.
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 14:49

Αφιέρωμα – Οι νέες Brixton του 2023

Η Brixton συνεχίζει να αναπτύσσεται το 2023 φέρνοντας στην αγορά τη μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα της ως σήμερα, ενώ τα πλάνα της έχουν επέκταση και σε νέες κατηγορίες, όπως οι adventure και οι ηλεκτρικές.

Μπορεί το όνομα Brixton να ακούγεται εντελώς αγγλικό, στην πράξη ωστόσο η εταιρεία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αγγλία. Πρόκειται για ένα τέκνο του αυστριακού ομίλου KSR, του οποίου οι μοτοσυκλέτες σχεδιάζονται στην Ευρώπη και κατασκευάζονται στην Κίνα.

Αφού έφτιαξε το εμπορικό της όνομα διαθέτοντας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μια προσεγμένη γκάμα μικρών γυμνών μοντέλων με κλασική εμφάνιση και σαφείς εγγλέζικες σχεδιαστικές επιρροές, άρχισε να ανοίγει τα φτερά της με τη γκάμα των Crossfire 500.

brixton cromwell2

Από το 2019 γνωρίζαμε πως τα σχέδιά της προέβλεπαν νέους, μεγαλύτερους κινητήρες και πλέον το Cromwell 1200 είναι πραγματικότητα, ένα μοντέλο παραγωγής που αναμένεται και στην Ελλάδα ως αντίπαλο δέος των Triumph Bonneville 1200 με τιμή κάτω από τα 10 χιλιάρικα.

Παράλληλα, η οικογένεια των Crossfire μεγαλώνει φέτος με δύο νέα μοντέλα. Το Crossfire 500 XC έρχεται να συμπληρώσει τα Crossfire 500 και 500X με ένα πακέτο που δε δείχνει απλώς ικανότερο για διπλή χρήση, μα είναι και στην πράξη.

Το δε Crossfire 125 LC μας συστήνει τον πρώτο υγρόψυκτο κινητήρα της εταιρείας στους μικρούς κυβισμούς, κλωνοποιώντας την πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση της συγκεκριμένης οικογένειας μοντέλων στην Α1 κατηγορία.

Brixton Storr Concept Bike Header Image

Εκτός από τα προαναφερθέντα μοντέλα όμως, η επικαιρότητα της Brixton για το 2023 περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα πρωτότυπα που εμφανίστηκαν στην EICMA 2022 στο Μιλάνο και, κατά την ίδια την εταιρεία, δεν είναι απλώς διακοσμητικά εκθεσιακών περιπτέρων, αλλά μοντέλα που αύριο-μεθαύριο θα βρίσκονται στις βιτρίνες του δικτύου της.

Αυτό που μάλλον θα έρθει πρώτο είναι το Storr 500, δηλαδή η on-off (ή adventure, αν προτιμάτε) μοτοσυκλέτα που βασίζεται στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των Crossfire, ενώ το δεύτερο πρωτότυπο μάλλον απευθύνεται στο “μεθαύριο”, ως το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Brixton.

Cromwell 1200

brixton cromwell 1200 ellada 00011

Το πρωτότυπο Cromwell 1200 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην EICMA 2019 και, αφότου επέστρεψε ως μοντέλο παραγωγής στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου, εντάχθηκε πλέον στη γκάμα του 2023 και το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Με το Cromwell, η Brixton πραγματοποιεί ένα τεράστιο άλμα στην γκάμα κυβισμού των μοντέλων της, χάρη στον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα με τα 1222 cc, ο οποίος αποδίδει ισχύ 83 hp στις 6,550 rpm και ροπή 11 kgm στις 3,100 rpm, εξοπλισμένος με έμβολα της Mahle και κιβώτιο έξι σχέσεων με μονόδρομο συμπλέκτη.

Η μοτοσυκλέτα φορά αναρτήσεις της KYB, φρένα της Nissin και σύστημα ABS από την Bosch, διαθέτει επίσης τεχνολογία Ride-by-Wire, Traction Control, Cruise Control, δύο λειτουργίες οδήγησης (riding modes), φώτα LED, στρογγυλή οθόνη TFT και θύρα USB.

Τα ελαστικά της Pirelli είναι εξοπλισμός πρώτης τοποθέτησης σε πολλά μοντέλα της Brixton όπως και στην περίπτωση του Cromwell 1200, όπου τοποθετούνται τα Phantom Sportscomp.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του Cromwell 1200 είναι εντυπωσιακά, ακόμη και αν δεν εξετάσει κανείς την τιμή των €9,995, καθιστώντας το άκρως ανταγωνιστικό στην αγορά, ενώ στην Ελλάδα έρχεται με επέκταση της εγγύησης στα 3 χρόνια δωρεάν για όλους!

Διαθέσιμοι χρωματισμοί: Black Edition* (μαύρο), Cargo Green (πράσινο), Timberwolf Gray (γκρι).

(*) Στην παραλλαγή Black Edition το σύστημα εξάτμισης από ανοξείδωτο ατσάλι είναι επίσης βαμμένο σε μαύρο χρώμα.

Crossfire 500 XC

crossfire 500 xc

Το Crossfire 500 XC ήρθε για να προσφέρει μια εναλλακτική scrambler στο Crossfire 500, για όσους θέλουν να βάλουν και την εκτός δρόμου οδήγηση στο βεληνεκές της μοτοσυκλέτας τους.

Βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι οι νέας σχεδίασης ακτινωτές ζάντες με διάμετρο 19 ίντσες μπροστά (αντί 17 του Crossfire 500) και 17 πίσω, σε συνδυασμό με τα λάστιχα Pirelli Scorpion Rally STR που δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό επιδόσεων εντός και εκτός δρόμου.

Η διαδρομή της ανάρτησης έχει επίσης αυξηθεί κατά 50 mm μπροστά και 130 mm πίσω, γεγονός που μεγαλώνει την απόσταση από το έδαφος.

Το τιμόνι έχει ανυψωθεί σημαντικά, καθιστώντας την οδήγηση εκτός δρόμου πιο ελεγχόμενη σε όρθια θέση και την οδήγηση στο δρόμο ακόμη πιο άνετη - τα ελαστικά προστατευτικά στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ παρέχουν καλύτερο κράτημα στα γόνατα του αναβάτη και καλύτερη αίσθηση της μοτοσυκλέτας, εντός και εκτός δρόμου.

Το Crossfire 500 XC φορά έναν σύγχρονο και χαμηλής κατανάλωσης υδρόψυκτο δικύλινδρο Εuro 5 κινητήρα προδιαγραφών Α2, με μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 47 hp.

Ο βασικός εξοπλισμός του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προστατευτική σίτα ψυγείου με ανάγλυφο Crossfire-X από ανοξείδωτο χάλυβα, πλαϊνές προστατευτικές μπάρες σε μαύρο χρώμα με ειδική επίστρωση μεγάλης αντοχής και προστατευτική ποδιά κινητήρα αλουμινίου.

Περαιτέρω νέα στοιχεία στον βασικό εξοπλισμό είναι το υπερυψωμένο μπροστινό φτερό, ο νέος ανεμοθώρακας και ένας καλύτερα προστατευμένος προβολέας LED.

Το ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι και το πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης και επαναφοράς προέρχονται από την KYB, αλλά με μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης ως προς το βασικό Crossfire 500, ενώ το σύστημα πέδησης παραμένει ίδιο με δίσκο 320 mm και δαγκάνα της J.Juan.

Το νέο Brixton Crossfire 500 XC διατίθεται σε χρωματισμό Desert Gold προς €7,395.

Crossfire 125 LC

crossfire 125 lc

Tο μικρό Crossfire είναι το πρώτο υδρόψυκτο 125cc της Brixton καιm όπως όλα τα μοντέλα της σειράς Crossfire, φέρει το ανάφλυγο Χ στο ρεζερβουάρ.

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα LED φωτιστικά σώματα μπροστά και πίσω με υπογραφή Brixton, η οθόνη LCD και οι ιδιαίτερης αισθητικής καθρέφτες.

Ο υδρόψυκτος κινητήρας 125 cc με ψεκασμό καυσίμου Bosch αποδίδει σχεδόν 14 hp στις 9,500 rpm και 1.2 kgm ροπής στις 7,500 rpm, έχοντας να κινήσει μια μάζα 149 kg.

Εφοδιάζεται με φαρδύ τιμόνι και ανεστραμμένο πιρούνι, η θέση οδήγησης είναι σχετικά όρθια και η σέλα είναι σχεδιασμένη για τη μέγιστη άνεση, ενώ στο βασικό πακέτο εξοπλισμού έχουμε ακόμη σύστημα ABS στα φρένα, φώτα και φλας LED καθώς και οθόνη LCD.

Τα ελαστικά (120/70-18 εμπρός, 140/70-17 πίσω) είναι από τη MAXXIS, ενώ ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αποτελεί μοναδική πρόταση στην αγορά είναι το εσκεμμένα επιμηκυμένο πίσω ψαλίδι που δημιουργεί μεγαλύτερο μεταξόνιο, προσδίδοντας ασφαλέστερη οδήγηση αλλά και μία αίσθηση dragster.

Το Crossfire 125 LC διατίθεται σε δύο χρωματισμούς, Charly Brown Matt (καφέ ματ) και Bullet Silver (ασημί), ενώ η λιανική του τιμή ανέρχεται στα €3,895.

Storr 500 Concept

Storr Concept

Η Brixton παρουσίασε στην EICMA του 2022 ένα νέο μοντέλο, το οποίο αν και θυμίζει το Norden της Husqvarna, καταφέρνει ταυτόχρονα να έχει και ένα «δικό του» στυλ.

Αρχικά, το Storr παίρνει το όνομά του από ένα σχηματισμό βράχου στο Isle of Skye (επίσης διάσημο για το σκωτσέζικο ουίσκι του) στα βόρεια της Σκωτίας. Αλλά δεν είναι μόνο το όνομα που προέρχεται από το τραχύ τοπίο, καθώς το σχεδιαστικό κέντρο RiDE - στην πρώτη συνεργασία με τη Brixton - χρησιμοποίησε τον… γκρεμό για να δώσει προσωπικότητα στο Storr.

Χτίζεται γύρω από τον γνωστό δικύλινδρο κινητήρα του Crossfire 500 με απόδοση 47 ίππων (A2) και εντυπωσιακή τραχιά εμφάνιση με αέρα “ράλι” που οφείλεται στον ψηλό ανεμοθώρακα, τα προστατευτικά σε ψυγείο και κινητήρα, τα ματ πλαστικά, τη δυνατότητα φόρτωσης με τρεις σάκους πίσω και δυο μικρότερα τσαντάκια στο εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας και φυσικά στους ακτινωτούς τροχούς με τα τρακτερωτά λάστιχα.

Στα του εξοπλισμού, πέρα από τα LED φώτα, με κυρίαρχο τον εμπρός κυκλικό προβολέα, οπωσδήποτε ξεχωρίζει και η τεράστια TFT οθόνη στη θέση του πολυοργάνου.

Το Storr 500 φαίνεται όχι μόνο έτοιμο για όλα, αλλά και έτοιμο για παραγωγή, κάτι που θα θέλαμε να δούμε μέσα στο 2023.

Layback Concept

Layback Concept

Η Brixton είχε μια μικρή έκπληξη στο Μιλάνο και την έκθεση EICMA 2022 στη μορφή ενός ηλεκτρικού πρωτοτύπου που η ίδια περιγράφει ως relaxed beach cruiser.

Το Layback, όπως λέει και το όνομά του, δανείζεται από τον χώρο του σερφ με μια θέση οδήγησης που κατά τη Brixton θυμίζει τον σέρφερ όταν σκύβει στο πίσω μέρος της σανίδας του.

Στο συγκεκριμένο πρωτότυπο η Brixton δεν αναφέρει κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό, απλά μένουμε σε όσα βλέπουμε, δηλαδή μια πολύ λιτή κατασκευή με τη μπαταρία χαμηλά στο πλαίσιο, ηλεκτροκινητήρα στο κέντρο του πίσω τροχού, ένα ωραιότατο μπροστινό μοτοσυκλέτας με ανεστραμμένο πιρούνι, δισκόφρενο να διπίστονη δαγκάνα κι ένα στρογγυλό φανάρι.

Αυτό βέβαια που ξεχωρίζει είναι το ίδιο στοιχείο που μας τράβηξε το βλέμμα την πρώτη φορά: το hard tail πίσω μέρος, με το αμορτισέρ να στηρίζει τη … σέλα!

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το Layback, πλην του ότι η Brixton το βλέπει σοβαρά και όχι απλά ως ένα διασκεδαστικό εκθεσιακό πρωτότυπο για να έλξει δημοσιότητα. Διά του λόγου το αληθές, το Layback έχει ήδη τη θέση του στην ιστοσελίδα της εταιρείας και υπάρχει φόρμα εγγραφής για όσους θέλουν να είναι ενήμεροι για την πορεία εξέλιξής του.

Κοινώς, η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Brixton έρχεται και δε θα μοιάζει με τίποτε άλλο εκεί έξω.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 15:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon