.
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 15:15

Αφιέρωμα – Τα νέα μοντέλα της KYMCO για το 2023

Προσεκτική ανάπτυξη της γκάμας της σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού και νεωτερισμοί που θα συζητηθούν: αυτή είναι η KYMCO του 2023.

Αποκαλύπτοντας τα νέα της μοντέλα στην έκθεση του Μιλάνου, EICMA 2022, η KYMCO συνεχίζει να αναπτύσσεται με πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις και νέα μοντέλα.

Αναμφισβήτητα η πρώτη είδηση που βγήκε από το περίπτερό της στην EICMA ήταν το δίδυμο των ηλεκτρικών SuperNEX και RevoNEX, δύο πρωτοτύπων που συνεχίζουν την εξέλιξη της ηλεκτροκίνητης επόμενης μέρας της εταιρείας στοχεύοντας πρώτα στην κορυφή: σπορ μοτοσυκλέτες επιδόσεων με ιντριγκαδόρικη απόδοση και τεχνολογικές καινοτομίες που θα συζητηθούν, όπως είναι η ενσωμάτωση ήχου που μιμείται τον παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και εξατάχυτο κιβώτιο.

VSR 3 TR

Περνώντας στα μοντέλα παραγωγής, εδώ η εταιρεία από την Ταϊβάν ξεκινά με δύο νέα μοντέλα χτισμένα γύρω από τον ισχυρότερο κινητήρα της, τον δικύλινδρο 550 cc του ΑΚ550.

Το πρώτο είναι η Premium εκδοχή του ΑΚ που αναβαθμίζεται με cornering ABS και traction control, ανανεωμένη σχεδίαση και πλουσιότατο εξοπλισμό, ενώ δίπλα του το τρίτροχο CV3 φτάνει στην αγορά μας με έναν χρόνο καθυστέρηση και πολλές πρωτιές: δυνατότερο, μεγαλύτερο και το μόνο με αλουμινένιο πλαίσιο στην κλάση του.

CV3 Esterne 9

Συνεχίζοντας με την επικαιρότητα του 2023 για την KYMCO, έχουμε νέες εμφανίσεις σε γνωστές οικογένειες μοντέλων, όπως τα νέα Xciting 400VS, Downtown 350GT, Agility S 200 και Dink R 125/150.

Τέλος, αν και τυπικά δεν αφορά μοντέλο που θα κυκλοφορήσει με το λογότυπο της KYMCO, η συνεργασία της με την MV Agusta για το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ της ιταλικής εταιρείας, Ampelio, είναι ένα παράσημο στο βιογραφικό της.

mv agusta kymco ampelio

SuperNEX / RevoNEX

kymco supernex

SuperNEX και RevoNEX, δύο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιδόσεων, supersport με πλήρη κάλυψη η πρώτη, γυμνή η δεύτερη. Οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες παρουσιάστηκαν στο σαλόνι του Μιλάνου, συνοδευόμενες από ελάχιστες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες όμως είναι άκρως εντυπωσιακές. Μπορεί να μην γνωρίζουμε το βάρος τους ή χρόνους φόρτισης, αλλά αυτά που έχουν ανακοινωθεί είναι από μόνα τους ικανά να μας βάλουν στην πρίζα.

H SuperNEX που είναι το supersport μοντέλο μπορεί να επιταχύνει 0-100km σε 2.9’’, 0-200km σε 7,5’’, 0-250km, που είναι και η τελική της ταχύτητα σε 10,9’’. Διαθέτει εξατάχυτο κιβώτιο, με συμπλέκτη ώστε ο αναβάτης να μπορεί να επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις από το ηλεκτρικό της μοτέρ. Επίσης διαθέτει Launch control, Traction control και Lift control, ενώ ένα ηχοσύστημα θα ντύνει τη βόλτα με ήχο που προσομοιάζει κινητήρα βενζίνης – τον οποίο η KYMCO ονομάζει “The electric sound of a beast”.

kymco revonex

Η RevoNEX είναι η γυμνή εναλλακτική, διαθέτει επίσης 6 ταχύτητες με συμπλέκτη, επιτυγχάνει τα 0-100 km/h σε 3.9 δευτερόλεπτα, η τελική της ταχύτητα είναι 205 km/h και χρειάζεται 11.8 δευτερόλεπτα από στάση για να τα πιάσει.

Και οι δύο μοτοσυκλέτες μπορούν να οδηγηθούν παραδοσιακά με συμπλέκτη, αλλά μπορούν επίσης να ξεκινήσουν από το φανάρι με οποιαδήποτε σχέση, ελέω κτηνώδους ροπής βέβαια. Έτσι η KYMCO υποστηρίζει ότι οι ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες μπορούν να κινηθούν μέσα στην πόλη με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο, με την οποία θα μπορεί να φτάσει από τα 0 μέχρι τα 115 km/h.

Προς το παρόν αυτό το ηλεκτρικό δίδυμο αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση δίχως δημοσιευμένο πλάνο παραγωγής, ωστόσο η επιμονή της KYMCO να εμφανίζει πολύ ενδιαφέροντα ηλεκτρικά concept μοντέλα σταθερά από την EICMA του 2018 και μετά αφενός μας δείχνει την πορεία εξέλιξής της στον τομέα, αφετέρου υπονοεί πως η μέρα που θα ενταχθούν στη γκάμα της εταιρείας δεν απέχει πολύ.

AK550 Premium

kymco AK550 Premium

Το κορυφαίο GT σκούτερ της KYMCO αποκτά μια νέα Premium έκδοση με εξοπλισμό που θα εκτιμηθεί δεόντως από τον ταξιδευτή και όχι μόνο.

Για το 2023 η KYMCO διατηρεί την ίδια μηχανική βάση, με τον δικύλινδρο κινητήρα των 550 cc που αποδίδει 52.3 ίππους και 5.3 kgm για 223 στεγνά κιλά, φιλτραρισμένα μέσω δύο ride modes, Standard και Rain.

Η πιο εμφανής αλλαγή έρχεται στη σχεδίαση του μπροστινού μέρους, ενώ επεκτείνεται και σε μια ελαφριά τροποποίηση των ανάγλυφων ακμών των πίσω πλαϊνών πλαστικών. Ειδικά μπροστά όμως η αλλαγή έγινε για να έρθει μια νέα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα με εύρος ρύθμισης που φτάνει τους 8.5 πόντους (cm) και ελέγχεται από διακόπτη στην αριστερή άκρη του τιμονιού.

Ο εξοπλισμός του παραμένει πολύ πλούσιος, με ακτινικά Brembo φρένα και υποστήριξη από Cornering ABS – ή AIBS (advanced intelligent braking system), όπως το λέει η KYMCO – που συνεργάζεται με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, traction control.

Η άνεση εξυπηρετείται με σύστημα πολυμέσων και συνδεσιμότητας Noodoe, keyless έλεγχο, θερμαινόμενα γκριπ τριών επιπέδων, ρυθμιζόμενη κατά μήκος πλάτη αναβάτη, μεγάλο φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, παροχή φόρτισης USB σε ντουλαπάκι στην ποδιά και πλέον και cruise control.

Η νέα ναυαρχίδα της KYMCO έφτασε στη χώρα μας με την τιμή αγοράς να διαμορφώνεται στα €11,990 διαθέσιμη σε τρεις χρωματισμούς: Aviation Blue, Golden Grey, Space Black.

CV3 Noodoe

Το πρώτο τρίτροχο Scooter της KYMCO δεν παρουσιάστηκε επισήμως φέτος, ωστόσο το ντεμπούτο του στην αγορά της Ελλάδας γίνεται μέσα στο 2023, ως το πρώτο μοντέλο της κλάσης του με δικύλινδρο κινητήρα, το πρώτο με πλαίσιο αλουμινίου και ταυτόχρονα το ισχυρότερο στην κατηγορία.

Το αρκτικόλεξο CV3 προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Concept Vehicle, με τον αριθμό “3” να υπονοεί την ύπαρξη τριών συνολικά τροχών. Με τους δύο εξ αυτών τοποθετημένους μπροστά, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του κατασκευαστή να προσεγγίσει αναβάτες που αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν οδηγούν με περισσότερες από δύο ρόδες, ενώ μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Βασισμένο στα μηχανικά μέρη του AK 550, φορά τον δικύλινδρο κινητήρα G5-SC των 550cc που αποδίδει 51 hp, εδρασμένος σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο και εξοπλισμένο με αναρτήσεις προδιαγραφών μοτοσυκλέτας, συνδυασμένη πέδηση, τρικάναλο ABS και τρία δισκόφρενα με διπίστονες δαγκάνες.

Βασικά χαρακτηριστικά KYMCO CV3:

  • KYMCO Noodoe πλατφόρμα πολυμέσων με δυνατότητα πλοήγησης
  • Οθόνη TFT 6” πολλαπλών ενδείξεων
  • Cruise control
  • Εκκίνηση και λειτουργίες Keyless
  • Ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Σύστημα Multi Fit για κάλυψη ποικίλων μεταφορικών αναγκών
  • Δυνατότητα κλειδώματος του μπροστινού συτήματος, κάτι που κρατάει το όχημα σε όρθια θέση όταν αυτό ακινητοποιείται.

To CV3 Noodoe βρίσκεται ήδη στις βιτρίνες των καταστημάτων του δικτύου KYMCO, με λιανική τιμή €13,890.

Xciting 400VS

kymco Xciting 400VS

Το είδαμε πέρσι ως S, ξέραμε ότι θα είναι μοντέλο 2023, και πλέον ως Xciting 400VS έρχεται ανανεωμένο στην σχεδίαση, στο μπροστινό μέρος, στους προβολείς, στους νέους αεραγωγούς.

Αλλαγή έχουμε και στην σέλα που είναι πιο άνετη, ενώ υπάρχουν αισθητικές βελτιώσεις και πινελιές σε όλα τα σημεία του scooter. Για το 2023, έχει αλλάξει ο πίνακας οργάνων και πλέον συναντάμε μία νέα οθόνη TFT στην ίδια σχεδίαση με την πρωτότυπη που είχαμε δει πέρσι, αλλά χωρίς κορνίζα περιφερειακά και εσωτερικά του ταχυμέτρου. Διατίθεται το ολοκληρωμένο σύστημα συνδεσιμότητας KYMCO Noodoe.

Το νέο μοντέλο διαθέτει σύστημα keyless που επιτρέπει ξεκλείδωμα και ενεργοποίηση χωρίς κλειδί, σύστημα Traction Control που απενεργοποιείται με κουμπί στον αριστερό διακόπτη.

Κινείται από τον γνωστό μονοκύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 400 κυβικών εκατοστών G5 SC απόδοσης 34 ίππων και φρενάρει με δίσκους με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες και ABS.

Το βάρος του βρίσκεται στα 195 κιλά, το ύψος σέλας στα 805 χιλιοστά, και το ρεζερβουάρ χωράει 12,5 λίτρα καυσίμου.

Η έκδοση VS του Xciting 400 παράγεται σε ένα πολύ όμορφο λευκό συνδυασμένο με κόκκινους τροχούς 15/14 ιντσών και κόκκινες λεπτομέρειες.

Downtown 350GT

kymco Downtown 350GT

Το Downtown 350 το γνωρίσαμε αρχικά στα 300cc ως έναν άξιο εκπρόσωπο της μεσαίας κατηγορίας GT scooter. Για το 2023 βάζει τα καλά του, προσθέτει το αρτικόλεξο GT στο όνομα προκειμένου να δείξει και τον προορισμό του, και αλλάζει εμφάνιση. Πιο αιχμηρό, με νέο μπροστινό τμήμα και πλαστικά περιφερειακά, δύο επιθετικούς προβολείς LED χωρισμένους όμορφα σε δύο τμήματα, ενσωματωμένα φλας, πλαϊνό κάλυμμα στο ''τούνελ'' του πατώματος που θυμίζει έντονα Yamaha TMAX, αιχμηρή ουρά με δύο φωτιστικά σώματα εκατέρωθεν που παραπέμπει στο XCiting 300.

Η σέλα του είναι αρκετά μεγάλη και άνετη με ύψος στα 775 χιλιοστά, οι διαδρομές των αναρτήσεων στα 110 / 108 χιλιοστά με συμβατικό μπροστινό σύστημα και δύο ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση ελατηρίων αμορτισέρ.

Η ανανέωση βρίσκει το νέο Downtown 350GT με νέα ψηφιακή οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, με όλες τις απαραίτητες ενδείξεις αλλά και σύστημα Traction Control για αποφυγή γλιστρήματος.

Επιπρόσθετα, στα φρένα του που αποτελούνται από δίσκο διαμέτρου 260mμm με δαγκάνα τριών εμβόλων για μπροστά και 240mm με δύο εμβόλων για πίσω, συναντάμε δικάναλο σύστημα ABS.

Ο εξοπλισμός του Downtown 350GT ολοκληρώνεται με σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, θύρα φόρτισης USB, αλλά και Cruise Control το οποίο θα αναδείξει τις GT διαθέσεις του. Με το βάρος στα 178 κιλά, το ρεζερβουάρ 12,5 λίτρων, αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του απερχόμενου μοντέλου με επιτυχία.

Αgility S 200i

kymco agility s 200

Η αρχή έγινε με την έκδοση των 125cc, καθώς το άρτι αφιχθέν Agility S 200i επεκτείνει τις επιλογές με ακόμα καλύτερες επιδόσεις και πλούσιο εξοπλισμό.

Το Agility S 200 είναι σχεδιασμένο στη μητέρα των σκούτερ, Ιταλία, και αυτό μεταφράζεται σε ένα συνδυασμό κομψής εμφάνισης με πολυτελή στοιχεία. Ο LED φωτισμός, ο τροχός των 16 ιντσών μπροστά, τα φρένα με τους δύο δίσκους και σύστημα ABS, οι αλουμινένιες ζάντες με τις πέντε ακτίνες και τα τύπου μοτοσυκλέτας φλας υπογράφουν ένα ξεχωριστό σκούτερ, έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες πολλών υποψήφιων αγοραστών, είτε προέρχονται από το χώρο του αυτοκινήτου είτε από αυτόν της μοτοσυκλέτας.

Ο γνωστός και θρυλικός για την αξιοπιστία του κινητήρας έχει δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις, που στόχο έχουν την ακόμα πιο εύρυθμη λειτουργία, τη συνολικά καλύτερη απόδοση και τη μειωμένη κατανάλωση. Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν σε κυλινδροκεφαλή, βαλβίδες, εκκεντροφόρο και σύστημα ψεκασμού, όπως επίσης και στην τελική μετάδοση, η οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έτσι ώστε να προσφέρει ακόμα πιο ήσυχη λειτουργία και πολύ καλύτερες επιταχύνσεις, τόσο από στάση όσο και εν κινήσει (ρεπρίζ).

Αποδίδει 11.6 hp στις 7,000rpm και 1.2 kgm στις 6,000rpm και καταναλώνει μόλις 3 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα! Με το δοχείο βενζίνης να δέχεται 7 λίτρα, η αυτονομία φτάνει στα 230+ χιλιόμετρα.

Ανάρτηση και φρένα προσφέρουν μοτοσυκλετιστική απόδοση, ενώ η πρακτική του πλευρά αναδεικνύεται με πίνακα οργάνων με δύο οθόνες LCD υψηλής ανάλυσης, μεγάλο επίπεδο πάτωμα, διαιρούμενο χώρο κάτω από τη σέλα που μπορεί να φιλοξενήσει ένα κράνος και μικροαντικείμενα, δύο θύρες παροχής ρεύματος (12V και USB), γάντζος στην ποδιά, χειρολαβές και αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη.

Η γωνία του τιμονιού, η χαμηλή (760mm) θέση οδήγησης, η απόκριση του κινητήρα, η βελούδινη μετάδοση και η ακαμψία του συνόλου κυριολεκτικά μετατρέπουν την οδήγηση σε “παιχνιδάκι”.

Το νέο Agility S 200i διατίθεται στην τιμή των €2,995 τοις μετρητοίς και σε τρεις χρωματισμούς: Petrol/Blue, Golden Grey και Graphite Matt.

Dink R 125 / 150

DINK 150 Flat Studio 1

Ανανεωμένο το mini GT σκούτερ της KYMCO παρουσιάστηκε στην EICMA με δύο εκδόσεις που ξεχωρίζουν από τη σχεδίαση του πλαισίου τους: στη μια το πάτωμα είναι επίπεδο, ενώ στην άλλη διαθέτει ένα κεντρικό τούνελ.

Αμφότερα θα είναι διαθέσιμα με αερόψυκτους μονοκύλινδρους κινητήρες 125 και 150 cc, με τροχούς 13 ιντσών σε ένα σύνολο που ζυγίζει 127 κιλά και εφοδιάζεται με δισκόφρενα μπρος-πίσω και δικάναλο ABS.

Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει LED φώτα, χώρο κάτω από τη σέλα για δύο κράνη (ένα εκ των οποίων full face), μεγάλο ψηφιακό πίνακα οργάνων με συνδεσιμότητα Noodoe και keyless έλεγχο.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το αν και πότε αναμένονται στην Ελλάδα.

DINK 125 5

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 15:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon