.
Κατηγορία SYM
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 15:36

TEST - SYM VF185i - Η επόμενη μέρα του παπιού

Του Σπύρου Τσαντήλα

Φωτό: Βασίλης Κωστάκος

Παπί, αυτή η ξεχωριστή κατηγορία δικύκλων που βασιλεύει στις Ασιατικές αγορές και την Ελλάδα. Γεννήθηκε με το Honda Super Cub το μακρινό 1958 και οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου εμπορική επιτυχία, μεγαλύτερη ίσως και από τα πιο τρελά όνειρα του Soichiro Honda. Η δε ερωτική σχέση του Έλληνα με το παπί κρατά δεκαετίες και, παρά το γεγονός πως το είδος αυτό δεν απαντάται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στη δική μας γωνιά εξακολουθεί να γοητεύει και να προσελκύει τους πελάτες σαν ζεστό ψωμάκι.

Η SYM δε χρειάζεται πια συστάσεις καθώς, χάρη στην εξαιρετική δουλειά της Ελληνικής αντιπροσωπείας, Γκοργκόλης Α.Ε., απολαμβάνει τη θέα από την κορυφή των πωλήσεων στη χώρα μας και τώρα έρχεται να καταφέρει ένα ακόμη δυνατό χτύπημα.

DSC 8920 2

Το VF185i περιγράφεται καλύτερα ως ένα υπερ-παπί και αυτό αφορά κυρίως τη χωρητικότητα του κινητήρα του, αλλά και τις ανάλογα κορυφαίες του επιδόσεις. Μοιραία το ενδιαφέρον του κοινού αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων μεγάλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Γκοργκόλης Α.Ε. φρόντισε να το σερβίρει με μια νοστιμότατη τιμή που φαντάζει αντιστρόφως ανάλογη των ικανοτήτων και τεχνικών χαρακτηριστικών του.

Τελικά τι είναι;

DSC 8913 2

Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν έχει εύκολη απάντηση. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα δίκυκλο ως παπί; Στη νοτιοανατολική Ασία, στην αυτοδίκαιη "πατρίδα" των απανταχού παπιών, η κατηγορία αυτή επισήμως ονομάζεται "Underbone", έλκοντας την ονομασία της από τον τύπο του πλαισίου με τον κεντρικό σωλήνα που κατεβαίνει χαμηλά ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ο οριζόντια τοποθετημένος μονοκύλινδρος κινητήρας, το ημιαυτόματο κιβώτιο χωρίς συμπλέκτη και η κλασική ποδιά που ξεκίνησε ως πρακτικό αξεσουάρ και εξελίχθηκε σε αισθητική σφραγίδα.

Το VF δεν έχει τίποτε από τα παραπάνω. Κάτω από τα "παπίσια" κουστούμια του κρύβεται ένας όρθιος μονοκύλινδρος κινητήρας με υγρόψυξη, ηλεκτρονικό ψεκασμό της Keihin και κανονικότατο μοτοσυκλετιστικό εξατάχυτο κιβώτιο με χειροκίνητο συμπλέκτη.

Όπως είναι προφανές και από τις φωτογραφίες, ποδιά δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή έννοια της προστασίας από τα στοιχεία της φύσης.

Παρόλα αυτά, το όλο σουλούπι του VF185i δημιουργεί την εικόνα ενός παπιού, το οποίο κάτω από την όψη κρύβει μια κανονικότατη μοτοσυκλέτα.

Η δε Γκοργκόλης Α.Ε. έριξε άφθονη δουλειά επί Ευρωπαϊκού εδάφους για να το προσαρμόσει στις προδιαγραφές Euro 4, οι οποίες ήταν εν πολλοίς και οι υπεύθυνες για την εξαφάνιση της προηγούμενης γενιάς παπιών από την αγορά, αφήνοντας πίσω μόνο τα πιο οικονομικά μοντέλα των οποίων οι 8 και 9 ίπποι δεν απειλούν κανέναν Βρυξελλιώτη γραφειοκράτη.

Αν μη τι άλλο, το VF μας έρχεται καλά εξοπλισμένο. Πέραν του δυνατού κινητήρα με τα 18 ονομαστικά άλογα, διαθέτει μονοκάναλο ABS (όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία για δίκυκλα άνω των 125 cc), monoshock πίσω ανάρτηση, LED φώτα (ημέρας-DRL, φλας και πίσω φανάρι) και tubeless ελαστικά μεγάλων διαστάσεων.

Όπως θα δούμε, τα περισσότερα από τα παραπάνω στοιχεία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τη δυναμική του συμπεριφορά.

Πολίτης VF

DSC 8880 2

Το VF185i δεν είναι ακριβώς καινούργιο, καθώς κυκλοφορεί σε Ασιατικές αγορές εδώ και δύο χρόνια (με διάφορα ονόματα, το συνηθέστερο των οποίων είναι VF3i). Το γεγονός αυτό μας προσφέρει ένα επιπλέον μαξιλαράκι ξεγνοιασιάς, γνωρίζοντας πως η πρότερη πορεία του σε εγνωσμένα απαιτητικές (για παπιά) αγορές θα έχει προ πολλού σβήσει τις όποιες αμφιβολίες θα μπορούσε να έχει κανείς για "παιδικές ασθένειες" που καμιά φορά εμφανίζονται σε ολοκαίνουργια μοντέλα.

Οπότε καθόμαστε στην άνετη σέλα του που φέρνει όλα τα μέρη του σώματος σε άνετες και ξεκούραστες γωνίες και πατάμε του κουμπί της μίζας - μανιβέλα δεν υπάρχει - για να δούμε τι έχει να βγάλει στον δρόμο το VF.

Θες μερικά μόλις μέτρα για να καταλάβεις ότι αυτό είναι ένα πρωτόγνωρα δυνατό παπί, η επιτάχυνσή του έχει τσαγανό και, όσο κρατάς το γκάζι ανοικτό, τόσο μαζεύει χιλιόμετρα με ρυθμό που δε θυμίζει κανένα άλλο.

Τολμώ να πω πως το μόνο άλλο παπί που μπορώ να θυμηθώ με ανάλογες επιδόσεις ήταν το δίχρονο 125Ζ της Yamaha, μα στη σημερινή πραγματικότητα δε φαίνεται αντίπαλος στον ορίζοντα - και κάπου εδώ αρχίζει να συσσωρεύεται το ενδιαφέρον για συγκριτικό με το έτερο μεγαλοπαπί της επικαιρότητας, το Honda GTR150. Μην ανησυχείτε, έρχεται λίαν συντόμως.

Επιστροφή στην πραγματικότητα του VF185i λοιπόν, το οποίο καταφέρνει σπουδαίες επιδόσεις στον δρόμο. Το κιβώτιό του είναι μαλακό και ακριβές και λειτουργεί με την κλασική μοτοσυκλετιστική λογική - πρώτη κάτω, οι άλλες 5 πάνω. Ξεχάστε τους μύλους των παραδοσιακών παπιών, σβήστε από τη μνήμη τους λεβιέδες που πατάς και με τη φτέρνα, εδώ έχουμε το κιβώτιο μιας κανονικής μοτοσυκλέτας με έξι σχέσεις.

Με το θρεφτάρι των 100 κιλών στη σέλα του τελικιάζει άνετα στα 140-145 στο κοντέρ και προφανώς με έναν πιο συμμαζεμένο αναβάτη θα βρει και το κάτι παραπάνω. Η σχετικά μακριά έκτη αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη αν θες να κινηθείς στον ανοικτό δρόμο, χωρίς να νιώθεις ως μεζές από τον πάτο της τροφικής αλυσίδας κάθε φορά που βγαίνεις στην αριστερή λωρίδα. Μέχρι και ταξίδι θα κάνεις με το VF185i, με μουαγιέν που άνετα κρατιέται πάνω από τα 120 km/h!

Στο φανάρι δεν υπάρχει άλλο παπί σε εργοστασιακή μορφή που να στέκεται δίπλα του καθώς, από τους 18 ονομαστικούς ίππους που μας λέει η SYM, οι 17.5 φτάνουν κανονικότατα στον πίσω τροχό.

Η κατανάλωσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το "βάρος" στο δεξί χέρι. Μπορείς να κινείσαι όλη μέρα χαλαρά και ήρεμα καίγοντας 3 - 3.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, αλλά αν θες να το πιέσεις κρατώντας τις στροφές διαρκώς ψηλά, πάνω από τις 7,000 σ.α.λ., τότε να περιμένεις το αντίστοιχο νούμερο να σκαρφαλώσει εύκολα πάνω από τα 4.

Στρίβω και φρενάρω

DSC 8849 2

Η δυναμική του συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από το βαρύ του πάτημα στο οδόστρωμα, μια αίσθηση πως είναι βιδωμένο κάτω που λειτουργεί ευεργετικά στην αίσθηση ενεργητικής ασφάλειας που προσφέρει.

Σε συνδυασμό με τα φαρδιά λάστιχα της Kenda, 90/80-17 μπροστά και 120/70-17 πίσω, το VF βρίσκει άφθονη πρόσφυση και πραγματικά θα πρέπει να το πιέσεις πέραν κάθε λογικής (ή να γλιστρά πολύ κάτω) για να τη σπάσεις, ειδικά στο πίσω.

Με βάση αυτά, το VF185i στρίβει ικανοποιητικότατα και αναδεικνύει ένα πολύ καλοζυγισμένο πλαίσιο που δεν επιδεικνύει διαθέσεις υπο- ή υπερστροφής. Μπαίνει με ακρίβεια στη γραμμή που διαλέγεις και κάθεται σταθερά υπό κλίση, στρίβοντας στην ουσία ως η μοτοσυκλέτα με προβιά παπιού που είναι.

Οι αναρτήσεις του δουλεύουν καλά, έχουν καλές αποσβέσεις και συνεισφέρουν στη δυναμική οδήγηση με συνεπή συμπεριφορά, αφήνοντάς σε να απολαμβάνεις το πρωτόγνωρο για παπί γκάζι.

Προσοχή θα χρειαστεί μόνο σε ενδεχόμενο φρενάρισμα πανικού με πολλά στο κοντέρ. Η διπίστονη μπροστινή δαγκάνα είναι επαρκέστατη στην πόλη, αλλά όσο ανεβαίνει ο ρυθμός τόσο περισσότερο είναι απαραίτητη η συνδρομή του πίσω, τόσο για σταθεροποίηση του VF, αλλά και για την επιπλέον δύναμη που προσφέρει.

Το μπροστινό από μόνο του δεν αρκεί να σε σταματήσει σε τριψήφιες ταχύτητες, θα χρειαστεί πολλή δύναμη στη μανέτα και οπωσδήποτε και η συνδρομή του πίσω. Αυτή η κριτική ωστόσο γίνεται βλέποντάς το ως μοτοσυκλέτα, διότι στον κόσμο των παπιών το SYM έχει πραγματικά ένα κορυφαίο πακέτο φρένων.

Το σύστημα ABS είναι εκεί για να κρατήσει μακριά το μπλοκάρισμα του μπροστινού και το κάνει άριστα: επεμβαίνει όταν πραγματικά χρειάζεται και η δράση του είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Εδώ πρέπει να αποσαφηνίσουμε πως, παρότι στις φωτογραφίες θα δείτε αισθητήρα ABS και πίσω, το σύστημα ενεργεί μόνο μπροστά ως μονοκάναλο. Ο λόγος για τον πίσω αισθητήρα είναι πως το ABS διαβάζει δεδομένα και από την κίνηση του πίσω τροχού για να κρίνει πότε να επέμβει.

Το best seller της επόμενης μέρας;

DSC 8882 2

Ίσως να είναι μια πρόωρη δήλωση αυτή, πάντως το VF185i έχει όλα τα εφόδια να σαρώσει στην αγορά. Ξεκινάμε με την τιμή του, η οποία είναι μια προσφορά της Γκοργκόλης Α.Ε. που άνετα θα μπορούσε να του φορτώσει μερικά κατοστάρικα και πάλι να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά.

Στα €2,695 δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε, απλά ανοίξτε τιμοκαταλόγους και ψάξτε να βρείτε τι μπορεί να το κοντράρει. Μάλλον θα βρείτε και μοτοσυκλέτες και σκούτερ που πλέον έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν για τον νεόφερτο ανταγωνισμό.

Το νέο παπί της SYM είναι περιποιημένο εμφανισιακά, καλοφτιαγμένο και προσεγμένο στα περισσότερα σημεία του - τα αβερνίκωτα αυτοκόλλητα είναι το μόνο ψεγάδι που μου έρχεται στο μυαλό.

Άλλα μειονεκτήματα δε μπορώ να βρω, εκτός ίσως του γεγονότος πως με αυτόν τον κινητήρα αποκλείονται οι κάτοχοι διπλωμάτων Α1. Αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, θέλει λίγη εμπειρία πριν περάσεις σε δίκυκλα που έχουν τα 120 για πλάκα και η τελική τους φλερτάρει με τα 150 km/h.

Έχει ανετότατη θέση οδήγησης, δυνατά φώτα, καλό και λειτουργικό εξοπλισμό, άφθονο γκάζι, μεγάλο ρεζερβουάρ 6 λίτρων, υπέροχη οδηγική συμπεριφορά και δύο δυνατά ονόματα στην πλάτη του: τόσο η SYM, όσο και η Γκοργκόλης Α.Ε. λειτουργούν ως μαξιλαράκι ασφαλείας στην αγορά του, γνωρίζοντας πως παίρνεις κάτι ποιοτικό από μια αντιπροσωπεία με καλή υποστήριξη, επάρκεια ανταλλακτικών και ευρύτατο δίκτυο σε όλη τη χώρα.

Πέραν των όποιων λογικών και πρακτικών επιχειρημάτων πάντως, το VF185i έχει ένα βασικό και αδιαφιλονίκητο ατού με την πλευρά του: είναι το μεγαλύτερο και δυνατότερο παπί της αγοράς και όλοι γνωρίζουμε πόσο μετράει αυτό στη συγκεκριμένη κατηγορία. Κοινώς, τα κόζια στην αγορά μόλις άλλαξαν άρδην.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4Τ, Υ/Ψ, 1Κ, 1ΕΕΚ, 4Β

Κυβισμός

183 cc

Διάμετρος x Διαδρομή

63.5 x 57.8 mm

Λόγος Συμπίεσης

11.1:1

Μέγιστη Ισχύς

18 hp @ 8,500 rpm

Μέγιστη Ροπή

1.67 kg.m @ 7,000 rpm

Τροφοδοσία 

Hλεκτρονικός ψεκασμός Keihin

Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ

6 l

Εκκίνηση

Μίζα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

 

Τύπος Συμπλέκτη

Υγρός πολύδισκος

Τύπος Κιβωτίου

Χειροκίνητο, 6 σχέσεις

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο διπλό σωληνωτό

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

1,960 x 720 x 1,115 mm

Μεταξόνιο

1.299 mm

Γωνία Κάστερ 

Δ.Α.

Ίχνος 

Δ.Α.

Ύψος Σέλας

790 mm

Απόσταση από το Έδαφος

Δ.Α.

Βάρος γεμάτο

129 kg

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

Εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι 30 mm, διαδρομή 80 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ monoshock, διαδρομή 30 mm 

ΤΡΟΧΟΙ

 

Ελαστικό Εμπρός

90/80-17 tubeless

Ελαστικό Πίσω

120/70-17 tubeless

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Μονός υδραυλικός δίσκος 250 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, μονοκάναλο ABS

Πίσω

Μονός υδραυλικός δίσκος 200 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου 

Δυναμόμετρο

Στο Dynojet της Power House Engineering το SYM VF185i έβγαλε 17.54 ίππους στον τροχό, επίδοση κάτι παραπάνω από ικανοποιητικότατη αν σκεφτούμε πως ονομαστικά δίνεται στα 18 άλογα.

Όσον αφορά στην καμπύλη καθαυτή, αυτό που επιδεικνύει είναι η γραμμικότητα, καθώς ακόμη και η μικρή κάμψη που διακρίνεται περίπου στη μέση της είναι κάτι που ουδέποτε γίνεται αντιληπτό στον δρόμο.

sym vf185 dyno

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτη Επαφή – SYM HD300 2019 TEST – SYM HD300 F4s 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon