.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 09:36

Test - Yamaha YZ 450F 2014

 

Ολοκληρωτικά νέο!

 


Του Νίκου Τσάγκλα
Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Βαγγελάκος

Για το 2014 η Υamaha αποφάσισε να ταράξει τα νερά για μια ακόμη φορά, παρουσιάζοντας το «διαφορετικό» της 450άρι ΜΧ με τόσες αλλαγές, που ουσιαστικά μπορούμε να μιλάμε για τελείως νέο μοντέλο.

Τρία πράγματα ίδια


Αφού έκλεισε την καθιερωμένη τετραετία στην παραγωγή, το YZ 450F με τον “ανάποδο” κινητήρα που γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 2010, αλλάζει τελείως για το 2014. Τόσο πολύ, που αν εξαιρέσουμε το μπροστινό φτερό, τα φρένα και τον πίσω τροχό, όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά έχουν αλλαχτεί ή έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να μιλάμε για νέο μοντέλο. Το νέο YZ 450F έρχεται με φόρα να αλλάξει για μία ακόμη φορά τα δεδομένα στα 450 Motocross. Το πλαίσιο είναι νέο, και χρησιμοποιείται και στο YZ250F με αποτέλεσμα να έχει μικρότερες διαστάσεις από του προηγούμενου μοντέλου – μικρότερο μεταξόνιο, μικρότερη γωνία κάστερ, αυξημένο ίχνος, αλλά ίδιο βάρος (βλ. σχετικό πίνακα διαφορών).

Επιπρόσθετα, στο νέο μοντέλο αλλάζει και η θέση οδήγησης, αφού το ρεζερβουάρ έχει μετακινηθεί ελαφρώς προς τα πίσω, κι έτσι, είναι πιο στενό κατά 14χιλιοστά στο μπροστινό τμήμα της σέλας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η τάπα ανεφοδιασμού, στην συνέχεια της σέλας προς τα εμπρός, κρυμμένη καλά κάτω από το καπάκι που δίνει πρόσβαση. Όπως είναι κρυμμένη η τάπα, παραμένει καθαρή από σκόνες ή λάσπες, κάτι σημαντικό όταν έρχεται η ώρα του ανεφοδιασμού, ενώ επιπρόσθετα, το ρεζερβουάρ δέχεται περισσότερο καύσιμο από παλιά – 7,5 λίτρα από 6.
Οι μηχανικοί εστίασαν στην συγκέντρωση του βάρους κοντά στο κέντρο μάζας, κι έτσι, με την αλλαγή του πλαισίου αλλά και της θέσης του καυσίμου, δημιουργήθηκε μεγαλύτερος χώρος για το κουτί του φίλτρου αέρα. Τώρα η είσοδος του αέρα είναι πιο ευθεία προς τον ψεκασμό ενώ ο ήχος της αναρρόφησης στο άνοιγμα του γκαζιού, έχει μειωθεί, ενώ το φίλτρο αέρα πλέον αφαιρείται με τρεις βίδες, ευκολότερα από του παλαιού μοντέλου.

Το δυνατότερο 450


Για το 2014 οι μηχανικοί της Υamaha παρουσίασαν το πιο δυνατό μοτέρ απ’ όλα τα 450άρια, καταφέρνοντας ωστόσο να έχει πιο γραμμική και φιλική απόδοση από το μοτέρ των προηγούμενων εκδόσεων. Όσον αφορά την αξιοπιστία του και κρίνοντας πάλι από τις προηγούμενες εκδόσεις φαντάζομαι πως και αυτή την χρονιά θα πρέπει να τους βγάλουμε το καπέλο. Οι αλλαγές όμως είναι πολλές: Διατηρώντας ίδιο μόνο τον στρόφαλο, το καπάκι των δίσκων συμπλέκτη, αλλά και αυτό της τρόμπας νερού, ο κινητήρας του νέου YZ 450F, άλλαξε τελείως!

Οπτικά, συναντάμε την ίδια αρχιτεκτονική, με τον κύλινδρο να έχει κλίση προς τα πίσω, και την εισαγωγή καυσίμου μπροστά, αλλά στα ενδότερα υπάρχει ένας νέος κύλινδρος με έμβολο, νέα κεφαλή με διαφορετικούς εκκεντροφόρους και βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής, νέες σχέσεις και αισθητήρας στο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά και νέος μηχανισμός αλλαγής τους, όπως και ενισχυμένα ελατήρια συμπλέκτη κατά 10%. Ο κινητήρας δεν διαθέτει πλέον ξηρό κάρτερ και το ανάλογο εξωτερικό δοχείο για την ψύξη, ούτε το έξτρα κύκλωμα, με αποτέλεσμα να χωράει 0.9 λίτρα λαδιού. Λιγότερο βάρος, καλύτερη λειτουργία λίπανσης, και ευκολότερη συντήρηση, είναι το αποτέλεσμα.

Η Yamaha ουσιαστικά κατάφερε να δημιουργήσει μία ενιαία καμπύλη απόδοσης που είναι γεμάτη από τις χαμηλές μέχρι τις ψηλές στροφές περιστροφής, σε αντίθεση με τον παλιό κινητήρα, όπου υπήρχε διακοπή στις μεσαίες και απότομο ξέσπασμα ψηλά. Εκεί που το παλιό μοντέλο έβγαζε την ιπποδύναμή του κοντά στις 9.000σ.α.λ., τώρα το νέο αποδίδει 2,5 ίππους περισσότερους στις 9.900σ.α.λ. ενώ συνεχίζει να διατηρεί την ίδια δύναμη μέχρι τις 11.000σ.α.λ., χωρίς αισθητή μείωση της απόδοσης στις μεσαίες στροφές, όπως γινόταν παλιά.

Κορυφαίες αναρτήσεις


Ίσως η πιο αναγνωρίσιμη αλλαγή να είναι η διαφορετική διαδρομή που ακολουθεί ο σωλήνας εξαγωγής των καυσαερίων, που πλέον αγκαλιάζει το μοτέρ και περνά όσο πιο μακριά γίνεται από το πίσω αμορτισέρ. Όμως έχει αλλάξει και το στέλεχος του αμορτισέρ, το οποίο φιλοξενεί πλέον το ρεζερβουάρ αζώτου σε διαφορετική θέση. Ο νέος συνδυασμός των αλλαγών εγγυάται πως πλέον η πίσω ανάρτηση θα λειτουργεί σε μικρότερες θερμοκρασίες και θα αποδίδει τα μέγιστα για πολλή περισσότερη ώρα. Ουσιαστικά, θα βγάζει πλέον ένα σκέλος απροβλημάτιστα, αντίθετα με την προηγούμενη σχεδίαση στην οποία προς το τέλος του σκέλους το αμορτισέρ έπαυε να λειτουργεί από την υπερθέρμανση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μοτοσυκλέτας στις αναρτήσεις είναι αναμφίβολα το μπροστινό σύστημα SSS της ΚΥΒ. Από πολλούς θεωρείται η καλύτερη ανάρτηση παραγωγής εφάμιλλη βελτιωμένων αναρτήσεων άλλων κατασκευαστών – βελτιωτών. Για την νέα χρονιά αύξησε κατά 3% το πάχος των καλαμιών για περισσότερη ακαμψία, δέχθηκε νέο σετάρισμα εσωτερικά, γυαλίστηκαν τα καλάμια για αντοχή των τσιμουχών, ενώ μειώθηκε η ποσότητα του λαδιού και αυξήθηκε ελαφρώς η σκληρότητα των ελατηρίων. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν ελαστικές βάσεις στο τιμόνι για μείωση των κραδασμών. Επίσης, οι βάσεις του τιμονιού ρυθμίζονται σε τέσσερις θέσεις μπροστά και πίσω, προκειμένου να έρχεται στο σημείο που βολεύει κάθε αναβάτη. Επίσης, ο άξονας του μπροστινού τροχού αύξησε την διάμετρό του από τα 20 στα 22 χιλιοστά για ακαμψία.

Σαφή πληροφόρηση


Η αίσθηση που σου δίνει είναι πως το μπροστινό τμήμα του YZ 450F βρίσκεται πιο χαμηλά από το πίσω, κι έτσι, τοποθετείσαι καλύτερα στις στροφές αφού φορτίζεις με βάρος περισσότερο τον μπροστινό τροχό. Συνολικά όμως, έχεις την αίσθηση ότι το νέο YZ 450F απαιτεί περισσότερο την χρήση γκαζιού για να παραμείνει σταθερό στις ευθείες, κάτι που θα του δημιουργήσει κουνήματα με αναβάτη που δεν το λέει η ψυχή του. Αν όμως ξεπροφορτίσεις κάπως το ελατήριο πίσω – όσο χρειάζεται ώστε να μην δημιουργήσεις πρόβλημα στην ανάρτηση- ώστε να μειωθεί το ύψος του πίσω μέρους, θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση. Η αλλαγή στο δοχείο αζώτου, επιτρέπει πλέον πιο εύκολα την πρόσβαση στο ελατήριο του αμορτισέρ για ρύθμιση, όποτε χρειαστεί.

Το μπροστινό του σύστημα είναι ενδοτικό και θέλει σφιχτές ρυθμίσεις για να παρέχει σαφή πληροφόρηση αλλά ρυθμίζεται εύκολα. Είναι σφιχτό, διατηρεί καλύτερη την επαφή του μπροστινού τροχού με το έδαφος, κι έτσι ο αναβάτης μπορεί να το εμπιστευτεί. Ευτυχώς που η Yamaha παρέμεινε στο ίδιο μπροστινό σύστημα, και δεν μπήκε στην διαδικασία να αλλάξει σε κάποιο Air Fork ή SSF όπως οι Honda και Kawasaki.
Δυστυχώς (και αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους Ιάπωνες κατασκευαστές) τα φρένα της μοτοσυκλέτας κρίνονται επιεικώς ανεκτά. Πλέον μπορούμε να θεωρούμε σαν στάνταρ τα φρένα που φορούν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές, των οποίων η απόδοση απλά δεν συγκρίνεται.

Η γνώμη του Δημήτρη Βαγγελάκου


Η θέση οδήγησης έχει βελτιωθεί αρκετά, γιατί έχει λεπτύνει το φιλτροκούτι, κι έτσι, κουμπώνεις καλύτερα τα πόδια σου. Τώρα είναι λεπτό, και εκεί που υπήρχε η τάπα του ρεζερβουάρ, τώρα είναι επίπεδο. Μπορείς να πας το σώμα όσο μπροστά θες. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά βασικά.
Οι διαστάσεις του πλαισίου είναι πολύ μαζεμένες, είναι όπως στο νέο YZ250F και μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ο κινητήρας και η εξάτμιση. Το 450 είναι πολύ δυνατό, αλλά ελέγξιμο, μπορείς να βάζεις την δύναμη κάτω πιο εύκολα από το προηγούμενο. Δεν έχει τόσα ξεσπάσματα, ούτε είναι νευρικό.

Στις χαμηλές στροφές είναι πιο ήρεμο και το γκάζι του είναι προοδευτικό. Αποδίδει 3,5 πραγματικούς ίππους περισσότερους στο δυναμόμετρο - μόλις το πήρα από το δυναμόμετρο, είπα ‘’άντε οδήγησέ το τώρα!’’, αλλά τελικά, είναι πιο εύκολο από το παλιό. Είναι δυνατό, αν του τα χώσεις εξαφανίζεται, ενώ μπορείς να το οδηγάς πιο άνετα και με λιγότερη προσπάθεια. Στο κιβώτιο ταχυτήτων, η Yamaha κόντυνε την 3η σχέση προκειμένου να μειώσει την διαφορά μεταξύ αυτής και της 2ης στις αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα, άλλαξε το πίσω γρανάζι της τελικής μετάδοσης από 48 δόντια, σε 49, προκειμένου να μην υπάρχει διαφορά στις αλλαγές των σχέσεων. Με το νέο κιβώτιο η 5η σχέση τελειώνει γρήγορα και σε κάποιες φάσεις ζητάς και άλλη μία αλλαγή, οπότε θέλει λίγο ψάξιμο με τα γρανάζια. Επειδή έχει διαστάσεις 250, θα περίμενες να κουνάει, αλλά αυτό είναι πολύ σταθερό.

Για 450, μέσα στα λούκια, είναι υπερβολικά καλό, μπαίνεις και δεν ανησυχείς μήπως σε πετάξει. Είναι σταθερό το πλαίσιό του, και επίσης, είναι ταυτόχρονα πολύ στριφτερό. Είναι πιο κοντό από το προηγούμενο σε ύψος σέλας (965 από 998mm) αλλά και σε μεταξόνιο(1480 από 1491mm) κι έτσι είναι πιο μικρό και βολικό γενικά. Οι αναρτήσεις του είναι λίγο σκληρές, όχι για μένα που τα θέλω μαλακά, αλλά γενικά είναι σκληρό, ειδικά το μπροστινό. Από προοδευτικότητα και σεταρίσματα, είναι αρκετά καλό. Είναι προοδευτικό, και το αμορτισέρ, απλά και μόνο με τα κλικ, μπορείς να το φέρεις εύκολα στα μέτρα σου – τα περισσότερα κλικ που είχε το παλιό μοντέλο, δεν δούλευαν τόσο καλά. Το αμορτισέρ δεν έχει καμία σχέση σε λειτουργία, αφού το παλιό, που περνούσε η εξάτμιση κοντά του, ανέβαζε 120 βαθμούς θερμοκρασία, ενώ το νέο, φτάνει σε λειτουργία τους 75 βαθμούς. Το παλιό αμορτισέρ έβραζε και δεν έβγαζε αγώνα σε σταθερή λειτουργία σε γρήγορους ρυθμούς, και κάθε 3 -4 ώρες ήθελες service.

Δυνατό και εύχρηστο


Αυτό που ήθελε να πετύχει η Yamaha με το νέο YZ 450F ήταν να είναι πολύ πιο εύχρηστο, αλλά και δυνατό. Για το πρώτο, κατάφερε με το νέο πλαίσιο και τα περιφερειακά να το πετύχει, δημιουργώντας μία motocross με ελαφριά αίσθηση, άνεση στον χειρισμό σε στροφές, σαμάρια αλλά και άλματα. Για το δεύτερο, αξίζει η αναφορά στον κινητήρα, που πλέον είναι πολύ πιο δυνατός σε απόδοση, αλλά και πιο εύκολος στην οδήγηση, αφού βάζει την δύναμη με περισσότερη προοδευτικότητα στο έδαφος. Το μοντέλο με τον “ανάποδο” κινητήρα είχε χαρακτηριστεί ούτως ή άλλως γι’ αυτή του την ιδιότητα, αλλά στο νέο, υπάρχει σαφής διαφορά. Ωστόσο, η Yamaha παρέχει ξανά το GYTR Power Tuner με έξτρα χρέωση, με το οποίο κάθε αναβάτης μπορεί ακόμη και στην πίστα, να ρυθμίσει εύκολα την απόδοση της μοτοσυκλέτας στα δικά του ιδανικά. Με νέες διαστάσεις, φιλικότερη συμπεριφορά, ιδανική και φιλική δύναμη, αλλά και τιμή που παραμένει στα 8.490€ του 2013, το νέο YZ450F του 2014 βρίσκεται ξανά στην κορυφή της κατηγορίας.

Διαφορές YZ450F 2013 - 2014

YZ 450F 2014 YZ 450F  2013
Κάστερ(°) 27º 25 26º
Ίχνος (mm) 122  117
Μήκος (mm) 2,18 2,192
Πλάτος (mm) 825 823
Ύψος (mm) 1,28 1,311
Μεταξόνιο (mm) 1,48 1491
Ύψος σέλας (mm) 965 998
Απόσταση εδάφους (mm) 335 381
Βάρος (kg) 111 111.1
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7.5 6.05
Χωρτικότητα λαδιού (lt) 0.9 1,2
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 46mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 310mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 315mm 310

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Yamaha
Μοντέλο YZ 450 F
Αντιπρόσωπος  Μοτοδυναμική
Τιμή 8490 euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (c.c.) 449
Συμπίεση (:1) 12,5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 97x60,8
Τροφοδοσία Keihin FI με σώμα διαμέτρου 44mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος  Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 27º 25
Ίχνος (mm) 122 
Μήκος (mm) 2,18
Πλάτος (mm) 825
Ύψος (mm) 1,28
Μεταξόνιο (mm) 1,48
Ύψος σέλας (mm) 965
Απόσταση εδάφους (mm) 335
Βάρος (kg) 111
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7.5
Χωρτικότητα λαδιού (lt) 0.9
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 46mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 310mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 315mm
Ελαστικά 
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 110/90-19’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 250mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 09:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Yamaha YZ 450 F "Βαγγελάκος" 2010 Test - Yamaha YZ450-250F 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon