.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 07:44

Test - Kawasaki Athlete 125

 

Μοτοσυκλετόπαπο!

 

 

Της Τζο Λαδά

Σου λέει η Kawasaki, “τι άλλο να κάνω; Έβγαλα το KazeR, ξετρέλανα τον κόσμο, ωραία. Τι άλλο μου μένει για να ανάψω τα αίματα πάλι στο εφηβικό μου κοινό;¨. Κάτι τέτοιο –προφανώς- ειπώθηκε στο conference room της Kawasaki και αφού όλοι έστυψαν το μυαλό τους, ανέφεραν ιπποδυνάμεις, δίσκους “μαργαρίτες” που πλέον τους βάζει παντού η Kawa–ευχαριστούμε, το εκτιμούμε δεόντως!- κάποιος που φαίνεται είχε δει πρόσφατα τα Transformers, αναφώνησε: “Βρε, δε βγάζουμε ένα μοτοσυκλετόπαπο;

Ένας μικρός Optimus Prime


Όλοι φαίνεται πως έμειναν με το το στόμα ανοιχτό για να αναφωνήσουν: “Πως δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια;”. Αλήθεια, πως δεν το είχε σκεφτεί ΚΑΝΕΙΣ τόσα χρόνια, να συνδέσει τα τόσο δημοφιλή “παπιά”, με τις μοτοσυκλέτες δρόμου των 125 κυβικών;
Όχι, κοίτα το τώρα και πες μου: Δεν σου μοιάζει έτοιμο να αρχίσει να κουνιέται μόνο του και μπροστά στ’ αθώα σου μάτια να μεταμορφωθεί σ’ ένα ρομπότ από κάποιο μακρινό γαλαξία; Γιατί αν σταθείς δυο-τρία βήματα μακριά του και καλύψεις με το χέρι σου αυτό που βλέπεις από τη μέση και μπροστά, είναι καθαρά ένα παπί Kawasaki (βοηθάει και το χαρακτηριστικό πράσινο της Kawasaki χρώμα σε αυτό). Αν όμως κάνεις το αντίθετο και καλύψεις το πίσω μέρος τότε θα δεις κάτι άλλο: Ένα μοτοσυκλετάκι που δε μοιάζει με τα άλλα!
Σα μικρό ακριδάκι (βοηθάει το πράσινο που είπαμε στο συγκεκριμένο συνειρμό), το Athlete έχει μια αλλόκοτη μουσουδίτσα (βλέπε σώμα φώτων) που καλύπτεται με υποτυπώδη πράσινη μασκούλα. Η μάσκα δένει πάνω στο φωτιστικό σώμα με τέσσερις σταυρωτές βίδες και πάνω σε αυτήν έρχεται να μπει μια λιλιπούτεια ζελατίνα με άλλες τέσσερις βίδες allen (γιατί είναι διαφορετικές;), δείχνοντας, ότι από βίδες, έχουμε περίσσεμα! Όπως λένε και οι εικαστικοί, αν είναι να ξεχωρίζει κάτι, ας το κάνεις με διαφορά. Έτσι οι βίδες είναι χοντρές και μαύρες και φαίνονται σα μοδάτα “τρουκς” πάνω στη μάσκα. Δίνουν μια αγριάδα, βρε παιδί μου.

Και άρχισαν τα όργανα

Κάτω, τώρα, από τα φώτα εξέχει βγαίνει ένα μαύρο πλαστικό κομμάτι που θυμίζει χαυλιόδοντες. Είναι εκεί απλά για να εδράζονται τα φλας; Και γιατί περισσεύει μπροστά από τα φώτα; Είναι κάποιο κομμάτι από άλλο μηχανάκι της εταιρίας, που ταίριαξε εκεί ώστε να μη βγει κάποιο καινούριο καλούπι ή ήταν μια τρελλή ιδέα για να “αγριέψει” περισσότερο την αλλόκοτη αυτή μουσουδίτσα; Αναρωτιέμαι...

Και πάμε πιο πίσω στο τιμόνι και... ωπ! Τί είναι αυτό; Μα τι βλέπω, κλιπόν; Ε, ναι λοιπόν, τέρμα το φαρδύ και απλό τιμόνι, ήρθε η ώρα για πιο αγωνιστικές βόλτες! Μετά από αυτό, το μικρό, τοποθετημένο στον κεντρικό σωλήνα του πλαισίου τεποζιτάκι, επόμενο ήταν για να θυμίζει περισσότερο μοτοσυκλέτα. Είναι μικρό και βρίσκεται πίσω από τις διπλές πλάκες του τιμονιού, ανοίγει το πλαστικό του καπάκι με τη χρήση του κλειδιού και κρύβει μέσα του την κλασσική τάπα βενζίνης. Άλλο ένα σημαντικό σημείο διαφοράς με τα “παπιά”. Μα, δεν είναι παπί λέμε!
Το ρεζερβουάρ, λοιπόν, πλαισιώνεται από μικρούλικα φτεράκια, εμπνευσμένα από τη χωμάτινη σειρά της εταιρίας με αυτοκόλλητα πάνω από τη βαφή, το οποία με τη σειρά τους έρχονται και δένουν με την… καρίνα! Ναι, διαθέτει και καρίνα από το εργοστάσιο, σε πράσινο-άσπρο χρωματισμό. Το χρυσό ματ μοτεράκι με τα μαύρα καπάκια είναι αυτό που τονίζει τον χρωματισμό και δίνει και αυτό την αγωνιστική του νότα.

Πάμε, πάμε πάμεεεεεεεεε!

Δε γίνεται να μην έχεις έστω την περιέργεια να το οδηγήσεις. Κάθομαι στη φαρδιά του σέλα, τραβάω το αυτόματα επαναφερόμενο choke που βρίσκεται πάνω στο αριστερό κλιπόν - από τότε που ήταν ακόμα παπί, και πατάω τη μίζα. Τέλεια. Ξεκινάω τη βόλτα μου και διαπιστώνω πως τοποθετώ τα χέρια μου όσο πιο έξω γίνεται στα grip γιατί μπορεί τα κλιπόν να μου δίνουν πιο άγρια διάθεση, όμως το συνολικό εύρος του τιμονιού είναι μικρό και δημιουργεί βαριά αίσθηση στη στρέψη του μπροστινού τροχού.

Το τετράχρονο, μονοκύλινδρο και αερόψυκτο μοτεράκι των 125cc διαθέτει μαι καινοτομία της Kawasaki, το DFLS (Double Filter Lubrication System), το οποίο εγγυάται το ιδανικό φιλτράρισμα του λαδιού και έχει σαν αποτέλεσμα υψηλή απόδοση παράλληλα με μακροζωΐα του κινητήρα. Αγαπάει το φάσμα των χαμηλών στροφών, όπου και κινείται με αρκετό νεύρο και ανεβάζει γρήγορα στροφές μέχρι τις μεσαίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζω γρήγορα ταχύτητες με το διπλό παπο-λεβιέ, ο οποίος με προβληματίζει μέχρι να τον συνηθίσω στα κατεβάσματα, καθώς το πίσω κομμάτι είναι αρκετά κοντά στο μοτέρ και πρέπει να το πατήσω υποχρεωτικά με τη μύτη του ποδιού μου. Αυτό θα προβληματίσει κάποιον αναβάτη με φαρδύτερα πέλματα (ή... παπούτσια!).
Με τον οδηγό μόνο του πάνω στη σέλα το Athlete θα πιάσει τα 100km/h στην ευθεία και σε ελαφρά κατηφόρα τα 120km/h. Με συνεπιβάτη, τώρα, θα κινηθεί τα μέγιστα με 80km/h και αυτός/ή θα είναι πολύ χαρούμενος γιατί έχει άπλετο χώρο πάνω στη γκρι ματ σέλα αλλά και λαβή πίσω από αυτή, για να μην πέφτει πάνω στην πλάτη του οδηγού κατά την απότομη επιβράδυνση.

Δωράκια δώσε μου!

Τα άκρως ικανοποιητικά φρένα του Athlete, με εξαιρετική απόδοση αλλά και αίσθηση αποτελούνται από δίσκους “μαργαρίτα”, διαμέτρου 290mm (!!) μπροστά με δαγκάνες δύο εμβόλων και 220mm πίσω, με δαγκάνα μονού εμβόλου.
Το συμβατικό τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα σε συνδυασμό με το οριζόντια τοποθετημένο μονό Unitrac αμορτισέρ πίσω δεν θα σε φέρουν προ εκπλήξεων, παρά θα κάνουν την κίνησή σου στην κακοφτιαγμένη πόλη αρκετά πιο εύκολη.
Είχα χρόνια να δω μεγάλο διακόπτη για το καύσιμο και αυτό μου κάνει τη ζωή πιο εύκολη, καθώς μπορώ να γυρίσω στη ρεζέρβα ακόμη κι εν κινήσει. Τη μανιβέλα δε χρειάστηκε ποτέ να τη χρησιμοποιήσω, αλλά το ότι ήταν εκεί μου έδινε σιγουριά.
Το πλαϊνό stand είναι, ομολογουμένως, μικρό και μόλις ανασηκώσεις το μηχανάκι αυτό κλείνει μόνο του, οπότε είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, το Athlete διαθέτει και κεντρικό stand, οπότε μπορείς να χρησιμοποιείς αυτό αν δε σε βολεύει το πλαϊνό.
Η κατανάλωση φτάνει τα 2,7lt/100km και με τα 5,2lt χωρητικότητας του ρεζερβουάρ μπορώ να πω ότι θα ξεχάσεις πότε έβαλες τελευταία φορά βενζίνη! Στις μεγάλες βόλτες, ωστόσο, η σέλα θα σε κουράσει οπότε σίγουρα δεν θα κάνεις όλα τα χιλιόμετρα που μπορείς μονομιάς.

Παπί ή μοτοσυκλετάκι;

Ο απλούστατος πίνακας οργάνων, μαρτυράει την παπο-προέλευση του Athlete στον οδηγό, όταν αυτός βρίσκεται πάνω στη σέλα. Ένα μεγάλο αναλογικό ταχύμετρο στο αριστερό μέρος του πίνακα ενσωματώνει τον επίσης αναλογικό χιλιομετρητή, ενώ στη δεξιά πλευρά του βρίσκεται μια οθονίτσα που αν κοιτάξεις καλά γράφει “Kawasaki”. Φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να φωτίζεται και ακόμη καλύτερα θα ήταν αντί για αυτό να αναγράφει τις σχέσεις του κιβωτίου ή έστω ένα “Top speed”, καθώς πολλές ήταν οι φορές που έψαχνα την τέταρτη σχέση ενώ αυτή ήταν ήδη στο κιβώτιο. Δίπλα από αυτά εδράζονται οι λυχνίες των φλας, της νεκράς, της μεγάλης σκάλας των φώτων και της βενζίνης. Απλά πράγματα.
Το Athete είναι ένα παπί που πέρασε μέσα από μια μαγική δέσμη φωτός, η οποία το μετέτρεψε σε κάτι πιο εξελιγμένο, κάτι καινούριο. Είναι η μετάβαση από το παπί στη μοτοσυκλέτα, πιο ομαλή δε γίνεται. Είναι αυτό που θα σε ξαφνιάσει με την εμφάνισή του και με τη θέλησή του να σου δώσει κάτι καλύτερο από αυτό που είχες συνηθίσει. Δε χρειάζεται ούτε ποδιές να του βγάλεις, ούτε φωτάκια led να του προσθέσεις για να τραβήξεις τα βλέμματα. Είναι γνήσιο τέκνο Kawasaki, ένα μικρό μοτοσυκλετάκι με sport διάθεση. Γίνεται δικό σου με νέα τιμή στα 2.090€ και αν διατίθεσαι να δώσεις κάτι παραπάνω, μπορείς με μικρές μετατροπές να ανεβάσεις τις επιδόσεις του από τους ήδη αρκετούς 10 ίππους που έχει από το εργοστάσιο, και να έχεις ένα ακόμη πιο sport μοτοσυκλετοπαπί!.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Athlete 125
Αντιπρόσωπος TEOMOTO A.E.
Τιμή 2.090euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ αερόψυκτος
Χωρητικότητα (cc) 125
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 56.0 x 50.6
Συμπίεση 9.8:1
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ KEIHIN PB18
Χωρητικότητα λαδιού (lt)  
Εκκίνηση  Μίζα & μανιβέλα
Μετάδοση Αλυσίδα
Σχέσεις 4 ταχύτητες με επιστροφή
Σχέσεις ταχυτήτων  
3000 (36/12
1,938 (31/16)
3η  1.350 (27/20)
4η  1.087 (25/23)
Τελική σχέση Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κεντρικής δοκού
Μήκος (mm) 1920
Πλάτος (mm) 650
Ύψος  (mm) 970
Μεταξόνιο (mm) 1240
Γωνία κάστερ  
Ίχνος  (mm)  
Ύψος σέλας (mm) 805
Απόσταση εδάφους  (mm) 150
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 5,2
Βάρος (kg) 104
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πηρούνι
Πίσω Horizontal Uni-Trak System
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 70/90-17
Πίσω 80/90-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 290 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm  με δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Μέγιστη ιπποδύναμη 10Hp/8,000rpm
Μέγιστη ροπή 8.6N m (1 kgf m)/6,000rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 08:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kawasaki Kaze 115s Test - Kawasaki J300 ABS 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon