.
Κατηγορία Daytona
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 12:01

Test - Daytona e-Viball 125 (2021)

Το μέλλον είναι ηλεκτρικό

Scooter σαν το Daytona e-Viball 125 είναι η ένδειξη ότι η ώρα που τα περισσότερα οχήματα πόλης θα είναι ηλεκτρικά είναι πιο κοντά απ' ότι πιστεύουμε.

Κείμενο-Φωτογραφίες : Βασίλης Κωστάκος
Συνεργάστηκε ο Κώστας Γκαζής

Πριν από πολλά χρόνια η κατάργηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης στις μοτοσυκλέτες ήταν μία αιρετική σκέψη. Αυτό άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά με την εμφάνιση κάποιων ηλεκτρικών διτρόχων, που όμως για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να πείσουν το αγοραστικό κοινό.

Συνήθως ήταν ένα υπάρχον μοντέλο που η εταιρία το μετέτρεπε σε ηλεκτρικό ή ένα ηλεκτρικό από κάποιο μικρό κατασκευαστή που φυσικά δεν είχε καλή οδική συμπεριφορά.

TRC 3324 web

Τα πράγματα όμως δείχνουν να αλλάζουν και scooter σαν το e-Viball 125 της Daytona δεν έχει πλέον να ζηλέψει κάτι από τα αντίστοιχα κλασικά μοντέλα. Το αντίθετο.

Καταρχήν η εμφάνιση του ηλεκτρικού scooter της Daytona δεν είναι κάτι εξεζητημένο, ένα σχεδιαστικό ατόπημα που κάνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές. Πέρα από το μοντέρνο εμπρός φωτιστικό, θα λέγαμε ότι το e-Viball ακολουθεί τις κλασικές νόρμες σχεδίασης των scooter. Έτσι δεν ξενίζει στο μάτι του μέσου αγοραστή που θα πρέπει να ρίξει μια δεύτερη ματιά για να δει το ιμάντα που δίνει κίνηση στον πίσω τροχό για υποψιαστεί ότι δεν πρόκειται για ένα απλό scooter.

Υπάρχει το κλασικό επίπεδο πάτωμα, ενώ η επιλογή των 14 ιντσών στους τροχούς το βοηθά να έχει μικρές διαστάσεις κάτι που ενισχύει την ευχρηστία του μέσα στην πόλη.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 3kW είναι τοποθετημένος στο κέντρο του πλαισίου και δεν διακρίνεται, όπως και οι μπαταρίες που βρίσκονται κάτω από τη σέλα στον κλασικό αποθηκευτικό χώρο.

Πρόκειται για δύο μπαταρίες 61.2 Volt στα 28.6Ah και ζυγίζουν 12 κιλά η κάθε μία, και έχει προβλεφθεί η εύκολη αφαίρεσή τους σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρίζα κοντά στο scooter για να γίνει η φόρτιση. Η φόρτιση κάθε μπαταρίας διαρκεί περίπου 4 ώρες και χρειάζεται απλό οικιακό ρεύμα. Το μικρό μέγεθος των μπαταριών αφήνει ένα κενό χώρο στο πίσω μέρος όπου μπορεί κανείς να τοποθετήσει τον φορτιστή για να τον έχει εύκαιρο για φόρτιση.

DSC 4476 web

Πέρα από τον ηλεκτροκινητήρα και τις μπαταρίες πρόκειται για μία "συμβατική" κατασκευή, με τηλεσκοπικό πιρούνι 31 χιλιοστών και διαδρομής 90 χιλ. εμπρός ενώ πίσω υπάρχουν δύο αμορτισέρ διαδρομής 71 χιλιοστών με ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου.

Οι τροχοί είναι όπως είπαμε 14 ιντσών και διαθέτουν από έναν δίσκο, 220 χιλιοστά εμπρός και 200 χιλιοστά πίσω και συνδυάζονται με μία δαγκάνα τριών εμβόλων εμπρός και μία με δύο έμβολα πίσω, με συνδυασμένη λειτουργία. Όσο αφορά τα φρένα να αναφέρουμε ότι στη αριστερή μανέτα υπάρχει ένα μικρό λεβιεδάκι που την ασφαλίζει στην "πατημένη" θέση και λειτουργεί σαν χειρόφρενο.

Πέρα από τη σχάρα από κράμα αλουμινίου που έχει ενσωματωμένες τις χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, υπάρχει ένα ανοικτό πρακτικό ντουλαπάκι στη πίσω δεξιά μεριά της ποδιάς, ενώ στα αριστερά υπάρχει ένα κλειστό που διαθέτει και έξοδο USB για φόρτιση.

Το e-Viball 125 διαθέτει ένα πίνακα οργάνων LCD με ευδιάκριτες ενδείξεις, ακόμα και την ημέρα, για την ταχύτητα, το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών, του επιλεγμένου mode λειτουργίας, την ώρα, ενώ υπάρχει ολικός και μερικός χιλιομετρητής καθώς και θερμοκρασία περιβάλλοντος. Παράλληλα υπάρχει διαθέσιμο app για σύνδεση με smartphone.

DSC 4474 web

Παρά μικρές διαστάσεις του το e-Viball εύκολα θα φιλοξενήσει ένα ψηλόσωμο αναβάτη στην άνετη σέλα του, καθώς υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια του. Η θέση οδήγησης είναι η κλασική των scooter, δηλαδή με το τιμόνι χαμηλά, που όμως δεν κουράζει μέσα στην κίνηση της πόλης.

Για να τεθεί σε λειτουργία ο ηλεκτροκινητήρας δεν χρειάζεσαι το κλειδί, καθώς το ηλεκτρικό Daytona διαθέτει keyless σύστημα. Έτσι το κλειδί παραμένει συνέχεια στην τσέπη και όλα γίνονται από τον περιστροφικό διακόπτη, από τον οποίο ανοίγει και η σέλα, και αφού πατήσεις το πράσινο μπουτόν στον δεξί διακόπτη μπορείς πλέον να ξεκινήσεις.

Η επιτάχυνση του e-Viball (όπως και κάθε ηλεκτροκίνητου τροχοφόρου) είναι άμεση και εντυπωσιακή. Ο ηλετροκινητήρας προσφέρει μια στιγμιαία μέγιστη ισχύ 3.200 W και προσφέρει μέγιστη ροπή 44 Νm στον τροχό. Κάτι που μεταφράζεται σε άμεσες και γρήγορες εκκινήσεις στο φανάρι, ακόμα και στο Mode1, που είναι το πρόγραμμα "οικονομίας" και πέρα από τη μικρότερη ισχύ περιορίζει την τελική στα 51 χλμ/ώρα.

Το πάρτι ξεκινά στο mode2 όπου το e-Viball 125 επιταχύνει στο φανάρι αφήνοντας απορημένους τους οδηγούς των άλλων δικύκλων, τόσο με την επιτάχυνσή του όσο και με την αθόρυβη λειτουργία του. Η Daytona αναφέρει 75 χλμ/ώρα τελική ταχύτητα αλλά εμείς είδαμε στο ψηφιακό όργανο την ένδειξη 82, που όσο και εάν προσπαθήσαμε σε κατηφόρα δεν καταφέραμε να την ξεπεράσουμε, προφανώς γιατί υπάρχει κόφτης.

TRC 3274 web

Πάντως ακόμα και σε αυτά τα χιλιόμετρα το e-Viball 125 έχει άριστη οδηγική συμπεριφορά, όπως άριστη συμπεριφορά είχε και στις στροφές, που χάρη στο καλό του στήσιμο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα κλασικά scooter. Ελαφρύ και χαμηλό κέντρο βάρους με την άμεση ροπή του ηλεκτροκινητήρα μπορούν να το κάνουν ιδιαίτερα γρήγορο στις στροφές, ειδικά σε καλή άσφαλτο όπου τα ελαστικά της CSΤ θα προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Θετικές κριτικές και τα συνδυασμένα φρένα που έχουν και αίσθηση αλλά και μεγάλη δύναμη πέδησης.

Τώρα όσο αφορά την αυτονομία, που συνήθως είναι η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτρικών οχημάτων, το e-Viball φτάνει τα 108 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Αλλά επειδή αυτή είναι μια εργαστηριακή τιμή και ο τρόπος οδήγησης παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτονομία θα αναφέρουμε ότι με 100% τις μπαταρίες κάναμε τη διαδρομή Κρυονέρι-Καλογρέζα-Γλυφάδα-Καλλιθέα-Πεντέλη-Κρυονέρι με μια προσεκτική διαχείριση του γκαζιού.

Η τιμή του e-Viball 125 είναι 3.095 ευρώ, που με επιδότηση κατεβαίνει στα 2.595 ευρώ, για να φτάσει στα 2.195 ευρώ όταν υπάρχει και απόσυρση. Εάν τις παραπάνω τιμές τις αντιπαραβάλετε με την χαμηλή κατανάλωση (από €0.42 έως 0.66 ανά 100 χιλιόμετρα), το σχεδόν μηδενικό service και κάποιες ηλεκτρονικές λειτουργίες όπως το cruise control και το σύστημα συναγερμού που μπλοκάρει τον πίσω τροχό, μαζί με την πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά, τότε πρόκειται να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι το e-Viball 125 είναι μια συμφέρουσα αγορά. Είπαμε, είτε θέλουμε είτε όχι το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό.

 

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Bell Qualifier

Μπουφάν: Macna Redox

Γάντια - Nordcode Glenn II

Μποτάκια - Forma Slam Flow

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Daytona e-Viball 125

Αντιπρόσωπος

Daytona Best Electric

Τιμή

€3,095 (€2,595 με επιδότηση / €2,195 με επιδότηση και απόσυρση)

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

Ηλεκτρικός, κεντρικά τοποθετημένος 

Ισχύς

Συνεχής: 3 kW (4 hp) - Αιχμής: 3.2 kW (4.3 hp)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας Continental

Ροπή

4.5

Μπαταρία

Λιθίου, 1.75 kWh (61.2 V / 28.6 Αh) x 2

Χρόνος επαναφόρτισης

4 ώρες / μπαταρία

Πλαίσιο

Ατσάλινο σωληνωτό, αλουμινένιο ψαλίδι

Μεταξόνιο

1,260 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

1,841 x 684 x 1,133 mm

Απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας

Δ.Α.

Βάρος

Δ.Α.

Ανάρτηση μπροστά

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι 31 mm, διαδρομή 90 mm

Ανάρτηση πίσω

Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 71 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

Τροχός μπροστά

80/90-14

Τροχός πίσω

90/90-14

Φρένο μπροστά

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα τριών εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Φρένο πίσω

Δίσκος 200 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Εξοπλισμός

LED φώτα και φλας, LED DRL (φώτα ημέρας), keyless (εκκίνηση χωρίς κλειδί), δύο επίπεδα απόδοσης κινητήρα, παροχή φόρτισης USB 12V, κεντρικό και πλαϊνό σταντ, συναγερμός, οθόνη LCD με συνδεσιμότητα Bluetooth, cruise control

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Daytona Velos R125i CBS 2019 Video Test Ride - Daytona e Viball 125 - BIKEIT.GR »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon