.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 17:18

Test - BMW F900R 2020 - Αποστολή στην Ισπανία

Του Aviad Avrahami
Φωτό: BMW

Αντεπίθεση με γεμάτο οπλοστάσιο

Η νέα BMW F900R βάζει στο στόχαστρό της την καυτή μεσαία κατηγορία, με εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά, ορδές ηλεκτρονικών και σύγχρονη roadster αισθητική στο πνεύμα του Μεγάλου Αδελφού.

BMW F900R Launch 040

H BMW παρουσίασε τη νέα της μοτοσυκλέτα στην τελευταία έκθεση του Μιλάνου, δίπλα στην αδελφή της F8900ΧR, εισάγοντας μια φρέσκια αισθητική που εγκαταλείπει το μάλλον βαρετό σχέδιο που αντικαθιστά, F800R. Απεναντίας, μας οδηγεί σε μια πιο σύγχρονη εικόνα χέρι-χέρι με το μεγάλο roadster της BMW, R1250R.

Οικογένεια F

BMW F900R Launch 026

Στη βάση του F900R βρίσκεται ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας της σειράς F, ο οποίος πρόσφατα μεγάλωσε από τα 800 στα 850 κυβικά εκατοστά. Με την αύξηση της χωρητικότητας, ωφελήθηκαν ταυτόχρονα η ισχύς και η ροπή, φτάνοντας στους 105 hp και 9.4 kg.m.

Στις 4,500 rpm έχει διαθέσιμα σχεδόν 9 kg.m ροπής, κάτι που μεταφράζεται σε έναν αρκετά ελαστικό δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα του οποίου η ανάφλεξη είναι χρονισμένη στις 270 και 450 μοίρες, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα με τραχιά αίσθηση και ήχο.

Το πλαίσιο βασίζεται σε αυτό του F850GS, συνδυασμένο με αναρτήσεις προσανατολισμένες στον δρόμο, με διαδρομές 135 χιλιοστά μπροστά και 142 πίσω.

Η θέση οδήγησης φέρνει τον οδηγό καθισμένο σε ύψος 815 mm, με τη σέλα να ρυθμίζεται και ψηλότερα (860 mm) ή χαμηλότερα (770 mm).

Φορά ένα πλαστικό ρεζερβουάρ 13 λίτρων, με το οποίο γεμισμένο το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας φτάνει στα 211 κιλά.

Το F900R προσφέρει τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών συστημάτων, αν και κάποια εξ αυτών ανήκουν στον έξτρα εξοπλισμό ως επιλογή για τον πελάτη. Αυτό χρίζει τα F900R και F900ΧR ως τις πιο πλούσια εξοπλισμένες μοτοσυκλέτες στη γκάμα της BMW, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένου ότι μιλάμε για τη μεσαία κλάση κυβισμού, η τουλάχιστον όχι την κορυφαία.

Όλη αυτή η προσοχή προς τη νέα της μοτοσυκλέτα από τη BMW δικαιολογείται αν σκεφτούμε πως στοχεύει σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες της αγοράς, με μοντέλα όπως Aprilia Shiver 900, Ducati Monster 821, Honda CB650R, Kawasaki Z900, Suzuki GSX-S750 και Yamaha MT-09.

BMW F900R Launch 006

Δυνατή είσοδος

Ο ώριμος πλέον δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας της BMW αποκτά εδώ μια γενναία ένεση ισχύος, αλλά αυτό δεν λέει όλη την ιστορία μιας και το πραγματικό επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι τελικά η ροπή, ή μάλλον η απολύτως επίπεδη καμπύλη της.

Η μέγιστη τιμή της φτάνει στα 9.4 χιλιογραμμόμετρα, ωστόσο ήδη από τις 3,000 rpm είναι διαθέσιμα τα 8, κοινώς ο κινητήρας είναι εξαιρετικά ελαστικός και η δύναμη είναι πανταχού παρούσα. Αυτή είναι μια μεγάλη βελτίωση από τον κινητήρα του 850GS και σαφέστατα από το παλιότερο 800.

Διά του λόγου το αληθές, στις περισσότερες περιπτώσεις οδήγησης ο κινητήρας δούλευε μεταξύ 3 και 5,000 στροφών, εκεί όπου υπάρχει όλη η απαραίτητη δύναμη, ακόμη και για σπορ οδήγηση.

Στην ευθεία στροφάροντας τον κινητήρα ως ψηλά αποδίδει πολύ δυνατή επιτάχυνση, αλλά στην πραγματικότητα ο κινητήρας είναι τόσο γεμάτος κι ελαστικός που δεν προκύπτει καμιά ανάγκη να τον δουλεύεις ψηλά, αντιθέτως είναι απολαυστικός όταν ακολουθείς το κύμα της ροπής.

Αυτή η ελαστικότητα συνήθως είναι και εχέγγυο οικονομίας καυσίμου, κάτι που διαπιστώσαμε και μέσω των οργάνων της μοτοσυκλέτας που έδειχναν μια μέση κατανάλωση 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Προσέχουμε επίσης ότι με τον στρόφαλο χρονισμένο στις 270 και 450 μοίρες το αποτέλεσμα παράγει μια ευχάριστη τραχύτητα κι έναν ξεχωριστό ήχο, παρά το γεγονός πως η Euro 5 εξάτμιση αισθητά πνίγει τον κινητήρα.

Εξίσου σημαντική με την απόδοση του κινητήρα είναι η δυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και εδώ η BMW έκανε ένα τεράστιο άλμα μπροστά συγκριτικά με το μοντέλο που αντικαθιστά.

BMW F900R Launch 005

Πρώτα απ’ όλα, η F900R είναι μια πολύ ευέλικτη μοτοσυκλέτα, αλλάζει κατεύθυνση στη στιγμή χωρίς καμιά δυσκολία. Διατηρεί μια υπέροχη ευστάθεια και αυτή δεν χάνεται όσο κι αν ανέβει η ένδειξη στο κοντέρ. Ο συνδυασμός αυτός μεταφράζεται σε μια μοτοσυκλέτα που απολαμβάνει τις φιδίσιες διαδρομές όπου πραγματικά λάμπει.

Οι αναρτήσεις του είναι αρκετά καλές. Το ανεστραμμένο μπροστινό δεν είναι ρυθμιζόμενο, είναι ωστόσο καλοστημένο, απορροφά τις μεγάλες δυνάμεις και συμπεριφέρεται συνεπώς στα δυνατά φρένα και στο στρίψιμο.

Όσον αφορά στο αμορτισέρ, δοκιμάσαμε την έκδοση με το ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, το οποίο προσφέρει ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς. Στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμήσαμε τη Dynamic mode, η οποία κάνει λίγο πιο αργό το πίσω αμορτισέρ και σταθεροποιεί καλύτερα το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Στον πιο γρήγορο ανοικτό δρόμο με τις πολλές ευθείες, η ρύθμιση Road μας σέρβιρε μια πιο μαλακή και άνετη εμπειρία.

Εξαιρετικά είναι τα φρένα της μοτοσυκλέτας, με άριστη αίσθηση και επαρκή δύναμη, αλλά και ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου.

Συνολικά μπορεί να πει κανείς πως η BMW προσφέρει με το F900R ένα αξιοσέβαστο πακέτο ισχός, με συστήματα που ενορχηστρώνονται πολύ καλά σε ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο σύνολο. Η βελτίωση από το απερχόμενο μοντέλο είναι τεράστια και ανάγει το νέο roadster της BMW σε άξιο ανταγωνιστή στην κατηγορία του. Ως τώρα η BMW είχε χάσει λίγο επαφή με την κατηγορία, μα τώρα στοχεύει τα βέλη της κατευθείαν στην καρδιά.

BMW F900R Launch 002

Αίσθηση

Η θέση οδήγησης φέρνει τον αναβάτη σε μια άνετη στάση, με λίγη κλίση προς τα μπροστά, κάτι που ρίχνει βάρος στα χέρια, μα όχι πολύ ώστε να γίνει ενοχλητικό. Συνολικά η περιγραφή της ξεκινά από την Άνεση και ακόμη και μετά από λίγες συνεχείς ώρες οδήγησης η αίσθηση ήταν αποδεκτή. Ένα πλεονέκτημα της θέσης οδήγησης είναι η δυνατότητα που προσφέρει για μετακίνηση του σώματος προς όλες τις κατευθύνσεις – μπροστά ή στο πλάι – παρότι μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα με ιδιαίτερα μαζεμένες διαστάσεις.

Το F900R διατίθεται χωρίς αεροδυναμική προστασία, καθώς ό,τι λίγο υπάρχει πάνω από τον προβολέα επιτρέπει στον αέρα να φτάνει ανεμπόδιστος στο κράνος και τον κορμό του σώματος του αναβάτη. Αυτή η πραγματικότητα στην πράξη περιορίζει την ταχύτητα στα 140-150 km/h, αν και ο κινητήρας έχει περιθώρια για πολλά περισσότερα.

Η θέα του αναβάτη κυριαρχείται από μια υψηλής ποιότητας οθόνη TFT και ένα γνώριμο πακέτο διακοπτών από άλλα μοντέλα της BMW. Είναι επίσης μια “πολεμική” θέα, καθώς έχεις μπροστά σου ένα χαμηλό ίσιο τιμόνι και την οθόνη, τίποτε άλλο. Πέρα από τα όργανα το επόμενο στοιχείο που συναντά το μάτι είναι ο δρόμος και αυτό τονώνει ιδιαίτερα την αίσθηση της οδήγησης.

Το πιο πρόσφατο interface της BMW που επιτρέπει τον έλεγχο όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων μεταφέρεται κι εδώ όπως το γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια σε άλλα μοντέλα της εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα κουμπιά και το περιστροφικό δαχτυλίδι στην αριστερή άκρη του τιμονιού, με όλα τα μενού και λειτουργίες να απεικονίζονται στην έγχρωμη οθόνη. Μας άρεσε πολύ η γραφική απεικόνιση της Sport Mode όπου, πέραν των συνηθισμένων ενδείξεων, μας δείχνει και τη γωνία κλίσης, τη δύναμη πέδησης (φρένων) και τον βαθμό εμπλοκής του traction control.

BMW F900R Launch 031

Η έκδοση που οδηγήσαμε στην παρουσίαση στην Ισπανία διέθετε όλα τα ηλεκτρονικά που είναι διαθέσιμα για το F900R. Έτσι είχαμε, για παράδειγμα, 4 modes αντί για τις 2 βασικές. Οι επιπλέον είναι οι Dynamic, με πιο σπορ αίσθηση σε κινητήρα, πίσω ανάρτηση, TC και ABS, καθώς και η Dynamic Pro που ο αναβάτης ρυθμίζει κατά βούληση και αποθηκεύει στη μνήμη.

Ο εξοπλισμός μετρούσε επίσης Cornering ABS και TC, quick shifter δύο δρόμων (ανέβασμα-κατέβασμα σχέσης), cruise control, θερμαινόμενα γκριπ, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, εκκίνηση χωρίς κλειδί (Keyless), φώτα LED με τον προβολέα να διαθέτει και πλευρικά LED που ανάβουν όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάσει πάνω από 10 μοίρες φωτίζοντας το εσωτερικό της στροφής.

Αυτό το πακέτο ανεβάζει το F900R στο πάνω ράφι ηλεκτρονικού εξοπλισμού της κατηγορίας, με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό του. Στην ουσία, αυτό το πακέτο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που φορούν μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα, όπως τα R1250R και R1250GS.

Φυσικά αυτά μεταφράζονται σε χρηματικό κόστος και κάνουν τη μοτοσυκλέτα πιο ακριβή, έτσι πολλά από αυτά προσφέρονται από τη BMW ως έξτρα, έτσι ώστε να προκύπτουν διαφορετικές εκδόσεις με τα ανάλογα επίπεδα τιμής.

BMW F900R Launch 039

Σημείο καμπής

Αυτή είναι μια σημαντική μοτοσυκλέτα για τη BMW, γιατί σηματοδοτεί την αντεπίθεση σε μια δύσκολη και πολυπληθή κατηγορία με αρκετές best sellers. Ως τώρα η BMW έδειχνε να έχει μείνει λίγο πίσω, τώρα όμως βγάζει τα γάντια και σηκώνει τα μανίκια, χτυπώντας στην καρδιά της κατηγορίας. Το κάνει πάτα με τον δικό της τρόπο, με ένα αυθεντικό και όμορφο – κατά τη γνώμη μας – σχέδιο, μια roadster με ένα από τα πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά πακέτα και σίγουρα το πιο προχωρημένο στην κλάση του.

Εκτός από αυτά ωστόσο, έχουμε μια σπουδαία μοτοσυκλέτα με ελαστικό, αποδοτικό και εύχρηστο κινητήρα που εξυπηρετεί την απόλαυση. Μια μοτοσυκλέτα που γεννά ένα συμπαγές και σφικτό αίσθημα τελειότητας όπου όλα τα μηχανικά συστήματα συνεργάζονται αρμονικά.

Δύο προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η BMW εισάγοντας το F900R στην αγορά: πρώτα την τιμή, καθώς έχει να τα βάλει με δυνατό και ικανότατο ανταγωνισμό, έτσι χρειάζεται μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική. Ο δεύτερο σημείο αφορά στο να πείσει η BMW την κοινή γνώμη και πρωτίστως τους νεότερους ηλικιακά αναβάτες πως το νέο F900R κομίζει φρέσκο, νεανικό και σύγχρονο αέρα.

Γνώμη μας πάντως είναι πως το τιμολογιακό μέτωπο είναι και το πιο κρίσιμο για τη BMW.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα F900R είναι μια μοτοσυκλέτα υψηλής ποιότητας, καλοσχεδιασμένη και συνιστά ένα ορόσημο για τη BMW, καθώς επιδεικνύει την ικανότητά της να συνδυάζει επιδόσεις, τεχνολογία και σχεδιασμό με έναν μοντέρνο τρόπο που μας άρεσε πάρα πολύ.

BMW F900R Launch 034

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F900R
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή (€) από 9,240
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 895
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 86 x 77
Συμπίεση (:1)  13.1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός, σύστημα anti-hopping (μονόδρομος)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο με τον κινητήρα ενεργό μέρος του, αφαιρούμενο υποπλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°)  29.5
Ίχνος (mm) 115.3
Μεταξόνιο (mm) 1,518
Ύψος σέλας (mm) 815 (ρύθμιση από 770 ως 860)
Μήκος (mm) 2,140
Πλάτος (mm) 815
Ύψος (mm) 1,130
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   211 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  13 (3.5 lt ρεζέρβα)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 135 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς (προαιρετικά Dynamic ESA), διαδρομή 142 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17
Πίσω  180/55-ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad ABS
Φρένα Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, BMW Motorrad ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  105 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9.4 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - BMW R 1250 R 2019 Test - BMW F 900 R 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon