.
Κατηγορία Yamaha
Κυριακή, 01 Μαϊος 2011 14:28

Test Yamaha YZ 450 F "Βαγγελάκος" 2010

 


Με το βλέμμα στραμμένο… πίσω!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Βαγγελάκος

Το 1998 η Yamaha τάραξε τα νερά όταν έστριψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο νέο YZ 400 F. Τόσο ο Doug Henry στην Αμερική που κέρδισε πέντε αγώνες στο δρόμο για τον τίτλο, όσο και ο Andrea Bartolini που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην κατηγορία των 500cc, στην πρώτη επίσημη χρονιά, είχαν αποδείξει αυτό που έπρεπε. Το τελευταίο μοντέλο που παράγεται ακόμη και σήμερα, παρουσιάστηκε το 2010 και αφορούσε ένα τελείως νέο YZ 450 F. Σχεδιασμένο εκ νέου, με μοναδικότητες όσον αφορά τον κινητήρα και συγκεντρωμένο κέντρο βάρους. Οδηγήσαμε αυτό με το οποίο ο Δημήτρης Βαγγελάκος τερμάτισε 2ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα motocross το οποίο ελάχιστα διαφέρει από το μοντέλο 2011.

Ανεστραμμένη κεφαλή


Τα τελευταία χρόνια, οι τετράχρονες μοτοσυκλέτες motocross, εκτός ότι έδιωξαν τις δίχρονες από το προσκήνιο και παρέμειναν αυτές στην κορυφή, δεν είχαν να παρουσιάσουν κάτι συγκλονιστικό από τεχνολογικής άποψης. Τετράχρονες, μονοκύλινδρες, με αλουμινένια πλαίσια και κορυφαίες αναρτήσεις. Πολύ καλή συνταγή αλλά το βήμα μπροστά δεν έκανε κανένας κατασκευαστής.

Η νομοθεσία επέβαλλε μείωση των ρίπων και έτσι εμφανίστηκαν και οι ψεκασμοί οι οποίοι μέσα στην προαναφερθείσα βασική δουλειά τους, έφεραν και γραμμικότητα στην απόδοση, μείωση κατανάλωσης, άρα μικρότερα ρεζερβουάρ, αλλά και πολυπλοκότητα. Η οποία πολυπλοκότητα, ως κερασάκι στην τούρτα της απόδοσης έχει την εύκολη ρύθμιση μέσω ειδικών gadgets που παρεμβάλλονται εύκολα στο κύκλωμα του ηλεκτρονικού ψεκασμού.
Η Yamaha με το νέο YZ 450 F έδωσε στην αγορά μία μοτοσυκλέτα που έφερε τα πάνω κάτω στις εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες και εκτός από τις “συνηθισμένες” βελτιώσεις που βιώνουμε κάθε χρόνο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.
Άλλαξε το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας εφαρμόζοντας νέες λύσεις στον κινητήρα και την τροφοδοσία του, δημιουργώντας έτσι μία αλυσιδωτή αντίδραση που έφερε αλλαγές σε όλο το σύνολο.

Η μετατόπιση της εισαγωγής καυσίμου στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, η εξαγωγή καυσαερίων από την πίσω πλευρά, όπου συνήθως έχουμε το καρμπυρατέρ, αλλά και η τοποθέτηση του φίλτρου αέρα στο μπροστινό και πάνω τμήμα από την κεφαλή, είναι οι σημαντικότερες. Για να παρασυρθεί και το ρεζερβουάρ κάτω από την σέλα, συμβάλλοντας και αυτό στις αλλαγές. Όμως, τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν είναι καινούριο, μιας και όλα τους έχουν τις εφαρμογές τους στο παρελθόν.
Για παράδειγμα, ανεστραμμένη κεφαλή, με εισαγωγή καυσίμου στο μπροστινό μέρος και εξαγωγή από πίσω, είχε το 1999 το Cannondale MX 400, που αργότερα, το 2001 μπήκε στην παραγωγή ως MX 440. Μπορεί η Αμερικάνικη εταιρία κατασκευάστρια κορυφαίων ποδηλάτων να αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή στο τέλος της δεκαετίας, αλλά την πρωτιά, την είχε ήδη στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Το φίλτρο αέρα, το χρησιμοποιούσαν τα Husaberg, από τα πρωτότυπα του 1985, τα οποία το είχαν τοποθετημένο στο μπροστινό τμήμα του πλαισίου- είναι εκεί ακόμη, με το τελευταίο να αποτελεί και το φιλτροκούτι.
Όσο για το ρεζερβουάρ, το είδαμε στις μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου της BMW, G 450 X αλλά και στην on/off σειρά F 650 / 800 GS. Το ίδιο και στα on/off και motard ΚΤΜ 690, αλλά και πιο πρόσφατα, στα Husqvarna TE / TC 449 και 511.
Όλα μαζί όμως, τα έχει μόνο το Yamaha και γι’ αυτό και μόνο αξίζει να το δούμε λίγο πιο προσεκτικά.

Τελείως νέος κινητήρας


Για το 2010, ο στόχος ήταν να μεταφερθούν τα βάρη όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Για να το πετύχει αυτό, η Yamaha έστρεψε τον κύλινδρο προς τα πίσω κατά 12,7 μοίρες κάτι που τελικά κατέληξε στο τελικό νούμερο των 8,2 μοιρών πίσω από τον στροφαλοφόρο άξονα. Ο κύλινδρος συνολικά βρίσκεται 12 χιλιοστά τοποθετημένος πίσω από τον στρόφαλο, κάτι που επιτρέπει στην μπιέλα να δουλεύει πιο σφαιρικά στην φάση της συμπίεσης και να μειώνει τα σκαμπιλίσματα του εμβόλου στην διαδικασία της καύσης και εκτόνωσης. Η διάμετρος του εμβόλου αυξήθηκε από 95mm σε 97mm. Αντίστοιχα μειώθηκε η διαδρομή του εμβόλου στα 60,8mm από 63,4mm και ο κινητήρας έγινε υπερτετράγωνος σε διαστάσεις. Έτσι μειώθηκε η ευστροφία έναν ήδη πολύ καλό κινητήρα αλλά και οι τριβές που είχε το έμβολο.

Επίσης, ο κύλινδρος μείωσε το ύψος του κατά 15 χιλιοστά με αντίστοιχη μείωση του συνολικού ύψους του κινητήρα.
Η πενταβάλβιδη κεφαλή έγινε τετραβάλβιδη και έτσι οι τέσσερις που υπάρχουν πλέον έχουν διάμετρο 36 χιλιοστών και 30 αντίστοιχα. Επίσης, άλλαξε η σχεδίαση των ελατηρίων τους τα οποία από στρογγυλά έγιναν οβάλ, και έτσι μπόρεσαν να κοντύνουν και να συμβάλλουν στο συνολικό ύψος της κεφαλής.
Στην τροφοδοσία τοποθετήθηκε ψεκασμός με σώμα διαμέτρου 44mm της Keihin ο οποίος λειτουργεί χωρίς μπαταρία, και δύνανται να προσφέρει την καλύτερη αίσθηση από τις χαμηλές μέχρι τις ψηλές στροφές.

Μία ελαφριά τρόμπα βενζίνης με εφτά σένσορες, από τη θέση που βρίσκεται το γκάζι, στην εισαγωγή καυσίμου, την πίεση και θερμοκρασία αυτού, τη θέση του στροφάλου, την θερμοκρασία ψυκτικού, βρίσκονται εκεί για να ρυθμίζουν όλες τις παραμέτρους.     Το σύστημα ψεκασμού μπορεί να ρυθμίζει την ποσότητα καυσίμου κατά 50%, κάτι που πρακτικά δίνει τη δυνατότητα να έρθει εύκολα στα μέτρα του κάθε αναβάτη, χρησιμοποιώντας φυσικά το αντίστοιχο Power Tuner. Ρυθμιζόμενη με τον ίδιο τρόπο είναι και η ηλεκτρονική ανάφλεξη που μπορεί να γίνει θετική ή αρνητική από τις +4 μοίρες μέχρι τις -9 για αργοπορία ή προπορεία στην καύση.

Συγκέντρωση βάρους


Η μεταφορά του φίλτρου στο μπροστινό μέρος επέτρεψε στην Yamaha να δημιουργήσει ένα νέο φιλτροκούτι στο αντίστοιχο μέρος. Εκεί, το φίλτρο παραμένει πιο καθαρό μιας και βρίσκεται σε σημείο όπου δεν σηκώνει σκόνη ο τροχός και ο αέρας επίσης είναι πιο κρύος. Το φίλτρο αέρα αφαιρείται πανεύκολα για καθάρισμα χωρίς βίδες. Επίσης, η εισαγωγή του αέρα γίνεται απευθείας στην κεφαλή μέσω μίας τελείως ίσιας εισαγωγής για ταχύτερη απόκριση στο γκάζι.
Όλη αυτή η νέα διάταξη που επιτρέπει και μείωση κατανάλωσης καυσίμου, επέτρεψε στο ρεζερβουάρ να μικρύνει την χωρητικότητα του. Έτσι, νέο είναι το ρεζερβουάρ των 6 λίτρων, μικρό και πολύ μαζεμένο σε διαστάσεις και πλέον βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από την σέλα, καταλαμβάνοντας χώρο από την προηγούμενη θέση του κουτιού του φίλτρου.

Με όλα να έχουν αλλάξει στην καρδιά της μοτοσυκλέτας, ήρθε και ένα νέο πλαίσιο να συμβάλλει στην αλλαγή. Το νέο αλουμινένιο πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από 16 διαφορετικά υλικά για ελεγχόμενα χαρακτηριστικά όσον αφορά την ελαστικότητα του. Η μεταφορά του φίλτρου αέρα, άφησε χώρο για μετατόπιση του αμορτισέρ και του μοχλισμού πιο κοντά στον άξονα του ψαλιδιού, μειώνοντας έτσι την όποια ελαστικότητα. Η καμπύλη απόδοσης, η γραμμικότητα με την οποία δουλεύει το αμορτισέρ είναι η ίδια με το μοντέλο ’09 ενώ το αμορτισέρ δέχτηκε βελτιώσεις και στα εσωτερικά του. Φιλοξενεί πλέον ένα έμβολο διαμέτρου 50mm από 46mm  ενώ βελτιώθηκε κατά 10% η ταχύτητα του στην αργή φάση της συμπίεσης.

Βελτιώσεις είχαμε και στο μπροστινό σύστημα της KYB το οποίο έχει αυξήσει τη διαδρομή του κατά 10mm, στα 310mm, με βελτίωση και εδώ της αργής συμπίεσης κατά 10%. Έχει δεχθεί νέο revalving ώστε να ταιριάζει στο σύνολο ενώ νέες είναι και οι πλάκες που συγκρατούν το μπροστινό σύστημα με offset 22mm από 25mm του προηγούμενου μοντέλου. Συναντάμε επίσης ρυθμιζόμενες βάσεις που συγκρατούν ένα τιμόνι μεταβλητής διατομής της Answer, Pro Taper.

Ωστόσο, με τα πλαστικά να είναι τελείως νέα, η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο επιθετική, αν και στο μάτι τουλάχιστον είναι φαρδύτερη στο μπροστινό τμήμα. Το πίσω τμήμα διαφοροποιείται τελείως από τις υπόλοιπες MX μιας και η  εξάτμιση δημιουργεί έναν τυφώνα φεύγοντας προς το τελικό εξαγωγής, ώστε να βρεθεί το απαραίτητο μήκος που χρειάζεται για την σωστή διάρκεια της απόδοσης. Η ένσταση μας ήταν για το κατά πόσο η θερμοκρασία του σωλήνα θα επηρέαζε την λειτουργία του αμορτισέρ της KYB από το οποίο περνάει σε πολύ μικρή απόσταση.

Μοναδική αίσθηση


Όταν λέμε ότι ένα μοντέλο άλλαξε τελείως, στην περίπτωση του Yamaha YZ 450 F το εννοούμε στο 100%. Το ζυγίζεις σαν σταματημένο και το νιώθεις ότι το βάρος του έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο μάζας. Σε προδιαθέτει στο ότι δεν έχει καμία σχέση με το μοντέλο που αντικατέστησε και επίσης, ότι η οδήγησή του θα είναι μοναδική εμπειρία. Είναι στενό, μαζεμένο σε διαστάσεις και επιτρέπει στο σώμα να μετακινηθεί άνετα σε όλο το μήκος.

Ξαφνιάζεσαι απότομα με την ευκολία που δίνει στην οδήγηση. Αισθάνεσαι άνετα από την πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι στη σέλα και τα βρίσκεις όλα στη θέση που θα ήθελες. Τα χαρακτηριστικά απόδοσης είναι εκπληκτικά, είναι προβλέψιμο και η δύναμη του αποδίδεται ομαλά όποτε την ζητήσεις.
Οδηγώντας το μπορείς να βρεις πολλά πράγματα που κάνουν το νέο YZ 450 F ενδιαφέρον και διαφορετικό από τις υπόλοιπες motocross. Είναι πολύ γρήγορο στις στροφές και μπορεί να διατηρεί ιδανική ταχύτητα εισόδου και διάρκεια.
Ο κινητήρας αποδίδει πολύ ομαλά ενώ εντύπωση κάνει το χαμηλό κέντρο βάρους. Είναι πραγματικά δύσκολο να το μεταφράσεις μιας και η μοτοσυκλέτα είναι όντως ελαφριά σε αίσθηση, αλλά και το βάρος της δείχνει ότι την κρατάει πολύ κοντά στο έδαφος, συγκεντρώνοντας όλη την πρόσφυση σαν μαγνήτης.

Στα άλματα νιώθεις ότι σταματάει ο χρόνος, δεν αλλάζει μόνο του κατεύθυνση, ούτε σε μεταφέρει σε άλλη γραμμή παρασυρμένο από το βάρος. Είναι πλήρως ελεγχόμενο, λες και το έχεις κουμπώσει στις μπότες σου και το πας όπου θες. Το ίδιο συμβαίνει και στις στροφές ή στα άλματα, αφού οι αναρτήσεις του λειτουργούν εκπληκτικά. Πας όπου επιλέγεις χωρίς προσπάθεια και η εμπιστοσύνη που σου δίνει μεταφράζεται σε γρήγορους γύρους.
Στο άνοιγμα του γκαζιού ακούς τον ήχο του φίλτρου που βρίσκεται στο τμήμα κάτω από εκεί όπου συνήθως έχουμε το ρεζερβουάρ.
Έχει τόνους ροπής αλλά ποτέ δεν νιώθεις ότι η μοτοσυκλέτα θα σε κουράσει ή θα σου πέσει πολύ δυνατή, υπερκαλύπτωντας τις δικές σου επιδόσεις.

Είναι όμως σφιχτό σαν σύνολο, οι αναρτήσεις του όταν πηγαίνεις σιγά δημιουργούν νευρικές αντιδράσεις που σε κουράζουν αλλά όταν το πιέζεις μεταμορφώνεται σημαντικά.
Έχει πολύ ελαφριά αίσθηση στα φρένα, στο πίσω μέρος, γιατί ουσιαστικά εκεί πίσω δεν βρίσκεται τίποτα, μιας και τα βάρη έχουν μεταφερθεί στο κέντρο.
Τελικά, η απορία με το αμορτισέρ μας λύθηκε και με την απάντηση του Δημήτρη Βαγγελάκου, ο οποίος μας επισήμανε πως, “το αμορτισέρ ζεσταίνεται λόγω τοποθέτησης και είναι λογικό λόγω εξάτμισης, αλλά δεν σε προβληματίζει. Πρέπει να είναι πάρα πολύ δύσκολο το τερέν για να έχεις πρόβλημα.”

Νέα και κορυφαία


Το νέο YZ 450 F είναι πολύ δυνατό σε απόδοση και πιο εκρηκτικό από άλλα 450. Η δύναμη του χρειάζεται συνήθεια μιας και μπορεί εύκολα να σε κουράσει, εκτός αν το ρυθμίσεις με το ανάλογο gadget. Στον κινητήρα έχει γίνει σημαντική δουλειά μιας και πλέον αποδίδει “ηλεκτρικά”, είναι γραμμικό σε απόδοση και έχει δύναμη σε όλη την καμπύλη.
Δεν σε κουράζει από πλευράς απόδοσης, αλλά επειδή δεν χάνει στροφές και διατηρεί παντού δύναμη, μπορεί να σου “μακρύνει” τα χέρια. Είναι πολύ σταθερότερο από το προηγούμενο, πιο στιβαρό αλλά “διαβάζει” και πιο πολύ τις ανωμαλίες. Ταυτόχρονα, ενώ είναι στιβαρό σε στροφές και σαμάρια όπως θέλει ένας αγωνιζόμενος, όταν χρειαστεί να σώσει μία δύσκολη κατάσταση, το πλαίσιο εμφανίζει ελαστικότητες.

Με τις αναρτήσεις να έρχονται εύκολα στις ρυθμίσεις κάθε αναβάτη, η Yamaha κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά θετικά χαρακτηριστικά σε ένα νέο πακέτο.
Όντας πλέον η μοναδική motocross με την πιο φρέσκια τεχνολογία συνδυασμένη σε ένα κορυφαίο σύνολο, συνεχίζει να αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία αναβάτη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο YZ 450 F
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 9.640 euro
Εγγύηση 3 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 449
Συμπίεση (:1) 12,5
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 97x60,8
Τροφοδοσία Keihin FI με σώμα διαμέτρου 44mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26º
Ίχνος (χιλ) 117
Μήκος (χιλ) 2,192
Πλάτος (χιλ) 823
Ύψος (χιλ) 1,311
Μεταξόνιο (χιλ) 1491
Ύψος σέλας (χιλ) 998
Απόσταση εδάφους(χιλ) 381
Βάρος (κ) 111.1
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 6.05
Χωρτικότητα λαδιού (λτ) 1,2
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 46mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 310mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 315mm
Ελαστικά
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 120/90-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 250mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha YZ 450 F 2012 Test - Yamaha YZ 450F 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon