.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 12:10

Test - Yamaha YZ450-250F 2017

 

Με τον αέρα του πρωταθλητή

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Αλέξης Παπανικολάκης

Σημαντικές βελτιώσεις στο YZ250F και πινελιές στο YZ450F δίνουν την απαραίτητη φόρα για το 2017 στις μοτοσυκλέτες που πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα AMA και παγκόσμιο Motocross.

Δυνατότερο και ευκολότερο 250

Δυνατότερο, αθόρυβο, πιο ήρεμο στην οδήγηση. Το νέο YZ250F είναι τελείως νέο, βασισμένο στην μοτοσυκλέτα που πρωταγωνίστησε το 2014 και 2015 στο αμερικάνικο πρωτάθλημα AMA 250 Motocross με τον Jeremy Martin αλλά και σε αυτήν του Cooper Webb, που κέρδισε τους τίτλους του AMA 250SX West, για το 2015 και 2016.

Η Yamaha ακολούθησε την συνταγή του YZ450F τοποθετώντας ανεστραμμένη κεφαλή στον νέο κινητήρα, ώστε να βελτιώσει τις μεσαίες και ψηλές στροφές απόδοσης. Ο κόφτης περιορισμού των στροφών μεταφέρθηκε ψηλότερα και παρεμβαίνει πιο ήπια βοηθώντας στην οδήγηση με το γκάζι στο τέρμα. Εκεί ο αναβάτης θα εκμεταλλευτεί την ψηλή περιοχή στροφών διατηρώντας ανοιχτό το γκάζι χωρίς να νιώθει τον κόφτη να κόβει απότομα την δύναμη, διανύοντας έτσι παρατεταμένες στροφές αβίαστα. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει βελτιωθεί στις αλλαγές και προσφέρει ηπιότερη αίσθηση στις αλλαγές σχέσεων. Χρησιμοποιεί φαρδύτερα δόντια στα γρανάζια της 2ης και 3ης σχέση. Επίσης, η σχεδίαση της 1ης, 3ης και 5ης σχέσης είναι νέα και το αποτέλεσμα είναι πιο ήρεμη και γρηγορότερη αλλαγή ταχυτήτων, σε συνδυασμό και με τον νέο λεβιέ.

Η συνολική λειτουργία του νέου YZ250F είναι πιο ήπια, και η Yamaha το πέτυχε αυτό με μία σειρά αλλαγών στον νέο κινητήρα: Νέας σχεδίασης εισαγωγές καυσίμου μείγματος και εξαγωγών καυσαερίων, μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής, διαφορετικής σχεδίασης έκκεντρα εκκεντροφόρων για διατήρηση ανοιχτών των βαλβίδων για περισσότερη ώρα, νέο προφίλ εκκεντροφόρων.

Βελτίωση της δύναμης

Όλες οι βελτιώσεις στον κινητήρα έγιναν για αύξηση της απόδοσης στις μεσαίες και ψηλές στροφές και της ροπής στις χαμηλές στροφές. Τα ελατήρια των βαλβίδων είναι σκληρότερα ενώ η μπιέλα έχει αλλάξει με μία νέας σχεδίασης. Νέας σχεδίασης είναι και το μπροστινό τμήμα της εξάτμισης με αυξημένης διαμέτρου σωλήνα. Ο αναβάτης θα συναντήσει βελτιωμένη την απόκριση της απόδοσης στο άνοιγμα του γκαζιού, αφού έχει μειωθεί το μήκος εισαγωγής για βελτίωση στο άνοιγμα του γκαζιού. Νέα είναι και τα κάρτερ του κινητήρα που έχουν δεχθεί βελτίωση στην αντοχή κατά 5% με ειδική κατεργασία.

Σημαντικές αλλαγές έχουμε και στο πλαίσιο το οποίο φάρδυνε κατά 12 χιλιοστά στο σημείο έδρασης του ψαλιδιού με αλλαγές για βελτίωση της σταθερότητας, ενώ τοποθετήθηκαν ατσάλινες βάσεις στήριξης 8 χιλιοστών στο μπροστά σημείο έδρασης του κινητήρα, και 6 χιλιοστών στο άνω.

Τα μαρσπιέ έχουν χαμηλώσει κατά 5 χιλιοστά, βοηθώντας έτσι στο ζύγισμα και στο στρίψιμο, ενώ η μπροστινή ανάρτηση της KYB Air Oil Separate (AOS) διαθέτει πιο άκαμπτο εξωτερικό τμήμα, διαφορετική χωρητικότητα λαδιού και νέες εσωτερικές ρυθμίσεις.
Αλλαγές έχουμε και στο πίσω φρένο όπου ο δίσκος των 245mm φτιάχνεται πλέον με την ίδια κατεργασία του μπροστινού 270mm. Τα νέα γραφικά συμπληρώνουν την εικόνα της ανανεωμένης YZ250F για το 2017.

Η γνώμη του ειδικού

Ο Αλέξης Παπανικολάκης βρέθηκε στην σέλα των δύο μοτοσυκλέτων, YZ250F και YZ450F τις οποίες και μας παραχώρησε ευγενικά για τις ανάγκες της δοκιμής. Ο ίδιος μας λέει: "
Οι αλλαγές που έχει για το 2017 τo YZ450F δεν είναι πολλές, διαθέτει μόνο νέα γραφικά, βελτίωση στον πίσω δίσκο του φρένου, όπως στον μπροστινό 270 χιλιοστών. Είναι μοντέλο το οποίο δεν έχει αλλάξει σημαντικά μιας και οι αλλαγές έγιναν πριν χρόνια με την τοποθέτηση του ανεστραμμένου κινητήρα. Οι αλλαγές φέτος είναι ουσιαστικές με στόχο να καταστήσουν την μοτοσυκλέτα πιο αξιόπιστη και εύχρηστη.

Η δύναμη είναι πιο ωφέλιμη με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην χαρτογράφηση. Επίσης οι αλλαγές στο σετάρισμα των αναρτήσεων έχουν βελτιώσει σημαντικά την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Η Yamaha είχε ανέκαθεν ένα πακέτο αναρτήσεων και συμπεριφοράς που μπορούσε να καλύψει μεγάλο εύρος αναβατών / κιλών, και οδηγικών απαιτήσεων που δύσκολα συναντάς σε άλλες μοτοσυκλέτες. Αυτό είναι και το δυνατό σημείο των νέων YZ450F και YZ250F.

Στην πράξη οι αναρτήσεις λειτουργούν προοδευτικά και στις προσγειώσεις από τα άλματα θα χρησιμοποιήσουν τα 3/4 της διαδρομής και μετά το τερμάτισμα θα είναι είτε ανεπαίσθητο είτε προοδευτικό. Η μοτοσυκλέτα σίγουρα θα κρατήσει τον αναβάτη πάνω της χωρίς χτυπήματα και ακόμη και στα σαμάρια η σταθερότητα θα είναι κορυφαία. Συμπεριφέρεται άριστα στα περάσματα πάνω από τα σαμάρια διατηρώντας την πρόσφυση, χωρίς να χάνουν επαφή οι τροχοί με το έδαφος. Η λειτουργία της μοτοσυκλέτας είναι ισορροπημένη και ο αναβάτης νιώθει ότι έχει πάντα τον έλεγχο. Τόσο στο 450 όσο και στο 250, η πρόσφυση είναι πολύ καλή και οι μοτοσυκλέτες με ελαφριά διαφορά στην αίσθηση λόγω κυβισμού και ιπποδύναμης, συμπεριφέρονται άριστα.

Βελτιώσεις και δύναμη

Ο Αλέξης Παπανικολάκης μας μίλησε για τις επιπρόσθετες βελτιώσεις και αλλαγές που βλέπει το μάτι του ειδικού, τόσο από την μηχανολογική πλευρά, όσο και από την πρακτική, την αγωνιστική. "Από το 2014 που βελτιώθηκε το αμορτισέρ στο 450 σταμάτησαν και τα προβλήματα ζέστης που είχε και επηρέαζαν αρνητικά την διάρκεια στην απόδοση του. Έχει αλλάξει ο τρόπος που περνάει η σωλήνα εξαγωγής καυσαερίων και δεν ζεσταίνει πλέον την ανάρτηση.

Υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις όπου σε πραγματικές συνθήκες, σε αγώνα, η ανάρτηση έχανε μέρος του sag και δούλευε με χαμηλότερη απόδοση, επηρεάζοντας αρνητικά την πρόσφυση. Οι βελτιώσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων του 250 προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένη, πιο μαλακή και άμεση αίσθηση στις αλλαγές σχέσεων.
Επιπρόσθετα, έχουμε αλλαγές στα χαρακτηριστικά του πλαισίου με το offset να βρίσκεται πλέον στα 25 από τα 22 χιλιοστά, ενώ στο 450 είναι και σκληρότερα τα ελατήρια των αναρτήσεων.

Η δύναμη σίγουρα δεν θα λείψει από κανέναν αναβάτη στο 450 - τις περισσότερες φορές μάλιστα οι αναβάτες περιορίζουν την δύναμη μέσω της χαρτογράφησης, προκειμένου να γίνει πιο χρηστική η μοτοσυκλέτα.
Μπορεί ο αναβάτης αν θέλει να επέμβει στην ηλεκτρονική ανάφλεξη με το σύστημα της Yamaha διαμορφώνοντας την καμπύλη απόδοσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του. Λόγω δύναμης, το 450 προσφέρει μεγαλύτερο φάσμα απόδοσης στο οποίο μπορείς να διαμορφώσεις πιο εύκολα την καμπύλη σε χαμηλές, μεσαίες και ψηλές στροφές. Στο 250, λόγω κυβισμού και μικρότερης δύναμης, οι αναβάτες εστιάζουν στην βελτίωση στις μεσαίες στροφές και στις ψηλές, ώστε να βγάλουν όση περισσότερη δύναμη μπορούν.

Μπορείς να κάνεις τις μοτοσυκλέτες πιο εκρηκτικές, να αφαιρέσεις δύναμη από την μέση, ανάλογα την κατάσταση της πίστας και το χώμα που έχεις να οδηγήσεις.
Το 450 δεν θα σε κουράσει από πλαίσιο και αναρτήσεις, ούτε θα ψάξεις περισσότερη δύναμη ή την διαμόρφωση της καμπύλης για να οδηγήσεις γρήγορα. Η επιλογή του δεν είναι ρίσκο μιας και κάθε αναβάτης μπορεί να βολευτεί εύκολα επάνω του."

Μεταμόρφωση

Η Yamaha προχώρησε στην βελτίωση του YZ250F που ακολούθησε τα χνάρια του YZ450F όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του κινητήρα. "Αποκάλυψη είναι η αίσθηση που δίνει η λειτουργία του YZ250F το οποίο έχει αρκετή δύναμη για να ικανοποιήσει τον ψαγμένο αναβάτη με αποτέλεσμα η απόδοση του σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του πλαισίου, να δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα", μας λέει ο Αλέξης Παπανικολάκης. Για να συμπληρώσει πως, ''η Yamaha πατροπαράδοτα κρατάει ψηλά τον πήχη της ποιότητας και οι μοτοσυκλέτες έπειτα από σκληρή χρήση διατηρούν την ποιότητα τους σε όλα τα μέρη τους''.

Εμείς θα συμφωνήσουμε λέγοντας πως η Yamaha συνεχίζει την επίθεση στο motocross βάζοντας και το YZ250F στην ίδια εξίσωση με το YZ450F, με στόχο το καλύτερο δυνατό για τον ερασιτέχνη και αγωνιζόμενο αναβάτη motocross.

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/motocross/yamaha/2017/yz250-450f/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/motocross/yamaha/2017/yz250-450f/statika/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 13:43

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha YZ 450F 2014
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon