.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 14:22

5 προτάσεις παπιών στα 125 κ.εκ.

Tα παπιά, παρά το ασφυκτικό pressing που δέχονται από τα scooter, εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες δίτροχων στην Ελλάδα, όταν τα ζητούμενο είναι η καθημερινή, απροβλημάτιστη και οικονομική μετακίνηση.

Η τελευταία γενιά των “υπερπαπιών” στα 150+ κ.εκ., με τα sport χαρακτηριστικά, προσέδωσε νέα πνοή στην κατηγορία, οπότε πλέον τα 125άρια θεωρούνται ως το “sweet spot” για κάποιον που θέλει να επενδύσει στις κλασικές “παπίσιες” αξίες και στο θέμα που ακολουθεί εξετάζουμε.

Daytona Velos R125i CBS

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 35


Το Daytona Velos R125i CBS αποτελεί την τελευταία και κορυφαία μέχρι στιγμής προσθήκη στην γκάμα της γνωστής εταιρίας. Ξεχωρίζει για την σπορτίφ εμφάνιση, τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του και φυσικά για την προσιτή τιμή που βάζει δύσκολα στον ανταγωνισμό από όπου και αν προέρχεται αυτός. Η μοντέρνα και επιθετική σχεδίαση του Velos συνοδεύεται από μια πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που ξεπερνά το σχετικά χαμηλό αντίτιμο που καλείται να καταβάλλει κανείς για να το αποκτήσει. Το Velos δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα για μικροπράγματα παρά μόνο για τα χαρτιά του. Αυτό το αντισταθμίζει με δύο σχετικά βαθιές θήκες στην ποδιά, με την αριστερή να φέρει μάλιστα και θύρα USB για να φορτίζετε την φορητή συσκευή σας.  Η πόλη είναι το σπίτι του Daytona Velos και ως γνήσιο παπί δεν αρκεί παρά μια σύντομη βόλτα για να στο αποδείξει. Ο αερόψυκτος κινητήρας παίρνει μπροστά με… μισή μιζιά θα μπορούσε να πει κανείς, ενώ το ίδιο εύκολα “ακούει” στις διαταγές σου και με την μανιβέλα. Το μοτέρ των 8,5 ονομαστικών ίππων συνεργάζεται με ένα σφιχτό σε κλιμάκωση κιβώτιο που προσφέρει καλές επιταχύνσεις από στάση αλλά και εν κινήσει και τελική στα 105 χλμ./ώρα στο κοντέρ. Το μοτέρ νιώθει ιδιαίτερα άνετα έως και τα 80 χλμ./ώρα παράγοντας ελάχιστους κραδασμούς που γίνονται λίγο περισσότεροι και πιο αισθητοί όταν δουλεύει πιο κοντά στα “κόκκινα”. Δεν φτάνουν όμως σε καμία περίπτωση να ενοχλούν κατά την οδήγηση. Οι καλές επιταχύνσεις συνοδεύονται και από πολύ καλή μέση κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 2,5 λίτρα στα 100 χλμ. Το Velos παρουσιάζει παράλληλα και μια ιδιαίτερα συγκροτημένη εικόνα στο δρόμο, είναι σταθερό ακόμα και στην τελική του, δεν παρουσιάζει περίεργες ελαστικότητες και σε αφήνει να το πιέσεις μέχρι και το όριο των tubeless ελαστικών της Kenda. Πολύ καλά τα φρένα του (συνδυασμένα) με τον μπροστινό “wave” δισκόφρενο να εντυπωσιάζει με την απόδοση του, προσφέροντας ισχύ και αίσθηση.

Διαβάστε την την πλήρη δοκιμή του μοντέλου

Δείτε το στην σελίδα της επίσημης αντιπροσωπείας

Honda Supra-X 125 Helmin

IMG 6826 web

Το Supra-X 125 Helmin παρουσιάστηκε ως ο αντικαταστήσει του αξιοπρεπέστατου και λείαν καλοπουλημένου Innova, συνεχίζοντας την παράδοση της Honda, που θέλει την εταιρεία να έχει πάντα ένα best seller παπί στην γκάμα της. Η νέα φιλοσοφία της οποίας αποτελεί φορέα το συγκεκριμένο παπί, είναι το “δάνειο” πρακτικότητας από την κατηγορία των scootrer, με έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα να χωρά ένα full face κράνος. Εξ ου και το “Helmin”, από το “Helmet-In”. Βέβαια οι ομοιότητες με ένα scooter σταματούν ακριβώς εδώ και το Supra-X είναι κατά τα άλλα ένα κανονικότατο παπί με τα όλα του! Ο κινητήρας των 125cc λειτουργεί γραμμικά και προβλέψιμα, ενώ έχει κατασκευαστεί με τεχνολογία χαμηλών τριβών για μεγαλύτερη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής. Σε συνδυασμό με τον προηγμένο ψεκασμό PGM-FI, επιτυγχάνεται απόδοση 9,2 ίππων στις 7.500 σ.α.λ., οι οποίοι στην πράξη, φαίνονται αρκετοί για να κινήσουν αξιοπρεπώς το μοντέλο. Η ποιότητα κατασκευής είναι κάτι δεδομένο τη στιγμή που αποκτάς ένα δίκυκλο της Honda και το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι αναρτήσεις παραμένουν κλασσικές, με επίσης μαύρο συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και δύο αμορτισέρ πίσω. Στη λειτουργία τους είναι απροβλημάτιστες και συνεργάζονται άψογα με το ατσάλινο πλαίσιο μονής ραχοκοκκαλιάς, χωρίς να περνούν επικίνδυνες ταλαντώσεις στο σώμα και το τιμόνι του Supra-X. Το νέο Helmin χρησιμοποιεί δισκόφρενα με δαγκάνα ενός εμβόλου από τη Nissin για μπροστινό αλλά και πίσω τροχό, κάτι που έχουμε ξαναδεί στην κατηγορία, αλλά σίγουρα εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά που αυτά κάνουν την εμφάνισή τους. Η αίσθησή τους είναι πολύ καλή σε άμεση σχέση με την πραγματική δύναμη πέδησης που απαιτούν, αίσθηση η οποία διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, χωρίς μείωση της απόδοσης. Στον δρόμο το μοντέλο εντυπωσιάζει με την ποιότητα κύλισης, καθώς και με την ευκολία οδήγησης μέσα στην πόλη, ενώ μπορεί άνετα να διανύσει και περιαστικές διαδρομές, με τα 110 χλμ./ώρα να αποτελούν την τελική του ταχύτητα.

Διαβάστε την την πλήρη δοκιμή του μοντέλου

Δείτε το στην σελίδα της επίσημης αντιπροσωπείας

Kawasaki Athlete 125

IMG 8570 web


Το Kawasaki Αthlete 125 είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο! Η πιο “εξωγηίνη” σχεδιαστικά πρόταση στην ιστορία των παπιών (τουλάχιστον των παραγωγής) αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ρίσκο, αφού ανήκει σε αυτές που είτε θα τις λατρέψεις είτα θα την μισήσεις, χωρίς να υπάρχει ενδιάμεση στάση σε όλο αυτό. Tα μοτοσυκλετιστικά στοιχεία είναι διάχυτα πάνω στο “παπί” της Kawasaki και όχι τυχαία, αφού επί της ουσίας το Athlete είναι η απόπειρα να συνδυαστούν δύο κατηγορίες, αυτή των παπιών και αυτή των commuter μοτοσυκλετών, σε μια sport ύφους εκτέλεση. Αυτό δεν αφορά μόνο την σχεδίαση βέβαια αλλά και την ουσία, αφού το Athlete φέρει unitrack ανάρτηση πίσω με μονό αμορτισέρ κεντρικά τοποθετημένο, ρεζερβουάρ στην κεντρική δοκό του πλαισίου, τιμόνι με clip-on προεκτάσεις και θέση οδήγησης, που θυμίζει περισσότερο μοτοσυκλέτα παρά παπί. Ο αερόψυκτος κινητήρας των 125 κ.εκ. αποδίδει 10 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και αγαπά την χαμηλομεσαία περιοχή λειτουργίας, προσδίδοντας ζωντάνια και νεύρο μέσα στην πόλη, όπου το Athlete μπορεί να οδηγηθεί αρκετά γρήγορα, χάριν στο πολύ καλό στήσιμο του. Ανοίγοντας το γκάζι τέρμα, το Αthlete θα δείξει μέχρι και 120 χλμ./ώρα σε καλές συνθήκες παραμένοντας σταθερό, ωστόσο το μοτέρ παράγει αρκετούς κραδασμούς ψηλά. Τα άκρως ικανοποιητικά φρένα του Athlete, με εξαιρετική απόδοση αλλά και αίσθηση αποτελούνται από δίσκους “μαργαρίτα”, διαμέτρου 290mm (!!) μπροστά με δαγκάνες δύο εμβόλων και 220mm πίσω, με δαγκάνα μονού εμβόλου. Το συμβατικό τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα σε συνδυασμό με το οριζόντια τοποθετημένο μονό Unitrac αμορτισέρ πίσω δεν θα σε φέρουν προ εκπλήξεων, παρά θα κάνουν την κίνησή σου στην κακοφτιαγμένη πόλη αρκετά πιο εύκολη. Η κατανάλωση φτάνει τα 2,7lt/100km και με τα 5,2lt χωρητικότητας του ρεζερβουάρ, η αυτονομία είναι αρκετά μεγάλη. Στις μεγάλες βόλτες, ωστόσο, η σέλα θα σε κουράσει, με το Athlete να πιστοποιεί τον sport χαρακτήρα του, με τα όποια θετικά και αρνητικά του.

Διαβάστε την την πλήρη δοκιμή του μοντέλου

Δείτε το στην σελίδα της επίσημης αντιπροσωπείας

Keeway Target 125

2aa54a779927c640d161ee0ad068f500 XL


Ένα γνώριμο παπί στην ελληνική αγορά, το οποίο στην τελευταία προσαρμογή του, απέκτησε Euro 4 κινητήρα με “ψεκαστή τροφοδοσία”, συνδυασμένα φρένα και δισκόφρενο στον πίσω τροχό. Επίσης, το Target 125 προσφέρει έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα, ο οποίος είναι ικανός να φιλοξενήσει μέχρι και ένα full face κράνος (αναλόγως μεγέθους και σχήματος). Με την τοποθέτηση σχάρας και top case, αξεσουάρ που δεν κοστίζουν πολύ, το Target μπορεί να φτάσει σε αποθηκευτικου χώρους scooter αντίστοιχου κυβισμού και αυτό αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο “+” σε θέματα πρακτικότητας. Το Target δεν πλασάρεται ως sport ή δυναμικό scooter και απευθύνεται στους αναβάτες που εκτιμούν την κλασική φιλοσοφία των παπιών. Η σχεδίαση είναι σύγχρονη αλλά σε καμία περίπτωση ακραία και η ποιότητα κατασκευής αρκετά καλή. Στον δρόμο, άμεση εντύπωση προκαλεί η πολύ κοντή κλιμάκωση της πρώτης ταχύτητας, κάτι που θα εξυπηρετήσει τις... βαρέων βαρών μεταφορές επαγγελματικής φύσης, με το Target να αποτελεί μια ιδανική επιλογή για διανομείς και courier. O αερόψυκτος κινητήρας του μοντέλου, αποδίδει 8,8 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και κινεί αξιοπρεπέστατα το παπί, προσφέροντας “γεμάτη” απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών λειτουργίας, μέχρι την τελική, που φτάνει τα 105 χλμ./ώρα. Το μοτέρ είναι παράλληλα και εξαιρετικά οικονομικό σε κατανάλωση με την μέση τιμή να μην ξεπερνά τα 2,36 λίτρα/100 χλμ. Πολύ καλη απόδοση του πιρουνιού, που κρατό τον μπροστινό τροχό συνεχώς σε επαφή με τον δρόμο και δεν τα βρίσκει σκούρα, ούτε στις έντονες κακοτεχνίες. Τα συνδυασμένα δισκόφρενα λειτουργούν επίσης πολύ καλά παρέχοντας ασφάλεια και μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης. Αυτό το σύνολο χαρακτηριστικών προσδίδει στο Target μια ασφαλή και προβλέψιμη συμπεριφορά, που θα σας αφήσει να κινηθείτε στον δικό σας ρυθμό, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και πολύ σβέλτος! Πρόκειται λοιπόν για μια ολοκληρωμένη και προσιτή πρόταση η οποία ζητά λίγα και προσφέρει πολλά!

Διαβάστε την την πλήρη δοκιμή του μοντέλου

Δείτε το στην σελίδα της επίσημης αντιπροσωπείας 

SYM VF125 EFI

sym vf 125 2019 test bikeit 40

Το VF125, το έτερο μέλος της νεοσύστατης οικογένειας παπιών της SYM, προτάσσει τα δικά του χαρίσματα και ισχυρά σημεία και απέναντι στις επιδόσεις του 185 αντιπαραθέτει τα αυξημένα επίπεδα χρηστικότητας αλλά και τον πιο οικονομικό του χαρακτήρα. Εμφανισιακά εκείνο που θα προσέξει κανείς αμέσως και θα καταλάβει ότι μπροστά του δεν έχει το 185 είναι τα διπλά αμορτισέρ με το ξεχωριστό δοχείο, αφού το 185 έχει μονό αμορτισέρ κεντρικά τοποθετημένο. Η εμφάνιση είναι και σε αυτή την περίπτωση δυναμική με αρκετά σπορ στοιχεία, ενώ βλέπουμε και κάποιες λεπτομέρειες που μάλλον τις ζηλεύει ο μεγάλος αδερφός! Η ευρύχωρη θέση οδήγησης του VF τοποθετεί τον αναβάτη σε μια φυσική στάση αυτή που χρειάζεται για να κινηθεί κανείς με αυτοπεποίθηση στους δρόμους της πόλης. Κάτω από τη σέλα που ανοίγει ηλεκτρομαγνητικά από κουμπάκι στο τιμόνι υπάρχει μικρός αποθηκευτικός χώρος. Ο χώρος είναι αρκετός για να τοποθετήσετε ένα αδιάβροχο ή άλλα μικροαντικείμενα που μπορεί να χρειαστείτε στην καθημερινότητά σας. Ο αερόψυκτος κινητήρας με τις δύο βαλβίδες στο κύλινδρο παρουσιάζεται πρόθυμος και ανεβάζει γρήγορα στροφές και χιλιόμετρα στο κοντέρ. Με μέση κατανάλωση στα 2,35 λίτρα ανά 100 χλμ. βρίσκεται μεταξύ των οικονομικών της κατηγορίας και παράγει ελάχιστους κραδασμούς που κάνουν την εμφάνισή τους μόνο κοντά στο όριο περιστροφής των 9.500 σ.α.λ. Η τελική βρίσκεται στα 107 χλμ./ώρα στο κοντέρ με τα 90 να αποτελούν παιχνιδάκι σχεδόν σε κάθε είδους διαδρομή. Η συνολική συμπεριφορά του VF125 είναι πολύ καλή και, όπως θα περίμενε κανείς από ένα παπί, άκρως φιλική με όλους. Η πρόταση της SYM σε αφήνει να πιέσεις άφοβα, αν θέλεις να κινηθείς γρήγορα με οποιαδήποτε παραξενιά στο κομμάτι της συμπεριφοράς να αποτελεί ξένη έννοια για το συγκεκριμένο παπί. Η δύναμη των φρένων φτάνει προοδευτικά στον δρόμο και η χρήση του ποδόφρενου που ενεργοποιεί και τον εμπρός δίσκο είναι αρκετή στις περισσότερες των περιπτώσεων. Τα αμορτισέρ με την ρυθμιζόμενη προφόρτιση λειτουργούν πολύ καλά, οι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί συμβάλλον στην σταθερότητα, ενώ το ασυνήθιστα φαρδύ πίσω ελαστικό των 120 χλστ. δίνει μια μοτοσυκλετάδικη αίσθηση όταν στρίβεις που δεν απαντάται στην κατηγορία. Αν η ακραία sport φιλοσοφία του VF185, αλλά και η τιμή του, είναι έξω από τα δικά σας δεδομένα, το VF125 αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση με δική της, ξεχωριστή ταυτότητα.

Διαβάστε την την πλήρη δοκιμή του μοντέλου

Δείτε το στην σελίδα της επίσημης αντιπροσωπείας

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 14:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon