.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 08:55

TEST - BMW G 310 GS 2018

 

Ο Βενιαμίν

 

Κείμενο: Βασίλης Κωστάκος
Φωτογραφίες: Βασίλης & Φίλιππος Κωστάκος

Δεν είναι boxer, δεν είναι δικύλινδρο. Είναι το μικρότερο On-Off μέλος της πιο διάσημης οικογένειας του βαυαρικού εργοστασίου. Η "χωμάτινη" έκδοση του G 310 R είναι σίγουρα πιο ταιριαστή στις συνθήκες και τις απαιτήσεις οδήγησης εντός Ελλάδος σε σχέση με το ασφάλτινο μοντέλο. 

Βαρύ όνομα

bmw g310gs 2018 bikeit test 29

Όταν έχεις ένα όνομα (λέγε με GS Adventure) που πουλά σαν ζεστό κουλούρι είναι σίγουρο ότι θα θελήσεις να το εκμεταλλευτείς στο έπακρο, και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα δικύλινδρα σε σειρά GS, για να παρουσιαστεί πριν λίγο καιρό και ο βενιαμίν της οικογένειας, το G 310 GS. 

Πέρα από το marketing, σημασία έχει ότι με την γιγάντωση των αναγκών για μοτοσυκλέτες που μπορούν να οδηγηθούν με δίπλωμα Α1 και Α2, έλειπε από την BMW μια "μικρή" μοτοσυκλέτα, οπότε η έλευση του G 310 R ήταν αναμενόμενη, αλλά η χωμάτινη έκδοσή της επιτακτική. 

Βέβαια η χρήση του ονόματος "GS" μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ και γι' αυτό πρώτα παρουσιάστηκε το R ώστε να καταμετρηθεί η αποδοχή του κοινού και μετά το G 310 GS. To σίγουρο πάντως είναι ότι η BMW χρόνια τώρα προσπαθεί να ποτίζει όσο καλύτερα μπορεί το δέντρο των GS αλλά προσπαθεί και να ξεφύγει από τον βαρύ ίσκιο του. 

Ίδια συνταγή και για το 2018

bmw g310gs 2018 bikeit test 21

Για το 2018 το μόνο που αλλάζει στο BMW G 310 GS είναι οι χρωματισμοί, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε Racing Red, Cosmic Black και Pearl White metallic. Βέβαια αυτό αφορά μόνο το πάνω κάλυμμα του ρεζερβουάρ και το χαρακτηριστικό πλέον ρύγχος εμπρός, καθώς κατ' άλλα και οι τρεις εκδόσεις είναι ίδιες. 

Πέρα από το όνομα του μοντέλου, βασικό ατού του 310 είναι η εντυπωσιακή εμφάνισή του, που παραπέμπει και σε μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' άλλα το 310 υστερεί.

Αρχίζοντας από τον κινητήρα που είναι προϊόν γερμανό-ινδικής συνεργασίας και έχει σαν χαρακτηριστικό όχι μόνο την κλίση προς τα πίσω αλλά και την περιστροφή του κυλίνδρου κατά 180 μοίρες με αποτέλεσμα η τροφοδοσία να γίνεται από το εμπρός μέρος ενώ η εξάτμιση να ξεκινά από πίσω. 

Ίδιο παρέμεινε και το χαρακτηριστικό διπλό ανοικτό πλαίσιο από σωλήνες κυκλικής διατομής, καθώς και το εντυπωσιακό ψαλίδι από αλουμίνιο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το υποπλαίσιο είναι αφαιρούμενο. 

Πλήρης βασικός εξοπλισμός

bmw g310gs 2018 bikeit test 18

Η εντυπωσιακή φιγούρα του 310 GS συμπληρώνεται από ένα upside-down πιρούνι εμπρός σε χρυσό χρώμα και μονό αμορτισέρ (με λευκού χρώματος ελατήριο) που δίνουν διαδρομή τροχού 180 χιλιοστά-και δείχνουν τον προσανατολισμό του συγκεκριμένου μοντέλου, που όμως έρχεται σε αντίθεση με τις χυτές ζάντες των πέντε μπράτσων που έχουν "τουριστάδικη" διάσταση 19 και 17 ίντσες, εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Τα φρένα αποτελούνται από μια ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων και δίσκο 300 (!) χιλιοστών εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει πλευστή δαγκάνα ενός εμβόλου και δίσκος 240 χιλιοστά. Τα φρένα είναι και αυτά προϊόν συνεργασίας, αυτή τη φορά ιταλό-ινδικής καθώς προέρχονται από την ΒΥBRE, την θυγατρική εταιρία της Brembo στην Ινδία. 

Στην πόλη

bmw g310gs 2018 bikeit test 7

Όπως οι περισσότερες μικρές μοτοσυκλέτες, έτσι και το BMW G 310 GS θα περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του μέσα σε κάποιο αστικό κέντρο. Δηλαδή σε ένα τομέα που τα on-off μοντέλα τα καταφέρνουν αρκετά καλά, αν και δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό το κομμάτι. Όμως το μεγάλο τιμόνι, η όρθια θέση οδήγησης, οι συμπαγείς διαστάσεις, ακόμα και το ύψος της σέλας βοηθούν μέσα στην κίνηση της πόλης. 

Το 310 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, αν και η απόφαση της BMW για επιδόσεις ψηλά (υπερ-τετράγωνες διαστάσεις, δύο εκκεντροφόροι) κάνουν τον δυνατό κατ' άλλα κινητήρα (34 ίπποι στις 9.500 σ.α.λ.) να μην αισθάνεται στο στοιχείο του, αφού θέλει ανοικτές διαδρομές και το γκάζι ανοικτό για να αποδώσει τα άλογά του. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναρτήσεις που είναι πολύ μαλακές και χωρίς αποσβέσεις για χρήση στην άσφαλτο, θα ενοχλήσουν όσους θελήσουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του στιβαρού μοντέλου της BMW.

Περισσότερο "Χ" παρά "GS"

bmw g310gs 2018 bikeit test 1

Μπορεί η γερμανική εταιρία να θέλησε να εκμεταλλευτεί το βαρύ όνομα των "GS" αλλά το 310 έχει άλλο DNA. Στην πραγματικότητα μας γυρίζει μερικά χρόνια πίσω, όταν η BMW παρουσίασε την G450X, μια χωμάτινη μοτοσυκλέτα που συνδύαζε τις ιδιαιτερότητες της βαυαρικής εταιρίας με τον γερμανικό ορθολογισμό. Με αντίστοιχο σωληνωτό πλαίσιο και κεκλιμένο κύλινδρο (μόνο που στο Χ ήταν προς τα εμπρός).

Έτσι και το G 310 GS, πέρα από τον όγκο που του έχει δοθεί για λόγους marketing, έχει μια επίσης λεπτή σιλουέτα αλλά και ουδέτερη αίσθηση στην οδήγηση λόγω της πολύ καλής κατανομής μαζών.

Μόλις θέσεις σε λειτουργία τον κινητήρα τότε είναι που σιγουρεύεσαι 100% για την προέλευση του βενιαμίν των GS. Αρκετοί μηχανικοί ήχοι ξεπηδούν από τον μονοκύλινδρο κινητήρα, και όλα αυτά με την εξάτμιση να είναι πλήρως "φιμωμένη" και να σιγοψιθυρίζει λες και δεν θέλει να καλύψει τους θορύβους του κινητήρα ούτε στο ελάχιστο. 

Αυτή η ιδιαιτερότητα ίσως ξενίσει τους φαν της ιαπωνικής και αθόρυβης συνήθως σχολής, αλλά οι φανατικοί της Ευρώπης θα την αγαπήσουν. 

Οπότε πώς λοιπόν μπορεί να συσχετιστεί το 310 με τον "υπέρ-πολιτισμένο" κινητήρα του 1200. Μπορεί να απόκτησε ένα βαρυσήμαντο όνομα αλλά καμιά υιοθεσία δεν μπορεί να αλλάξει το DNA κάποιου και το 310 φωνάζει δυνατά το "Χ". Δηλαδή χώμα. 

Δώσε χώμα στον λαό

bmw g310gs 2018 bikeit test 9

Τα πάντα αλλάζουν μόλις το μικρό GS αφήσει πίσω την πόλη, και οι μικροί επαρχιακοί δρόμοι το οδηγήσουν στο δάσος. Εκεί που οι χωματόδρομοι ανηφορίζουν και κατηφορίζουν τα βουνά, διασχίζοντας δάση και ανεμοδαρμένες κορυφές, εκεί το πιο πιθανό είναι να μαγευτείς και εσύ από την απολύτως νόμιμη… σκόνη. Και κάπως έτσι αρχίζουν όλα. 

Το ατσάλινο πλαίσιο θα δείξει τις αρετές τις ακαμψίας του ενώ οι πολύ μαλακές αναρτήσεις που δεν σε εντυπωσίασαν στην άσφαλτο, καταπίνουν πέτρες και νεροφαγώματα κρατώντας το 310 σε σταθερή πορεία, με αποτέλεσμα να μην φοβίζει τους λιγότερο έμπειρους αναβάτες. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν και τα έξτρα bonus της χαμηλής σέλας, αλλά και του μικρού βάρους να τους βοηθούν.

bmw g310gs 2018 bikeit test 33

Και εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος αρχίζει πάντα ένα ενδιαφέρον μονοπάτι. Μετά την εμπιστοσύνη που αποκτάς με το Βενιαμίν GS δεν είναι απίθανο να θέλεις να δοκιμάσεις και λίγη ακόμα περιπέτεια ακολουθώντας το μικρό μονοπάτι που περνά ανάμεσα στο πυκνό δάσος και κατηφορίζει μέχρι το ποτάμι. 

Και σε αυτό δεν θα έχεις πρόβλημα καθώς το καλοζυγισμένο BMW θα κάνει όλα όσα το διατάξεις, και μάλιστα με μεγαλύτερη ευκολία από όση περίμενες. Και εκεί χαμηλά, χωμένος μέσα στην πυκνή σκιά του δάσους κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψεις πίσω και τότε θα ανακαλύψεις ότι η έλλειψη δύναμης χαμηλά, που τόσο σε παίδευε μέσα στην πόλη, τώρα σε βοηθά να σκαρφαλώσεις χωρίς σπινάρισμα στο ανηφορικό μονοπάτι!

Η καλύτερη On-Off εισαγωγή

bmw g310gs 2018 bikeit test 30

Με τιμή στα 6.100 ευρώ το BMW G 310 GS έχει να αντιμετωπίσει δυνατό -δικύλινδρο- ανταγωνισμό εξ ανατολάς (μέσα στα άλλα), αλλά η βαυαρική εταιρία όλες αυτές τις δεκαετίες έχει κτίσει ένα πολύ καλό όνομα γύρω από το όνομά της. Γεγονός που επηρεάζει και το 310 και μην είναι 100% γερμανικό προϊόν -λόγω της συναρμολόγησης του στην Ινδία. 

Έτσι και αλλιώς η BMW πρώτα απευθύνεται στους πελάτες της αλλά και σε όσους ταιριάζει η "φιλοσοφία" της, και μετά στο ευρύ κοινό. 

Οι μεν πρώτοι είναι ευχαριστημένοι και μόνο με την αναγραφή των δύο γραμμάτων στο ρεζερβουάρ, ενώ οι δεύτεροι θα ενταχθούν στην γερμανική οικογένεια μόλις πατήσουν για πρώτη φορά χώμα, και αρχίσουν να ανακαλύπτουν τις ατέλειωτες ομορφιές της χώρας μας με τον πιο εύκολο, φιλικό και ξέγνοιαστο τρόπο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad 
Μοντέλο G 310 GS
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (ευρώ) 6.100
Εγγύηση 3 χρόνια (μοντέλα 2019)
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 313
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80x62,1
Συμπίεση (:1)  10,6
Τροφοδοσία  Ηλ. ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 3.083
1η σχέση 3.000
2η σχέση 2.063
3η σχέση 1.588
4η σχέση 1.286
5η σχέση 1.095
6η σχέση 0.955
Δευτερεύουσα μετάδοση Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) 98
Μεταξόνιο (mm) 1.420
Ύψος σέλας (mm) 835
Μήκος (mm) 2.075
Πλάτος (mm) 880
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (πλήρες, kg)   169,5
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  11
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 41mm, διαδρομή  τροχού 180mm. Χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω  Αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, διαδρομή τροχού 180mm. Ρυθμίσεις: προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-ZR19''
Πίσω  150/70-ZR17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνες Bybre 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δέικτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη ψεκασμού, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  34/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  2,855/7.500

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 08:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - BMW F850GS 2018 TEST – BMW F750GS 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon