.
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 17:31

Αφιέρωμα – Οι νέες KTM του 2022

Χωρίς στην ουσία να έχει ένα εντελώς νέο μοντέλο στη γκάμα της για το 2022, η ΚΤΜ άγγιξε όλες σχεδόν τις οικογένειες μοτοσυκλετών της με μικρές ή μεγάλες βελτιώσεις.

Η ΚΤΜ ήταν μια από τις λίγες εταιρείες που αποφάσισαν να μη δώσουν το παρόν στη μεγάλη διεθνή έκθεση του Μιλάνου, EICMA 2021, προτιμώντας να βγάλει στη δημοσιότητα τα νέα της μοντέλα με τον δικό της ρυθμό, μέσω Διαδικτύου. Έχοντας περάσει από ένα μπαράζ τα προηγούμενα χρόνια με το σταδιακό ξεδίπλωμα της Euro 5 γενιάς, φέτος η ΚΤΜ επικέντρωσε στο να περιποιηθεί τη γκάμα της με περιορισμένες επεμβάσεις.

Προηγουμένως ωστόσο, φρόντισε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με την παρουσίαση του RC 8C, δηλαδή της μεταμόρφωσης του 890 Duke σε ένα όπλο πίστας με 128 άλογα για 140 κιλά. Παρότι πρόκειται για μια συλλεκτική μοτοσυκλέτα με μικρή παραγωγή και μεγάλη τιμή (της τάξης των 35,000 ευρώ), χρειάστηκαν μόλις 4 λεπτά της ώρας για να εξαφανιστούν στην online φόρμα παραγγελιών τα 100 διαθέσιμα κομμάτια για όλον τον κόσμο!

Αυτό άραγε χτυπά τις καμπάνες για ένα RC890 ή κάτι ανάλογο το 2023; Μακάρι.

Στην επικαιρότητα της ΚΤΜ ξεχώρισε επίσης μια νέα κορυφαία έκδοση 1290 Super Duke R Evo, καθώς και οι προσεγμένες ανανεώσεις στα 1290 Super Duke GT, 390 Adventure και στη μονοκύλινδρη οικογένεια RC (390, 200 και 125).

Η καθαρόαιμη χωματερή πτέρυγα επίσης δεν είχε μεγάλες ειδήσεις για το 2022, καθώς τόσο η γκάμα Enduro όσο και η Motocross δεν άλλαξαν σε βάθος, μένοντας σε λιγοστές στοχευμένες βελτιώσεις και νέα γραφικά. Περισσότερη δραστηριότητα είχαν οι ειδικές εκδόσεις, με τις παραδοσιακές Factory Editions που έφτασαν ως και το 50 SX, καθώς και μια Erzbergrodeo εκδοχή του προηγμένου δίχρονου 300 EXC TPI.

Είχαμε ωστόσο και την αμερικανική “έκπληξη”, με τα 450 & 250 SX-F Factory Edition που βγήκαν σε πολύ μικρή παραγωγή και μόνο για την αγορά των ΗΠΑ, μα μας προσέφεραν ένα παράθυρο στα ανάλογα κανονικά μοντέλα του 2023, όπου φαίνεται πως αλλάζουν όλα για όλα.

Πάμε να περιηγηθούμε σε ό,τι νέο ή ανανεωμένο εμφανίζεται στην επικαιρότητα της ΚΤΜ για το 2022:

1290 Super Duke R Evo

KTM 1290 SUPER DUKE R EVO
Το 1290 Super Duke R Evo έρχεται με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις WP APEX νέας γενιάς στον στάνταρ εξοπλισμό του, και λανσάρεται από ως η premium έκδοση της οικογένειας. Με τη νέα τεχνολογία ημί-ενεργητικών αναρτήσεων (Semi-Active Technology, SAT), το Evo αλλάζει ακαριαία ρυθμίσεις σε πιρούνι και αμορτισέρ για βέλτιστη λειτουργία σε κάθε συνθήκη.

Παράλληλα, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει το γενικό setup των αναρτήσεων με 3 modes αποσβέσεων - Comfort, Street, Sport - στον στάνταρ εξοπλισμό. Επιπρόσθετα, η προφόρτιση του ελατηρίου της πίσω ανάρτησης μπορεί να ρυθμιστεί από το μενού της TFT έγχρωμης οθόνης σε εύρος 20 mm, και σε 10 θέσεις.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό θα βρείτε και το πακέτο Suspension Pro, που προσφέρει τρία ακόμα mode αποσβέσεων, και συγκεκριμένα τα Track, Advanced, και Auto, καθώς και τρία επίπεδα ρυθμίσεων της προφόρτισης, αλλάζοντας την ισορροπία και γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, Low, Standard, και High. Ένα ακόμη προαιρετικό χαρακτηριστικό του είναι η ρύθμιση αντί-βύθισης που κρατά την μπροστινή ανάρτηση σε έκταση κατά το σκληρό φρενάρισμα. Κι όπως τα περισσότερα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά, μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Όπως και το 1290 Super Duke R, το Evo αδελφάκι συνεχίζεινα φέρει τρία riding modes στον στάνταρ εξοπλισμό (Rain, Street, Sport), και άλλα δύο στον προαιρετικό εξοπλισμό (Track, Performance), αλλάζοντας τις ρυθμίσεις κινητήρα και ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Η απόκριση στο γκάζι βελτιώνεται για το 2022 και στις δύο μοτοσυκλέτες, με νέα γκαζιέρα μικρότερης διαδρομής κατά 7 μοίρες, στις 65 συνολικά. Το KTM R&D εξέλιξε αυτή τη λύση όχι μόνο για να προσφέρει πιο γρήγορη αίσθηση στο γκάζι και με καλύτερη απόκριση, αλλά και για να μειώσει τη γωνία του καρπού του αναβάτη και το χαμήλωμα του αγκώνα στο τέρμα γκάζι.

H απόδοση παραμένει απαράλλαχτη στους 180 hp και στα 14.2 κιλά ροπής, με την ΚΤΜ να μην έχει προχωρήσει σε αλλαγές ούτε στα μηχανικά μέρη για το 2022, ούτε στα περιφερειακά, αλλά ούτε και στην εμφάνιση, πέρα από τα νέα χρώματα.

Ο γνώριμος μπλε-πορτοκαλί συνδυασμός συνοδεύεται για το 2022 από έναν νέο πορτοκαλί-ασημί συνδυασμό.


1290 Super Duke GT 2022

ktm 1290 super duke gt
Το sport touring μοντέλο της KTM αναβαθμίζεται για το 2022, με Euro 5 V2 κινητήρα 1,301 κ.εκ. 175 hp και 14.4 kgm ροπής. Στις αναρτήσεις βρίσκουμε τις WP APEX ημί-ενεργητικές αναρτήσεις τελευταίας γενιάς, ρυθμισμένες για χρήση σπορ-τουρισμού με τέσσερα διαφορετικά σενάρια προρύθμισης που αναπτύσσουν τους συνδυασμούς αναβάτη, συνεπιβάτη και αποσκευών.

Νέα είναι η TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων 7 ιντσών, με πληθώρα πληροφοριών, νέοι και οι διακόπτες.

Οι τροχοί του νέου Super Duke GT προέρχονται απευθείας από το τελευταίας γενιάς 1290 Super Duke R, προσφέροντας μειωμένο μη-αναρτώμενο βάρος κατά ένα κιλό. Τα Continental ContiSportAttack 4 είναι τα νέα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, με πιο σπορ αλλά ταυτόχρονα και πιο σταθερά χαρακτηριστικά.

Το ντεμπούτο του στο KTM 1290 Super Duke GT 2022 θα κάνει κι ένα νέο σύστημα πλοήγησης που ονομάζεται Turn-by-turn PLUS, για μια ακόμα καλύτερη τουριστική εμπειρία. Το TBT+ θα είναι διαθέσιμο μέσω KTM Connect επιτρέποντας στις οδηγίες πλοήγησης να προβάλλονται απευθείας στη νέα οθόνη. Το σύστημα αναμένεται να περάσει και σε άλλα μοντέλα της ΚΤΜ στο άμεσο μέλλον.

Το TBT+ μπορεί να λειτουργήσει και offline, βοηθώντας τους αναβάτες να πλοηγηθούν εκεί που δεν υπάρχει δίκτυο, ενώ έχει ακόμα πολλές προηγμένες λειτουργίες πλοήγησης.

890 Duke R

KTM 890 DUKE R
Η γυμνή Αυστριακή των 121 hp και 10 kgm, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά που ενορχηστρώνονται από μια αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων και καθοδηγούν ή συνεργάζονται με μια σειρά από κορυφαία περιφερειακά (WP APEX, Brembo Stylema με τρόμπα MCS κ.ά.) συνεχίζει ως το γνωρίζαμε, με βασική διαφοροποίηση για το 2022 την εισαγωγή ενός νέου χρώματος.

Ονομάζεται Atlantic Blue και βασίζεται στην ανάλογη απόχρωση που συναντάμε και στις αγωνιστικές RC16 των MotoGP, αλλά και στο 1290 Super Duke R, φυσικά σε συνδυασμό με πορτοκαλί πλαίσιο.

Το 890 Duke R στο νέο χρώμα του 2022 αναμένεται στο δίκτυο της ΚΤΜ εντός του Φεβρουαρίου.

390 Adventure

KTM 390 ADVENTURE 9 web

Η KTM 390 Adventure αποκτά για το 2022 φρέσκια εμφάνιση και μερικές αναβαθμίσεις στα σημεία. Στο ανανεωμένο μοντέλο προστίθενται δύο νέες επιλογές, Street και Offroad, στη λειτουργία του Traction Control.

Με τη νέα επιλογή Offroad, ακόμα κι αν οι συνθήκες προκαλέσουν σβήσιμο του κινητήρα, το TC θα παραμείνει ενεργό μετά την επανεκκίνηση χωρίς να απαιτείται νέα ρύθμιση.

Για πρόσβαση σε ακόμα πιο δύσβατα μέρη, η KTM εξόπλισε τη μοτοσυκλέτα με ακόμα πιο ανθεκτικούς τροχούς.

Η εμφάνιση έρχεται ακόμα πιο κοντά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που παλεύουν με αμμόλοφους και ερήμους σε όλο τον πλανήτη. Θα είναι διαθέσιμη σε δυο χρωματικές επιλογές που θα αναδεικνύουν τις αιχμηρές σχεδιαστικές γραμμές της πολυδιάστατης adventure της KTM.

Κατά τα λοιπά διατηρείται ο εξαιρετικός μονοκύλινδρος κινητήρας που παράγει 43 hp και 3.8 kgm ροπής, εδραζόμενος σε ένα πλαίσιο που βασίζεται στην άφθονη αγωνιστική τεχνογνωσία της ΚΤΜ.

Η νέα 390 Adventure αναμένεται στο επίσημο δίκτυο συνεργατών ΚΤΜ το πρώτο τρίμηνο του 2022.


RC 8C

KTM RC 8C

Η KTM παρουσίασε μια νέα Supersport μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής -μόλις 100 κομματιών- που ακούει στο όνομα RC 8C, με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του 890 Duke R να αποδίδει 128 hp, και με βάρος 140 στεγνών κιλών.

Στην πράξη το RC 8C πρόκειται για ένα rebadged GP2 890 R της αμερικάνικης εταιρείας Kramer που φτιάχνει supersport μοτοσυκλέτες με βάση τις γυμνές μοτοσυκλέτες της ΚTM σε κυβισμούς 690-890 κ.εκ., σε συνεργασία με το αυστριακό εργοστάσιο.

Πέρα από τα αεροδυναμικά φτεράκια μπροστά -που θυμίζουν λίγο… μουστάκια- η εμφάνιση του RC 8C είναι παραπλήσια με του GP2 890 R, ενώ σχεδόν ίδια είναι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και η τιμή τους. Παρόλα αυτά η ΚΤΜ δεν αναφέρει πουθενά το όνομα της Kramer.

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα αποκλειστικά σχεδιασμένη για την πίστα, με τον LC8c κινητήρα του KTM 890 Duke R, σε ένα πλαίσιο χωροδικτύωμα, που στόχο έχει να δώσει στον αναβάτη του, την αίσθηση μιας Factory αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, δίχως να έχει τις ίδιες απαιτήσεις συντήρησης με εκείνης.

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ανάποδο πιρούνι 43 mm WP APEX PRO 7543 κι ένα μονό πίσω αμορτισέρ WP APEX PRO 7746.

Στα φρένα υπεύθυνη είναι η Brembo, με δύο δίσκους 290 mm μπροστά και ακτινικές monoblock τετραπίστονες δαγκάνες Stylema, και πίσω μια διπίστονη δαγκάνα και δίσκο 230 mm. Ακτινική είναι και η τρόμπα φρένου 19RCS Corsa Corta μπροστά, με τον αναβάτη να μπορεί να ρυθμίσει ακόμα και το σημείο που ξεκινά το «δάγκωμα» του φρένου.

Στον αγωνιστικό εξοπλισμό θα βρείτε quick-release ρεζερβουάρ και φέρινγκ, Dymag υπέρ-ελαφριές ζάντες και ελαστικά Pirelli SC1 Race Slicks.

Τέλος, η μοτοσυκλέτα έρχεται με αγωνιστικό όργανο και data logger AIM MXS 1.2 RACE, με ψηφιακή TFT έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών και τηλεμετρία.


RC390 / RC200 / RC125

KTM RC 390

Για το 2022 κοινή και στις 3 πλέον μοτοσυκλέτες (RC 390, RC 200 & RC 125) είναι η νέα εμφάνιση που εμπνέεται από τον σχεδιασμό των GP μοτοσυκλετών, με ολοκαίνουργιο κοστούμι, και νέο προβολέα που βασίζεται σε εκείνο των μεγαλύτερων ΚΤΜ.

Πέρα από τη νέα εμφάνιση, το redesign αύξησε και το μέγεθος των μοτοσυκλετών, ώστε να τους χαρίσει αέρα περισσότερων κυβικών αλλά και να βελτιώσει την αεροδυναμική τους, καθώς και την προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Το φέρινγκ με τα διπλά τοιχώματα χρησιμεύει στο να κατευθύνει τη ζέστη του κινητήρα μακριά από τον αναβάτη, ενώ το κοστούμι είναι ιδιαίτερα λεπτό στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ώστε να φαίνεται το ανασχεδιασμένο υποπλαίσιο.

Νέα είναι και η εργονομία, με τον χώρο στα γόνατα να έχει εξελιχθεί σχεδιαστικά, ώστε να επιτρέπει ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη.

Νέο είναι το κόκπιτ και η ζελατίνα του φέρινγκ, νέο και το μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ.

Το φέρινγκ αφαιρείται εύκολα, με λιγότερες πλέον βίδες, και με νέο σύστημα κουμπώματος. Έτσι ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει ευκολότερα από τα street-legal πλαστικά σε ένα αγωνιστικό κοστούμι.

Οι αλλαγές συνεχίζονται και στο μικρότερη μη-αναρτώμενο βάρος, που μειώθηκε κατά 3,4 κιλά χάρη στους νέους τροχούς, ενώ ελαφρύτερο είναι και το σύστημα πέδησης της Bybre, κατά 960 γραμμάρια. Ελαφρύτερο είναι και το πλαίσιο, κατά 1,5 κιλά.

Αναβαθμισμένες είναι και οι αναρτήσεις με ανάποδο πιρούνι ανοιχτού φυσιγγίου WP APEX, με 30 κλικ απόσβεσης συμπίεσης στο αριστερό καλάμι και 30 κλικ απόσβεσης επαναφοράς στο δεξί.

Το κορυφαίο RC 390 διαθέτει WP APEX πίσω αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίου και 5 κλικ απόσβεσης επαναφοράς.

Το RC 125 διαθέτει και αυτό ανάποδο πιρούνι ανοιχτού φυσιγγίου WP APEX, με νέες ρυθμίσεις, και WP APEX πίσω αμορτισέρ με λειτουργικότητα διαιρετού πιστονιού (split piston functionality).

Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν πιστοποίηση Euro 5 στους υγρόψυκτους μονοκύλινδρους τετράχρονους κινητήρες τους που διαθέτουν δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, τέσσερεις βαλβίδες στον κύλινδρο και ηλεκτρονικό ψεκασμό. Για το 2022, η γκάμα RC της ΚΤΜ παράγει περισσότερη ροπή σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, χάρη στο ανασχεδιασμένο φιλτροκούτι. Παράλληλα, το RC 390 διαθέτει νέα χαρτογράφηση κινητήρα για βελτιωμένη ροπή και καλύτερη λειτουργία κινητήρα.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά βοηθήματα το RC 390 δέχθηκε αναβάθμιση-φωτιά, και πλέον διαθέτει κορυφαίο εξοπλισμό όπως Supermoto ABS, Cornering ABS & Cornering MTC, αλλά και Quickshifter+ στον έξτρα εξοπλισμό.

Νέα είναι η ψηφιακή TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων της γκάμας, με πληθώρα πληροφοριών αλλά και Bluetooth συνδεσιμότητα με την εφαρμογή KTM My Ride.

Περισσότερο Ready to Race από ποτέ, η νέα γκάμα KTM RC του 2022 έρχεται να θέσει και πάλι τα στάνταρ της κατηγορίας.

Τα νέα KTM RC αναμένεται να φτάσουν στους dealer της ΚΤΜ μέσα στον Μάρτιο του 2022, σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς για τα δύο μικρότερα RC, με το RC 390 να έρχεται σε τρεις: πορτοκαλί-μπλε, πορτοκαλί-μαύρο και πορτοκαλί-λευκό για το RC 390, πορτοκαλί-μαύρο και πορτοκαλί-ασημί για το RC 200, πορτοκαλί-λευκό και πορτοκαλί μαύρο για το RC 125.


Γκάμα Enduro

KTM 300 EXC TPI

Η KTM παρουσίασε την ανανεωμένη γκάμα EXC του 2022, με τις κυριότερες αναβαθμίσεις να αφορούν στις αναρτήσεις της WP και στα νέα ελαστικά της Maxxis.

Οι αναρτήσεις της WP έχουν πλέον πιο σφιχτό σετάρισμα, για πιο συγκροτημένη συμπεριφορά ακόμα και στο πιο κακοτράχαλο έδαφος, ενώ τα νέα Maxxis MaxxEnduro ελαστικά έχουν καλύτερη αντοχή στα σκασίματα, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη άνεση στον αναβάτη.

Όσον αφορά στη δίχρονη γκάμα των TPI μοντέλων, ξεχωρίζουν οι «πορτοκαλί» ναυαρχίδες KTM 300 EXC TPI, και KTM 250 EXC TPI (με νέο γρανάζωμα 13:52), ενώ στη γκάμα των τετράχρονων, η 350 EXC-F είναι «όλα τα λεφτά».

Τέλος νέα είναι τα χρώματα και τα γραφικά της γκάμας.


Γκάμα ΜΧ

KTM 450 SX F

Μετά από την εκτενέστατη ανανέωση της γκάμας των Motocross μοντέλων της για το 2021, η ΚΤΜ αρκέστηκε σε ένα αισθητικό κυρίως φρεσκάρισμα για το 2022, με νέα χρώματα και γραφικά, καθώς και μερικές μικρές αλλαγές σε λεπτομέρειες.

Η σειρά των τετράχρονων μοντέλων περιλαμβάνει τρία μοντέλα που έρχονται εξοπλισμένα με την τελευταία σειρά αναρτήσεων WP XACT, Traction Control, Launch Control, Riding Modes και μίζα.

Η ναυαρχίδα είναι φυσικά το αστέρι του Supercross και της μεγάλης κατηγορίας MXGP, το 450 SX-F, ένας πύραυλος 63 αλόγων, έτοιμος να χαρίσει νίκες και τίτλους σε όσους έχουν «τα χέρια» για να την οδηγήσουν στο όριο.

Δίπλα του θα βρείτε τα 250 SX-F και 350 SX-F, για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και πιο ελεγχόμενη δύναμη.

Στα δίχρονα μοντέλα ξεχωρίζει το 125 SX, ένα διαμάντι στα 125 κυβικά, που κατέκτησε τις 7 από τις 12 κορυφαίες θέσεις στο EMX125 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020.

Δίπλα του έχουμε το 150 SX που ανταγωνίζεται τα τετράχρονα 250, ενώ το 250 SX είναι μια δίχρονη ρουκέτα, με γλυκιά όμως «τετράχρονη» απόδοση.

Όλες οι μοτοσυκλέτες του 2022 έχουν πλαίσιο βαμμένο πορτοκαλί, για ακόμα πιο racing εμφάνιση, ενώ το αναβαθμισμένο πλαίσιο ταιριάζει υπέροχα με το νέο μπλε κάλυμμα της σέλας και τα νέα γραφικά.

Δίπλα στα «μεγάλα» μοντέλα, η ΚΤΜ παρουσίασε και τα Sportminicycles του 2022, για τα ανερχόμενα ταλέντα του ΜΧ, με τη γκάμα να αποτελείται από τα 50 SX, 65 SX και 85 SX, αλλά και από το ηλεκτρικό SX-E 5.


450 Rally Factory Replica

ktm 450 rally

Εξελιγμένο από τους καλύτερους αναβάτες Rally του κόσμου, τους αγωνιζόμενους Toby Price, Matthias Walkner και Sam Sunderland, το KTM 450 Rally Factory Replica του 2022 έρχεται σχεδιασμένο να μπορεί να κερδίσει αγώνες ράλι από την κούτα, ενώ θα παραχθεί σε μόλις 80 κομμάτια.

Η μοτοσυκλέτα έχει «χτιστεί» γύρω από έναν υπέρ-εξελιγμένο ψεκαστό μονοκύλινδρο κινητήρα 450 κ.εκ. με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής, και με κορυφαία περιφερειακά.

Περιφερειακά όπως το ατσάλινο πλαίσιο της ΚΤΜ, τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP που αποτελούνται από ένα ανάποδο closed cartridge πιρούνι WP XACT PRO 48 mm και ένα WP XACT PRO πίσω αμορτισέρ.

Το αγωνιστικό κιβώτιο είναι της Pankl, βελτιωμένο για το 2022 για πιο γραμμικό άπλωμα στο γρανάζωμα, με τις ίδιες σχέσεις που έχουν και οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Red Bull KTM Factory Racing.

Το σύστημα εξάτμισης ανήκει στην Akrapovic, ενώ μόλις 80 μοτοσυκλέτες θα κατασκευαστούν για το 2022, με την τιμή της κάθε μίας από αυτές να ορίζεται στα 25.900 ευρώ, συν ΦΠΑ και αποστολή στον αγοραστή.


450 & 250 SX-F Factory Edition

ktm sx450 250 factory

Η ΚΤΜ Βόρειας Αμερικής παρουσίασε τα 450 και 250 SX-F Factory Edition 2022 σε περιορισμένη παραγωγή 400 κομματιών και αποκλειστικά για την αμερικάνικη αγορά, όμως τα δύο Motocross μοντέλα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και για εμάς, καθώς όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν τη βάση για τα ΜΧ μοντέλα του 2023.

Τα νέα KTM 450 SX-F Factory Edition και KTM 250 SX-F Factory Edition εμφανίστηκαν λίγο πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος AMA Supercross 20022 στις 8 Ιανουαρίου και θα φτάσουν στους Αμερικανούς dealer εντός Φεβρουαρίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην εξέλιξη των νέων μοντέλων έχουν παίξει καίριο ρόλο οι εργοστασιακοί “πορτοκαλί” αγωνιζόμενοι Cooper Webb, Marvin Musquin και Aaron Plessinger.

Βασικά χαρακτηριστικά των KTM SX-F Factory Edition 2022:

Νέο κοστούμι με καλύτερη εργονομία για να κινείται πιο εύκολα ο αναβάτης
Νέο hydro-formed chro-moly ατσάλινιο πλαίσιο, βελτιωμένο στην anti-squat συμπεριφορά
Νέα τοπολογία του βελτιωμένου αλουμινένιου ψαλιδιού με βέλτιστη ακαμψία και χαμηλό βάρος
Νέος κινητήρας 250 κ.εκ. 47 hp με 2ΕΕΚ
Νέος κινητήρας 450 κ.εκ. 63 hp με 1ΕΕΚ
Νέο Quickshifter
Νέο υβριδικό υποπλαίσιο αλουμινίου-πολυαμιδίου
Νέο πιρούνι WP XACT 48 mm με AER τεχνολογία για πιο προοδευτική συμπεριφορά στο όριο
Νέο αμορτισέρ WP XACT με σχέδιο πιστονιού βελτιωμένο μέσω CFD (Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής) και ρύθμιση με το χέρι
Νέος διακόπτης χαρτών, που παράλληλα ενεργοποιεί τα Quickshifter, TC και Launch Control
Νέα χυτοπρεσαριστά μαρσπιέ με μικρότερο βάρος, νέο design και νέα θέση
Νέα Red Bull KTM Factory Racing γραφικά
Factory Racing CNC τιμονόπλακα με ρυθμιζόμενο offset (20-22 mm)
Εργοστασιακοί τροχοί με D.I.D DirtStar στεφάνια και πορτοκαλί CNC κέντρα
Νέα ποδιά πολυαμιδίου για καλύτερη προστασία και αντοχή
Νέο προστατευτικό μπροστινού φρένου από πολυαμίδιο
Μηχανικό εξάρτημα για εκκινήσεις (holeshot devide) στον στάνταρ εξοπλισμό
Μαλακά γκρι ODI γκριπ
Εργοστασιακή σέλα Selle Dalla Valle


450 SMR

KTM 450 SMR

Το κορυφαίο αγωνιστικό Supermoto μοντέλο των “πορτοκαλί”, δέχθηκε μόνο αισθητικές αλλαγές για τη νέα χρονιά, διατηρώντας τα κορυφαία εξαρτήματα της προηγούμενης χρονιάς, με τον ελαφρύ (27 κιλά) και δυνατό (63 hp) μονοκύλινδρο κινητήρα, το κιβώτιο πέντε σχέσεων της Pankl με διαφορετικό χάρτη για κάθε σχέση (!), με συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης της Suter και με τον ψεκασμό των 44 mm της Keihin.

Το chro-moly ατσάλινο πλαίσιο έχει συγκολλήσεις από ρομπότ για μέγιστη ακρίβεια και ποιότητα, ενώ η CNC τιμονόπλακα συμπληρώνεται από ένα ρυθμιζόμενο σε τρεις θέσεις τιμόνι.

Στις αναρτήσεις έχουμε WP XACT ανάποδο πιρούνι AER 48 mm και πίσω αμορτισέρ, οι τροχοί είναι 16.5 και 17 ιντσών της Alpina, με tubeless Bridgestone Slick ελαστικά, και τα φρένα είναι της Brembo με δίσκο 310 mm μπροστά και τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα, και έναν ακόμα στα 220 mm πίσω.

Για το 2022, το KTM 450 SMR έχει νέα racing orange βαφή πλαισίου, στα πρότυπα των Red Bull KTM Factory Racing αγωνιστικών, νέο μπλε κάλυμμα σέλας και φρέσκα χρώματα στα γραφικά.


350 EXC-F Factory Edition

KTM 350 EXC F FACTORY EDITION

Η ΚΤΜ παρουσίασε το 350 EXC-F Factory Edition του 2022, όπου “Factory Edition” μεταφράζεται σε “φορτωμένο αξεσουάρ”, μια από τις κορυφαίες Enduro μοτοσυκλέτες της γκάμας της, με νέα Red Bull KTM Factory Racing γραφικά και χρώματα.

Το νέο 350 EXC-F Factory Edition διαθέτει κορυφαία εξαρτήματα από το εργοστάσιο, όπως τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP XACT, με το ανάποδο πιρούνι των 48mm και το πίσω αμορτισέρ, Factory τροχούς με ανοδιωμένα κέντρα, CNC τιμονόπλακα, προστατευτικά και ανεμιστηράκι ψυγείου, ποδιά και εργοστασιακή σέλα, προστατευτικό κάλυμμα δισκόφρενου μπροστά, μασίφ δίσκος πίσω, διακόπτη για χάρτες, γκρι ODI γκριπ, πορτοκαλί τάπα λαδιού, Supersprox Stealth πίσω γρανάζι, κ.α.

Μηχανικά η μοτοσυκλέτα δεν έχει αλλαγές από το 2021, ενώ νέα είναι τα Red Bull Factory Racing γραφικά και τα χρώματα για το 2022.


300 EXC TPI Erzbergrodeo

ktm 300 exc tpi erzbergrodeo

Η σχέση της ΚΤΜ με τον σκληροπυρηνικό αγώνα Red Bull Erzbergrodeo κρατά αρκετές δεκαετίες, με τους αναβάτες της να της έχουν φέρει 16 νίκες. Για να γιορτάσει τις επιτυχίες της εκεί η αυστριακή εταιρεία δημιουργεί εδώ και κάποια χρόνια σε ετήσια βάση μια σπέσιαλ, ονειρεμένη έκδοση EXC.

Έτσι και το 2022, οι «πορτοκαλί» μας δίνουν μια ακόμα Erzbergrodeo έκδοση με βάση το δίχρονο υπέρ-όπλο 300 EXC TPI. Η μοτοσυκλέτα έρχεται εξοπλισμένη με μια εκτενέστατη σειρά από επίσημα αξεσουάρ που περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

Σπέσιαλ Red Bull Erzbergrodeo γραφικά
Πλαίσιο σε πορτοκαλί χρώμα
Εργοστασιακούς τροχούς με ανωδιωμένα κέντρα.
Ελαστικά METZELER 6 DAYS EXTREME
Κλειστείς χούφτες βαρέως τύπου
Ανεμιστήρα ψυγείου και προστατευτικά ψυγείου
CNC τιμονόπλακα
Εργοστασιακή σέλα και ελαφριά ποδιά
Προστατευτικό αλυσίδας
SUPERSPROX STEALTH πίσω γρανάζι
Προστασία συμπλέκτη και πορτοκαλί τάπα λαδιού
Ιμάντες εμπρός-πίσω, για τράβηγμα στα δύσκολα
Προστασία δισκόφρενου μπροστά
Πίσω δίσκος χωρίς τρύπες και προστασία δισκόφρενου
Διακόπτης επιλογής χάρτη


50 SX Factory Edition

KTM 50 SX FACTORY EDITION

Γιατί να απολαμβάνουν μόνο οι μεγάλοι τη Factory σειρά; Βασισμένη στο KTM 50 SX του 2021, η Factory Edition ακολουθεί τον γνωστό εργοστασιακό δρόμο του εμπλουτισμού με ανώτερο περιφερειακό εξοπλισμό και φυσικά την ανάλογη εμφάνιση.

Ας δούμε τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Factory Edition:

Ειδικά γραφικά Factory
Ολόσωμη εξάτμιση FMF
Σέλα με μπλε αντιολισθητικό υλικό
Μικρότερο πίσω γρανάζι μετάδοσης
Καπάκι συμπλέκτη κατασκευασμένο σε CNC
Καπάκι ανάφλεξης κατασκευασμένο σε CNC
Διαφορετική ρύθμιση τροφοδοσίας καυσίμου
Ειδικός συμπλέκτης
Γκρίζα γκριπ
Οδηγός αλυσίδας με πορτοκαλιά ένθετα
Λάστιχα Dunlop Geomax MX 53


eDRIVE

KTM eDRIVE

Η ΚΤΜ παρουσίασε τη γκάμα 2022 των παιδικών μοντέλων 12eDRIVE και 16eDRIVE, δηλαδή των δύο ηλεκτρικών ποδηλάτων ισορροπίας για παιδιά. Αυτά χτίζονται γύρω από πλαίσιο που θυμίζει ποδήλατο ΒΜΧ και δεν έχουν πετάλια μα μόνο γκάζι, ώστε το παιδί να μάθει τον βασικό χειρισμό του μηχανοκίνητου δικύκλου πριν προαχθεί σε μια “κανονική” μοτοσυκλέτα, όπως το KTM SX-E 5.

Το μικρότερο μοντέλο, 12eDRIVE, παίρνει το όνομά του από τους τροχούς 12 ιντσών που φορά, για μια φιλική θέση οδήγησης με ύψος 330 mm και συνολικό βάρος 8 κιλών.

Το 16eDRIVE απευθύνεται σε παιδιά που θα κουμπώσουν καλύτερα στην ψηλότερη θέση οδήγησης που στήνεται από τους μεγαλύτερους τροχούς 16 ιντσών και η οποία φτάνει στα 430 mm, ενώ και ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει λίγο ισχυρότερα από το μικρότερο μοντέλο.

Βασικά Χαρακτηριστικά:

- Στιβαρό αλουμινένιο πλαίσιο, ελαφρύ για να το χειρίζονται εύκολα τα παιδιά
- Τρεις power modes
- Ασφαλής και προστατευμένη μπαταρία 20V, αυτονομία 30-60 λεπτά με μια φόρτιση που διαρκεί 45-60 λεπτά
- Ύψος σέλας: 33 cm (12eDRIVE), 43 cm (16eDRIVE)
- Πιρούνι τύπου ΒΜΧ
- Γκαζιέρα με ενδείξεις ride mode και στάθμης μπαταρίας
- Εμφάνιση Race Replica
- Αποκλειστικός εξοπλισμός KTM PowerWear

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 17:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon