.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 13:23

Περιπέτεια στην Α2 - Δέκα on-off μοτοσυκλέτες 200-500 cc

Η κατηγορία διπλωμάτων Α2 απολαμβάνει πλέον μια ευρεία γκάμα προσιτών και ικανότατων Adventure μοντέλων.

Κάποτε, όταν τα διπλώματα οδήγησης χωρίζονταν μόνο σε 50αριού και ένα για όλα τα υπόλοιπα, η πιο κλασική εισαγωγή στον κόσμο της μοτοσυκλέτας για τους νέους αναβάτες ήταν τα 250 κυβικά εκατοστά και οι on-off της εποχής οι δημοφιλέστερες μοτοσυκλέτες που θα έβλεπε κανείς στον δρόμο. Στα 20-τόσα χρόνια που πέρασαν από τότε που οι δρόμοι ήταν γεμάτοι 250άρια DR, KLR, KLX, XL, XR, XT ο κόσμος της μοτοσυκλέτας άλλαξε αρκετά. Πέραν της στρωμάτωσης των διπλωμάτων οδήγησης, έχουμε πια περάσει στην εποχή κυριαρχίας των Adventure.

Εμπνευσμένη από τα θρυλικά αγωνιστικά του ράλι Ντακάρ, η κατηγορία διέπρεψε σε μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς μα τα τελευταία χρόνια απλώνει σταθερά τα δίχτυα της και στις μικρότερες χωρητικότητες. Τα παλαί ποτέ ψευδοεντούρο της εποχής έχουν πλέον αναβαθμιστεί και, αντί για αντίγραφα καθαρόαιμων εντούρο, πλέον αποτελούν μικρούς κλώνους των μεγάλων Adventure κάθε εταιρείας.

Συναντάμε μια δεκάδα επιφανών μοτοσυκλετών διπλής χρήσης που είναι συμβατές με την κατηγορία διπλωμάτων οδήγησης Α2 (ως 47 hp, ανεξαρτήτως κυβικών) και υπόσχονται στον υποψήφιο ιδιοκτήτη τους καθημερινή χρηστικότητα με περιπετειώδεις προεκτάσεις. Ας τις δούμε σε αλφαβητική σειρά.

Benelli TRK251

benelli 1

Χτίζοντας πάνω στη δυναμική του δημοφιλούς TRK502, η Benelli έφερε στην Ελλάδα το μικρότερο αδελφάκι του, το οποίο χτίζεται γύρω από έναν μονοκύλινδρο υγρόψυκτο τετραβάλβιδο κινητήρα.

Η στόχευσή του είναι πρωτίστως ασφάλτινη, σφραγισμένη από 17άρες ζάντες και στριτάδικες διαδρομές αναρτήσεων.

Καλά εξοπλισμένο για τα δεδομένα της τιμής και της κατηγορίας του, το μικρό TRK251 μπαίνει στη μάχη με μπροστάρη την ανταγωνιστικότατη τιμή του και το καλό όνομα που έχουν χτίσει για λογαριασμό του τα αδέλφια των 500 cc, TRK και Leoncino.

Δοκιμή Benelli TRK251

BMW G 310 GS

bmw 1

Είναι καρπός της συνεργασίας μεταξύ της BMW και της Ινδικής TVS, η μοτοσυκλέτα που όλοι γνωρίζαμε πως θα έρθει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο γενάρχης της μικρής φαμίλιας, G 310 R.

Το G 310 GS επιχειρεί να μεταφέρει την κοσμαγάπητη αύρα των μεγάλων GS σε ένα πακέτο που είναι προσιτό σε πολύ ευρύτερο κοινό, αφενός λόγω κόστους αγοράς, αλλά και ανοίγοντας την πρόσβαση σε νεότερους αναβάτες που δεν έχουν ακόμη το πλήρες δίπλωμα.

Το μικρό GS βγάζει τα καλύτερά του στην άσφαλτο, αλλά με τον 19άρη μπροστινό τροχό και ικανές διαδρομές αναρτήσεων (180 mm) δεν θα πει όχι σε βατές εκτός δρόμου αποδράσεις.

Με βασικό εξοπλισμό και ένα βαρύ λογότυπο στο ρεζερβουάρ του, το G 310 GS τοποθετείται εύλογα σε ψηλό ράφι, αλλά όχι και το υψηλότερο της κατηγορίας.

Δοκιμή BMW G 310 GS

Daytona 310T1 / T310 by Zontes

T310 2

Ήρθαν στην Ελλάδα το 2019 και προκάλεσαν αίσθηση. Ο λόγος για τη μαγική τριπλέτα της Daytona by Zontes με τα T310, R310, X310 και η οποία έγινε κουαρτέτο με το V310 που προστέθηκε αργότερα στη λίστα.

Φέτος το Τ310 ανανεώθηκε στα σημεία και πλέον αποκαλείται 310Τ1, με τις σημαντικότερες διαφορές να εστιάζουν στο νέο μονόμπρατσο ψαλίδι και στην έγχρωμη οθόνη στα όργανά του. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ουσία, δηλαδή μια δυνατή μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα που μπορεί να ταξιδέψει (το δοκιμάσαμε επιτυχέστατα στη διάρκεια της δοκιμής), να στρίψει, να εξυπηρετήσει καθημερινά. Το χώμα δεν αποτελεί βασικό πιάτο στο μενού της, μένοντας σε απλές διελεύσεις που εξυπηρετούν οι 17-ιντσες ζάντες και το συνολικό στήσιμο των αναρτήσεων που φωνάζει άσφαλτο.

Το δυνατό του σημείο είναι ο συνδυασμός εντυπωσιακά πλούσιου εξοπλισμού με τιμολόγηση που αυτομάτως το ανάγει σε άκρως ανταγωνιστικό παίκτη στην κατηγορία του. Υπάρχει μάλιστα ακόμη απόθεμα του περσινού μοντέλου με το διπλό ψαλίδι προς €4085, ενώ με άλλα 410 αποκτά κανείς τη φετινή έκδοση 310Τ1.

Δοκιμή Daytona T310

Honda CRF250 Rally

honda 2

Γεννήθηκε από το CRF250L, στο οποίο η Honda προσέθεσε εξοπλισμό Rally, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και αναρτήσεις με καθαρά χωμάτινες διαδρομές, για να προσφέρει μια από τις πιο πραγματικά διπλής χρήσης μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, διατηρώντας όλα τα προσόντα που έκαναν το μικρό CRF ιδανικό για καθημερινή χρήση.

Εξοπλίζεται με έναν κινητήρα που δεν προέρχεται από την αγωνιστική πτέρυγα των CRF, γεγονός θετικότατο για τη λογική της μοτοσυκλέτας που θέλει ατελείωτα αξιόπιστα χιλιόμετρα σε πάσης φύσεως διαδρομές, πόλης συμπεριλαμβανομένης, κάτι που δεν θα ταίριαζε και τόσο με τις τακτικές απαιτήσεις συντήρησης ενός αγωνιστικού μοτέρ.

Απεναντίας, με τον μαγικό συνδυασμό τροχών 21-18 ιντσών και έναν γεμάτο 250άρη μονοκύλινδρο, το μικρό Rally βούτηξε πριν μερικά χρόνια στην Ευρωπαϊκή αγορά με σοβαρές αξιώσεις και δη στο πιο χωμάτινο άκρο της κατηγορίας.

Η τιμή του πάντως, στο άνω άκρο της κατηγορίας δεν του κάνει τη ζωή ευκολότερη.

Δοκιμή Honda CRF250 Rally

Honda CB500X

155885 2019 CB500X

Το δικύλινδρο 500 της Honda είναι συγκριτικά η ναυαρχίδα στο αφιέρωμα αυτό, όντας η μεγαλύτερη, ισχυρότερη, βαρύτερη και ακριβότερη μοτοσυκλέτα των 10 που εξετάζουμε.

Ξεκίνησε τη ζωή του ως μικρότερος κλώνος του NC750, μα στην πορεία αποφάσισε να ξεστρατίσει στον δικό του δρόμο. Έτσι το 2018 απέκτησε 19άρη μπροστινό τροχό και ψηλότερες αναρτήσεις Showa, δίνοντάς του μια δεύτερη εναλλακτική πορεία που δεν ήταν απαραιτήτως στρωμένη με άσφαλτο.

Πρόκειται για ένα αγαπημένο best seller στην Ελλάδα, μια δίκαιη κατάκτηση για μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει όλες τις αξίες που προσελκύουν σταθερότατη πελατεία στη Honda με ένα μενού ικανοτήτων που διευρύνθηκε σημαντικά στην τελευταία του έκδοση.

Δοκιμή Honda CB500X

Kawasaki Versys-X 300

versys 1

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος Versys θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί αυτομάτως πως πρόκειται για το μικρότερο μοντέλο της γνωστής οικογένειας της Kawasaki. Εν μέρει θα είχε ένα δίκιο, το όνομα άλλωστε αυτό αποδεικνύει.

Μόνο που το μικρό έχει κι ένα Χ κολλημένο δίπλα και αυτό δεν είναι απλά για μόστρα. Ο λόγος για τη διαφορετική στόχευσή του, καθώς εδώ η Kawasaki προικίζει τη μικρή της Adventure με 19άρη μπροστινό τροχό, λίγο ψηλότερες αναρτήσεις και μια εν γένει πιο δεκτική στο χώμα σχεδίαση σε όλα του – ως και στην κλιμάκωση του κιβωτίου.

Σε πλήρη αντίθεση με τα εμφανέστατα ασφάλτινα αφέλφια του, 1000 και 650, το Versys-X 300 βλέπει καθαρά τη διπλή χρήση, ενώ ο δικύλινδρος και δυνατός κινητήρας του εγγυάται και καλές τουριστικές ικανότητες.

Ξεκινώντας από μια μετρίως αλμυρή τιμή, το μικρό Versys-X μπορεί να γίνει ακόμη ακριβότερο στην πορεία προς την ολοκλήρωσή του με διάφορα πακέτα εξοπλισμού για τις νέες εκδόσεις Urban (€6550) και Adventure (€7100).

Δοκιμή Kawasaki Versys-X 300

KTM 390 Adventure

390 Adventure 2020

Η νέα μικρή Adventure της ΚΤΜ είναι μια από τις δύο μοτοσυκλέτες του αφιερώματος αυτού που δεν έχουμε δοκιμάσει ως τώρα – ας όψεται ο κορωνοϊός. Είναι ταυτόχρονα η πιο καυτή προσθήκη στην κατηγορία και η αιτία ξεπερνά κατά πολύ την εμφανισιακή της ταύτιση με τις δημοφιλείς μεγάλες Adventure.

Εξελιγμένο σε συνεργασία με την Ινδική Bajaj πάνω στην ίδια μονοκύλινδρη πλατφόρμα των 390 Duke και RC390, το μικρό Adventure μας έρχεται με πρωταγωνιστικό εξοπλισμό για τα δεδομένα της κατηγορίας: αναρτήσεις WP Apex, Bosch cornering ABS με αφιερωμένη ρύθμιση off-road, μονόδρομο συμπλέκτη PASC.

Όλα αυτά προφανώς και αντικατοπτρίζονται στην τιμή του, €6490, αν και θα συναντήσουμε και ακριβότερες επιλογές στην αγορά.

Royal Enfield Himalayan 410

Granite Male

Ο μονοκύλινδρος LS410 ήταν το 2015 ο πρώτος κινητήρας που σχεδίασε η Royal Enfield μετά από έξι δεκαετίες με τον μουσειακό μονοκύλινδρο των Bullet και, παρόλα αυτά, αποτελεί ουσιαστικά την “old school” προσέγγιση στην υπό εξέταση δεκάδα μας.

Είναι η μόνη μοτοσυκλέτα με αερο-ελαιόψυκτο κινητήρα, διβάλβιδο με έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή, με βάρος μεγάλης Adventure και απόδοση που υπολείπεται μικρότερων ανάλογων μοτοσυκλετών.

Επί του πρακτέου ωστόσο, η ροπάτη υποτετράγωνη γεωμετρία που επέλεξε για τον κύλινδρό της η Royal Enfield, σε συνδυασμό με μια καθαρά ρετρό εμφάνιση και ρεαλιστικές ικανότητες κάνουν το Himalayan απολύτως αντάξιο του ονόματός του.

Δεν είναι σε καμιά περίπτωση εντούρο, αλλά ένας σαγηνευτικός εξερευνητής παντός εδάφους. Απευθύνεται σε αυτόν που θέλει να φτάσει άνετα και χωρίς πολλή ταλαιπωρία, όχι αυτόν που θέλει να φτάσει πρώτος. Και το καλό είναι πως θα ταξιδέψει άνετα και οικονομικά ως τον οποιοδήποτε προορισμό με ταχύτητες που περιμένει κανείς από έναν μικρό μονοκύλινδρο, δηλαδή ως 120 km/h.

Εν ολίγοις, θα τα κάνει όλα με στυλ και οικονομία, αν και συνοδεύεται με μια τιμή που δεν το βοηθά ιδιαίτερα.

Δοκιμή Royal Enfield Himalayan

Suzuki V-Strom 250

VStrom

Ανάμεσά μας από το 2017, το μικρό V-Strom μας συστήθηκε μέσω του δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα που είχαμε γνωρίσει λίγο καιρό πιο πριν με το Inazuma 250.

Η Suzuki επέλεξε να σχεδιάσει ένα V-Strom που τραβά σε διαφορετικό δρόμο από τα μεγαλύτερα συνονόματά του, 650 και 1000, καθώς εδώ η επιλογή τροχών 17 ιντσών μπρος-πίσω, μαζί με την σχετικά μικρή απόσταση από το έδαφος, ορίζουν στην πράξη τα εκτός δρόμου περιθώρια.

Το V-Strom 250 θα διακριθεί στην καθημερινή εξυπηρέτηση, τις βόλτες και τα μικρά ταξίδια, ενώ δεν θα πει όχι σε μια λελογισμένη χωμάτινη εκδρομή σε εδάφη που δεν θα του βάλουν πολύ δύσκολα.

Σε όλα αυτά θα βγάλει στον δρόμο ελαστικότητα χάρη στις ελαφρώς υποτετράγωνες διαστάσεις των κυλίνδρων του, αξιοπρεπείς ταχύτητες ταξιδίου ως δικύλινδρο και μια άνετη θέση οδήγησης για έναν ή δύο.

Δεν ξεχνάμε την αύρα των μεγάλων Adventure, με πειστικό όγκο και ενσωματωμένες βάσεις βαλιτσών στο υποπλαίσιο, καθώς και μια τιμή που του επιτρέπει να παραμένει ανταγωνιστικό απέναντι σε μεγάλο μέρος της κατηγορίας.

Δοκιμή Suzuki V-Strom 250

SYM NH-T 200

sym 1

Μετά το ΚΤΜ 390 Adventure, η νέα πρόταση της SYM στην κατηγορία είναι η δεύτερη μοτοσυκλέτα της δεκάδας που δεν έχουμε καβαλήσει ποτέ.

Το NH-T έφτασε στην Ελλάδα σε 125 και 200 κυβικά και ξεχωρίζει όντας το μικρότερο, αλλά και μακράν το φθηνότερο μεταξύ των δέκα μοτοσυκλετών του αφιερώματος.

Με έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο που αποδίδει 18 ίππους για 152 πλήρη κιλά, φαντάζει στο χαρτί ως μια εξαιρετική λύση για καθημερινή χρήση, μικρές εκδρομές και εξορμήσεις σε εύκολες χωμάτινες διαδρομές.

Η δε απλότητά του συνάδει απόλυτα με την τιμή του, η οποία το κάνει να μοιάζει με μοναδικό κελεπούρι στην κατηγορία. Η δοκιμή του αναμένεται εναγωνίως.

 

Κινητήρας

Κυβισμός (cc)

Ισχύς (hp/rpm)

Τροχοί (ίντσες Ε/Π)

Βάρος (kg)

Τιμή (€)

Benelli TRK 251

1Κ, Υ/Ψ , 2ΕΕΚ, 4Β/Κ

249

24.5/9500

17/17

153

3960

BMW G 310 GS

1Κ, Υ/Ψ , 2ΕΕΚ, 4Β/Κ

313

34/9500

19/17

175.5

6100

Daytona T310 by Zontes

1K, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ

312

35.4/9500

17/17

159

4085-4495

Honda CRF250 Rally

1Κ, Υ/Ψ , 2ΕΕΚ, 4Β/Κ

249

24/8500

21/18

157

6900

Honda CB500X

2Κ, Υ/Ψ , 2ΕΕΚ, 4Β/Κ

471

47/8600

19/17

197

7400

Kawasaki Versys-X 300

2Κ, Υ/Ψ , 2ΕΕΚ, 4Β/Κ

296

39.4/11500

19/17

175

5990

KTM 390 Adventure

1Κ, Υ/Ψ , 2ΕΕΚ, 4Β/Κ

373

43/9000

19/17

158 (*)

6490

Royal Enfield Himalayan 410

1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2Β/Κ

411

24.5/6500

21/17

194

5290

Suzuki V-Strom 250

2Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 2Β/Κ

248

24.7/8000

17/17

188

5395

SYM NH-T 200

1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4Β/Κ

183

18/8500

19/17

152

2795

*Οι τιμές με αστερίσκο αναφέρονται σε ξηρό βάρος. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αναφέρεται το υγρό βάρος των μοτοσυκλετών.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 13:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon