Κατηγορία SYM
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 07:18

TEST – SYM HD300 F4s 2019

Smooth Operator είναι ο τίτλος της επιτυχίας που τραγούδησε η Sade Adu το μακρινό 1984 και αν αναρωτιέστε πως αυτό μπορεί να σχετίζεται με το νέο HD300 της SYM, η απάντηση βρίσκεται στην έννοια του γλωσσικού αυτού ιδιωματισμού.  Ως “Smooth Operator” χαρακτηρίζεται λοιπόν ένα πρόσωπο που εκπληρώνει / φέρνεις εις πέρας τα καθήκοντα του, με αποτελεσματικότητα και χάρη: ότι ακριβώς κάνει δηλαδή και το νέο scooter της SYM.

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

H σειρά των HD άλλωστε, αυτό είχε ως σκοπό από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε. Υγρόψυκτα αστικά scooter, με τροχούς 16”, προσφέροντας το κάτι παραπάνω σε σχεδίαση, λεπτομέρειες και εξοπλισμό, για όσους ήθελαν μια πιο πολυτελή δίτροχη έκφανση στην καθημερινή μετακίνηση. Σε εκδόσεις 200 και 125 κ.εκ., πέτυχαν πολύ καλές πωλήσεις και δημιούργησαν “όνομα” στην αγορά, ως προσιτά, αξιόπιστα και οικονομικά scooter.

sym hd 300 test 28

Ο κύκλος τους ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον στις εκδόσεις κυβισμού που αναφέρθηκαν πιο πάνω, όμως η SYM επανέφερε το όνομα, παρουσιάζοντας το HD300 στην έκθεση του Μιλάνου, το φθινόπωρο του 2018.

Πρόκειται λοιπόν για το πιο ισχυρό και καλώς εξοπλισμένο μοντέλο της σειράς, που φέρνει βάση κυβισμού, το όνομα των HD σε μια πολύ απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία.

Αναβάθμιση πάνω σε δοκιμασμένες βάσεις

To νέο HD300, βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό πάνω στο Citycom S 300, φέροντας το ίδιο πλαίσιο και τον ίδιο κινητήρα. Υπάρχουν βέβαια αλλαγές, με την SYM να ισχυρίζεται ότι έχει επανασχεδιάσει το πλαίσιο, ενώ σε ότι αφορά στον κινητήρα, το βολάν είναι ελαφρύτερο στο HD300, προκειμένου να βελτιωθεί η ευστροφία.

Σε κάθε περίπτωση, έχει σημειωθεί μια γενναία μείωση στα κιλά, με το νέο HD300 να είναι κατά 15 κιλά ελαφρύτερο του Citycom S 300 (174 έναντι 189 κιλών), κάτι που οφείλεται εν πολλοίς, στην πιο λεπτή και κομψή σιλουέτα του HD300. Το Citycom εμφανίζεται πληθωρικό σε επιφάνεια και έκταση πλαστικών, φέροντας στον standard εξοπλισμό του και ψηλή ζελατίνα, όντας ένα μοντέλο που συνδυάζεις στοιχεία από την Maxi και GT κατηγορία. Το HD300 από την άλλη, έχει πιο αστικό προσανατολισμό και οι γραμμές του είναι πιο εκλεπτυσμένες.

sym hd 300 test 13

Πάντως ψάχνοντας και συγκρίνοντας τα όποια διαθέσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο  μοντέλων, το ύψος της σέλας, η απόσταση από το έδαφος, το μεταξόνιο αλλά και η αναλογική ποσόστωση στην κατανομή βάρους μπροστά και πίσω, δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως διαφορά.  

sym hd 300 test 14

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα περιφερειακά, τα φρένα έχουν επίσης τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, δηλαδή μιλάμε για δίσκους 288 και 260 χλστ.. μπροστά και πίσω αντιστοίχως, ελεγχόμενους από δικάναλο ABS, ενώ οι αναρτήσεις, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα λεπτομερή στοιχεία για αυτές, θα λέγαμε ότι είναι επίσης ίδιες (συμβατικό τηλεσκοπικό και δύο μονά αμορτισέρ), ωστόσο, οπτικά τουλάχιστον, φαίνονται ελαφρώς διαφορετικές.

Οι τροχοί είναι από χυτό αλουμίνιο, με διάμετρο 16 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ φέρουν ελαστικά διαστάσεων 110/70-16 και 140/70-16. Ναι, και σε αυτή την περίπτωση, τα χαρακτηριστικά είναι ακριβώς ίδια με αυτά του Citycom.

Συνοψίζοντας λοιπόν, θα λέγαμε ότι η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται, εξετάζοντας απλά τα στοιχεία, είναι ότι πρόκειται για ένα ελαφρύτερο και πιο λιτό Citycom S 300. Αν αυτή η διατύπωση δημιουργεί μια αρνητική χροιά σε κάποιους, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση, γιατί το Citycom μια χαρά scooter είναι!

Καλοφτιαγμένο, πρακτικό και άνετο

Η σχεδίαση του HD300, είναι σύγχρονη και κυριαρχείται από τις “ρευστές” γραμμές στα πλαστικά. Μπορεί κανείς να  διακρίνει σε αυτή κάποια στοιχεία που θα λέγαμε ότι έχουν εμπνευστεί από άλλα μοντέλα της κατηγορίας, χωρίς βέβαια να υπάρχει θέμα αντιγραφής. 

Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα όμορφο scooter το οποίο συμπλέει με τα σημερινά αισθητικά πρότυπα. Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά καλή και αν υπάρχει ένα σημείο όπου θα χρειαζόταν λίγη περισσότερη προσπάθεια από την SYM, αυτό είναι η περιοχή του πίνακα οργάνων, του πλαστικού που περιβάλλει το πάνελ του τιμονιού και των διακοπτών.

sym hd 300 test 24

Δεν έχει να κάνει με την ποιότητα, όσο με την αισθητική, δεδομένου του ότι η κατηγορία στην οποία ανήκει το HD300 είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Κάτι πιο σύγχρονο σχεδιαστικά και μια καλύτερη ύφη και φινίρισμα σε αυτή την περιοχή, θα ήταν προτιμότερο. Από πληροφόρηση πάντως, ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης, διαθέτοντας εκτός των άλλων και αναλογικό στροφόμετρο. Το αυτό και με τους διακόπτες, μπορεί να μην είναι ότι πιο προχωρημένο και προσεγμένο αισθητικά αλλά την δουλειά τους την κάνουν.

Στους αποθηκευτικούς χώρους τώρα, κάτω από την σέλα, θα φιλοξενηθεί ένα full face κράνος και θα περισσέψει χώρος για αρκετά πράγματα επιπλέον, ενώ ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η διαμόρφωση της “λεκάνης” είναι ενιαία, χωρίς εξογκώματα, σκαλοπάτια και χωρίσματα. Στην δεξιά πλευρά της ποδιάς βρίσκεται ένα ντουλαπάκι, το οποίο κλειδώνει. Χωρά αρκετά πράγματα και προσφέρει επίσης και παροχή USB για την φόρτιση συσκευών, ενώ σε αυτό έχει τοποθετηθεί και αντικλεπτικός διακόπτης που στην θέση OFF αποτρέπει την εκκίνηση του scooter.

sym hd 300 test 27

Yπάρχει επίσης ο κλασικός πτυσσόμενος γάντζος στην ποδιά για το κρέμασμα τσαντών, ωστόσο το γεγονός ότι το δάπεδο της ποδιάς δεν είναι επίπεδο αλλά διατρέχεται από ένα πλατύ “τούνελ”, σημαίνει ότι η μεταφορά αποσκευών σε αυτό το σημείο είναι περιορισμένη. Στην ουρά πάντως, υπάρχει καλαίσθητη σχάρα, η οποία είναι μάλιστα απόλυτη συμβατή με τα συστήματα στερέωσης Top Case των εταιρειών SHAD και GIVI.   

Η θέση οδήγησης δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, ο οδηγός που θα κάτσει πάνω στο HD300 θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ένα γνώριμο περιβάλλον, με τους προσφερόμενους χώρους και την εργονομία, να ανταποκρίνονται στα συνήθη standard της κατηγορίας. Άνετη η σέλα και το αυτό ισχύει και για το τμήμα του συνεπιβάτη, ο οποίος έχει στην διάθεση του πτυσσόμενα φαρδιά μαρσπιέ σε καλή θέση και εργονομικές χειρολαβές για την στήριξη του.

Τέλος, αξίζει φυσικά να αναφερθεί ότι τα φώτα μπροστά και πίσω είναι LED. 

Οδηγώντας
 
Το γεγονός ότι το HD300 μοιράζεται πολλά με το Citycom 300 αλλά είναι παράλληλα 15 κιλά ελαφρύτερο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση που εισπράττει κανείς όταν το οδηγά. Η SYM έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να διατηρήσει το σίγουρο και σταθερό πάτημα του Citycom, συνδυάζοντας το με μια πιο δεκτική και άμεση συμπεριφορά στις αλλαγές κατεύθυνσης, απόρροια των λιγότερων κιλών. Το χαρακτηριστικό στο οποίο το HD300 διαπρέπει, είναι η περιβόητη ποιότητα κύλισης, ένα στοιχείο που συχνά χρησιμοποιείται στον ειδικό τύπο αλλά δεν είναι πολύ εύκολο να αναλυθεί, ακριβώς γιατί αποτελεί το άθροισμα πολλών συνισταμένων. Λειτουργία αναρτήσεων, γεωμετρία και στήσιμο, στιβαρότητα, απουσία κραδασμών και άνεση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνδυαστικά και σε ισορροπία μεταξύ τους, διαμορφώνουν την ποιότητα κύλισης. Ε, λοιπόν το HD300 είναι πολύ καλό σε αυτό τον τομέα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό! Οι εποχές οπού τα ιαπωνικά και τα ιταλικά scooter κέρδιζαν πόντους σε αυτό το σημείο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

sym hd 300 test 4

Ο κινητήρας του ΗD300 είναι ο γνωστός υγρόψυκτος μονοκύλινδρος F4 της SYM, που έχει δοκιμαστεί και έχει αποδείξει την άξια του σε προγενέστερα μοντέλα της εταιρείας. Τα 278,3 κ.εκ. της χωρητικότητας του, αποδίδουν 27,5 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και 2,6 kg-m ροπής στις 6.250 σ.α.λ. τιμές που ανάγουν το scooter, σε ένα από τα ισχυρότερα της κατηγορίας! Στην πράξη, ο κινητήρας αποδείχθηκε “γεμάτος” σε όλο το φάσμα των στροφών της λειτουργία του, χωρίς να καταγραφούν “τρύπες” η ανομοιομορφία στον τρόπο που έβγαζε την ισχύ του, η οποία μεταφέρεται στο πίσω ελαστικό γραμμικά. Επιταχύνοντας από στάση, η ρύθμιση του CVT κάνει λίγο “κράτει” μέχρι τα 40 χλμ. και αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκη κάτι κακό στους “γυαλισμένους” δρόμους των πόλεων.  Από εκεί και έπειτα το HD300 επιταχύνει αδιάκοπα περνώντας με μεγάλη άνεση τα 100 χλμ., ενώ επιμένοντας σε ανοικτό δρόμο, θα δείξει ενδείξεις πάνω από τα 140 στο κοντέρ του. Ακόμα και σε αυτές τις ταχύτητες παραμένει απόλυτα σταθερό και δεν εμπνέει καμία ανησυχία, οπότε οι περαστικές διαδρομές και οι εξορμήσεις εκτός πόλης, είναι οδηγικά πεδία στα οποία μπορεί με άνεση να αντεπεξέλθει.

sym hd 300 test 9

Η συμπεριφορά αυτή, οφείλεται φυσικά στο πλαίσιο και στις αναρτήσεις του, με τις δεύτερες και ειδικά τα πίσω αμορτισέρ, να έχουν “σφικτή” λειτουργία, θυσιάζοντας κάτι της από την άνεση. Αυτό είναι ένα σημείο που το HD300 διαφοροποιείται από το Citycom 300, το οποίο  λόγω μεγαλύτερου βάρους, φορτίζει περισσότερο τα αμορτισέρ, με αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση του πιο άνετου.

sym hd 300 test 5

Εντός πόλης, το HD300 μπορεί –ως οφείλει- να οδηγηθεί πολύ γρήγορα. Τα -15 κιλά βάρους εδώ κάνουν μεγάλη διαφορά, με το scooter να εκτελεί πιο άμεσα τις εντολές που το δίνει ο οδηγός του. Φυσικά μοντέλα στα 200 και 125 κ.εκ. έχουν ακόμα πιο ελαφριά αίσθηση, ωστόσο αυτό που δεν έχουν είναι την σιγουριά που “αποπνέει” το HD300, ειδικά από το μπροστινό του. Αισθάνεσαι για παράδειγμα, κινούμενος ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ότι το scooter θα φρενάρει με ασφάλεια και θα κατευθυνθεί με ακρίβεια όσο και όπου του ορίζεις και όχι στο περίπου. Μιλώντας για φρενάρισμα, λίγη περισσότερη αίσθηση από το μπροστινό φρένο θα ήταν καλοδεχούμενη αλλά σε κάθε περίπτωση η πέδηση με το HD300 δεν προβληματίζει και το ABS λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Ένα θέμα που θα προβληματίσει τους έχοντες μικρές παλάμες, είναι ότι η απόσταση των μανετών από τα grip είναι μεγάλη και δεδομένου του ότι δεν υπάρχει ρύθμιση, ίσως χρειαστεί αλλαγή με κάτι πιο εργονομικό.

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση, με αστική ήπια οδήγηση, το HD300 σημείωσε μια μέση τιμή στα 3,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Αν όμως τα δρομολόγια γίνονται κατά κύριο λόγο σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, τότε η κατανάλωση μπορεί να φτάσει τα 4,5+ λίτρα ανά 100 χλμ. πολύ εύκολα.

Full HD!

sym hd 300 test 12


Με τρόπο ανάλογο της εξέλιξης την ψηφιακή εικόνα, το HD300 είναι καλύτερο σε κάθε σημείο από τις προγενέστερες εκδόσεις και αυτό δεν έχει να κάνει απλά με την μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ολοκληρωμένο και απόλυτα ισορροπημένο δείχνει έτοιμο να πέσει στην μάχη μιας κατηγορίας αρκετά δύσκολης και απαιτητικής. Συγκρίνοντας το λοιπόν έξω από τα πλαίσια των ομόσταυλων μοντέλων, με βάση τα scooter του ανταγωνισμού, έχει τα φόντα για να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή. Η μεγάλη αλλαγή, αν δίνει κανείς σημασία στις λέξεις που χρησιμοποιούνται, είναι ότι παλιότερα σε τέτοιες περιπτώσεις γράφαμε για “εναλλακτική επιλογή” και όχι για ισότιμή ή ισάξια. Το HD300,  δεν έχει να ζηλέψει τίποτα λοιπόν και οι όποιες παρατηρήσεις αφορούν σε περιορισμένης έκτασης θέματα αισθητικής και φινιρίσματος, που δεν έχουν μεγάλη σημασία. Το κόστος αγοράς  του, συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα της κατηγορίας, χωρίς όμως να βρίσκεται μόνο του πλέον σε αυτό το τιμολογιακό πλαφόν. Οι υποψήφιοι αγοραστές, θα πρέπει φυσικά να εξετάσουν όλες τις επιλογές, αυτό είναι το σωστό. Το λάθος, θα ήταν να μην συμπεριλάβουν το ΗD300 στην αναζήτηση τους. Το αξίζει.     

Μοντέλο SYM HD300 F4s 2019
Αντιπρόσωπος ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. 
Τιμή (ευρώ) 3.995
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος,  4βάλβιδος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 278.3
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α. 
Συμπίεση (:1) Δ.Α. 
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο  με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.220
Πλάτος (mm) 770
Ύψος  (mm) 1.230
Μεταξόνιο (mm) 1.500
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 800
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg)  174
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 10
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Δύο αμορτισέρ, (προφόρτιση ελατηρίου)
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 288 mm / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260 mm / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 110/70-16
Πίσω 140/70-16
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 27,5 / 8.000 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  2,6 / 6/250 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 09:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - SYM VF185i - Η επόμενη μέρα του παπιού TEST - SYM VF125 EFI 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube