.
Κατηγορία SYM
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 09:30

TEST - SYM VF125 EFI 2019

Το VF125, το έτερο μέλος της νεοσύστατης οικογένειας παπιών της SYM, προτάσσει τα δικά του χαρίσματα και ισχυρά σημεία και απέναντι στις επιδόσεις του 185 αντιπαραθέτει τα αυξημένα επίπεδα χρηστικότητας αλλά και τον πιο οικονομικό του χαρακτήρα.

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η VF οικογένεια παπιών της SYM έχει δύο προτάσεις που καταφέρνουν να καλύψουν με το “καλημέρα” σχεδόν όλους τους αναβάτες της κατηγορίας. Με κοινό γνώρισμα τη δυναμική και σπορ σχεδίαση, το VF185 απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν το απόλυτο αναφορικά με την συνολική απόδοση στα παπιά, ενώ το VF125 “χτυπά” στη λογική βάζοντας σαν προτεραιότητα την οικονομία και την αυξημένη χρηστικότητα. Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Ξεχωρίζει δυναμικά

Θα περίμενε κανείς ότι το VF125 θα ζήλευε την σπορ εμφάνιση του 185 ή ότι θα αποτελούσε πανομοιότυπο κλώνο του που δεν θα μπορούσες να τον ξεχωρίσεις. Η αλήθεια απέχει από τα παραπάνω αφού ναι μεν τα δύο παπιά φανερώνουν αμέσως την σχεδιαστική τους συγγένεια, οι λεπτομέρειες δε που είναι πολλές τελικά καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά και να τα ξεχωρίσουν.

Εμφανισιακά εκείνο που θα προσέξει κανείς αμέσως και θα καταλάβει ότι μπροστά του δεν έχει το 185 είναι τα διπλά αμορτισέρ με το ξεχωριστό δοχείο, αφού το 185 έχει μονό αμορτισέρ κεντρικά τοποθετημένο. Η εμφάνιση είναι και σε αυτή την περίπτωση δυναμική με αρκετά σπορ στοιχεία, ενώ βλέπουμε και κάποιες λεπτομέρειες που μάλλον τις ζηλεύει ο μεγάλος αδερφός! Μιλάμε για το  διακοσμητικό πλαίσιο χωροδικτύωμα στα πλαϊνά της ποδιάς που λειτουργεί άκρως ψαρωτικά και προσθέτει έξτρα πόντους στην αθλητική σιλουέτα του VF125.

sym vf 125 2019 test bikeit 1

Το φτερό ακολουθεί και εδώ το σχήμα του τροχού, ενώ όσο κοιτάζεις το 125 τόσο συνειδητοποιείς ότι τελικά η σχεδίασή του διαφέρει σημαντικά από του μεγαλύτερου σε κυβισμό μοντέλου. Διαφορετική η σχεδίαση της ουράς, διαφορετική των πλαστικών της “ποδιάς” αλλά και του ρύγχους. Παρόμοιας φιλοσοφίας αλλά ελαφρώς διαφορετικά είναι και το φανάρι, τα φλας αλλά και τα φώτα πορείας. Μέχρι και οι χτυοί αλουμινένιοι τροχοί διαφέρουν σχεδίαση. Τελικά οι άνθρωποι της SYM πρόσεξαν ιδιαιτέρως το VF125 στο κομμάτι της εμφάνισης και το διαχώρισαν σε μεγάλο βαθμό, κάτι που λειτουργεί υπέρ και των δύο παπιών.

Υπέρ λειτουργεί και η ποιότητα κατασκευής που βρίσκεται σε καλά επίπεδα με το παπί της SYM να δείχνει την στιβαρότητά του στο δρόμο με καθησυχαστικό τρόπο. Τριγμοί δεν παρατηρούνται, τα πλαστικά εφαρμόζουν σωστά μεταξύ τους και δεν παράγουν κανενός είδους θόρυβο, ενώ τα αυτοκόλλητα αν και δεν είναι βερνικωμένα (το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν σε μαύρο ματ χρώμα) έχουν αξιόλογο πάχος.  Η προσοχή στην λεπτομέρεια φαίνεται και από την carbon look εμφάνιση που παρουσιάζεται στα περισσότερα άβαφα πλαστικά, η οποία προσθέτει πόντους και στο άγγιγμα.

Χώροι no problem!

Η ευρύχωρη θέση οδήγησης του VF τοποθετεί τον αναβάτη σε μια φυσική στάση αυτή που χρειάζεται για να κινηθεί κανείς με αυτοπεποίθηση στους δρόμους της πόλης. Η ποιοτική επένδυση στη σέλα ξεχωρίζει με το κομμάτι για τον αναβάτη να είναι ξεχωριστό και να μην τον αφήνει να ολισθαίνει. Είναι κατηφορική και αυτό είναι το μόνο ελάττωμα της αφού μεταφέρει πίεση στα ευαίσθητα σημεία χωρίς να σε αφήνει να γλιστρήσεις μπροστά ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείς τα φρένα. Σίγουρα πρέπει να ψηλώσει λίγο σε αυτό το σημείο κάτι που θα αναδείξει την γενικότερη υψηλή εργονομία που προσφέρει το τρίγωνο σέλα-τιμόνι-μαρσπιέ. Η εργονομία της θέσης οδήγησης μοιάζει κατά τα άλλα ιδανική για ψηλούς και βραχύσωμους και δίνει πολύ καλό έλεγχο στις επιτόπιες μανούβρες με ελάχιστα χιλιόμετρα αλλά και στις υψηλότερες ταχύτητες κίνησης. Παράλληλα και τα κουμπιά στο τιμόνι βρίσκονται στις σωστές θέσεις όπως το ποδόφρενο αλλά και ο επιλογέας των ταχυτήτων.

sym vf 125 2019 test bikeit 11

Κάτω από τη σέλα που ανοίγει ηλεκτρομαγνητικά από κουμπάκι στο τιμόνι υπάρχει μικρός αποθηκευτικός χώρος. Ο χώρος είναι αρκετός για να τοποθετήσετε ένα αδιάβροχο ή άλλα μικροαντικείμενα που μπορεί να χρειαστείτε στην καθημερινότητά σας. Άλλος χώρος δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει αεροδυναμικής σχεδίασης χειρολαβή για τον συνεπιβάτη η οποία θα χρησιμεύσει και για να δέσετε κάτι πάνω στη σέλα.

sym vf 125 2019 test bikeit 17

Ο πίνακας οργάνων παρουσιάζεται κάτι από παραπάνω από πλήρης για την κατηγορία και φέρει δείκτη βενζίνης, βολτόμετρο, μερικό χιλιομετρητή, ρολόι και ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας. Όλα αυτά εμφανίζονται στην μικρή ψηφιακή οθόνη με τον όμορφο μπλε φωτισμό, η οποία απεικονίζει και διανυθέντα χιλιόμετρα από την τελευταία αλλαγή λαδιού! Κερασάκι στην τούρτα και το φυσικό αναλογικό στροφόμετρο που πηγαίνει γάντι με την σπορ εμφάνιση του SYM, και προσθέτει μια πολυτέλεια στο εξοπλισμό που δεν μπορεί να θεωρηθεί περιττή. Το VF125 παρουσιάζει εδώ έναν premium χαρακτήρα που πηγαίνει χέρι-χέρι με την ποιότητα αλλά και την τιμή του.

sym vf 125 2019 test bikeit 25

Μοτέρ το καθημερινό

Ο αερόψυκτος κινητήρας με τις δύο βαλβίδες στο κύλινδρο παρουσιάζεται πρόθυμος και ανεβάζει γρήγορα στροφές και χιλιόμετρα στο κοντέρ. Με μέση κατανάλωση στα 2,35 λίτρα ανά 100 χλμ. βρίσκεται μεταξύ των οικονομικών της κατηγορίας και παράγει ελάχιστους κραδασμούς που κάνουν την εμφάνισή τους μόνο κοντά στο όριο περιστροφής των 9.500 σ.α.λ. Η τελική βρίσκεται στα 107 χλμ./ώρα στο κοντέρ με τα 90 να αποτελούν παιχνιδάκι σχεδόν σε κάθε είδους διαδρομή.

sym vf 125 2019 test bikeit 6

Η έλλειψη ουσιαστικών κραδασμών που μπορεί να ενοχλήσουν κατά την οδήγηση αλλά και το γενικότερο “δούλεμα” του μοτέρ που θυμίζει πιο ήσυχο και υγρόψυκτο σύνολο προσθέτουν πόντους στη γενικότερη πολιτισμένη λειτουργία του VF125.  Ξεχωρίζει το βουτυρένιο σε λετουργία κιβώτιο -κλασικό για παπί με φυγοκεντρικό συμπλέκτη και όχι με μηχανικό κηβώτιο όπως το VF185-με τον πολύ καλό συμπλέκτη που προσφέρει ακρίβεια και αίσθηση στις αλλαγές.

sym vf 125 2019 test bikeit 34

Με ασφάλεια και σπορ διάθεση

H SYM έχει προικίσει το VF με κάποια χαρακτηριστικά που προσθέτουν πόντους στην στιβαρή, για την κατηγορία, εικόνα που παρουσιάζει στο δρόμο αλλά και για την αυτοπεποίθηση που δίνει στον αναβάτη του. Τα αμορτισέρ με την ρυθμιζόμενη προφόρτιση λειτουργούν πολύ καλά, οι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί συμβάλλον στην σταθερότητα, ενώ το ασυνήθιστα φαρδύ πίσω ελαστικό των 120 χλστ. δίνει μια μοτοσυκλετάδικη αίσθηση όταν στρίβεις που δεν απαντάται στην κατηγορία. Τα μαρσπιέ που αναδιπλώνονται, όταν έρθουν σε επαφή με την άσφαλτο, θυμίζουν επίσης μοτοσυκλέτα και αποφορτίζουν τον αναβάτη από το άγχος που του δημιουργούν συνήθως τα σταθερά μαρσπιέ που φέρει η πλειοψηφία των παπιών. Το πιρούνι κάνει επίσης καλά τη δουλειά του, αν και σε σχέση με τα αμορτισέρ υστερεί ελαφώς. Παρουσιάζει πιο αδύναμες αποσβέσεις από εκείνα, ενώ τα καλάμια του εμφανίζουν και λίγες περισσότερες τριβές από το σύνηθες, κάτι που μπορεί να οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι το παραλάβαμε με λιγότερα από 1.000 χλμ. στο κοντέρ του.

sym vf 125 2019 test bikeit 39

Όπως και να έχει η συνολική συμπεριφορά του VF125 είναι πολύ καλή και, όπως θα περίμενε κανείς από ένα παπί, άκρως φιλική με όλους. Η πρόταση της SYM σε αφήνει να πιέσεις άφοβα, αν θέλεις να κινηθείς γρήγορα με οποιαδήποτε παραξενιά στο κομμάτι της συμπεριφοράς να αποτελεί ξένη έννοια για το συγκεκριμένο παπί. Για την ευελιξία που προσφέρει στο μποτιλιάρισμα το “μικρό” VF δεν είναι ανάγκη να πούμε πολλά, αφού για παπί μιλάμε και μάλιστα για καλό παπί. Μπορείτε να ισορροπείτε χωρίς προσπάθεια με 2 χλμ./ώρα, ή να ελίσσεστε ασταμάτητα ανάμεσα στα αυτοκίνητα χωρίς να νιώθετε ότι κοπιάζετε. Το VF125 φροντίζει και με το παραπάνω για αυτό με το χαμηλό βάρος του αλλά και την σωστή κατανομή του τελευταίου. Και όταν φρενάρετε, ακόμη και αν χρειαστεί να το κάνετε πανικοβλημένοι το παπί της SYM εξακολουθεί να προσφέρει άριστα τις υπηρεσίες του με την απόδοση από τα συνδυασμένα φρένα να βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο. Η δύναμη των φρένων φτάνει προοδευτικά στον δρόμο και η χρήση του ποδόφρενου που ενεργοποιεί και τον εμπρός δίσκο είναι αρκετή στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παρά την αισθητή ανάδραση στην μανέτα, όταν χρησιμοποιείς και τα δύο φρένα μαζί, δεν ξενίζουν με την αίσθηση που δίνουν, με το παπί να καρφώνει κυριολεκτικά στον δρόμο.

sym vf 125 2019 test bikeit 35

Μπήκε με αξιώσεις και σε περιμένει

Ο σκληρός ανταγωνισμός στην χώρα μας που επικρατεί στην κατηγορία των παπιών καλά κρατεί και η νέα πρόταση της SYM, που ρίχτηκε στην μάχη και θέλει να διεκδικήσει την κορυφή, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, αποτελεί απτή απόδειξη. Το VF125 είναι ραφιναρισμένο, είναι φιλικότατο και φέρει και έναν οικονομικό και πολιτισμένο κινητήρα στα σωθικά του που διαθέτει το απαραίτητο γκάζι για τις καθημερινές σας μετακινήσεις. Τα φρένα του αποτελούν ένα από τα δυνατά του χαρτιά, μαζί με την συμπεριφορά του αλλά και την μοντέρνα σπορ εμφάνιση. Από τα δυνατά σημεία δεν λείπει ούτε εκείνο που αφορά στην ποιότητα κατασκευής με την τελευταία να μην δημιουργεί ενστάσεις. Η τιμή του VF μπαίνει στα χωράφια των παπιών Ιαπώνων κατασκευαστών από τους οποίους ωστόσο δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Η πίεση έρχεται όμως από αξιόλογες προτάσεις με τιμή κάτω από 2.000 ευρώ, όπως το Daytona Velos R125i CBS. Στα δυνατά σημεία του SYM VF125 περιλαμβάνεται βέβαια η προσφορά για εγγύηση τεσσάρων ετών που συνδυάζεται με δύο χρόνια δωρεάν εργασίας για τα σέρβις του, ένα κομμάτι θα εκτιμήσουν όλοι αλλά ακόμη περισσότερο οι επαγγελματίες. Ένας ακόμη υποψήφιος για την κορυφή των πωλήσεων βρίσκεται κοντά μας και εσείς δεν έχετε παρά να γνωρίσετε το παπί της SYM από κοντά. Σας συμφέρει.

 

Προστασία αναβάτη: Κράνος Bell Qualifier, Jacket Fovos Discovery, μποτάκια Acerbis Key, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Μοντέλο SYM VF125
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή (ευρώ) 2.260
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, αερόψυκτος, μονοκύλινδρος,  2βάλβιδος
Κυβισμός (c.c.) 123
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α. 
Συμπίεση (:1) 9,3
Τροφοδοσία Ψεκασμός ΚΕΙΗΙΝ
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα/Μανιβέλα
Συμπλέκτης Φυγοκεντρικός
Κιβώτιο 4 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, ραχοκοκαλιάς, σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α. 
Πλάτος (mm) Δ.Α. 
Ύψος  (mm) Δ.Α. 
Μεταξόνιο (mm) 1.262
Γωνία κάστερ (°) 25,5
Ίχνος (mm) 105
Ύψος σέλας (mm) Δ.Α. 
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α. 
Βάρος, πλήες (kg)  111
Ρεζερβουάρ (lt) 3,8
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι με καλάμια διαμέτρου 26mm, διαδρομή 94mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 60mm
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220 mm, διπίστονη δαγκάνα, CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 120 mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου, CBS
Τροχοί  
Μπροστά 70/90-17''
Πίσω 120/70-17''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 8,5/8.500 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  0,88/5.500 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 10:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube