.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 17:07

TEST - BMW R 1250 R 2019

Ultimate Roadster

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το BMW R 1250 R του 2019 δεν διαφέρει πολύ εμφανισιακά από το εξαιρετικό προηγούμενο μοντέλο, με τις μεγάλες αλλαγές να εντοπίζονται στον νέο απίθανο κινητήρα των 1.254 κ.εκ. με την τεχνολογία ShiftCam και στην TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων. Και είναι ο κινητήρας αυτός που κάνει τη μεγάλη διαφορά, κάνοντας το πρώην εξαιρετικό μοντέλο πραγματικά ασυναγώνιστο!

Η ποιότητα κατασκευής του R 1250 R είναι κορυφαία σε όλους τους τομείς. Συναρμογή μερών, φινίρισμα, απουσία τριγμών και λοιπών θορύβων, και αίσθηση. Από όπου κι αν κοιτάξεις τη μοτοσυκλέτα, από μακριά κι από κοντά, και σε οποιοδήποτε σημείο της, βλέπεις δουλεμένο αποτέλεσμα που δεν θα απογοητεύσει ακόμα και τους πιο σκληρούς κριτές.

Το μάτι σταματάει πρώτα στον εξαιρετικά φαρδύ κινητήρα (δεν φτάνει το δέος που προκαλούσε το εξακύλινδρο εν σειρά CBX 1000, αλλά δεν βρίσκεται μακριά), στο χρυσό ανάποδο πιρούνι με τις ακτινικές δαγκάνες της Brembo μπροστά, στο μεγάλο και παχύ γυαλισμένο τελικό της εξάτμισης, στην sport ουρά με τις ανοιχτές χειρολαβές συνεπιβάτη, στην μεγάλη TFT οθόνη οργάνων, στους άκρως εργονομικούς διακόπτες στο τιμόνι, στο μονόμπρατσο ψαλίδι πίσω (κρίμα που το τελικό της εξάτμισης χαλάει εν μέρει το εφέ), στους λαιμούς των εξατμίσεων που έχουν πάρει όμορφες αποχρώσεις μπλε, κόκκινου και χρυσαφί, στις πανέμορφες ρυθμιζόμενες μανέτες, στις ηλεκτρονικές αναρτήσεις ESA (το καλωδιάκι στο πιρούνι προδίδει το σύστημα), στο κουμπί εκκίνησης και στην τάπα ρεζερβουάρ που αποτελούν μέρη του keyless συστήματος του προαιρετικού εξοπλισμού, και, και…

Ατελείωτες αξιοπρόσεχτες λεπτομέρειες που συνθέτουν ένα μοναδικά ποιοτικό και πολυτελές σύνολο.

Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας έβριθε από έξτρα αξεσουάρ, τα οποία ανέβαζαν ακόμα περισσότερο το status της μοτοσυκλέτας αλλά και την τιμή της, καθώς από 15.350 ευρώ που κοστίζει η βασική έκδοση του R 1250 R, η μοτοσυκλέτα του τεστ κόστιζε 19.970 ευρώ!

Νέος κινητήρας Euro 5, δυνατότερος και πιο οικονομικόςbmw r1250r 2019 test bikeitgr 21Χάρη στον νέο, μεγαλύτερο σε κυβισμό και εξελιγμένο σε τεχνολογία δικύλινδρο κινητήρα boxer, η νέα R 1250 R έρχεται με μεγαλύτερη ισχύ κατά σχεδόν 10 άλογα και ροπή κατά 2 ολόκληρα κιλά από την προηγούμενη έκδοση, ενώ η μοτοσυκλέτα είναι δυνατότερη σε όλο το φάσμα στροφών, παράγει λιγότερους ρύπους και έχει μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, με παράλληλα πιο ομαλή λειτουργία, ειδικά στις χαμηλές στροφές.

Όσον αφορά στην τεχνολογία ShiftCam που βρίσκεται εν πολλοίς πίσω από τη μεταμόρφωση του κινητήρα σε… κτήνος, δουλειά της είναι να μεταβάλλει το χρονισμό των βαλβίδων και το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής. Επιπλέον, οι εκκεντροφόροι στην πλευρά της εισαγωγής έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίζουν ασύγχρονο άνοιγμα των δύο βαλβίδων εισαγωγής με αποτέλεσμα το βελτιωμένο στροβιλισμό του μίγματος ψυχρού αέρα και καυσίμου και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματική καύση.

Ανάμεσα στις τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν στον νέο κινητήρα είναι η χρήση οδοντωτής αλυσίδας -αντί κλασικής καδένας- για την κίνηση των εκκεντροφόρων, η βελτιωμένη αντλία λαδιού, τα twin-jet μπεκ στο σύστημα τροφοδοσίας και ένα νέο σύστημα εξάτμισης.

Πλούσιος στάνταρ και προαιρετικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός

bmw r1250r 2019 test bikeitgr 34

Στον βασικό εξοπλισμό του R 1250 R περιλαμβάνονται δύο προγράμματα οδήγησης (Road και Rain), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ASC και σύστημα εύκολης εκκίνησης σε ανηφόρα Hill Start Control.

Όπως είθισται πλέον στην αγορά μοτοσυκλέτας, στον έξτρα εξοπλισμό περιλαμβάνεται και πλουσιότερο λογισμικό, δηλαδή πρόσθετα προγράμματα οδήγησης, και βελτιωμένες εκδόσεις των ηλεκτρονικών «σωματοφυλάκων» σας: Pro, Dynamic Traction Control DTC, ABS Pro, Hill Start Control Pro και Dynamic Brake Assistant DBC.

Το πακέτο Προγραμμάτων Οδήγησης "Pro" διατίθεται τώρα ως έξτρα εξοπλισμός περιλαμβάνοντας τα προγράμματα "Dynamic” και “Dynamic Pro” (ρυθμιζόμενο) και το Dynamic Traction Control DTC.

Όσο για το DTC που διαφοροποιεί τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζει ακόμη πιο αποτελεσματική και ασφαλή επιτάχυνση, ιδίως στην έξοδο από τη στροφή.

Από την πλευρά του το ABS Pro (Cornering ABS) χαρίζει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στο φρενάρισμα, ακόμη και με τη μοτοσυκλέτα σε κλίση.

Το Dynamic Brake Control DBC προσφέρει επίσης πρόσθετη ασφάλεια στο φρενάρισμα σε αντίξοες συνθήκες προλαμβάνοντας το ακούσιο άνοιγμα του γκαζιού. Παρεμβαίνοντας στην κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, η ροπή περιορίζεται κατά το φρενάρισμα ώστε ο αναβάτης να μπορεί να χρησιμοποιήσει στο έπακρο την ισχύ πέδησης στον πίσω τροχό. Αυτό διατηρεί τη μοτοσυκλέτα σταθερή και μειώνει τις αποστάσεις φρεναρίσματος.

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-33.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-33.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 33" />

LED είναι τα φώτα ημέρας (DRL) στον προαιρετικό εξοπλισμό του R 1250 R, ενώ στη στάνταρ έκδοση του διαθέτει προβολέα με λάμπα αλογόνου.

Χάρη στο προαιρετικό, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα Dynamic ESA επόμενης γενιάς της BMW Motorrad, η απόσβεση της ανάρτησης προσαρμόζεται αυτόματα στον τρόπο οδήγησης και στους ελιγμούς της μοτοσυκλέτας, ενώ περιλαμβάνει και αυτόματη διατήρηση του ύψους ανεξάρτητα από τη φόρτωση.

Η ανάρτηση ESA επιτρέπει τη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας σε διαφορετικά στυλ οδήγησης με μεγάλη ακρίβεια, εξασφαλίζοντας άνετη απόσβεση και σταθερή απόκριση στην οδήγηση.

Κύρια χαρακτηριστικά του BMW R 1250 R

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-15.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-15.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 15" />

- Ακόμη πιο εξελιγμένος κινητήρας boxer με τεχνολογία BMW ShiftCam για το μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων και μεταβλητό βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής.

- Αυξημένη ισχύς σε όλο το φάσμα περιστροφής του κινητήρα, βελτιωμένη καύση μίγματος, χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, πιο ομαλή και ποιοτική λειτουργία.

- Αυξημένη ισχύς και ροπή: 136 hp στις 7,750 rpm και 14,6 Kgm στις 6,250 rpm -από 125 hp στις 6,750 rpm και 12,7 Kgm στις 6,500 rpm.

- Αύξηση κυβισμού στα 1,254 cc (από 1,170 cc).

- Ασύγχρονο άνοιγμα βαλβίδων εισαγωγής για καλύτερο στροβιλισμό μίγματος, άρα και πιο αποτελεσματική καύση.

- Κίνηση εκκεντροφόρων μέσω οδοντωτής πλέον αλυσίδας, αντί συμβατικής καδένας.

- Βελτιωμένη λίπανση κινητήρα και ψύξη της βάσης των εμβόλων.

- Αισθητήρας ελέγχου προανάφλεξης για καλύτερη λειτουργία σε μακρινά ταξίδια.

- Μονάδα διαχείρισης κινητήρα BMS-O τελευταίας γενιάς και χρήση twin-jet μπεκ για ακόμη πιο αποτελεσματική καύση.

- Νέο σύστημα εξάτμισης με καλύτερα χαρακτηριστικά απόδοσης.

- Δύο προγράμματα οδήγησης (Road & Rain), ASC και Hill Start Control στον βασικό εξοπλισμό.

- Πακέτο “Driving Modes Pro” που περιλαμβάνει πρόσθετα Προγράμματα Οδήγησης Pro, Dynamic Traction Control DTC, ABS Pro, Hill Start Control Pro και Dynamic Brake Assistant DBC, ως στοιχείο προαιρετικού εξοπλισμού από το εργοστάσιο.

- Ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Dynamic ESA “Επόμενης Γενιάς” με πλήρως αυτόματη διατήρηση ύψους.

- Προαιρετικό σπορ τιμόνι για την R 1250 R για πιο δυναμική θέση οδήγησης.

- Συνδεσιμότητα: πίνακας οργάνων πολλαπλών λειτουργιών με έγχρωμη οθόνη TFT 6.5 ιντσών με πολυάριθμες στάνταρ ενδείξεις.

- Σύστημα έξυπνης κλήσης έκτακτης ανάγκης -Intelligent Emergency Call- στον προαιρετικό, εργοστασιακό εξοπλισμό.

- BMW Motorrad Spezial - υψηλής ποιότητας εξαρτήματα αναβάθμισης στον προαιρετικό εξοπλισμό από το εργοστάσιο.

Οδηγική εμπειρία για λίγους

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-7.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-7.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 7" />

Πάνω στο R 1250 R τα πάντα λειτουργούν ρολόι, κι ο αναβάτης βολεύεται γρήγορα. Το σημείο που θέλει τη μεγαλύτερη προσοχή και συνήθεια είναι ο φαρδύς κινητήρας, ειδικά στο μποτιλιάρισμα για να μη βρει στα αυτοκίνητα, όσο και στα διόδια όπου πρέπει να σταθμεύετε αρκετά πιο μακριά από τον τοίχο από ότι έχετε συνηθίσει. Δύσκολες είναι και οι επιτόπιες μετακινήσεις με τον αναβάτη δίπλα στην σβηστή μοτοσυκλέτα, καθώς οι κύλινδροι βρίσκουν στα πόδια του, ενώ μπορεί εύκολα να βρει και το πόδι του πρατηριούχου όταν προσπαθεί να βάλει την μάνικα στο ρεζερβουάρ.

Παρόλα αυτά, το R 1250 R αποδεικνύεται αξιόμαχο ΚΑΙ στο μποτιλιάρισμα, ενώ θα κολλήσει μόνο στην πυκνότερη κίνηση που θα συναντήσετε, εκεί που μόνο τα λεπτά δίκυκλα μπορούν να περάσουν.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα μείον αυτού του εξαιρετικού κινητήρα, καθώς από το πρώτο κιόλας άνοιγμα του γκαζιού καταλαβαίνεις πως εδώ έχουμε κάτι σπέσιαλ, κάτι μοναδικό. Η απόδοση του Boxer είναι φανταστική σε χαμηλές και μεσαίες στροφές, με πολύ δυνατό τράβηγμα, τεράστια ροπή και φανταστική ελαστικότητα! Κατά τη διάρκεια του τεστ κινήθηκα αρκετές φορές με 6η σχέση στο κιβώτιο και… 40 χιλιόμετρα στο κοντέρ, δίχως σκορτσάρισμα και με την δυνατότητα άμεσης επιτάχυνσης. Ταυτόχρονα ο ψεκασμός είναι αψεγάδιαστος, και το Ride by Wire γλυκό και γραμμικό χωρίς τίναγμα στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό.

Οι επιταχύνσεις είναι πρωτόγνωρες για Boxer κινητήρα, ενώ η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας έβγαλε 120 άλογα στον τροχό, ενώ στο ίδιο δυναμόμετρο το R 1250 GS που φοράει τον ίδιο κινητήρα είχε βγάλει 116, 6! Πέρα από τα περισσότερα άλογα, η μοτοσυκλέτα κρατάει τη δύναμη της περισσότερο από ότι το GS, και όταν συγκρίναμε τις δυναμομετρήσεις, το συμπέρασμα μας ήταν πως το R έχει άλλη, πιο σπορ χαρτογράφηση.

Αξίζει να αναφερθούμε στο πόσο ελαφρύς είναι ο συμπλέκτης στο τράβηγμα -πούπουλο-, μόνο που πιάνει αρκετά νωρίς κάτι που ευτυχώς συνηθίζεις σύντομα.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, αυτός ο κινητήρας με την υπέροχη απόδοση και το αντίστοιχο ρολάρισμα ήταν και η αιτία που έβγαινα πολλές φορές βόλτα δίχως να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία ή προορισμός, μόνο και μόνο για να νιώσω το φοβερό τράβηγμα ανεξαρτήτως ταχύτητας και σχέσης κιβωτίου, που μαζί με την σπάνια ποιότητα κύλισης που έχει το R 1250 R δημιουργεί ένα σύνολο για ατελείωτες βόλτες,

Η μέση κατανάλωση κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας ήταν 5,9 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, ένα άριστο νούμερο για μοτοσυκλέτα 1.254 κυβικών εκατοστών. Αν όμως είστε λάτρεις των υψηλών ταχυτήτων και «καρυδώνετε» το γκάζι, μπορεί να δείτε και 9,2 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, κάτι που είδαμε μόνο κατά τη διάρκεια που ψάχναμε την τελική ταχύτητα του R.

Είδαμε μέχρι και κάτι παραπάνω από 240 χλμ/ώρα στο κοντέρ του R, δίχως να χτυπήσουμε ταβάνι, καθώς η ταχύτητα ανέβαινε κι άλλο, χιλιόμετρο το χιλιόμετρο, ενώ τα 240 τα έχει παντού και σε όλες τις συνθήκες. Πόση ώρα βέβαια αντέχει κανείς σε τέτοιες ταχύτητες καβάλα σε μια μοτοσυκλέτα, εξαρτάται από το πόσο γυμνασμένος είναι αλλά και το πόσο του αρέσει να βασανίζεται.

Στις ψηλές στροφές ο κινητήρας ακούγεται σαν να έχει… γρέζι στη φωνή, δίχως όμως αυτή η παραφωνία στον ήχο να συνοδεύεται και από αντίστοιχους κραδασμούς. Η παραφωνία είναι μόνο ηχητική και μόνο ψηλά -από τα 150-160 χλμ/ώρα και πάνω.

Η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας σε όλες τις ταχύτητες είναι παραδειγματική, ακόμα και σε καμπές με 200+ χλμ/ώρα, όπου το μπροστινό μένει βιδωμένο στην άσφαλτο, ενώ η αίσθηση που λαμβάνεις είναι λες και πρόκειται για… telelever! Το R 1250 R έχει και σταμπιλιζατέρ που δεν ρυθμίζεται, βαραίνει ελάχιστα το τιμόνι δίχως να γίνεται ενοχλητικό, ενώ δεν χρειάστηκε να επέμβει σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια του τεστ.

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-1.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-1.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 1" />

Τα ελαστικά Michelin Sportec Z8 Interact συνεισφέρουν στο εκπληκτικό κράτημα σε όλα τα οδοστρώματα, και κάπου εδώ γίνεται προφανές το τρίτο δυνατό σημείο της μοτοσυκλέτας, πέρα από την κορυφαία ποιότητα και τον πανίσχυρο κινητήρα, το κράτημα. Μπορεί εδώ να έχουμε μια Roadster μοτοσυκλέτα, όμως το κράτημα και οι επιδόσεις της σε δρόμο με στροφές ξεπερνούν τα πλαίσια της κατηγορίας, περνώντας εύκολα στην γειτονική αλλά πολύ πιο επιθετική streetfighter πλευρά του δρόμου.

Στη φωτογράφηση είχα την αίσθηση πως αν ήθελα θα μπορούσα ακόμα και να ξύσω τα καπάκια των κεφαλών στις κλειστές στροφές με καλή άσφαλτο, κάτι που δεν θα γίνει εύκολα, απλώς το κράτημα φαντάζει… ατελείωτο!

Μοναδικό -μικρό- παράπονο ίσως προέλθει από το αμορτισέρ πίσω που δεν διαβάζει πολύ καλά στα μικρά σαμάρια του κακού ελληνικού οδοστρώματος, προκαλώντας κάποια τινάγματα που δεν είναι ιδανικά για τη μέση του αναβάτη.

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-13.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-13.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 13" />

Και σούζα θα κάνει το R 1250 R με πρώτη και δευτέρα, όμως ο χαρακτήρας του δεν σε προδιαθέτει για καγκουριές, αν έχεις ακόμα και ελάχιστη μηχανική… ενσυναίσθηση, καταλαβαίνεις πως η μοτοσυκλέτα δεν τρελαίνεται για αγριάδες. Είναι μεν σβέλτη και δυνατή, όμως ο χαρακτήρας είναι ατόφια Roadster, δηλαδή «Βολταίρος» (βλ. βόλτες) τόσο χαλαρές όσο και γρήγορες, δίχως αλητείες.

Τα φρένα είναι φοβερά και τρομερά, με μεγάλη δύναμη και αντίστοιχα άριστη πληροφόρηση, ενώ το Cornering ABS του προαιρετικού εξοπλισμού που φόραγε η μοτοσυκλέτα αποδείχθηκε άριστο παντού, μπαίνοντας σε λειτουργία μόνο στο πραγματικό όριο.

Όσον αφορά στον προαιρετικό εξοπλισμό με τον οποίο ήταν εξοπλισμένη η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας, για μένα ξεχώριζε το keyless σύστημα αλλά και το shifter -θα έλεγα και τα θερμαινόμενα γκριπ αλλά λόγω θέρους δεν τα χρησιμοποίησα. Το πρώτο παρέχει ηρεμία πνεύματος στον αναβάτη, καθώς απλώς βάζει τον πομπό στην τσέπη του μπουφάν και κατόπιν ανοίγει, κλείνει, κλειδώνει και ξεκλειδώνει πανεύκολα τη μοτοσυκλέτα απλώς πιέζοντας το κουμπί εκκίνησης!

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-31.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-31.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 31" />

Επιπλέον, το keyless σύστημα ανοίγει και την τάπα του ρεζερβουάρ, όμως για λόγους ασφαλείας πρέπει πρώτα να έχετε κλείσει τη μοτοσυκλέτα από το κουμπί. Η τάπα κατόπιν κλείνει με (αρκετή) πίεση από τον αναβάτη. Φοβερό είναι το κλείδωμα του τιμονιού στο συγκεκριμένο keyless σύστημα, καθώς ενώ σε άλλες μοτοσυκλέτες πρέπει να ψάχνεις για λίγη ώρα την ιδανική γωνία στο τιμόνι για να κλειδώσει, εδώ αυτό γίνεται πανεύκολα και αστραπιαία.

Το Shifter είναι μεν σφιχτό, δουλεύει όμως υποδειγματικά τόσο σε ανεβάσματα όσο και σε κατεβάσματα, παρέχοντας έξτρα άνεση στον αναβάτη που δεν χρειάζεται πλέον να δουλεύει τη μανέτα του συμπλέκτη παρά μόνο στην εκκίνηση και στη στάση. Αντίστοιχα εξαιρετικό είναι και το κιβώτιο -με μικρή παραφωνία το δυνατό «κλανγκ» κατά την εμπλοκή της πρώτης σχέσης- ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας δοκιμής δεν βρήκα ούτε μία ψεύτικη νεκρά ανάμεσα στις ταχύτητες. Αθόρυβο -πλην της πρώτης- ακριβές και με μικρές διαδρομές.

Ένα αστείο γεγονός είναι πως η μοτοσυκλέτα είναι δύσκολη στο… πλύσιμο, καθώς έχει πολλές γωνίες και εσοχές, δημιουργώντας μια ευχάριστη πρόκληση στον αναβάτη της.

Όσον αφορά στα όργανα και στα ηλεκτρονικά, ο αναβάτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πληθώρα μενού και διακοπτών, με τους οποίους μπορεί να προσπελάσει και να παραμετροποιήσει πολλές οθόνες αλλά και λειτουργίες της μοτοσυκλέτας, με τον όγκο πληροφορίας να είναι τεράστιος.

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-28.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-28.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 28" />

Ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με τη χαρακτηριστική ροδέλα που βρίσκεται στο αριστερό γκριπ, ροδέλα που κινείται όχι μόνο περιστροφικά, αλλά και δεξιά-αριστερά εν είδι joystick!

Το όργανο του R 1250 R θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ξεχωριστό άρθρο, όμως για την ώρα θα προσπαθήσω να σας δώσω μια ιδέα του πλούτου που αυτά κρύβουν -ή δεν κρύβουν.

Καταρχήν οι 6,5 ίντσες είναι πραγματικά μια γενναιόδωρη διάσταση, θυμίζοντας μεγάλο phablet, ενώ το κοντράστ είναι εκπληκτικό, η φωτεινότητα ρυθμιζόμενη και τα χρώματα πολύ ζωντανά -λες και γράφω κριτική για smartphone. Μικρό μειονέκτημα των TFT οθονών το γεγονός πως σταγόνες νερού και δαχτυλιές φαίνονται έντονα και θα θέλεις να έχεις ένα πανάκι μαζί σου για να μην αφήνεις αυτό το κόσμημα βρώμικο ούτε στιγμή.

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-35.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-35.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 35" />

Προχωρώντας στις ενδείξεις έχουμε στροφόμετρο, κοντέρ, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, θερμοκρασία κινητήρα, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρολόι, δυνατότητα απενεργοποίησης των LED DRL, στιγμιαία και μέση κατανάλωση, 2 μερικοί και ολικός χιλιομετρητής, ενώ αν μεταβείς στο μενού αρχίζει κατακλυσμός έξτρα πληροφοριών. Σε μια οθόνη με τίτλο My Vehicle βλέπεις μια φωτογραφία της μοτοσυκλέτας και πληροφορίες όπως το Ride Mode που χρησιμοποιείς, τα χιλιόμετρα που απομένουν μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό, η ένδειξη του βολτόμετρου, η πίεση λαδιού, και οι πιέσεις των ελαστικών!
Πιέζοντας τη ροδέλα προς τα δεξιά, έχουμε άλλο μενού με τίτλο On Board Computer που μεταξύ άλλων δείχνει την ώρα που οδηγείς τη μοτοσυκλέτα με τα διαλείμματα που έκανες, τα χιλιόμετρα που έχεις καλύψει στην συγκεκριμένη βόλτα, τη μέση ωριαία ταχύτητα, κ.α. Λίγο πιο δεξιά έχουμε άλλη οθόνη με τίτλο Trip Computer που δείχνει τις συνολικές ώρες που έχεις οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα, κ.α. Υπάρχει κι άλλη οθόνη απκλειστικά για τις πιέσεις των ελαστικών, ενώ δίπλα τους έχει και τις ιδανικές εργοστασιακές πιέσεις!

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-40.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-40.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 40" />

Στα όργανα θα δείτε και το επόμενο service (σε χιλιόμετρα αλλά και ημερομηνία, καθώς το Service του R 1250 R είναι είτε σε συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων είτε όταν περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), και την κατάσταση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Μη φεύγετε, έχουμε και σύνδεση με το smartphone του αναβάτη, αλλά και με σύστημα ενδοεπικοινωνίας για να συνομιλούν αναβάτης με συνεπιβάτη, και δυνατότητα σύνδεσης με GPS και συστήματος multimedia. Από τα όργανα μπορείτε και να αλλάξετε τρόπο λειτουργίας τόσο στην απόκριση του γκαζιού (σε 3 επίπεδα), όσο και του DTC (να κάνει ή να μην κάνει σούζα, ιδού η απορία) σε 3 ακόμη επίπεδα, DTC που ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό. Κι όταν απομακρυνθείτε από τη ανοιχτή μοτοσυκλέτα με το κλειδί στην τσέπη, τα όργανα θα σας προειδοποιήσουν για αυτή την απόσταση, ενώ κι όταν μπείτε σε ρεζέρβα στα όργανα θα ανάψει ένα τεράστιο προειδοποιητικό σήμα για να μην υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μην καταλάβετε πως πρέπει να αναζητήσετε βενζινάδικο.

Σημειώστε πως υπάρχει κουμπί που βγάζει πανεύκολα εκτός λειτουργίας το Traction Control (ακόμα και εν κινήσει), όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με το ABS, το οποίο δεν βγαίνει εκτός λειτουργίας -τουλάχιστον δεν κατάφερα εγώ να το βγάλω με τίποτα.

Επίσης πανεύκολα μπορείς να αλλάξεις τη λειτουργία των ηλεκτρονικών αναρτήσεων Dynamic ESA που βρίσκονται στον προαιρετικό εξοπλισμό. Δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τις αναρτήσεις, παρόλα αυτά όσο έπαιξα δεν είδα μεγάλες διαφορές στη λειτουργία τους -Road και Dynamic.

Στις περιφερειακές παρατηρήσεις τώρα, η κόρνα είναι δυνατή σαν φορτηγού, οι καθρέπτες έχουν καλό οπτικό πεδίο, ενώ το τιμόνι κόβει μεν αρκετά, θα μπορούσε όμως να κόβει και περισσότερο όσον αφορά στην κίνηση σε πόλη.

Η μοτοσυκλέτα στήνεται στο διπλό σταντ με κάποια προσπάθεια, αλλά αν τα κατάφερνα εγώ που έχω βάρος 58 σκάρτα κιλά, τότε ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει.

Το μονό σταντ τώρα είναι τεράστιο και έχει μεγάλη απόσταση από το πόδι του αναβάτη. Ο υποφαινόμενος με ύψος 1.70 έπρεπε να… κλωτσάει το σταντ για να ανοίξει εκείνο εντελώς, κάτι που σιγά-σιγά έμαθα και δεν είχα πρόβλημα.

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-18.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-18.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 18" />

Γενικά το R 1250 R ευνοεί τους ψηλότερους αναβάτες, και κατά τη διάρκεια της δοκιμής έβρισκα πως με τέντωνε αρκετά, ειδικά όσον αφορά στην απόσταση αναβάτης-τιμόνι. Αντίθετα δεν είχα πρόβλημα να πατήσω όλο το πέλμα του ενός ποδιού κάτω. Σημειώστε επίσης πως το τιμόνι αποδεικνύεται καλό για sport καταστάσεις, όμως στην πόλη θα το ήθελα πιο όρθιο.

Καλά νέα έχουμε και στη ζέστη που εκλύει ο κινητήρας, καθώς αυτή δεν είναι υπερβολική, και παρόλο που δοκίμασα τη μοτοσυκλέτα με ζεστό καιρό, δεν ενοχλήθηκα από τη ζέστη του μοτέρ.

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-26.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-26.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 26" />

Ένσταση όσον αφορά στις ανοιχτές χειρολαβές συνεπιβάτη, καθώς δεν ήταν και λίγες οι φορές που το παντελόνι αναβάτη / συνεπιβάτη, η και κάποια τσάντα πλάτης θα πιαστεί σε αυτές με πιθανώς δυσάρεστα επακόλουθα. Κλειστές θέλουμε τις χειρολαβές, και μόνο κλειστές. Παρόλα αυτά αισθητικά δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως είναι πολύ όμορφες, ενώ και χρηστικά είναι καλές, προσφέροντας σωστές λαβές στα χέρια του δεύτερου ατόμου.

Αμφότερες τώρα οι σέλες είναι άψογες, η σέλα του αναβάτη άνετη για μεγάλες διαδρομές και πολύωρο ταξίδι, ενώ σχεδόν το ίδιο άνετη είναι και η σέλα του συνεπιβάτη, αν και θα θέλαμε να είχε περισσότερο αφρώδες υλικό.

Creme de la Creme

bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-17.jpg" data-mediabox="1">bmw/2019/r1250r/bmw-r1250r-2019-test-bikeitgr-17.jpg" alt="bmw r1250r 2019 test bikeitgr 17" />

Το BMW R 1250 R είναι ένα από τα καλύτερα Roadster μοντέλα μοτοσυκλέτας που μπορείς να αγοράσεις αυτή τη στιγμή, χτυπώντας κορυφή σχεδόν σε όλους τους τομείς. Χαρακτήρα, γκάζια, κράτημα, απόλαυση, φρένα, πλαίσιο, αναρτήσεις, ηλεκτρονικά βοηθήματα και gadget, στάνταρ και προαιρετικό εξοπλισμό, διασκέδαση και χρηστικότητα και αίσθηση πως καβαλάς κάτι μοναδικό. Δεν χορταίνεις βόλτες στη σέλα του, ενώ αριστεύει σε μια πληθώρα περιστάσεων. Από την απλή μετακίνηση σε καθημερινή βάση, σε απολαυστικές χαλαρές βόλτες, μέχρι και sport οδήγηση που θα μπορούσε άνετα να περιλαμβάνει ακόμα και… track days! Η μοτοσυκλέτα τα κάνει όλα πολύ καλά, και προσφέρεται για ονειρική συντροφιά μέχρι το τέλος των ημερών του αναβάτη της. Φυσικά η τιμή της δεν είναι αμελητέα, δεν θα μπορούσε όμως να είναι αλλιώς με το τόσο υψηλό επίπεδο μηχανολογίας και ολοκλήρωσης που προσφέρει, καθώς θα ήταν προσβολή σε όλους όσους εξέλιξαν σε αυτό τον βαθμό το εκπληκτικό αυτό Roadster μηχάνημα.

Αξεσουάρ που φόραγε η R 1250 R δοκιμής μας και τιμές έξτρα & πακέτων
Τιμή μοτοσυκλέτας (Χ) 15.350 €
Χρώμα μοτοσυκλέτας (Χ): Black Storm Metallic  
DTC  
Riding Modes Pro 540 €
Πακέτο Comfort 600 €
Χρωμιωμένη εξάτμιση  
Θερμαινόμενα Grips  
Ένδειξη πίεσης Ελαστικών  
Πακέτο Touring 2.000 €
Dynamic ESA  
Keyless Ride  
Προετοιμασία συστήματος πλοήγησης  
Cruise Control  
Κεντρικό Σταντ  
Βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες  
Πακέτο Dynamic 1.200 €
Φώτα Ημέρας LED  
Υποβοήθηση Αλλαγής Ταχυτήτων Pro  
Riding Modes Pro  
LED φλας  
ABS Pro  
Συναγερμός 280 €
Προτεινόμενη Λιανική τιμή 19.970 €

 

BMW R 1250 R 2019 - Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο R 1250 R
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή βασικής έκδοσης (€) Από 15.350
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος boxer, 2 ΕΕΚ με σύστημα ShiftCam, 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός (κ.εκ.) 1,254
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 102.5 x 76
Συμπίεση (:1)  12.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Keyless / Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος υδραυλικός με σύστημα anti-hopping
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό με τον κινητήρα ως δομικό στοιχείο του
Κάστερ (°)  27.7
Ίχνος (mm)  125,6
Μεταξόνιο (mm)  1,515
Ύψος σέλας (mm)  820 mm (ΠΕ χαμηλή σέλα: 760 mm, ΠΕ σέλα Sport: 840 mm)
Μήκος (mm) 2,165
Πλάτος (mm) 880
Ύψος (mm) 1,300
Βάρος (kg)   239 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι, διάμετρος βυθιζόμενου σωλήνα 45 mm / 140
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονόμπρατσο ψαλίδι από χυτό αλουμίνιο με BMW Motorrad Paralever. Ανάρτηση WAD με απόσβεση εξαρτώμενη από τη διαδρομή, προφόρτιση ελατηρίου ρυθμιζόμενη βαθμιδωτά και υδραυλικά με ροζέτα, ρυθμιζόμενη επαναφορά / 140
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17 (ζάντα 3.50 x 17")
Πίσω  180/55-17 (ζάντα 5.50 x 17")
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS 
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη οθόνη TFT 6.5" με BMW Motorrad Connectivity, LED προβολέας εμπρός, Automatic Stability Control, Hill Start Control, 2 Riding Modes (Rain, Road) 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  136 / 7,750
Ροπή εργοστασίου (Kg.m/rpm)  14.6 / 6,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 18:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW S 1000 R 2018 Test - BMW F900R 2020 - Αποστολή στην Ισπανία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon