.
Κατηγορία Daytona
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 19:37

TEST - Daytona Velos R125i CBS 2019

Το Daytona Velos R125i CBS αποτελεί την τελευταία και κορυφαία μέχρι στιγμής προσθήκη στην γκάμα της γνωστής εταιρίας. Ξεχωρίζει για την σπορτίφ εμφάνιση, τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του και φυσικά για την προσιτή τιμή που βάζει δύσκολα στον ανταγωνισμό από όπου και αν προέρχεται αυτός.

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η Daytona Motors αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια μια από τις μεγάλες δυνάμεις στα παπιά στην χώρα μας έχοντας μια αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία. Ως best seller το DY125 βρίσκεται στην πρώτη θέση των ταξινομήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ενώ το Sprinter φιγουράρει στην 5η θέση. Στην 7η θέση βρίσκεται το νεοεισερχόμενο Velos R125i (!) που δείχνει με το "καλημέρα" τις προθέσεις του αλλά και την αναγνώριση που έχει τύχει ήδη από το δίτροχο κοινό της χώρα μας.

Με σπορτίφ διάθεση και εμφάνιση

Το Velos ήρθε κοντά μας ως το βαρύ πυροβολικό της Daytona. Βάσει τιμής, αλλά και χαρακτηριστικών, τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας. Το Euro 4 παπί της Daytona ξεχωρίζει από την έντονα σπορτίφ εμφάνισή του, για τα δεδομένα των παπιών, που καταφέρνει επιτυχημένα να μην είναι κραυγαλέα. Το εμπρός φτερό με την προσεγμένη σχεδίαση βρίσκεται χαμηλά και ακολουθεί την καμπύλη που δημιουργεί ο τροχός θυμίζοντας μοτοσυκλέτα και όχι τα πιο συντηρητικά σε εμφάνιση παπιά που έχουν το φτερό τους ψηλότερα τοποθετημένο. Τα φλας είναι τοποθετημένα στο αιχμηρό ρύγχος το οποίο ταιριάζει γάντι με την στενή και αθλητική σιλουέτα του Velos, γεμάτη από μικρές γωνίες και έντονες ακμές.

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 40

Οι νεότεροι θα εκτιμήσουν τις κόκκινες δαγκάνες αλλά και τα ίδιου χρώματος ελατήρια που προθέτουν επιπλέον σχεδιαστικούς πόντους, ενώ όλοι θα εντυπωσιαστούν από τον εμπρός κυματιστό δίσκο χάρη στην διάμετρο των 276 χλστ., την μεγαλύτερη της κατηγορίας! Η διπίστονη δαγκάνα του εμπρός φρένου συνδυάζεται με εκείνη του πίσω δίνοντας στην πράξη ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ποιότητα που κάνει την διαφορά

Η μοντέρνα και επιθετική σχεδίαση του Velos δείχνει σε γενικές γραμμές να γοητεύει όλες τις ηλικίες και όχι μόνο τις μικρότερες. Σε αυτό συμβάλλει και η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που ξεπερνά το σχετικά χαμηλό αντίτιμο που καλείται να καταβάλλει κανείς για να κάνει δικό του το παπί της Daytona. Πέρα από την γεροδεμένη αίσθηση και την καλή εφαρμογή των πλαστικών του, το Daytona φέρει και άλλες λεπτομέρειες που συνηγορούν σε αυτό, όπως είναι η μεταλλική σίτα που προστατεύει τον αερόψυκτο κύλινδρο από πέτρες και λοιπά σκουπίδα του δρόμου, οι προστατευτικές φυσούνες στα καλάμια του πιρουνιού αλλά και οι ποιοτικές αλουμινένιες βάσεις των μαρσπιέ του συνεπιβάτη. Έτσι δεν προκαλεί και ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι το Velos δεν παρουσίασε τριγμούς κατά την διάρκεια της δοκιμής του, όσο και αν προσπάθησα να το ταλαιπωρήσω.

Eυρυχωρία και έλεγχος

Το Velos μπορεί να σε μεταφέρει καθημερινά από και προς τις όποιες δουλειές σου και το κάνει αυτό και γρήγορα και άνετα. Όλα ξεκινούν από την θέση οδήγησης που δεν θα προβληματίσει κανένα αναβάτη ανεξάρτητα από την διάπλασή του, εκτός και αν μιλάμε για τα απόλυτα άκρα. Ελαφρώς επιθετική για τα δεδομένα των παπιών, τοποθετεί τον αναβάτη σε τέτοιο σημείο που το προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο και τη δυνατότητα να εκτελέσει ακόμη και δύσκολες μανούβρες σχεδόν με τη σκέψη.

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 28

Η ευκολία που φτάνουν κάτω τα πόδια είναι χαρακτηριστική της κατηγορίας όπως και η αίσθηση του ελάχιστου δυνατού βάρους που αφήνει το Velos σε ελιγμούς ανεξάρτητα από την ταχύτητα. Η ποιοτική επένδυση της σέλας δεν σε αφήνει να γλιστρήσεις επάνω της και συνεισφέρει στην άνεση. Αν και το αφρώδες της ήταν λίγο πιο πυκνό τότε θα ήταν εξίσου άνετη και για τους αναβάτες που ξεπερνούν σε βάρος τα 85 κιλά. Ακόμη και έτσι όμως δεν θα αντιμετωπίσετε ουσιαστικό πρόβλημα στις σύντομες αστικές μετακινήσεις. Ένας μέσου αναστήματος συνεπιβάτης θα κάτσει επίσης άνετα στο μερίδιο που του αναλογεί έχοντας στην διάθεσή του και μια μικρή σχάρα-αεροτομή για να κρατηθεί.

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 29

Το Velos δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα για μικροπράγματα παρά μόνο για τα χαρτιά του. Αυτό το αντισταθμίζει με δύο σχετικά βαθιές θήκες στην ποδιά, με την αριστερή να φέρει μάλιστα και θύρα USB για να φορτίζετε την φορητή συσκευή σας. Στον εξοπλισμό να προσθέσουμε και τα LED πίσω φλας που ταιριάζουν γάντι με την σπορ σχεδιαστική φιλοσοφία. Στην ποδιά υπάρχει και γάντζος που είναι όντως πρακτικός για τα ψώνια ημέρας. Από τον πίνακα οργάνων απουσιάζει ένας μερικός χιλιομετρητής με τις πληροφορίες να βρίσκονται ωστόσο εντός των απαιτήσεων της κατηγορίας. Ο πίνακας φέρει ένδειξη επιλεγμένης σχέσης και δείκτη βενζίνης, εκτός από ταχύμετρο και τις απαραίτητες λυχνίες.

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 35

Ψάρι μέσα στο νερό

Η πόλη είναι το σπίτι του Daytona Velos και ως γνήσιο παπί δεν αρκεί παρά μια σύντομη βόλτα για να στο αποδείξει. Ο αερόψυκτος κινητήρας παίρνει μπροστά με… μισή μιζιά θα μπορούσε να πει κανείς, ενώ το ίδιο εύκολα “ακούει” στις διαταγές σου και με την μανιβέλα. Το μοτέρ των 8,5 ονομαστικών ίππων συνεργάζεται με ένα σφιχτό σε κλιμάκωση κιβώτιο που προσφέρει καλές επιταχύνσεις από στάση αλλά και εν κινήσει και τελική στα 105 χλμ./ώρα στο κοντέρ.

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 17

Το μοτέρ νιώθει ιδιαίτερα άνετα έως και τα 80 χλμ./ώρα παράγοντας ελάχιστους κραδασμούς που γίνονται λίγο περισσότεροι και πιο αισθητοί όταν δουλεύει πιο κοντά στα “κόκκινα”. Δεν φτάνουν όμως σε καμία περίπτωση να ενοχλούν κατά την οδήγηση. Οι καλές επιταχύνσεις συνοδεύονται και από πολύ καλή μέση κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 2,5 λίτρα στα 100 χλμ. Η κατανάλωση μπορεί εύκολα να πέσει κάτω από αυτό το νούμερο αν κινηθείτε με χαμηλότερες ταχύτητες πόλης, χωρίς να βγαίνετε παράλληλα στον αυτοκινητόδρομο. Σε αυτές τις ταχύτητες το νέο παπί της Daytona είναι σχεδόν απολαυστικό και το λέω έτσι γιατί μιλάμε επί της ουσίας για ένα καθημερινό εργαλείο και όχι για κάποια super naked, υπέροχη ρετρό ή ότι άλλο κάνει τα σάλια σας να τρέχουν αυτές τον καιρό τέλος πάντων. Είναι απόλαυση να κινείσαι στο δύσκολο αστικό κέντρο χωρίς να νιώθεις τα πόδια σου να τηγανίζονται, χωρίς να ιδρώνεις κάνοντας μανούβρες ανάμεσα στα αυτοκίνητα με κάποιο adventure και χωρίς να καις τζάμπα βενζίνη ή να φορτώνεις την καλή σου με χιλιόμετρα.

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 9

Το Velos παρουσιάζει παράλληλα και μια ιδιαίτερα συγκροτημένη εικόνα στο δρόμο. Παρά το χαρακτηριστικά μικρό μεταξόνιο, στα μέτρα της κατηγορίας, το παπί της Daytona είναι σταθερό και στην τελική του, δεν παρουσιάζει περίεργες ελαστικότητες και σε αφήνει να το πιέσεις μέχρι και το όριο των tubeless ελαστικών της Kenda. Το όριο, στο στεγνό τουλάχιστον, είναι πάνω από αυτό που θα περίμενε κανείς κοιτάζοντας την παλιομοδίτικη χάραξή του εμπρός ελαστικού. Ακόμη και ο τεράστιος εμπρός δίσκος με την διπίστονη δαγκάνα μπορεί και κατεβάζει τη δύναμή του στον δρόμο χωρίς περίεργα και άσκοπα μπλοκαρίσματα και πάντα υπό την πλήρη γνώση του αναβάτη για το τι γίνεται. Τα συνδυασμένα φρένα του Velos δεν είναι εκεί μόνο για εντυπωσιασμό. Και αν κάποιος περίμενε λογικά ότι τα φρένα θα είχαν μπόλικη δύναμη μόνο από την όψη τους, σίγουρα δεν θα περίμενε το εμπρός δισκόφρενο να έχει τόσο καλή αίσθηση και προοδευτική απόδοση. Με ένα ζευγάρι ακόμη πιο ποιοτικά ελαστικά λογικά θα αγγίξουν την κορυφή της κατηγορίας, αν δεν την ξεπεράσουν. Για να το κάνουν βέβαια αυτό στηρίζονται στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του Daytona Velos που κερδίζει τις εντυπώσεις, και μέχρι στιγμής, και την δύσκολη μάχη στον στίβο των πωλήσεων. Και όχι άδικα.

Daytona Velos R125i CBS 2019 bikeit 1

Bullseye!* από την Daytona

Το Daytona Velos έχει ήδη βάλει υποψηφιότητα ως ένα από τα best seller παπιά της ελληνικής αγοράς για το 2019 και κατά τη διάρκεια της δοκιμής του έδειξε ότι η μέχρι στιγμής επιτυχημένη εμπορική του πορεία δεν είναι τυχαία. Ποιοτικά όχι μόνο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αλλά το ξεπερνά, η συμπεριφορά του βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας, ο φιλικός του χαρακτήρας είναι τυπικά εξαιρετικός για παπί και ο κινητήρας του καταναλώνει λογικότατες ποσότητες βενζίνης. Το μοτέρ κάνει παράλληλα καλή δουλειά στο να κινεί το Velos σβέλτα στους δρόμους της πόλης και αν είχε και λίγη περισσότερη ισχύ, ώστε να κρατά με άνεση ταχύτητες κοντά στην τελική του στον αυτοκινητόδρομο, τότε θα άγγιζε το τέλειο για αυτή την κατηγορία τιμής. Έτσι όπως είναι πάλι δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα στην κίνησή σας στο περιαστικό περιβάλλον, πόσο μάλλον στο κέντρο της πόλης όπου το Velos δεν αφήνει περιθώρια για παράπονο. Με τα φρένα να αποτελούν το highlight, το παπί της Daytona είναι μια τίμια πρόταση με σπορ σχεδίαση, οικονομική λειτουργία και καλή ποιότητα κατασκευής. Θα ικανοποιήσει στην καθημερινή επαφή μαζί του τόσο τον απλό αναβάτη όσο και τον επαγγελματία και ο μόνος τρόπος για να το επιβεβαιώσετε είναι να του δώσετε την ευκαιρία που αξίζει.

Μοντέλο Daytona Velos R125i CBS
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή (ευρώ) 1.795
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, αερόψυκτος, μονοκύλινδρος,  2βάλβιδος
Κυβισμός (c.c.) 120
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 52,4x55,5
Συμπίεση (:1) Δ.Α. 
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα/.Μανιβέλα
Συμπλέκτης Φυγοκεντρικός
Κιβώτιο 4 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, ραχοκοκαλιάς, σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 1.945
Πλάτος (mm) 720
Ύψος  (mm) 1.103
Μεταξόνιο (mm) 1.230
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α. 
Βάρος (kg)  106
Ρεζερβουάρ (lt) 3,8
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 26 χλστ., διαδρομή 89 χλστ.
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 62 χλστ.
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 276 mm, διπίστονη δαγκάνα, CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 190 mm, διπίστονη δαγκάνα, CBS
Τροχοί  
Μπροστά 2,25''/17''
Πίσω 2.5/17''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 8,5/8.000 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  0.84 / 5.500 σ.α.λ.

*Έκφραση που χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα για να περιγράψει κυριολεκτικά ή μεταφορικά μια επιτυχημένη ενέργεια ή ένα αντικείμενο που βρίσκει τον στόχο του ακριβώς στο κέντρο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 16:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτη Επαφή - Daytona Velos R 125i (2019) Test - Daytona e-Viball 125 (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon