.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 15:01

Test - BMW F 900 R 2020

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το F 900 R είναι η νέα γυμνή δικύλινδρη εν σειρά πρόταση της BMW, μια μοτοσυκλέτα που μοιράζεται τα βασικά εξαρτήματα με το Adventure bike F 900 XR. Με προχωρημένη, επιθετική εμφάνιση, διαστημικό εξοπλισμό, 5 χρόνια εγγύηση και φοβερή οδική συμπεριφορά, αποδεικνύεται με το καλημέρα μια από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία.

Έχοντας οδηγήσει το F 900 XR γνώριζα το πόσο εξωπραγματικά καλό είναι το κράτημα της μοτοσυκλέτας, και το F 900 R δεν με απογοήτευση. Το κράτημα του F 900 R είναι ακόμα καλύτερο από του F 900 XR στην άσφαλτο, λόγω των μικρότερων διαδρομών στις αναρτήσεις και της διαφορετικής γεωμετρίας της μοτοσυκλέτας. Στη διάρκεια της δοκιμής είδαμε ακόμα και κλίσεις 49 μοιρών στο κλισιόμετρο, με απαράμιλλη σιγουριά από το βιδωμένο στην άσφαλτο μπροστινό σύστημα, με τον ενθουσιασμό μας στο στροφιλίκι να είναι ένα από τα στοιχεία που μας έμειναν χαραγμένα στη μνήμη, εβδομάδες μετά την παράδοση της μοτοσυκλέτας στη BMW.

Έτη φωτός μπροστά από το F 800 R

Το F 900 R είναι ο αντικαταστάτης του F 800 R, μια μοτοσυκλέτα που δεν είχε καταφέρει να ξεχωρίσει ιδιαίτερα στον σκληρό ανταγωνισμό των μεγαλομεσαίων γυμνών μοτοσυκλετών.

Για το F 900 R η BMW δούλεψε σκληρά, τόσο στην εμφάνιση του όσο και στα δομικά του στοιχεία, για να παρουσιάσει τελικά μια μοτοσυκλέτα που απέχει έτη φωτός από τον πρόγονο της.

Η σύγχρονη και μυώδης εμφάνιση βασίζεται σε εκείνη του μεγάλου γυμνού R 1250 R, ενώ ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας προέρχεται από εκείνον του F 850 GS, εξελιγμένος όμως για το 2020, με μεγαλύτερο κυβισμό 895 κ.εκ. (από 853 κ.εκ.), ισχυρότερη απόδοση 105 hp και πιο γεμάτη καμπύλη ροπής.

Όμως εκεί που έγινε φανταστική δουλειά είναι στις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας, η οποία από φιλικό και ολίγον τι άχρωμο roadster που ήταν στο προηγούμενο μοντέλο, απέκτησε φανταστική οδική συμπεριφορά που σε κάνει να παραμιλάς, χαρίζοντας πραγματικά sport χαρακτήρα στο F 900 R.

Στη συνέχεια μπάλα παίζει το εκπληκτικό νέο επίπεδο εξοπλισμού, τόσο των στάνταρ (μεγάλη, έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων 6,5 ιντσών, συνδεσιμότητα, full LED φώτα, Riding Modes, ABS, ASC, πρίζα ρεύματος, τάπες εύκολης πλήρωσης με αέρα στα ελαστικά κ.α.) αλλά ακόμα περισσότερο των έξτρα εργοστασιακών αξεσουάρ, που χαρίζει πρωτόγνωρες επιλογές για την κατηγορία στον ιδιοκτήτη του F 900 R. Σύμφωνοι, αυτές έχουν το ανάλογο κόστος, όμως αποτελούν επιλογές που οι ιδιοκτήτες του ανταγωνισμού απλά δεν έχουν. Μιλάμε για δυνατότητες όπως διαφορετικά ύψη σέλας, χαμηλότερο ύψος αναρτήσεων, Shifter σε ανεβάσματα και κατεβάσματα, Adaptive Cornering Light, Keyless Ride, ημί-ενεργητική πίσω ανάρτηση Dynamic ESA, ABS Pro (Cornering ABS), DTC (Cornering Traction Control), Extra Riding Modes, MSR, DBC, έλεγχο πίεσης ελαστικών RDC, Cruise Control, θερμαινόμενα γκριπ, χούφτες, μανέτες, καθρέπτες, σχάρες, top cases, tank bags, και πλαϊνές βαλίτσες, καρίνα, κάλυμμα μονόσελου, ζελατίνες, κεντρικό σταντ, κάγκελα κινητήρα, σύστημα πλοήγησης Navigator VI, Intelligent Emergency Call, και αρκετά ακόμα, δυνατότητες που απαντώνται μόνο σε μοτοσυκλέτες-ναυαρχίδες και θέτουν νέα στάνταρ εξοπλισμού στην κατηγορία.

Κερασάκι τα πέντε χρόνια εργοστασιακής εγγύησης που προσφέρονται δίχως έξτρα χρέωση από τη BMW Motorrad, και κάνουν τον ιδιοκτήτη του F 900 R να ξενοιάζει για 3 ακόμη χρόνια από τα συνήθη 2!

Δείτε ΕΔΩ το BMW Motorrad Configurator, με το οποίο μπορείτε να προσθέσετε πακέτα εξοπλισμού στην F 900 R και να διαπιστώσετε το τελικό κόστος της μοτοσυκλέτας των ονείρων σας.

Η κινητήριος δύναμη

bmw f900r 2020 bikeitgr 26

Ο κινητήρας του F 900 R προέρχεται όπως προείπαμε από το F 850 GS του 2018, με αύξηση κυβικών από τα 853 στα 895 κ.εκ., περισσότερη ιπποδύναμη (105 hp στον στρόφαλο) και πιο γεμάτη καμπύλη ροπής. Τα διαστήματα ανάφλεξης είναι στις 270/450 μοίρες, ενώ νέο είναι το σύστημα της εξάτμισης με τελικό που βγαίνει κάτω από τον κινητήρα.

Η BMW έχει δώσει μεγάλη σημασία στην ελαχιστοποίηση των κραδασμών, εφοδιάζοντας το F 900 R με 2 αντικραδασμικούς άξονες.

Πέρα από τον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης που βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό, στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκουμε για πρώτη φορά και το σύστημα MSR που βοηθά τον πίσω τροχό να μην μπλοκάρει σε απότομα κατεβάσματα ή σε απότομο κλείσιμο του γκαζιού.

Μεγάλο ατού του F 900 R αποτελεί και η ροπή των 9,4 κιλών στις χαμηλές 6.500 rpm (περισσότερα από 8,9 κιλά μεταξύ 4.500 και 8.500 rpm), ένα χαρακτηριστικό που προσφέρει μεγάλη ευκολία στην καθημερινή χρήση και ελαχιστοποιεί τις αλλαγές ταχυτήτων.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τόσο του F 900 XR, όσο και του F 900 R, ο συμπλέκτης σε αμφότερες τις μοτοσυκλέτες έδειξε ευαίσθητος σε έντονη χρήση, αναδίδοντας χαρακτηριστική μυρωδιά καμένου σε απόπειρες σούζας, αλλά ακόμα και στο πατινάρισμα κατά τη διάρκεια των συνεχών αναστροφών στις φωτογραφήσεις.

Έτσι, αν θέλετε μια γυμνή streetfighter μοτοσυκλέτα για σούζες, το F 900 R ίσως να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Μην ξεχνάμε πάντως πως η BMW χαρακτηρίζει Roadster και όχι Streetfighter το F 900 R, άσχετα την τεράστια βελτίωση στο κράτημα που έχει η τελευταία έκδοση της μοτοσυκλέτας.

Τέλος, στο τεστ μας είχαν ξεκινήσει οι ζέστες (30+ βαθμοί), και ο κινητήρας του F 900 R έβγαζε αρκετή ζέστη προς το αριστερό πόδι του αναβάτη.

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα

bmw f900r 2020 bikeitgr 22

Το πλαίσιο του F 900 R είναι ατσάλινο, σωληνωτό με τον κινητήρα ως φέρων μέρος του, ενώ το ρεζερβουάρ καυσίμου βρίσκεται στην κλασική θέση μπροστά από τον αναβάτη και όχι κάτω από τη σέλα. Το αφαιρούμενο υποπλαίσιο είναι κι αυτό από ατσάλι.

Το ανάποδο πιρούνι των 43mm διαθέτει διαδρομή 135mm, ενώ δεν ρυθμίζεται. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα μονό αμορτισέρ με διαδρομή 142mm, που διαθέτει προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, ενώ στο μοντέλο δοκιμής μας το αμορτισέρ με τη Dynamic ESA, την ημί-ενεργητική δηλαδή ανάρτηση, που ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό. Αμφότερες οι αναρτήσεις έχουν μικρότερες διαδρομές από του γυμνού F 900 R.

Το ρεζερβουάρ διαθέτει χωρητικότητα 13 λίτρων, και είναι κατά τι μικρότερο από του F 900 ΧR με τα 15,5 λίτρα. Σημειώστε πως η BMW αναφέρει πως το ρεζερβουάρ έχει δημιουργηθεί με plastic-welding (πλαστική συγκόλληση), η πρώτη φορά που γίνεται αυτό σε μια μοτοσυκλέτα.

Στα φρένα μπροστά βρίσκουμε 2 τεράστιους δίσκους των 320 mm, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, ενώ πίσω έχουμε έναν ακόμα δίσκο 265 mm με δαγκάνα μονού εμβόλου.

Έγχρωμη TFT οθόνη με τεράστιο όγκο πληροφορίας

bmw f900r pics 02

Η έγχρωμη TFT οθόνη του F 900 R είναι μεγάλη (6,5 ίντσες, σαν ένα τεράστιο Smartphone δηλαδή), ευκρινέστατη και φωτεινή κάτω από όλες τις συνθήκες. Παρέχει φοβερό όγκο πληροφορίας, όπως ενδείξεις ταχύμετρου, στροφών κινητήρα, σχέσης κιβωτίου, βολτόμετρου, θερμοκρασίας κινητήρα και περιβάλλοντος, στάθμης καυσίμου, χιλιομετρητών, ρολογιού, πίεσης ελαστικών (στο εξτρά πακέτο) trip computer, service, κ.α.

Σημειώστε πως όταν λέμε ενδείξεις Trip Computer κάνουμε λόγο για μέση ωριαία, μέση κατανάλωση, στιγμιαία κατανάλωση, ώρα βόλτας, χιλιόμετρα που απομένουν μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό, και άλλα πολλά!

Με το πακέτο Pro Riding Modes ο αναβάτης θα πάρει και έξτρα οθόνες, όπως αυτή του μοντέλου δοκιμής μας, με πρόσθετες ενδείξεις επιβράδυνσης, μέγιστης κλίσης (προσοχή, μηδενίζει μόλις σβήσετε τη μοτοσυκλέτα) και επέμβασης του Traction Control!

Η συνδεσιμότητα των οργάνων σημαίνει πως το smartphone του αναβάτη συνδέεται με τη μοτοσυκλέτα, παρέχοντας έξτρα ενδείξεις GPS, διαδικτύου, τηλεφωνίας και ηχοσυστήματος.

Τέλος, για την ασφάλεια του αναβάτη δεν υπάρχει κανένα κουμπί στα όργανα, με τον έλεγχο των ενδείξεων και την εναλλαγή των οθονών να γίνεται από το αριστερό γκριπ.

Χρώματα

Το F 900 R έρχεται σε 3 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς: Μαύρο (Black Storm Metallic), μπλε (San Marino Blue Metallic), και σε ασημί-κόκκινο, όπως η μοτοσυκλέτα δοκιμής (Style Sport: Hockenheim Silver metallic / Racingred uni).

Πιο μυώδες, πιο φουτουριστικό

bmw f900r 2020 bikeitgr 30

Η εμφάνιση του F 900 R είναι σαφώς βελτιωμένη από του προγόνου του, πιο μυώδης, πιο επιθετική και πιο φουτουριστική. Μπαμ κάνει από μακριά το LED DRL «μάτι» που κόβει οριζόντια τον προβολέα, και θυμίζει μάτι ρομπότ.

Το ίδιο εντυπωσιακά είναι και τα αεροδυναμικά φτεράκια που βρίσκονται εκατέρωθεν του προβολέα.

Τα πλαϊνά προστατευτικά του ψυγείου είναι επιθετικά και αιχμηρά, η ουρά είναι κοντή, και το τελικό της εξάτμισης ιδιαίτερα όμορφο.

Η μικρή ζελατίνα του F 900 R στόχο έχει όχι την προστασία του αναβάτη, αλλά να γεφυρώσει το κενό μεταξύ προβολέα και οθόνης.

Από όπου κι αν πιάσεις την F 900 R, η ποιότητα κατασκευής της κρίνεται ιδιαίτερα ψηλή, στα συνήθη στάνταρ της BMW.

Και στον δρόμο… ποίημα!

bmw f900r 2020 bikeitgr 19

Το στήσιμο του F 900 R είναι πραγματική πρόκληση για οποιαδήποτε διαδρομή με στροφές, ανεξαρτήτως, κάτι που διαπιστώνεις άμεσα. Ενιαία συμπεριφορά αναρτήσεων, γρήγορες αντιδράσεις σε αλλαγή κατεύθυνσης, αίσθηση απόλυτης εμπιστοσύνης τόσο από τις αναρτήσεις όσο και από τα φανταστικά Bridgestone Battlax ελαστικά, μετατρέπουν την οδήγηση σε καθημερινή γιορτή!

Η κορυφαία αυτή οδική συμπεριφορά έρχεται αβίαστα, ανεξαρτήτως επιπέδου του αναβάτη, σε όλες τις ελληνικές συνθήκες. Κακή άσφαλτο; Το ίδιο καλό. Μέτρια; Άψογο. Καλή άσφαλτο; Βάλτε τη sport οθόνη και ξεκινήστε το κυνήγι των κλίσεων με τη βοήθεια του ενσωματωμένου κλισιόμετρου!

Και σημειώστε πως δεν μιλάμε για αναρτήσεις-κούτσουρα, καθώς είναι μέσης σκληρότητας, προσφέροντας ικανοποιητική άνεση σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Μόνο στους χειρότερους ελληνικούς δρόμους γεμάτους με λακκούβες και σαμάρια θα αισθανθεί κυρίως ο συνεπιβάτης κάποια χτυπήματα από το πίσω μέρος.

Ο κινητήρας είναι αρωγός στο κράτημα, καθώς η γραμμική και ελεγχόμενη απόδοση του μπορεί από τη μια να μην εξιτάρει, από την άλλη δεν διαταράσσει ούτε την ισορροπία των αναρτήσεων, ούτε και την κύλιση των ελαστικών. Έτσι μπορείς να πιέσεις όσο θέλεις, δίχως να φοβάσαι ξεσπάσματα και γλιστρήματα.

bmw f900r pics 01

Η μοτοσυκλέτα έχει και σταμπιλιζατέρ -που δεν ρυθμίζεται- στον στάνταρ εξοπλισμό της, αλλά είναι τόσο υποδειγματική η σταθερότητα του συνόλου σε όλες τις συνθήκες και ταχύτητες (είδαμε άνετα μέχρι και 200 χλμ/ώρα δίχως να φτάσουμε την τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας), που δεν νομίζω να το χρειαστείτε ποτέ.

Στη βόλτα, τον κύριο λόγο έχουν η ελαστικότητα και η ροπή των 9,4 κιλών, που μεταφράζονται σε άνετη οδήγηση, δίχως πολλές αλλαγές ταχυτήτων, και δίχως ψεύτικες νεκρές.

Το τιμόνι είναι φαρδύ και δίνει άριστο έλεγχο στον αναβάτη, ενώ άκρως ικανοποιητική είναι η ακτίνα στροφής της μοτοσυκλέτας.

Από την άλλη, οι αλλαγές του κιβωτίου είναι αρκετά θορυβώδεις και η μετάδοση έχει αρκετούς τζόγους, που θυμίζουν μοτοσυκλέτες με άξονα στην τελική μετάδοση.

Το shifter που ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό είναι μέτριο στη λειτουργία, ειδικά όταν μιλάμε για κατεβάσματα, ενώ προσωπικά προτιμούσα να αλλάζω με τη βοήθεια του άριστου και μαλακού συμπλέκτη.

Η στάση οδήγησης είναι άριστη για αναβάτη 1.70 όπως ο υποφαινόμενος, αν και τα πόδια δίπλωναν αρκετά περισσότερο (στα γόνατα) από ότι τα χέρια (στους αγκώνες), κάτι που μπορεί να μειώσει την άνεση των κάτω άκρων στους ψηλότερους αναβάτες.

Τα φρένα -και το Cornering ABS- αριστεύουν τόσο σε αίσθηση όσο και σε δύναμη, παρέχοντας σου τα εχέγγυα ασφάλειας για να κινηθείς με ταχύτητα, γνωρίζοντας πως θα σταματήσεις όταν θέλεις, εκεί που θέλεις.

Η μέση κατανάλωση των 5,7 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα που είδαμε στη δοκιμή μας είναι εξαιρετική για τα 900 κυβικά του κινητήρα, ενώ με το κιβώτιο των 13 λίτρων το F 900 R βγάζει αυτονομία 230 χιλιομέτρων, αυτονομία που βελτιώνεται στο ταξίδι με τη μικρότερη κατανάλωση που παρουσιάζει εκεί η μοτοσυκλέτα.

Αλματώδης εξέλιξη!

bmw f900r 2020 bikeitgr 21

Το F 900 R είναι μια μοτοσυκλέτα στην οποία έχουν γίνει τεράστια βήματα εξέλιξης σε σχέση με τον προκάτοχο της, ενώ όχι μόνο απέκτησε τον πραγματικά sport χαρακτήρα που έλειπε στο F 800 R, αλλά χτυπάει κορυφή όσον αφορά στη συμπεριφορά του στις στροφές!

Πέρα από τη sport οδήγηση, η εμφάνιση του είναι σαφώς πιο όμορφη από πριν, ενώ άνεση, φιλικότητα, και ευκολία οδήγησης είναι στον Θεό.

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας είναι όπως είπαμε από άλλο πλανήτη (ειδικά ο έξτρα), ενώ η εγγύηση των 5 ετών και το γνωστό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της BMW Motorrad Hellas κάνουν ακόμα πιο θελκτικό το πακέτο.

Η βασική έκδοση της μοτοσυκλέτας τιμάται στα 9.240 ευρώ, λίγο πιο κάτω από εκείνη των Yamaha MT-09 και Suzuki GSX-S 750, και αρκετά πιο πάνω από τα Aprilia Shiver 900 και Honda CB650R.

Για αυτά που προσφέρει, η τιμή του F 900 R κρίνεται εξαιρετική, ακόμα και ευκαιρία για μια τόσο ολοκληρωμένη, τόσο εξελιγμένη και τόσο απολαυστική μοτοσυκλέτα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F900R
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή (€) από 9,240
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 895
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 86 x 77
Συμπίεση (:1)  13.1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός, σύστημα anti-hopping (μονόδρομος)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο με τον κινητήρα ενεργό μέρος του, αφαιρούμενο υποπλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°)  29.5
Ίχνος (mm) 115.3
Μεταξόνιο (mm) 1,518
Ύψος σέλας (mm) 815 (ρύθμιση από 770 ως 860)
Μήκος (mm) 2,140
Πλάτος (mm) 815
Ύψος (mm) 1,130
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   211 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  13 (3.5 lt ρεζέρβα)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 135 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς (προαιρετικά Dynamic ESA), διαδρομή 142 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17
Πίσω  180/55-ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad ABS
Φρένα Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, BMW Motorrad ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  105 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9.4 / 6,500

Η τιμή της F 900 R ξεκινά από τα 9.240 ευρώ, όμως η λιανική τελική τιμή της μοτοσυκλέτας δοκιμής μας διαμορφώνεται στα 12.170 € διότι περιλαμβάνει τον παρακάτω extra εργοστασιακό εξοπλισμό -σημειώστε πως κάποια στοιχεία του παρακάτω εξοπλισμού δεν χρεώνονται, όπως η εγγύηση, που είναι 5 και όχι 3 χρόνια και το ελληνικό owner's manual:

bmw f900r exoplismos 01

Στο βίντεο της δυναμομέτρησης θα δείτε την F 900 XR, καθώς F 900 R και F 900 XR μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα, με ίδιες σχέσεις και ίδια τελική μετάδοση.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon