.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 14:26

Test – Yamaha YZ 450 F 2012

 

Με τον άσο στο τσεπάκι

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκαν: Στέλιος Γαλατιανός, Μιχάλης Παναγιωτόπουλος

Γνωρίσαμε την νέα YZ 450 F του 2012 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Monster Supercross, όπου στα χέρια του αμερικανού Weston Peick, έκανε την πρώτη της εμφάνιση και νίκη, επί ελληνικού εδάφους. Η μοτοσυκλέτα που προετοιμάστηκε από τον τέσσερις φορές πρωταθλητή Ελλάδος motocross, Σταύρο Γεωργακόπουλο – VGR Team, οδηγήθηκε για το Bikeit από τον πρωταθλητή MX1 (στο πρωτάθλημα της AMOTOE) Στέλιο Γαλατιανό, ο οποίος μας μεταφέρει και τις εντυπώσεις του αναφορικά με την πρωταθλήτρια, YZ 450F 2011.

Αλλαγές για τα μάτια

Όταν η Yamaha άλλαξε τα δεδομένα τοποθετώντας για πρώτη φορά ανεστραμμένο κινητήρα στο YZ 450F το 2010, δημιούργησε ένα σύνολο που χρειαζόταν ελάχιστες επεμβάσεις για να κινηθεί γρήγορα και ανταγωνιστικά. Όντας τελείως νέο συγκριτικά με το μοντέλο 2009 με τον συμβατικό κινητήρα, συνεχίζει για το 2011 αλλά και το 2012, με αλλαγές που αφορούν κυρίως στα γραφικά, δίνοντας έτσι ένα οπτικά ανανεωμένο σύνολο. Αξίζει όμως να σταθούμε στο YZ 450 F του 2012, για να δούμε για μία ακόμη φορά πόσο η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ένα σύνολο ικανό να κερδίσει όπως βγαίνει από την γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα με τα γούστα του Peick, τοποθετήθηκαν σκληρότερα ελατήρια στις αναρτήσεις για να ανταπεξέρθει η μοτοσυκλέτα στα ψηλά άλματα και στα κοφτά σαμάρια, με περισσότερη άνεση. Επίσης, ο αναβάτης ήθελε πιο κοντή τελική μετάδοση, αλλά και διαφορετική χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, με περισσότερο αβάνς, προκειμένου να έχει πιο δυνατές χαμηλές στροφές. Τα σκληρότερα λάστιχα της Dunlop (προσωπικός χορηγός) για το χώμα του Supercross, συμπλήρωσαν τις αλλαγές, ενώ ούτε το τιμόνι δεν αλλάχθηκε. “Το Renthal που χρησιμοποιεί η Yamaha με βολεύει, δεν χρειάζομαι άλλες αλλαγές στην μοτοσυκλέτα”, δήλωσε σχετικά ο Peick, και μετά μπήκε στην πίστα και κέρδισε τον αγώνα.

Στην περίπτωση του Στέλιου Γαλατιανού, ο οποίος οδήγησε για πρώτη φορά Yamaha μόλις το 2011, η πρώτη εντύπωση ήταν μπερδεμένη. “Όπως το βλέπεις, με ανάποδα τοποθετημένο το μοτέρ, πολύ λεπτό στο πίσω μέρος, χοντροκομμένο μπροστά στα ψυγεία, πιστεύεις ότι θα είναι μεγάλο σε μέγεθος. Μόλις το μετακινήσεις ή ανέβεις πάνω του και το οδηγήσεις, νομίζεις απευθείας ότι είναι 125”.
Κι έτσι είναι πραγματικά, αφού η Yamaha με το YZ 450F του 2012 συνεχίζει να προσφέρει μία μοτοσυκλέτα φιλική και χρηστική, ανεξάρτητα με το επίπεδο του αναβάτη.

Όμορφο και παιχνιδιάρικο

Αν όχι η πιο όμορφη, είναι σίγουρα μία από τις ομορφότερες μοτοσυκλέτες στο Motocross. Το YZ 450 F με τα νέα λευκά πλαστικά που συνδυάζονται με το βαθύ μπλε χρώμα και τα νέα γραφικά, διαφέρει τόσο από τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ δείχνει και πιο επιθετικό.
Το ζύγισμά του παραμένει από τα χαμηλότερα της κατηγορίας και η αίσθηση όταν το μετακινείς, θυμίζει δίχρονη μοτοσυκλέτα. Η Yamaha έκανε εκπληκτική δουλειά στο ζύγισμα του YZ 450F, συγκεντρώνοντας όλα τα βάρη στο κέντρο μάζας. Ρεζερβουάρ κάτω από τη σέλα, κοντά στον κινητήρα, κύλινδρος και κεφαλή στραμμένα 12 μοίρες προς τα πίσω, ανεστραμμένη κεφαλή με εισαγωγή καυσίμου από μπροστά, και εξαγωγή πίσω.

Το βάρος στο κέντρο μάζας, έχει δημιουργήσει μία μοτοσυκλέτα που αλλάζει εύκολα συμπεριφορά, “ είναι πολύ εύκολο τόσο στις στροφές, όσο και στον αέρα, μπορείς να το γυρίσεις και να το κατευθύνεις εκεί που θες”, μας λέει ο Στέλιος σχετικά.
Αλλά δεν είναι μόνο εύκολο στις στροφές και στα άλματα όπου το ζύγισμα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, είναι και στις επιταχύνσεις, όπου βάζει άνετα την δύναμη κάτω. “Δεν είναι τόσο απότομο όσο τα περισσότερα 450 το γκάζι του, το ανοίγεις εύκολα τέρμα και επειδή δεν έχει ξέσπασμα στην απόδοσή του, μαζεύει χιλιόμετρα γρήγορα και δεν το καταλαβαίνεις, τρέχει πολύ”, συνεχίζει ο Stelan.

Από την βιτρίνα στο βάθρο

Η Yamaha σκόπευε και κατάφερε να δημιουργήσει μία μοτοσυκλέτα η οποία μπορεί να οδηγηθεί εύκολα από κάθε επιπέδου αναβάτες. Το γεγονός ότι χρειάστηκε ελάχιστες αλλαγές ώστε να έρθει στα μέτρα του Γαλατιανού, επιβεβαιώνει και η μοτοσυκλέτα με την οποία κέρδισε το φετινό πρωτάθλημα, η YZ 450F 2011, την οποία και είχαμε μαζί στην δοκιμή. “Αλλάξαμε τους τροχούς με κέντρα της Talon και στεφάνια της Excel για περισσότερη αντοχή και στρεβλώσεις, απλά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο”, μας λέει ο team manager και μηχανικός του Στέλιου, Σταύρος Γεωργακόπουλος. “Σε πίστες με φόρα και μεγάλα άλματα, χρησιμοποιούσαμε σκληρότερα ελατήρια απλά για να είναι πιο σταθερό και προβλέψιμο το YZ, να μην τερματίζει και κουράζει τον Στέλιο. Ένα μεγαλύτερης διαμέτρου μπροστινό δισκόφρενο 270mm (oversize) από την σειρά Batfly της Braking με το standard σωληνάκι υγρών και τρόμπα, τοποθετήθηκαν. Τα γρανάζια της Talon, η αλυσίδα της Afam, και το τιμόνι της Renthal 997 με τα αντίστοιχα γκριπ, που προτιμά ο Στέλιος, ήταν οι αλλαγές στην αγωνιστική του μοτοσυκλέτα.

Ο κινητήρας είναι ήδη πολύ δυνατός και με την ευκολία διαχείρισης της δύναμης, δεν χρειάστηκε αλλαγές για να φτάσει σε επίπεδο αγώνων. “Διατηρήσαμε την standard εξάτμιση τιτανίου, βάλαμε ένα πιο ελεύθερο φίλτρο αέρα της Twin Air, και η μεγαλύτερη αλλαγή γινόταν με το power tuner της Yamaha, ανάλογα την πίστα. Αν θέλαμε δύναμη ψηλά ή χαμηλά, ρυθμίζαμε ανάλογα την χαρτογράφηση του κινητήρα”, συμπληρώνει ο Σταύρος.
Με τις αναρτήσεις να έχουν δεχθεί ποιο πιο μαλακά setting στην γρήγορη συμπίεση, για να λειτουργούν καλύτερα στα “ψηλά”, μόνο τα ελατήρια αλλάζονταν ανάλογα την πίστα.

Ιδανική για όλους

Η δύναμη του YZ450 F έρχεται ομαλά, ανάλογα με την ρύθμιση, η μοτοσυκλέτα επιταχύνει δυνατά μαζεύοντας φόρα, και είναι σταθερή ακόμη και στα πολλά, ειδικά η αγωνιστική του 2011 η οποία έχει βελτιωμένες αναρτήσεις. Και οι δύο, 2011 και 2012 παραμένουν εύχρηστες και εργονομικές, ξεκούραστες για γρήγορη οδήγηση και αποδεικνύουν την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η Yamaha, προκειμένου να προσελκύσει κάθε επιπέδου αναβάτες. “Πιστεύω ότι μπορεί να το οδηγήσει και χομπίστας αλλά και γρήγορος αυτό το μηχανάκι. Όλη την αγωνιστική χρονιά δεν μου παρουσίασε κανένα πρόβλημα, κι έτσι, όλη χρονιά κύλισε άνετα,” μας λέει ο Στέλιος. “Θα μπορούσα να οδηγήσω την μοτοσυκλέτα με ότι ρυθμίσεις έχει από το εργοστάσιο, το μόνο που θέλω είναι το δικό μου τιμόνι. Μας βοήθησε πολύ το ηλεκτρονικό σύστημα της Yamaha, Power Tuner, με το οποίο να ρυθμίσεις το YZ ανάλογα με την πίστα και τις καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να μην είναι απότομο, ή να είναι γραμμικό όσο θες.”
Όντας μία πολύ φιλική μοτοσυκλέτα, το Yamaha YZ 450F του 2012 συνεχίζει την κορυφαία πορεία του στο χώρο των αγώνων με ουσιαστικές διαφορές στα νέα γραφικά και τον άσο που κοσμεί πλέον το number plate του Στέλιου Γαλατιανού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο YZ 450 F
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 9.640 euro
Εγγύηση 3 μήνες
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 449
Συμπίεση (:1) 12,5
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 97x60,8
Τροφοδοσία Keihin FI με σώμα διαμέτρου 44mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26º
Ίχνος (χιλ) 117
Μήκος (χιλ) 2,192
Πλάτος (χιλ) 823
Ύψος (χιλ) 1,311
Μεταξόνιο (χιλ) 1491
Ύψος σέλας (χιλ) 998
Απόσταση εδάφους(χιλ) 381
Βάρος (κ) 111.1
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 6.05
Χωρτικότητα λαδιού (λτ) 1,2
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 46mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 310mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 315mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 120/90-19’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 250mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ευχαριστούμε τον Σταύρο Γεωργακόπουλο για την παραχώρηση της μοτοσυκλέτας του τεστ και τη βοήθεια στην πραγματοποίηση του τεστ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - Yamaha YZ 450F 2012! Test Yamaha YZ 450 F "Βαγγελάκος" 2010 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon