισμού με δύο εκκεντροφόρους και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.
  • Μέγιστη ισχύς 48 PS (35 kW) στις 8.500 στροφές/λεπτό.
  • Μέγιστη ροπή 46 Nm (4,6 kg) στις 6.000 στροφές/λεπτό. Τέλεια απόκριση σε όλες τις συνθήκες!
  • Κιβώτιο 6 ταχυτήτων που ελέγχεται από υγρό, anti-slippery clutch και παρέχει εύκολο έλεγχο και άμεση απόκριση.
  • Η ανάρτηση προσφέρει μέγιστη άνεση σε κυρίως αναβάτη και συνεπιβάτη, χάρη στο τηλεσκοπικό ανεστραμμένο πιρούνι (upside down) διαμέτρου 50mm και διαδρομή 140mm καθώς και στο διαγώνιας τοποθέτησης αμορτισέρ με δυνατότητα ρύθμισης προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς.
  • Τροχοί 17" κατασκευασμένοι από κράμα αλουμινίου με ελαστικά 120/70-17 Pirelli Anget GT και 160/60-17 Pirelli Angel GT
  • Σταθερότητα, ασφάλεια και ακρίβεια, χάρη στο εξαιρετικό σύστημα πέδησης, που εφοδιάζεται με  με διπλά δισκόφρενα διαμέτρου 320mm και δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων μπροστά, ενώ πίσω υπάρχει δίσκος 260mm με δαγκάνα μονού εμβόλου. Και τα δύο κυκλώματα φρένου συνεργάζονται με τελευταίας γενιάς σύστημα ABS της Bosch.

Το περιπετειώδες και εκφραστικό TRK 502 προκαλεί έκπληξη με την πρώτη ματιά, χάρη στο τεράστιο ντεπόζιτο, που παρέχει χωρητικότητα καυσίμου 20 λίτρων με 3lt ρεζέρβα, για απαράμιλλη αυτονομία. Ο led προβολέας με τον συναρπαστικό σχεδιασμό και το μπροστινό φτερό που κλέβει τις εντυπώσεις δημιουργούν μια δυναμική εμφάνιση που δεν περνά απαρατήρητη. 

Τέλος, η ανανεωμένη έκδοση, φέρει νέο ρυθμιζόμενο τιμόνι με ρυθμιζόμενες μανέτες και φωτιζόμενους διακόπτες, νέα γραφικά, ολοκαίνουργια grip και καθρέφτες που φέρουν το λογότυπο της Benelli. Η επανασχεδιασμένη αδιάβροχη και αντιολισθητική σέλλα, σε συνδυασμό με το αεροδυναμικό φέρινγκ, τη ζελατίνα και τις "χούφτες" που υπάρχουν στον στάνταρ εξοπλισμό εξασφαλίζουν μια μοναδικής άνεσης οδηγική εμπειρία σε αναβάτη και συνεπιβάτη για ατελειώτα χιλιόμετρα ! Φυσικά τα προσατευτικά κάγκελα του κινητήρα, η νέα αλουμινένα πίσω σχάρα που έιναι έτοιμη να δεχτή βαλίτσα (Top Case Terra) και το προστατευτικό καπάκι του κινητήρα δημιουργούν τον πιό πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό στην κατηγορία που έχει υπάρξει.

Το TRK 502 X προσφέρει τη μέγιστη άνεση στον αναβάτη του, χάρη σε ένα καλοσχεδιασμένο αεροδυναμικό φέρινγκ και ζελατίνα ενώ υπάρχουν και "χούφτες" για την προστασία των χεριών του αναβάτη. Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνεται αδιάβροχη και αντιολισθητική σέλλα, προστατική αλουμινένια καρίναπροστατευτικό καπάκι κινητήρα, προστατευτικά κάγκελα κινητήρα, ορθοστάτηςαλουμινένια σχάρα για άμεση τοποθέτηση βαλίτσας (Top Case Terra) και αντικραδασμικά μασπιέ οδηγού και συνεπιβάτη. Το πιο ολοκληρωμένο σύνολο που έχει υπάρξει ποτέ !!

Σταθερότητα, ασφάλεια και αξιοπιστία είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την νέα μοτοσικλέτα της BenelliTRK 502 X που δεν έχει κατακτήσει τυχαία τις καρδιές χιλιάδων μοτοσικλετιστών σε όλο τον κόσμο !

Επίσης, η απόδοση του συστήματος πέδησης, που είναι εφοδιασμένα μπροστά με διπλά δισκόφρενα διαμέτρου 320mm και δαγκάνες δύο εμβόλων ενώ πίσω υπάρχει δίσκος 260mm με δαγκάνα μονού εμβόλου. Και τα δύο κυκλώματα φρένου συνεργάζονται με τελευταίας γενιάς σύστημα  ABS της Bosch με ειδικό προσανατολισμό λειτουργίας και για διαδρομές εκτός ασφάλτου.

Οι τροχοί είναι 19" μπροστά και 17" πίσω ακτινωτοί σε αλουμινένια στεφάνια.

Τα ελαστικά που φέρει είναι τα Metzeler Tourance 110/80 - R19 - 59V και 150/70 - R17 - 69V μπροστά και πίσω αντίστοιχα.

Benelli TRK 702 και TRK 702X

Τιμή: 7.980/8.349 ευρώ

Γεννήθηκε για να ταξιδεύει. Το TRK 702  είναι το νέο μοντέλο της Benelli που έχει σχεδιαστεί για να ταξιδεύει σε ατελείωτους δρόμους, να ανακαλύπτει αξέχαστα μέρη, αλλά και για να μετακινείται στην πόλη με άνεση.

Το TRK 702, στην πραγματικότητα είναι ένα all-round tourer δίτροχο που προσφέρει τη μέγιστη άνεση στον αναβάτη και τον συνεπιβάτη με εξαιρετική αίσθηση οδήγησης. Αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της Benelli στο Pesaro της Ιταλίας, το οποίο επεκτείνει και συμπληρώνει τη σειρά TRK, τοποθετώντας την στη μεσαία κατηγορία.

Είναι ευέλικτη και ιδανική για μακρινά ταξίδια. Κινείται χάρη στον ολοκαίνουριο δικύλινδρο κινητήρα Benelli 698cc, ο οποίος αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της ανάγκης, να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση σειρά προϊόντων μεταξύ των κινητήρων 500cc και 800cc. Αξιοποιώντας  λοιπόν την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την ανάπτυξη και τη βιομηχανοποίηση των δύο τύπων κινητήρων το 702, εξελίχθηκε σε μοντέλο με απίστευτα σημαντικές αποδόσεις χάρη στην εμπειρία και την ανάπτυξη της Benelli. Η καρδιά του TRK 702 αποδίδει 70 Nm ροπής στις 6000 στροφές/λεπτό χαρίζοντας εξαιρετική απόκριση, χάρη στα 7,1kgm ροπής το όχημα διαθέτει (51,5 kW) στις 8000 στροφές.  Επιπλέον διαθέτει δυο επικεφαλής εκκεντροφόρους, με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, με κίνηση μέσω αλυσίδας και στροφαλοφόρο άξονα, με στροφαλοφόρους πείρους μετατοπισμένους κατά 180°. Διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου με διπλό σώμα γκαζιού 41mm. Η μονάδα μετάδοσης, από την άλλη πλευρά, διαθέτει κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, με υγρό συμπλέκτη και μετατροπέα ροπής, ο οποίος μειώνει σημαντικά τη δύναμη που πρέπει να εφαρμόζεται στο μοχλό του συμπλέκτη, διατηρώντας παράλληλα την ομαλή και ακριβή εμπλοκή των ταχυτήτων. 

Επιπλέον διαθέτει ένα παραδοσιακό ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, χαρακτηριστικό των μοντέλων που κατασκευάζονται στον οίκο Leoncino, το οποίο προέρχεται ειδικά από το μοντέλο 500cc, ικανό να εγγυηθεί τον χειρισμό και τη σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ανεστραμμένο πιρούνι (upside down) με μπουκάλες 50mm και διαδρομή 140mm στο μπροστινό μέρος και ένα ψαλίδι με κεντρικό μονό αμορτισέρ που διαθέτει ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, με διαδρομή 45mm (154mm στον τροχό).

Η άνεση και η λειτουργικότητα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του TRK 702, το οποίο διαθέτει στάνταρ ένα μεγάλο φέρινγκ προβολέων, που παρέχει βέλτιστη προστασία τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη. Προαιρετικά διατίθενται θερμαινόμενες χειρολαβές και σέλλα, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν εύκολα από το κέντρο ελέγχου του τιμονιού με οπίσθιο φωτισμό, ώστε να παρέχουν τη μέγιστη ορατότητα ακόμη και τη νύχτα.

Αναφορικά με το σύστημα πέδησης, εξασφαλίζει υψηλή απόδοση χάρη στους 2 πλευστούς δίσκους (floating)  διαμέτρου 320mm μπροστά και τις δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, καθώς και στον έναν δίσκο διαμέτρου 260mm πίσω με δαγκάνα ενός εμβόλου. Οι ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών φέρουν ελαστικά spore touring Pirelli Angel GT 120/70 και 160/60 επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση. Το TRK 702, χάρη στην ανάπτυξη της εργονομίας που επιθυμεί να προσφέρει η Benelli σε όλους τους αναβάτες, έχει προσαρμοστεί ώστε να είναι πιο προσιτό σε ένα ακόμα μεγαλύτερο εύρος αναβατών, χάρη στο ύψος της σέλλας που ανέρχεται στα 790mm προσδίδοντας στην μοτοσικλέτα ευκινησία και βέλτιστη γεωμετρία. Λόγω του ότι είναι σχεδιασμένο για ταξίδια, το TRK 702 διαθέτει ρεζερβουάρ χωρητικότητας 20 λίτρων με 4 λίτρα ρεζέρβα, με την κατανάλωση να κυμαίνεται στα 4,6L /100km προσφέροντας απεριόριστη αυτονομία στα ταξίδια. Το άνετο ζευγάρι χειρολαβών για τον συνεπιβάτη, οι οποίες χρησιμεύουν επίσης ως σχεδιαστικό χαρακτηριστικό ολοκληρώνουν την εμφάνιση και το στυλ του. 

Η μοτοσικλέτα φέρει επίσης μια μονάδα προβολέων πλήρους LED και μια έγχρωμη οθόνη TFT 5'' υψηλής ανάλυσης, η οποία διαθέτει σύνδεση Bluetooth προκειμένου να εμφανίζει τις εισερχόμενες κλήσεις. Τα χειριστήρια του τιμονιού επιτρέπουν επίσης την απάντηση ή τον τερματισμό μιας κλήσης. Επιπλέον με τη λήψη της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και με τη σύνδεση wifi, μέσω phone mirroring είναι δυνατή η μετατροπή του ταμπλό σε πλοηγό. Στόχος της Benelli, είναι ο σύγχρονος αναβάτης να μπορεί να χειρίζεται με ασφάλεια και ευκολία όλες τις εφαρμογές που χρειάζεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο σχεδιασμός της νέας TRK 702, που δημιουργήθηκε από το Benelli Style Centre στο Pesaro της Ιταλίας, βασίζεται σε πρωτότυπες διακριτικές γραμμές, διατηρώντας την  αίσθηση που χαρακτηρίζει την οικογένεια TRK. Παράλληλα εξελίσσεται δημιουργώντας ένα πιο επιθετικό και μοντέρνο στυλ, προσδίδοντας στη μοτοσικλέτα μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα.

Το TRK 702 διατίθεται και σε έκδοση για κατόχους διπλωμάτων Α2 με 35kw.

Το TRK 702 X σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στο Pesaro της Ιταλίας και διαθέτει ένα μοναδικό σχεδιασμό, με απαλές και δυναμικές γραμμές, που προσδίδουν σε αυτό το δίκυκλο Benelli έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα με ισχυρή ταυτότητα. Ο προβολέας, με την διπλή μονάδα LED τοποθετημένος στην εμβληματική μάσκα, ο σχεδιασμός του ρεζερβουάρ, με μεταλλικά σημεία τα οποία έρχονται σε επαφή με τα πόδια του αναβάτη είναι κατασκευασμένη από μέταλλο, εξασφαλίζουν ελάχιστο όγκο και  μέγιστη ελευθερία κινήσεων, χωρίς να περιορίζουν την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ, που αγγίζει γενναιόδωρα τα 20 λίτρα με 4 λίτρα ρεζέρβα. Με την εξαιρετική κατανάλωση να κυμαίνεται στα 4,6L/100km προσφέροντας απεριόριστη αυτονομία. Το TRK 702 X δικαίως χαρακτηρίζεται μια adventure μοτοσικλέτα καθώς η αυτονομία προσδίδει ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε κάθε ταξίδι.

 Άλλα χαρακτηριστικά που διακρίνουν το νέο TRK 702 X, τα οποία μοιράζεται με τα άλλα μοντέλα της σειράς, είναι οι πίσω χειρολαβές, οι οποίες είναι μακριές, ώστε να προσφέρουν μέγιστη άνεση στον επιβάτη, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στιλιστικό χαρακτηριστικό, καθορίζοντας την ουρά του οχήματος. Οι ζάντες 19" εμπρός και 17" από κράμα αλουμινίου με ατσάλινες ακτίνες είναι εφοδιασμένες με ελαστικά Pirelli Scorpion Rally STR 110/80 και 150/70 για μέγιστη πρόσφυση εντός και εκτός δρόμου. Η ρύθμιση της ανάρτησης διαθέτει ένα ανεστραμμένο μπροστινό πιρούνι (upside down) 50mm και διαδρομή 140mm και ένα ψαλίδι αλουμινίου με κεντρικό monoshock με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και υδραυλική απόσβεση επαναφοράς, με διαδρομή 50mm (173mm στον τροχό).

Το TRK 702 X διατίθεται και σε έκδοση για κατόχους διπλωμάτων Α2 με 35kw.

 

Δείτε περισσότερα για τα μοντέλα της σειράς TRK, με ένα κλικ εδώ. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 12:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon