.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 14:11

Test - Yamaha V-Max 1700

 

V for... Ventouza!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Κρατιέσαι γερά από το τιμόνι, ανοίγεις το γκάζι και το σπινάρισμα που συνδυάζεται με το φθαρμένο ελαστικό που μένει στην άσφαλτο, σε γεμίζει εικόνες από αγώνες dragster. Το V Max 1700 κολλάει σαν βεντούζα στην άσφαλτο και επιταχύνει σαν το πιο “φτιαγμένο” παραγωγής που μπορεί να φανταστεί και ο πιο ψαγμένος αναβάτης. Και σαν τέτοιο, να είστε σίγουροι ότι θα σας απογειώσει τις αισθήσεις!

Μεγαλειώδες και επιθετικό


Το V Max είναι μία μοτοσυκλέτα που θαυμάζεις και χωρίς να έχεις οδηγήσει. Και μόνο που το κοιτάς, σου προκαλεί το αίσθημα της έλλειψης, λες και το είχες οδηγήσει λίγο πιο πριν και σου λείπει. Η muscle αισθητική, το μεγάλο μήκος των 2.395mm, το βάρος των 310 κιλών, φαίνονται ακόμη και με το μάτι. Το V Max είναι μυώδες, ογκώδες, προκλητικό, αλήτικο, αλλά και ποιοτικό ταυτόχρονα. Θα το έβαζες δηλαδή μέσα σε ένα σαλόνι του σπιτιού, θα το πρόσεχες όμως μην αγριέψει και τα σπάσει όλα με μία περιστροφή του πίσω τροχού. Με 200 ανακοινώσιμους ίππους και 17 χιλιόγραμμα ροπής από τα 1679 κυβικά, όλα είναι πιθανά! Και δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσεις, αρκεί απλά να ανοίξεις το γκάζι για να νιώσεις αυτή την μοναδική αίσθηση επιτάχυνσης που κατάφερε να δώσει στο V Max η Yamaha.

Το ελαστικό κολλάει στην άσφαλτο, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του γκαζιού ( YCC-T) δίνει την εντολή και τα κομμάτια υλικού που αποσπώνται από το 200άρι λάστιχο, προδίδουν την δύναμη του. Ο αναβάτης νιώθει απότομα την επιτάχυνση και προσπαθεί να γαντζωθεί στο τιμόνι, και μόλις ο τροχός βρει πρόσφυση, είναι θέμα χρόνου να περάσει από πάνω όποιον τόλμησε να σε αγριοκοιτάξει. Και όταν θέλεις να σταματήσεις, ρίχνεις τις άγκυρες που χρησιμοποιεί και το R1, και φρενάρεις αβίαστα παρά τα κιλά που τείνουν να σε απομακρύνουν από τον στόχο.

Ζωντανός θρύλος

Είκοσι εφτά χρόνια πριν, η Yamaha “έπαιξε” στο πνεύμα της εποχής: Κόντρα στα μεγάλου κυβισμού muscle cars, παρήγαγε την πρώτη muscle μοτοσυκλέτα, με κινητήρα V4 1198 κυβικών και απόδοση 140 ίππων, το V Max 1200 που έμελλε να γίνει ζωντανός θρύλος – τόσο που συμπεριλήφθηκε στην έκθεση “Τέχνης της Μοτοσυκλέτας” του μουσείου Γκουγκενχάιμ, ενώ ακόμη κυκλοφορούσε.

To V Max του 1985 έμεινε στην παραγωγή 23 χρόνια και κέρδισε φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Δεν συναντούσες εύκολα τέτοιες μοτοσυκλέτες, και όποιος ήθελε πολλά γκάζια για κάθε είδους κανιβαλισμούς, σε V Max κατέληγε. Η αναβίωση του θρύλου ήρθε το 2010, όταν η ομάδα της Yamaha έβαλε στο τραπέζι τους κανόνες του παιχνιδιού: Έπρεπε ο αντικαταστάτης να έχει υπέροχη αίσθηση επιτάχυνσης και δυνατές επιδόσεις, να είναι χαρακτηριστικός και να ξεχωρίζει, να έχει εξεζητημένο πλαίσιο, αλλά και να συμμορφώνεται με τις τελευταίες προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης. Σχεδίασε από λευκό χαρτί έναν νέο τετρακύλινδρο V κινητήρα στον οποίο μείωσε τις διαστάσεις του V στις 65 μοίρες, από 70, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο ίδιος όγκος. Πρόσθεσε κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα στον έλεγχο του γκαζιού αλλά και στους αυλούς εισαγωγής (YCC-I) έτσι ώστε να μεταβάλλεται το μήκος τους, και μαζί η απόδοση. Από τις 6.650 σ.α.λ. μειώνεται το μήκος κατά 54mm κι έτσι επιτυγχάνεται η κορυφαία απόδοση σε όλη την κλίμακα. Η κίνηση των εκκεντροφόρων εισαγωγής γίνεται από αλυσίδα, ενώ των εξαγωγής από γρανάζια – έτσι κατάφεραν οι μηχανικοί να διατηρήσουν μικρές διαστάσεις στις κεφαλές.

Μικρή διαφορά σε σχέση με τον παλιό κινητήρα υπάρχει στο ύψος, όπου ο νέος υπερέχει ατά 6,7 χιλιοστών. Στα πρότυπα του R1 2004, οι μπιέλες είναι διαιρούμενες, ενώ οι εισαγωγές αέρα θυμίζουν έντονα το παλιό V Max, βρισκόμενες στο ρεζερβουάρ, απ’ όπου στέλνουν αέρα στο διπλάσιο φιλτροκούτι.

Ροπή τρακτέρ

Ρεζερβουάρ όμως στην θέση του ρεζερβουάρ, δεν υπάρχει. Εκεί ο αναβάτης θα συναντήσει ένα ψηφιακό πάνελ με τις απαραίτητες ενδείξεις το οποίο συνδυάζεται με το κεντρικά τοποθετημένο αναλογικό στροφόμετρο. Αυτό είναι το εργαλείο που χρειάζεται ο ανήσυχος αναβάτης άλλωστε, ενώ το ρεζερβουάρ, έχει μετακομίσει κάτω από τη σέλα. Η τάπα του βρίσκεται στην “πλάτη” της σέλας του και ανοίγει με το τράβηγμα ενός άξονα που συναντάται στην αριστερή πλευρά της. Στην αρχή μπορεί να ψαχτείς λίγο για να το βρεις, είναι όμως κάτι το οποίο θα κάνεις συχνά μιας και το μεγάλο V Max καίει ότι ΔΕΝ μπορείς να φανταστείς! Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μέτρηση κατανάλωσης.

Ανοίγεις το γκάζι, και η βενζίνη πέφτει στην άσφαλτο σε μορφή φθαρμένου ελαστικού. Τσιμπάς τον συμπλέκτη και είναι σαν να πετάς πεντάλιτρα στην ευθεία. Τα 15 λίτρα του ρεζερβουάρ αρκούν για λίγες βόλτες, ή για λίγες επιταχύνσεις που μπορεί να σε κάνουν να νομίζεις ότι το οδηγάς για ώρα. Η κατανάλωση του V4 σου δείχνει ότι δεν γίνεται να έχεις τόση δύναμη και επιταχύνσεις, χωρίς να εισέρχεται καύσιμο μείγμα στους θαλάμους. Οι υπερτετράγωνες διαστάσεις του κινητήρα, έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο συμπεριφέρεται λες και έχει turbo που λειτουργεί από το ρελαντί, μέχρι την κορύφωση της απόδοσης. Κι όμως, η ροπή των 17 χιλιόγραμμων, σε καρφώνει στη θέση οδήγησης, οι σωστές λαβές του τιμονιού σε κρατούν εκεί και με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, απλά γελάς.

Γελάς γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις ότι υπάρχει κάτι τόσο δυνατό στην παραγωγή, μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να επιταχύνει τόσο δυνατά που κάνει όλες τις άλλες να δείχνουν “πατίνια” μπροστά της. Τα κυβικά δεν αλλάζονται με τίποτα, και ο χαρακτηρισμός muscle bike, αν μη τι άλλο, αποδίδεται με τεράστια χαρά στο V Max.

Όλα muscle

Είναι σταθερό, πολύ σταθερό, είναι και μακρύ, γι’ αυτό είναι και τόσο σταθερό. Σε καμία περίπτωση δεν θα νιώσεις τον πίσω τροχό να ξεμακραίνει, παρά το ότι έχει ένα αμορτισέρ να κουμαντάρει την δύναμη. Θα νόμιζες ότι θα ήθελε άλλα δυο - τρία εκεί πίσω να κρατάνε τον τροχό, όμως η δύναμη ελέγχεται απόλυτα και η σταθερότητα είναι υποδειγματική. Έχει και ένα τεράστιο μπροστινό σύστημα, διαμέτρου 52mm, το μεγαλύτερο σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, κι έτσι, όλα γίνονται ελεγχόμενα, η μοτοσυκλέτα παραμένει στην πορεία της ότι και να κάνεις. Είναι και φιλική παναθεμάτη, εκεί που νομίζεις ότι θα σε μασήσει και θα σε φτύσει, σου συμπεριφέρεται όμορφα, ήρεμα, και μπορείς να την οδηγήσεις σε χαλαρούς ρυθμούς.

Μα πώς να το κάνεις αυτό όταν έχεις 200 ίππους στο δεξί σου χέρι, και την δυνατότητα να ανοίξεις το γλυκό ηλεκτρικό γκάζι; Τα φρένα του το σταματούν καλά, το ABS λειτουργεί σωστά, μπαίνει τελευταία στιγμή, κι έτσι, παρά τα κιλά του, δεν υπάρχει φόβος ανησυχίας. Όλα είναι μετρημένα, ζυγισμένα σωστά, επελεγμένα σωστά. Μέχρι και ο τεράστιος άξονας της μετάδοσης δείχνει πως θα αντέξει τις καταπονήσεις for ever and ever, μία αλυσίδα θα κοβόταν με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού. Έτσι, και στις αλλαγές των πέντε σχέσεων, δεν καταλαβαίνεις αναπηδήσεις του πίσω μέρους – και αυτόματο μια χαρά θα ήταν πάντως!

Ποιος ο λόγος να αλλάζει σχέσεις όταν μπορείς να κινείσαι απλά ανοίγοντας το γκάζι; Αλήθεια είναι ότι αυτή που θα δουλέψει πιο πολύ θα είναι η 1η, μιας και ο αναβάτης που θα επιλέξει το V Max, θα κατασκηνώνει στα φανάρια περιμένοντας θύματα.

Μοναδική φιλοσοφία

Ένα κορυφαίο αλουμινένιο πλαίσιο ανέλαβε να κρατήσει σε ευθεία γραμμή την μοτοσυκλέτα. Η ισορροπία στις γραμμές του, η ποιότητα στην κατασκευή, η αψεγάδιαστη συμπεριφορά στις επιταχύνσεις δεν κρύβεται. Όπως δεν κρύβεται και η δυσκολία ελέγχου στις κλειστές διαδρομές μέσα στην πόλη, εκεί όπου το τιμόνι θέλει να στρίψει μόνο του προς την εσωτερική.

Είναι και το βάρος που όταν κινείσαι αργά θα σε προβληματίσει, και η κατανάλωση που θα σου αδειάσει την τσέπη. Υπάρχουν και τα παπιά βέβαια γι’ αυτή τη δουλειά. Η δυναμική εμφάνιση του V Max, η σταθερότητα,  η τεχνολογία και οι επιδόσεις, αλλά και η sport συμπεριφορά ακόμη και σε στροφές, δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό στην muscle bike της Yamaha.

To V Max επέστρεψε και η απόλυτη δύναμη του τετρακύλινδρου V είναι διαθέσιμη σε όποιον αναζητά το μοναδικό αυτό παιχνίδι, και μπορεί να διαθέσει, εκτός από τα 25.300euro που κοστίζει, και την ανάλογη βενζίνη!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Yamaha V Max 1700
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 25.300euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, V4, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ, DOHC
Κυβισμός (κ.εκ.) 1679
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 90 x 66
Συμπίεση (:1)  11,3
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  4 σε 2 σε 1 σε 4
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση  5 σχέσεων με άξονα
Πλαίσιο
Τύπος   Αλουμινένιο τύπου διαμάντι
Κάστερ (°)  31
Ίχνος (mm) 148
Μεταξόνιο (mm) 1700
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 2.395
Ύψος (mm) 1190
Πλάτος (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)   310
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ)  15-Ιαν
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 52mm /  διαδρομή τροχού 120mm / προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης
Πίσω   Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  / διαδρομή τροχού 110mm / Προφόρτισης ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Ελαστικά μπροστά
Μπροστά 120/70-18 Bridgestone BT 028 
Πίσω  200/50-18 Bridgestone BT 028 
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με  ακτινικές δαγκάνες έξι εμβόλων της Sumitomo
Φρένα πίσω  Δίσκος διαμέτρου 298mm με δαγκάνα ενός εμβόλου 
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο, πλήρεις λυχνίες, ψηφιακό πολυόργανο με οθόνη 256Χ64 pixels με ένδειξη οδομέτρου, μερικού χιλιομετρητή, σχέσης κιβωτίου, ρολόι, ένδειξη ξαυσίμου και θερμοκρασίας, στιγμιαίας κατανάλωσης, εξωτερική θερμοκρασία και άνοιγμα γκαζιού, συμβατική και αντίστροφη χρονομέτρηση, immobilizer, ένδειξη service
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  200/9000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  17/6500

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Yamaha MT-09 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon