.
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 16:50

Αφιέρωμα – Η επικαιρότητα της Bimota για το 2023

To 2019 διασώθηκε από την Kawasaki, το 2023 ανοίγει ένα κεφάλαιο-έκπληξη στην ιστορία της.

Όπως συχνά συμβαίνει με τις μικρές εταιρείες-μπουτίκ που παράγουν μοναδικές χειροποίητες και συνήθως πανάκριβες μοτοσυκλέτες, η Bimota δεν είναι αμάθητη σε οικονομικές δυσκολίες. Από τη στιγμή ωστόσο που μια εταιρεία με το μέγεθος της Kawasaki επένδυσε σε αυτή με πλειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο, το μέλλον μπορεί να φαντάζει αρκετά πιο φιλόδοξο – έστω κι αν αυτό σημαίνει πως εφεξής θα έχουμε πολύ ΚΒ (Kawasaki-Bimota) στα ονόματα των μελλοντικών της μοντέλων.

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να μαντέψει πως η αρχή της συνέργειας αυτής θα αφορούσε κάτι που να χαρακτηρίζει και τις δύο εταιρείες: το μπροστινό της Bimota Tesi και ο κομπρέσορας των Kawasaki H2. Και εγένετο η Tesi H2, η πρώτη μοτοσυκλέτα της νέας αυτής σύμπραξης.

Bimota KB4RC2022 front view 03

Ακολούθησε η ΚΒ4 το 2021, αυτή τη φορά με τον κινητήρα της Ninja 1000SX, ενώ δίπλα της η γυμνή εναλλακτική, ΚΒ4 RC περίμενε έναν ακόμη χρόνο για να μπει σε παραγωγή, αφότου ξαναπαρουσιάστηκε στην EICMA 2022.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μεγάλη είδηση για τη Bimota, καθώς στο επίκεντρο του περιπτέρου της, δίπλα σε εξωτερικές τετρακύλινδρες και πανίσχυρες καλλονές, ξεχώριζε κάτι ασυνήθιστο. Ναι, η Bimota μόλις παρουσίασε την πρώτη της enduro μοτοσυκλέτα, την ονόμασε ΒΧ450 και φυσικά βασίζεται στην αντίστοιχη Kawasaki KX450, με τους Ιταλούς να βάζουν πολύ μετρημένα χέρι στη μοτοσυκλέτα, κυρίως στα ηλεκτρονικά της.

Τέλος, μια από τις ειδήσεις που πέρασαν λίγο πιο αθόρυβα στην πρόσφατη έκθεση EICMA ήταν το σύστημα TERA της Bimota, δηλαδή μια διάταξη για το πατενταρισμένο μπροστινό σύστημα της Tesi που το εμπλουτίζει με μεταβλητό ύψος.

KB4 RC

Bimota KB4RC2022 side view right

Η πάντα εξωτική Bimota παρουσίασε στην περσινή EICMA την “κουστουμάτη” και συντηρητική για την ιστορία της φίρμας KB4. Όμως στη φετινή EICMA τα κουστούμια πετάχτηκαν και η KB4 RC έρχεται με Café Racer διαθέσεις και με αιχμηρή σαν ξυράφι σχεδίαση.

Τα τεχνικά της είναι ίδια με της KB4, την κινεί ο κινητήρας της Kawasaki των 1.043 cc με 142 ίππους στις 10.000 σ.α.λ. και 111 Νm στις 8.000 σ.α.λ. Το νέο σωληνωτό τύπου χωροδικτύωμα πλαίσιο καλύπτουν οι τεράστιες εισαγωγές αέρα που θυμίζουν μαχητικό αεροσκάφος και μέσω αυτών λειτουργεί και το σύστημα Ram-Air. Το μεταξόνιό της είναι 1.389 mm, οι αναρτήσεις εμπρός πίσω είναι ημι-ενεργές της Marzocchi, το μπροστινό σύστημα είναι ανεστραμμένο με διάμετρο 50 mm και πίσω συναντάμε ένα αμορτισέρ. Φρενάρει με δύο δίσκους της Brembo διαμέτρου 320 mm για μπροστά και έναν πίσω 220 mm.

Οι δαγκάνες είναι αντίστοιχα τεσσάρων εμβόλων εμπρός και μονού εμβόλου πίσω, της Brembo, Stylema, με σύστημα ABS. Οι τροχοί είναι χυτοί αλουμινίου με ελαστικά 170/70-17 (μπροστά) και 190/50-17 (πίσω). Το ύψος της σέλας είναι 810 mm και το βάρος 186,8 κιλά.

Ο στρογγυλός προβολέας και τα ψηλά clip on τιμόνια που δημιουργουν μία sport θέση οδήγησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ογκώδες πίσω τμήμα. Όπως και να το δει κανείς, είναι διαφορετικό και θα τολμούσαμε να πούμε, όμορφο.

BX450

Bimota BX450 side view right

Το νέο BX450 της Bimota είναι μια μοτοσυκλέτα σταθμός για την ιταλική εταιρεία, μιας και μέχρι τώρα είχε στη γκάμα της αμιγώς ασφάλτινες μοτοσυκλέτες. Ένας σταθμός ήδη γνωστός όμως.

Το επονομαζόμενο BX450 λοιπόν, είναι το πρώτο μοντέλο enduro με τα λογότυπα της Bimota και ως εκεί, αφού η Kawasaki είναι πίσω από το project. Ο κινητήρας έρχεται από το Kawasaki KX450X του 2023, ενώ όπως είναι αναμενόμενο, από εκεί έρχονται πλαίσιο και πλαστικά. Η Bimota απλώς πήρε την πράσινη μοτοσυκλέτα και πρόσθεσε προβολέα, πίσω φως και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου. Κοιτάζοντας λίγο παραπέρα, οι Ιταλοί έχουν έχει προσθέσει επίσης ένα πακέτο ηλεκτρονικών, προσφέροντας ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και επιλέξιμους χάρτες γκαζιού.

Στα πιο τεχνικά του πράγματος, η βασική πλατφόρμα του Kawasaki KX450, φέρει αλουμινένιο πλαίσιο με κλασική κάτω διπλή βάση. Μια πολύ συμπαγή δομή που φιλοξενεί ένα υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα στα 449 κ.εκ.. Στο νέο Bimota BX450, παρούσα είναι ηλεκτρική μίζα, μια πιο προηγμένη ECU με συγκεκριμένες χαρτογραφήσεις και πρόγραμμα ελέγχου πρόσφυσης, Στο κομμάτι της εξάτμισης συναντάμε την Arrow, ενώ άγνωστες είναι οι τιμές για την απόδοση του κινητήρα.

Στο κομμάτι της ανάρτησης η κληρονομιά του ΚΧ450Χ συνεχίζεται με τα καλάμια της Showa στα 49 χλστ. μπροστά και το πίσω Uni-Trak της Kawasaki συνδεδεμένο με το ίδιο ψαλίδι αλουμινίου. Η Nissin παρέχει τα φρένα, έναν μονό μπροστινό δίσκο με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων καθώς και έναν μονό δισκόφρενο πίσω. Οι ακτινωτοί τροχοί φορούν τα Metzeler 6 Days M+S, 90/100-21 εμπρός και 140/80-18 πίσω.

TERA

bimota terra

Σε συνεργασία με τη Marzocchi, η Bimota αποκαλύπτει ένα ημι-ενεργό σύστημα ηλεκτρονικής ανάρτησης που αλλάζει τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας ψηλώνοντάς τη κατά 30 mm.

“To Bimota TERA δείχνει τόσο ασυνήθιστο στη γκάμα της Bimota όσο και οι ιδέες που το δημιούργησαν,” λέει ο Pierluigi Marconi, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της εταιρείας."Πήγαμε από το πρώτο σχέδιο ως το πρώτο πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο μέσα σε λίγους μήνες χρησιμοποιώντας ψηφιακά μοντέλα.”

Οι ημι-ενεργές αναρτήσεις της Marzocchi που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με τη Bimota επιτρέπουν στη μοτοσυκλέτα να αλλάζει το ύψος της κατά 30 mm, μαζί με τις υδραυλικές αποσβέσεις.

Αυτή η λιτή περιγραφή των Ιταλών δε μας διαφωτίζει ως προς όλες τις λειτουργίες και ικανότητες των αναρτήσεων, ενώ και ως ιδέα υπάρχει ήδη στην παραγωγή με τη μορφή του Adaptive Ride Height της Harley-Davidson Pan America, όπου η προφόρτιση των ελατηρίων χρησιμοποιείται για να μεταβάλλει το ύψος της ανάρτησης.

Η προσθήκη 30 χιλιοστών στα 120 της μπροστινής ανάρτησης της Tesi H2 ή των 150 πίσω σαφώς και δεν αρκεί για να τη μετατρέψει σε adventure, είναι πάντως ικανή να αλλάξει αρκετά και αισθητά τον οδηγικό της χαρακτήρα.

Το σύστημα TERA προορίζεται να φορεθεί στην Tesi H2, δηλαδή τη νέα γενιά Tesi με το πατενταρισμένο μπροστινό σύστημα της Bimota και τον υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο σε σειρά της Kawasaki H2, όπως παρουσιάστηκε στην EICMA 2019, παρέα με την αναγγελία της εξαγοράς της ιταλικής εταιρείας από την ιαπωνική.

Η Bimota κλείνει το σύντομο δελτίο Τύπου σχετικά με το TERA αναφέροντας πως “φέρνει τα καλύτερα δύο κόσμων στο όριο, ένας θρύλος της Ιταλίας με λειτουργικό πλαίσιο και ηλεκτρονικό πακέτο. Η πιο πρακτική πλευρά της Bimota TERA περιλαμβάνει μια διάθεση για πολυχρηστικότητα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν βελτιστοποιηθεί για κάθε συνθήκη εφαρμογής του συστήματος TERA.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 17:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon