.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 16:50

Αφιέρωμα - Τα μοντέλα ορόσημα στην ιστορία του Honda Dax

Με την κυκλοφορία του ST125 Dax του 2022, ας κάνουμε μαζί με τη Honda μια αναδρομή στις εκδόσεις-ορόσημα του θρυλικού Dax, μιας μικρής μοτοσυκλέτας που πήρε το όνομα της από το χαρακτηριστικό σκυλί-λουκάνικο Dachshund, κλέβοντας με την μοναδική της εμφάνιση και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της τις καρδιές χιλιάδων αναβατών.

Το 1967, κυκλοφόρησε το Monkey Z50M ως απάντηση στη ζήτηση για μία μοτοσυκλέτα ελεύθερου χρόνου (‘leisure-oriented bike’) για τις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές αγορές. Αν και έτυχε καλής υποδοχής, κυρίως στην Αμερική, από μικρούς και μεγάλους, χάρη στο προσαρμοζόμενο ύψος της σέλας και τη δυνατότητα αναδίπλωσης που επέτρεπε τη μεταφορά του στο αυτοκίνητο, για το 1969 η Αμερικανική Honda ζήτησε μία μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα για τους πελάτες της, η οποία όμως θα ήταν σχεδιασμένη σύμφωνα με το πνεύμα του Monkey.

Αφού επισκέφθηκαν την Αμερική για να κατανοήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις, οι μηχανικοί, εμπνευσμένοι από το πλαίσιο σχήματος Τ του CS90, που ήταν ένα πολύ δημοφιλές δίτροχο στην Ιαπωνία, δημιούργησαν το Dax το οποίο διέθετε χαμηλότερο ύψος και μεγαλύτερο μήκος (συγκριτικά με το Monkey) επιτρέποντας στους ενήλικες αναβάτες να απολαμβάνουν πιο άνετη θέση οδήγησης στο ταξίδι. Το ρεζερβουάρ καυσίμου, η καλωδίωση και άλλα εξαρτήματα ήταν τοποθετημένα εντός του πλαισίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μοναδική και ταυτόχρονα απλή -και πλέον εμβληματική- σχεδίαση.

Οι εκδόσεις-Ορόσημα του Dax

1969 ST50/70 Dax Honda

364446 23YM HONDA ST125 DAX

Προοριζόμενο για εξαγωγές στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, το πρώτο Dax ήταν κομψό, σβέλτο και ευκολοδήγητο. Είχε απήχηση τόσο στους σκληροπυρηνικούς, έμπειρους αναβάτες, όσο και στους χομπίστες, λόγω του γνήσιου, διασκεδαστικού χαρακτήρα του. Χρησιμοποιήθηκε πολύ για ταξίδια σε δύο τροχούς.

Ο κινητήρας βασίστηκε στον καθιερωμένο κινητήρα του Super Cub, αλλά με την προσθήκη τροποποιήσεων στα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, ώστε να παράγεται περισσότερη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Διαθέσιμο σε εκδόσεις 50κ.εκ. και 70.εκ., το Dax διέθετε αυτόματο φυγοκεντρικό συμπλέκτη 3-ταχυτήτων, τηλεσκοπική εμπρός ανάρτηση, υδραυλική πίσω ανάρτηση και φαρδιά ελαστικά με μοναδική χάραξη πέλματος για σταθερότητα και κράτημα ακόμα και σε συνθήκες off-road.

1972 ST90 Mighty Dax

364448 23YM HONDA ST125 DAX

Το ST90 Mighty Dax διέθετε ένα πιο άκαμπτο πλαίσιο σχήματος T, φαρδύτερο, πιο κάθετο custom style ‘mini ape’ τιμόνι, ψηλά τοποθετημένο εμπρός φτερό και μεγαλύτερο κινητήρα που υποσχόταν υψηλότερη τελική ταχύτητα και βελτιωμένη επιτάχυνση. Οι νέοι μεγαλύτεροι τροχοί 14 ιντσών έφεραν ελαστικά semi-off road για βελτιωμένο κράτημα και μεγαλύτερη σταθερότητα, ακόμα και σε συνθήκες off-road.

1973 CY50 Nauty Dax

364449 23YM HONDA ST125 DAX

Απευθυνόμενο ξεκάθαρα στην αγορά οχημάτων αναψυχής RV (Recreational Vehicle), το Nauty Dax εξελίχθηκε ώστε να προσφέρει ακόμα καλύτερες οδηγικές επιδόσεις και σταθερότητα σε ανώμαλα εδάφη. Αλλαγές στο χρονισμό των βαλβίδων και στην τελική μετάδοση – τώρα με 4 σχέσεις – αύξησαν τη ροπή στις χαμηλές – μεσαίες στροφές. Με νέα εξάτμιση, ρεζερβουάρ καυσίμου, πλαϊνά καλύμματα και μοναδικό, ορθογώνιο σχήμα προβολέα, το Nauty Dax διέθετε επίσης μία σέλα που δεν ήταν εντελώς επίπεδη και μία τολμηρή παλέτα χρωμάτων. Το νέο ελαφρύ και άκαμπτο πλαίσιο τύπου διαμάντι και τα νέα παχιά - τύπου balloon - ελαστικά προσέφεραν άνετη κύλιση σε ανώμαλα εδάφη.

1995 ST50 Dax

364473 23YM HONDA ST125 DAX

Μετά από 14 χρόνια, το Dax επέστρεψε στην Ιαπωνική αγορά. Όλα τα εμβληματικά στοιχεία σχεδίασης παρέμειναν ίδια – πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς από πρεσαριστό ατσάλι, τηλεσκοπική ανάρτηση, φαρδύ αναδιπλούμενο τιμόνι, χρωμιωμένο φτερό, τελικό εξάτμισης, και block ελαστικά – ενώ προστέθηκε μία μεγαλύτερη σέλα. Ο κινητήρας των 50 κ.εκ. διέθετε αυτόματο τεντωτήρα καδένας χρονισμού και ανάφλεξη τύπου magneto για εύκολη εκκίνηση. Μετά από παραγωγή οκτώ χρόνων, το ST50 Dax σταμάτησε τελικά να πωλείται το 2003.

2022 ST125 Dax

364481 23YM HONDA ST125 DAX

Ξεχειλίζοντας από ενθουσιασμό και ενέργεια, με έναν εύχρηστο, λειτουργικό κινητήρα 124κ.εκ., κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και φυγοκεντρικό συμπλέκτη, το Dax επιστρέφει, αναβιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αγαπημένο δίκυκλο σύντροφο των 1970’s, πλαισιώνοντας το Monkey και το MSX125 Grom στη σειρά minibike της Honda.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 17:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon