.
Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 16:52

TEST - Suzuki V-Strom 250 2018

 

Οικογενειακές αξίες

 

Κείμενο-Φωτό : Βασίλης Κωστάκος

Στο ίδιο μοτίβο με το 650 και 1000, η νέα Suzuki V-Strom 250 προσπαθεί να βάλει στην άκρη την εμφάνιση για την ουσία, προσφέροντας στον ιδιοκτήτη της μια εύχρηστη και πρακτική μοτοσυκλέτα για όλες τις δουλειές.

"Γερμανική" σχεδίαση

suzuki vstrom 250 2018 ac 17

Το μικρότερο (και νεότερο) μέλος της οικογένειας V-Strom ακολουθεί τις ίδιες σχεδιαστικές γραμμές των μεγαλύτερων μοντέλων, αν και αυτό διαφοροποιείται κυρίως από την ύπαρξη μονού στρογγυλού προβολέα και τον ένα δίσκο εμπρός, σε αντίθεση με τον ρομβοειδή διπλό και τους δύο δίσκους σε 650 και 1000. Δεν είναι η μοτοσυκλέτα που θα μαγνητίσει το μάτι και θα αποσπάσει κολακευτικά σχόλια για τη σχεδίαση της, ειδικά εάν την κοιτάς στο πλάι.

suzuki vstrom 250 2018 ac 13

Οι σχεδιαστές της ιαπωνικής εταιρείας όμως δεν είχαν στο μυαλό τους μια εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα -έτσι και αλλιώς αυτό είναι για τα μοντέλα μεγαλύτερου κυβισμού- αλλά να δημιουργήσουν ένα πρακτικό και ευκολοδήγητο δίτροχο. Πρόσθεσαν τον "ορθολογισμό" των Γερμανών και το αποτέλεσμα είναι ένα χαμηλό και μακρύ σύνολο που δείχνει και κάπως άδειο (εξαιτίας του μικρότερου τροχού μπροστά και του κινητήρα που δεν είναι V αλλά σε σειρά).

suzuki vstrom 250 2018 det 6

Όμως όλα αλλάζουν μόλις βρεθείς στη σέλα του νέου V-Strom και θα ανακαλύψεις ότι αυτά που πριν έμοιαζαν απλά μπερδεμένα κομμάτια του πάζλ, πλέον έχουν γίνει μια ενιαία εικόνα, πολύ καλύτερη και απλή. Μάλιστα θα έχεις την εικόνα του cockpit μιας μοτοσυκλέτας rally, καλύτερα μιας μοτοσυκλέτας που συμμετέχει στο rally Baja, με το μεγάλο στρογγυλό προβολέα, το ψηφιακό όργανο από πάνω του και τη ζελατίνα σχεδόν κάθετη, θέα που θα αρέσει σε όλους που θα οδηγήσουν το νέο 250άρι.

"Γερμανικός" εξοπλισμός

suzuki vstrom 250 2018 det 4

Αλήθεια ποιός είπε ότι οι μικρές μοτοσυκλέτες δεν ταξιδεύουν; To V-Strom 250 δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δυνατότητες των μεγαλύτερων μοντέλων της οικογενείας αλλά η Suzuki έχει προνοήσει και έχει τοποθετήσει και στην οικονομικότερη έκδοση, εκτός μιας πρακτικής σχάρας, και βάσεις πλαϊνών βαλιτσών για όποιον πιστέψει ότι τα κυβικά δεν κάνουν τον ταξιδιώτη.

Αυτό βέβαια στην καθημερινότητα μεταφράζεται απλά σε μεγαλύτερη ευκολία για όποιον θέλει να κουβαλήσει ένα αντικείμενο στην σχάρα ή και στη θέση του συνεπιβάτη χρησιμοποιώντας τα κλασικά χταπόδια, κάτι που σε κάποια μοντέλα με "όμορφη" ουρά είναι πρακτικώς αδύνατον. Είπαμε γερμανικός ορθολογισμός. Και φυσικά πως θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ύπαρξη της πρίζας των 12 volt δίπλα στον προβολέα, αξεσουάρ που συναντάς μόνο σε πανάκριβες βαυαρές;

Στενή σιλουέτα

suzuki vstrom 250 2018 ac 5

Μόλις κάτσεις στη σέλα του νέου V-Strom θα σου φανεί παράξενο το τιμόνι, που φέρνει στο νου άλλες εποχές. Σε αντίθεση με τη μόδα που θέλει μεγάλα τιμόνια για καλύτερο έλεγχο, το 250 έχει ένα στενό και ψηλό τιμόνι, που όμως δεν ενοχλεί στο μάτι καθώς ταιριάζει αρμονικά με τη γενικότερα λεπτή σιλουέτα.

Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή και θα ταιριάξει στους περισσότερους αναβάτες, που αμέσως θα βολευτούν και θα βρουν τα χειριστήρια εκεί θα πρέπει να είναι χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα. Νιώθεις να κάθεσαι μέσα στη μοτοσυκλέτα και μπορεί να γκρινιάξεις εάν είσαι ψηλόσωμος για το γεγονός ότι τα πόδια σχηματίζουν μικρή γωνία αλλά οι Ιάπωνες σχεδιαστές χαμογελούν πονηρά, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι να φτάσεις στην πρώτη στροφή και να διαπιστώσεις και εσύ το λόγο για το μειδίαμά τους.

Γιατί υπάρχει λόγος που έφτιαξαν μια χαμηλή μοτοσυκλέτα και με "μέσα" θέση οδήγησης καθώς όλα αυτά συντελούν σε χαμηλό κέντρο βάρους, κάτι που είναι πολύ ευεργετικό στις στροφές. Και η V-Strom πλαγιάζει με ευκολία στις στροφές (χαρακτηριστικό και των μεγαλύτερων V-Strom), δίνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας στον οδηγό.

Πολύ καλή συνεισφορά σε αυτό έχουν και τα ασφάλτινα ελαστικά της IRC που συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν αποδίδουν τόσο καλά καθώς οι μικρές dual-purpose μοτοσυκλέτες λόγω βάρους και επιδόσεων δεν μπορούν να ζεστάνουν τα ελαστικά τους αμέσως. Σημειώστε την επιλογή της Suzuki να μικρύνει τον εμπρός τροχό κατά δύο ίντσες, και να χρησιμοποιήσει 17άρη για να γίνει το V-Strom 250 πιο εύκολο μέσα στην πόλη.

Αναληθή νούμερα

suzuki vstrom 250 2018 det 3

Ο δικύλινδρος του V-Strom 250 προέρχεται από το Inazuma, αλλά υπάρχει και στο νέο GSX250R, και έχει απόδοση 24 hp / 8.000 σ.α.λ. και 2,4 Kgm / 8.000 σ.α.λ. Είναι υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά με χωρητικότητα 248,4 κ. εκ. και είναι υποτετράγωνος, δηλαδή η διαδρομή του εμβόλου είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρό του (53,5 Χ 55,2 χιλ /διάμετρο Χ διαδρομή).

Αυτό σε ένα κινητήρα έχει σαν αποτέλεσμα να μην ανεβάζει εύκολα στροφές αλλά να έχει πιο "γεμάτη" απόδοση σε όλη τη γκάμα των στροφών. Και εκεί βασίζεται το V-Strom για να αντιμετωπίσει τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του. Γιατί οι 24 ίπποι -21 παρά κάτι στον τροχό έδειξε το δυναμόμετρο- δεν βάζουν φωτιά στην άσφαλτο αλλά βάζουν τα γυαλιά σε άλλες ισχυρότερες μοτοσυκλέτες του ίδιου κυβισμού.

Χαμηλά μπορείς να αξιοποιήσεις την μεγάλη ελαστικότητα του δικύλινδρου και με συνεχή χρήση των σχετικά κοντών σχέσεων να έχεις μια γρήγορη ροή, χωρίς να χρειαστεί να ανοίγεις το γκάζι, πετυχαίνοντας και μια σχετικά οικονομική λειτουργία. Αλλιώς γραπώνεις το γκάζι και δεν αφήνεις τις στροφές να πέσουν κάτω από τις 6.000, έχοντας και το αντίστοιχο λαμπάκι μονίμως αναμμένο. Και στις δύο περιπτώσεις ο κινητήρας λειτουργεί χωρίς κραδασμούς και μηχανικούς ήχους, και με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάνει να νομίζεις ότι θα δουλεύει για πάντα. Γι αυτό ίσως και ο ολικός χιλιομετρητής αντί για 5 ψηφία έχει 6.

Θα θέλαμε όμως να υπήρχε ένδειξη θερμοκρασίας καθώς είναι εύκολο να παρασυρθείς και να στύψεις το γκάζι πριν ο κινητήρας έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας. Κατά τα άλλα το ψηφιακό όργανο είναι όμορφο, έχει μεγάλες ενδείξεις και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα (Ταχύτητα, στροφές κινητήρα, σχέση κιβωτίου, ώρα, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, πληρότητα καυσίμου).

Μέσα στην πόλη

suzuki vstrom 250 2018 ac 19

Όπως προείπαμε η λεπτή σιλουέτα και το χαμηλό κέντρο βάρους είναι τα ατού του V-Strom που θα κινηθεί εύκολα μέσα στην κίνηση της πόλης, σε βαθμό τέτοιο που θα βάλει τα γυαλιά στα μεγαλύτερα αδέρφια της κατηγορίας. Χαμηλό βάρος και 17άρης τροχός κάνουν τη διαφορά αλλά και ο κινητήρας με τη "γεμάτη" απόδοση είναι τα στοιχεία που το διαφοροποιούν υπέρ του. Το κιβώτιο είναι λίγο σκληρό αλλά σίγουρα ο αναβάτης θα ανακαλύψει σύντομα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνει τις αλλαγές χωρίς συμπλέκτη, τόσο αλλάζοντας σε μεγαλύτερη σχέση όσο και στα κατεβάσματα.

Και φυσικά στη δύσκολη στιγμή που θα χρειαστεί να κάνεις το γνωστό "φρενάρισμα πανικού" το V-Strom 250 θα αντιδράσει άψογα. Μπορεί να έχει μόλις δίσκο εμπρός αλλά τα φρένα δεν υπολείπονται σε δύναμη, και όπως πάντα η Nissin δίνει μαθήματα λειτουργίας και αίσθησης.

Έτσι το πίσω φρένο δεν πάει να μπλοκάρει με το παραμικρό (νιώθοντας το κλότσημα του ABS στο πεντάλ του φρένου) και μπορείς να πιέσεις όσο θέλεις το μπροστινό, πετυχαίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα. Βέβαια όσο καλά και εάν είναι τα φρένα ή η μονάδα του ABS τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς τη βοήθεια των αναρτήσεων. Και σε αυτόν τον τομέα το μικρό V-Strom ξεχωρίζει όχι μόνο απόν τον ανταγωνισμό αλλά δεν φοβάται να τα βάλει με μεγαλύτερες και ακριβότερες μοτοσυκλέτες. Γιατί άλλο οικονομική μοτοσυκλέτα και άλλο επικίνδυνη.

Μαλακές όσο χρειάζονται για να κάνουν την οδήγηση ευχάριστη, οι αναρτήσεις έχουν τις απαραίτητες αποσβέσεις, ώστε να μην βυθίζεται το μπροστινό και να εκτονώνεται το αμορτισέρ, βασικό στο φρενάρισμα.

Εκτός (πόλης και δρόμου)

suzuki vstrom 250 2018 ac 11

Όπως αναφέραμε το V-Strom 250 δεν βάζει φωτιά στον δρόμο με την ιπποδύναμή του, παρόλα αυτά δεν νομίζουμε ότι κάποιος θα έχει και κάποιο παράπονο από μια μοτοσυκλέτα που μπορεί εύκολα σχετικά να φτάνει τα 120 χλμ/ώρα, και με ευνοϊκές συνθήκες την ένδειξη 136 στο ψηφιακό όργανο.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το γκάζι ανοίγει τέρμα και έχει κόστος στην κατανάλωση (εξαιτίας και της "γεμάτης" απόδοσης και των κοντών σχέσεων) που φλερτάρει τα 4λίτρα/100 χλμ. Πέρα από αυτό ο αναβάτης του V-Strom δεν έχει να ανησυχήσει καθώς η μοτοσυκλέτα παραμένει ακλόνητη σε όλες τις ταχύτητες, ακόμα και όταν επίτηδες κουνάς το τιμόνι για να δεις πως θα συμπεριφερθεί.

Η προστασία του αναβάτη, όσο αφορά τον αέρα, είναι υποδειγματική ακόμα και σε ψηλόσωμους οδηγούς, χωρίς η ζελατίνα να ενοχλεί στο οπτικό πεδίο, χάρη και στη λιτή σχεδίαση. Σε πολύωρη σχεδίαση οι γωνίες των ποδιών είναι αυτό που θα ενοχλήσει, ενώ θα θέλαμε επίσης σκληρότερο υλικό στην (καλοσχεδιασμένη) σέλα.

suzuki vstrom 250 2018 ac 8

Κάποια στιγμή ο δρόμος τελειώνει και αρχίζει το χώμα. Η V-Strom 250 δεν θα πει όχι σε αυτόν που θα θελήσει να διασχίσει ένα χωματόδρομο για να φτάσει σε μια κορυφή ή μια απόμερη παραλία. Οι μαλακές αναρτήσεις θα καταπιούν τα περισσότερα ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους, σε συνδυασμό με το μικρό βάρος θα βοηθήσουν τον οδηγό. Για προστασία από τις πέτρες και τα κτυπήματα το μικρό Suzuki διαθέτει ποδιά, αλλά πριν αγριέψουν πολύ τα πράγματα τα όρια θα έρθουν από τα ελαστικά που φυσικά δεν έχουν φτιαχτεί για "ειδικές" στους ελληνικούς χωματόδρομους.

Συν ένα ακόμα

suzuki vstrom 250 2018 ac 14

Το Suzuki V-Strom 250 είναι ευκολοδήγητο, εύχρηστο, πρακτικό, με πολύ καλά φρένα και αναρτήσεις, ταξιδεύει ακλόνητο σαν βράχος, και δεν λέει όχι σε χωματόδρομους. Σε όλα αυτά τα θετικά έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα. Η τιμή του.

Με 5.295 ευρώ η Suzuki έρχεται να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο νέων αναβατών αλλά και κάποιων που θα θέλανε να ανταλλάξουν το scooter τους για ένα εξίσου πρακτικό μέσο για τη πόλη, αλλά με δυνατότητες ταξιδιού και οδήγησης σε χωματόδρομο.

Μπορεί γενικά να μην εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του αλλά όλα αλλάζουν με το που θα βρεθείς στη σέλα του και πίσω από τη θέα που δημιουργούν ο στρογγυλός προβολέας, η ζελατίνα και το ψηφιακό όργανο. Και η συνέχεια έπεται μόλις αρχίσεις να το οδηγείς.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας Και Μετάδοση  
Τύπος, Σύστημα ψύξης 4T, 2Κ, ΥΨ, 1ΕΕΚ
Κυβισμός 248.4 cm3
Διάμετρος x Διαδρομή 53,5mm x 55,2mm
Συμπίεση 11,5:1
Σύστημα Τροφοδοσίας Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
Ιπποδύναμη 24,7 hp / 8.000 rpm
Ροπή 2,4 Kgm / 6.500 rpm
Κιβώτιο Ταχυτήτων / Μετάδοση 6 σχέσεις / αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Εμπρός Ανάρτηση Συμβατικό πιρούνι
Πίσω Ανάρτηση Μονό αμορτισέρ
Εμπρός Φρένα Δίσκος τύπου μαργαρίτας, ABS
Πίσω Φρένα Δίσκος τύπου μαργαρίτας, ABS
Διαστάσεις Εμπρός Τροχού 110/80 17M/C 57H
Διαστάσεις Πίσω Τροχού 140/70 17M/C 57H
   
Βάρη Και Διαστάσεις  
Διαστάσεις (Μ/ Π /Υ) 2150 mm x 790 mm x 1295 mm
Μεταξόνιο 1425 mm
Ύψος Σέλας 790 mm
Βάρος - με υγρά 188 kg
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 17 L
Απόσταση από το έδαφος 160 mm

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Διάγραμμα Δυναμομέτρησης

dyno

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 16:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Suzuki V-Strom 1000 XT 2017 Test – Suzuki V-Strom 1000 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon