.
×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/enduro/husqvarna/te250_salminen_2011/
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/enduro/husqvarna/te250_salminen_2011/
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 11:51

Test – Husqvarna TE 310 2012

Φονέας γιγάντων

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Με τον Antoine Meo να στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία E2, στη σέλα του TE 310, κόντρα σε μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες, ο στόχος είχε επιτευχθεί. Η Husqvarna δημιούργησε ένα φονέα γιγάντων ο οποίος πατώντας το κατάλληλο κουμπί, αποδεικνύεται και φιλικός!

Εκτεταμένες αλλαγές

Δύο τίτλοι στη σειρά, ένας στην κατηγορία E1 με το Husqvarna TE 250, και άλλος ένας σερί, στην σέλα του TE 310, στην μεσαία κατηγορία. Αυτό έκανε ο Antoine Meo, ο οποίος άλλαξε μόνο “κυλινδροπίστονο” προκειμένου να το επιτύχει. Ουσιαστικά, η TE 250 με την 310 απέχουν μόλις λίγα κυβικά, ενώ βασίζονται στο ίδιο πλαίσιο και περιφερειακά. Το μικρό πλαίσιο του δίχρονου WR 125 πάνω στο οποίο στήθηκε η τετράχρονη 250 με το πανάλαφρο μοτέρ των εικοσιδύο κιλών, και βάρους 106 συνολικών κιλών, είναι ακόμη και τώρα, η πιο ελαφριά γνήσια enduro παραγωγής. Το 310 που ακολούθησε λίγο μετά, ξεκίνησε στα 297,6cc με εσωτερικές διαστάσεις 83x 55mm για να φτάσει το 2011 τα 302,4 με διάμετρο x διαδρομή 82 x 57,35mm.

Στον ψεκασμό, τοποθετήθηκε το ίδιο σώμα που διαθέτει και το motocross TC 250 στα 45mm από 42 που ήταν πριν. Διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη υπήρχε ούτως ή άλλως με επιλογές Soft και Hard, για χρήση ανάλογα με το έδαφος.

Η Husqvarna που άλλαξε στο μοντέλο 2010 το πλαίσιο και έκανε τις  απαραίτητες αλλαγές και ενισχύσεις, προχώρησε για το 2012 σε βαφή του σε μαύρο χρώμα, ενώ τοποθέτησε και νέα γραφικά. Τα στεφάνια των τροχών έγιναν ασημί, που δείχνουν λιγότερο “factory” σε σχέση με πριν, ενώ διαθέτουν νέα κέντρα της Crimeca. Το σημείο που είναι και το σημαντικότερο στο 310 αφορά στις αναρτήσεις. Ο προμηθευτής της Husqvarna πλέον είναι η Kayaba, κι έτσι, ενώ παραμένουν οι ίδιες διαδρομές σε μπροστινό σύστημα και αμορτισέρ, έχουν αλλάξει οι αναρτήσεις. Η ιστορία ξεκίνησε με το θηριώδες μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 50mm το 2009, το οποίο στο μοντέλο 2010 έγινε 48άρι της ίδιας εταιρίας, για να αλλαχθεί σε Kayaba ίδιας διαμέτρου, το 2011. Το μπροστινό παραμένει ως έχει και φέτος με νέες εσωτερικές ρυθμίσεις, και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Το αμορτισέρ της Sachs που συντροφεύει τα Husqvarna από το 2001 έφυγε και την θέση του πήρε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο της Kayaba, στο μοντέλο 2012.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια

Με τις νέας σχεδίασης χούφτες, αλλά και τα νέα καβαλέτα τιμονιού, συμπληρώθηκε η εικόνα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Husqvarna TE 310. Οπτικά, δύσκολα θα καταλάβεις ότι πρόκειται για το μοντέλο 2012 μιας και το μαύρο πλαίσιο και τα ασημί στεφάνια θα τα προσέξει ο ψαγμένος. Τα υπόλοιπα περιφερειακά παραμένουν ίδια στο 310 και οι μικρέ διαστάσεις συνεχίζουν να σε μπερδεύουν όσον αφορά τον κυβισμό του. Είναι μαζεμένο, είναι ελαφρύ, είναι στενό, συνεχίζει να φαίνεται μικρούλικο, με το σώμα του να ανήκει σε μικρότερη κατηγορία. Ο κινητήρας του είναι ραφιναρισμένος, το μεγαλύτερο σώμα ψεκασμού δίνει επιπλέον καύσιμο και ζωντάνια στα 302 κυβικά. Ποτέ δεν είχε θέμα με την αμεσότητα στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, απλά τώρα με το μεγαλύτερο σώμα ψεκασμού, νιώθεις ότι έχει “και άλλο να δώσει” στις ψηλές στροφές.

Ανοίγεις το γκάζι και φτάνει κατευθείαν στον κόφτη προδίδοντας την ευστροφία του, ενώ η αμεσότητα στο ανέβασμα στροφών δεν έχει χαθεί στο ελάχιστο. Μπορείς να το οδηγάς συνεχώς με μία σχέση πάνω, και να απολαμβάνεις τη βόλτα σου, εκμεταλλευόμενος φυσικά και το μικρό βάρος. Και όταν θελήσεις να επιταχύνεις, θα καταλάβεις ότι τα 3mm που έχει αυξήσει την διάμετρό του το σώμα του ψεκασμού, κάνουν τη διαφορά. Υπάρχει περισσότερο ξέσπασμα στις ψηλές στροφές και η διάρκεια απόδοσης είναι βελτιωμένη. Είναι ένας τομέας στον οποίο η Husqvarna θέλησε να καλύψει όποια αδυναμία της σε σύγκριση με τις μεγαλύτερου κυβισμού 450, που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία.

Και απ’ ότι φαίνεται, το πέτυχε, χωρίς βέβαια να μπορεί να χτυπήσει στα ίσα σε απόλυτα νούμερα αυτές τις μοτοσυκλέτες. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο άλλωστε για να κινηθείς γρήγορα, σε κάθε είδους διαδρομή, μιας και με το 310, μπορείς να έχεις το γκάζι κολλημένο συνεχώς στο τέρμα, δίχως να είσαι ο Meo. Έχεις και ως σύμμαχο το μαγικό κουμπί που σου δίνει την επιλογή του χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης.

Μαγικό χαλί

Κινείσαι σε αργά κομμάτια, ανηφορικά όπου χρειάζεσαι πρόσφυση, επιλέγεις το Soft. Βγαίνεις σε ανοιχτά τμήματα της διαδρομής ή σε motocross ή αμμώδη πίστα, επιλέγεις το Hard. Τίποτα δεν θα σου λείψει, και το σημαντικότερο, δεν θα κουραστείς όπως σε ένα 450.

Το πλαίσιο του 310 είναι πολύ σφιχτό, άκαμπτο, και παρά το ότι είναι μικρό σε διαστάσεις, προσφέρει σταθερότητα σε συνδυασμό με κορυφαίο έλεγχο σε σφιχτά κομμάτια. Οι αναρτήσεις του βελτιώθηκαν σημαντικά και εκεί που με το Marzocchi και το Sachs χρειαζόταν να ασχοληθείς με τις ρυθμίσεις για να το φέρεις κάποιες φορές στα μέτρα σου, τα Kayaba δεν έχουν τέτοια απαίτηση από τον αναβάτη. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν πειράξαμε τίποτα, δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με ρυθμίσεις, με το στήσιμο της μοτοσυκλέτας, το τιμόνι, τίποτα. Απλά ανοίγαμε το γκάζι και το 310 πέρναγε με εξαιρετική άνεση από τις ανωμαλίες. Το πλαίσιο συνεχίζει να εκπλήσσει με τις δυνατότητες που έχει και την άνεση με την οποία ισοπεδώνει τις λακκούβες.

Οι αναρτήσεις λειτουργούν ομαλότατα και σε κάθε χτύπημα βγαίνουν αλώβητες δίχως να τερματίζουν, ακόμη και στην πιο σκληρή χρήση. Το σύνολο είναι δεκτικό στα σκληρά τερέν και σε πετρώδη εδάφη θα κινηθεί με αξιοπρέπεια, μεταφέροντας την αίσθηση της εμπιστοσύνης στον αναβάτη. Ένα τόσο μικρό σύνολο, περιμένεις ότι κάπου θα κάνει την ατασθαλία του, μιας και δεν γίνεται να συνδυάζονται όλες οι χρήσεις τόσο καλά. Κι όμως, μπορείς να περάσεις από τα πιο σφικτά μονοπάτια με χαρακτηριστική άνεση, να βγεις ξεκούραστος λες και οδηγάς 125. Μπορείς επίσης να ανοίξεις τέρμα το γκάζι και να οδηγήσεις σε πετρώδη εδάφη με μεγάλες ταχύτητες, και να βγεις αλώβητος και από εκεί. Οι Kayaba έφεραν την ποιότητα αναβαθμίζοντας το σύνολο που ήταν ήδη καλό, και μόνο τώρα βλέπεις ότι μπορούσε να γίνει και καλύτερο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Husqvarna με το TE 310 έχει πατήσει καλά στην αγορά, μιας και η μοτοσυκλέτα της συνδυάζει τις μικρές διαστάσεις, με ιδανική δύναμη για οδήγηση σε κάθε διαδρομή. Το σύνολο ενδείκνυται για αναβάτες κάθε επιπέδου και αυτό είναι το σημαντικότερο ατού που μπορεί να έχει μία μοτοσυκλέτα. Δίχως να σε κουράζει, μπορεί να σε πάρει από χαμηλό επίπεδο και να σε φτάσει στο σημείο να ανακαλύψεις τα όριά σου. Όντας φιλικό και βολικό, θα εκτιμηθεί δεόντως από τους αγωνιζόμενους αλλά και τους ερασιτέχνες που θα εκτιμήσουν την παροχή διετούς εγγύησης (σύμφωνα με τους όρους) στα 9.390euro που κοστίζει.    

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο TE 310
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (euro) 9.390
Εγγύηση 2 Χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής
Κυβισμός (κ.εκ.) 302.4
Συμπίεση (:1) 12,8
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 82x57,3
Τροφοδοσία Ψεκασμός Mikuni με σώμα 45mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 17 / 54
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 3
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 13-40
Σχέση μετάδοσης 3,076
Σχέσεις ταχυτήτων 6
2,142 (30/14)
2n 1,750 (28/16)
3η 1,450 (29/20)
1,227 (27/22)
1,041 (25/24)
6η 0,884 (22/27)
Συνολικές σχέσεις ταχυτήτων
20,944
2n 17,104
3η 14,172
11,995
10,181
6η 7,964
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Μονής δοκού ατσάλινο με ελιψοειδείς σωλήνες, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) 106
Μήκος (χιλ) 2260
Πλάτος (χιλ) 820
Μεταξόνιο (χιλ) 1470
Ύψος (χιλ) 1290
Ύψος σέλας (χιλ) 950
Απόσταση εδάφους (χιλ) 290
Βάρος (κ) 106
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 8,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba διαμέτρου 48mm, διαδρομή 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Kayaba με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (διπλή) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 296mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21 Michelin Enduro Competition
Πίσω 120/90-18 Michelin Enduro Competition
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 10:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Husqvarna TE 250 “Juha Salminen” 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon