.
Κατηγορία Beta
Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 19:22

TEST - Βeta Enduro Range 2018 - Αποστολή στην Ιταλία

 

Βελτιωμένα “ολιστικά”

 

H “νέα”, συγκριτικά με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του enduro, Beta, ξεκίνησε την πορεία της το 2004, παρουσιάζοντας μια σειρά καθαρόαιμων μοτοσυκλετών με κινητήρες KTM, ενώ το 2009 ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως, με το λανσάρισμα των πρώτων 4Τ μοτέρ δικής της σχεδίασης, για να ακολουθήσουν το 2012 και τα δίχρονα μοτέρ δικής της κατασκευής.

H εταιρεία από την Τοσκάνη της Ιταλίας έχει βέβαια μια μακρά παράδοση στον χώρο του Trial και για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει τις δυνατότητες της εκτός των ορίων αυτού τους είδους, αφού τις δεκαετίες του 70 και του 80 είχε μια πολύ επιτυχημένη παρουσία στο πεδίο των MX και enduro μοτοσυκλετών.  

Οι στόχοι για το 2018



Για το 2018, οι στόχοι που έθεσε η Beta για την ανανέωση της enduro γκάμας της ήταν οι εξής:

1)Δραστική μείωση του βάρους
2)Βελτίωση της συμπεριφοράς
3) Σχεδιαστική ανανέωση
4)Διατήρηση των τιμών στα επίπεδα του 2017

Σύμφωνα με την εταιρεία λοιπόν, οι τέσσερις αυτοί στόχοι επετεύχθησαν και για αυτό τον λόγο βρεθήκαμε στην Ιταλία, προεκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο ισχύει αυτή η δήλωση.{slide}

Σημαντική μείωση του βάρους

 

Σε ότι αφορά στο βάρος, ανακοινώνεται μια μείωση της τάξεως των 5,3 κιλών στην τετράχρονη γκάμα και 4,7 κιλών στα δίχρονα, κάτι στο οποίο συνέβαλε μεταξύ των άλλων και η επανασχεδίαση των πλαισίων. Δεν είναι μόνο το ότι εξοικονομήθηκαν 1,3 κιλά και 1,0 κιλό από τα 4Τ και 2Τ πλαίσια αντιστοίχως, αλλά σύμφωνα  με την Beta, αυτά είναι πλέον πιο άκαμπτα και ανθεκτικά σε σχέση με το 2017.

Η “δίαιτα” δεν αφορούσε μόνο στα πλαίσια φυσικά, 400 γραμμάρια εξοικονομήθηκαν από τις νέες μπότες του USD πιρουνιού της Sachs, μια νέα μπαταρία λιθίου ”έκοψε” άλλο ένα κιλό συνολικού βάρους, ενώ κάτι εξοικονομήθηκε και από τις νέας σχεδίασης εξατμίσεις, που παρά το ότι συμμορφώνονται με τις Euro4 προδιαγραφές, είναι ελαφρύτερες.

Για τα τετράχρονα ειδικά, έχει αλλαχτεί όλος μηχανισμός του συμπλέκτη με έναν πιο ανθεκτικό (γενικώς αλλά και σε θερμοκρασία), που μείωσε κατά 1,7 κιλά το βάρος, ενώ καταργήθηκε πλήρως η μανιβέλα και ο μηχανισμός της, κάτι που επέφερε άλλο ένα κιλό μείωσης. Ωστόσο αν κανείς το επιθυμεί, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί μανιβέλα εκ των υστέρων ως αξεσουάρ προαιρετικού εξοπλισμού.

Αλλαγές και στους κινητήρες



Στα των κινητήρων τώρα, στα τετράχρονα μοντέλα έχει τοποθετηθεί ένας προσθετέος εγχυτήρας πίσω από την πεταλούδα του γκαζιού, ο οποίος ενεργοποιείται στις υψηλές στροφές και αυξάνει την μέγιστη ιπποδύναμη. Αυτό όπως διαπιστώσαμε ισχύει αφού στο 390 4Τ μοντέλο, ο κινητήρας ήταν πιο ισχυρός σε όλο το φάσμα των στροφών λειτουργίας του συγκριτικά με το περσινό μοντέλο.   

Στα δίχρονα μοτέρ οι αλλαγές ήταν πιο εκτεταμένες, νεός κύλινδρος, νέα κεφαλή, νέος στρόφαλος και ένα επανασχεδιασμένο power valve, ενώ ειδικά η έκδοση των 300 κ.εκ. φέρει ένα νέο “πομπέ” πιστόνι, που σύμφωνα με την Beta, βελτιώνει την απόδοση στις χαμηλές στροφές λειτουργίας.

Οι αλλαγές στα μοντέλα του 2018, συμπληρώνονται με τη νέα μοντέρνα σχεδίαση των πλαστικών (αν και η ποιότητα τους δεν είναι από τις κορυφαίες), με νέες μαύρες ζάντες της Excel και νέα set φρέvων.

Το μεγάλο νέο για το 2018 επίσης, είναι η παρουσίαση του 125 RR 2T μοντέλου, που ολοκληρώνει την γκάμα των Beta Εnduro.

Βελτιωμένη αίσθηση

Η πρώτη εντύπωση, συνολικά για όλα τα μοντέλα Beta του 2018, είναι ότι τα αισθάνεσαι μικρότερα και χαμηλότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Aισθητή είναι αδιαμφισβήτητα και η μείωση του βάρους και γενικά μπορούμε να πούμε ότι όλες οι μοτοσυκλέτες είναι ομοιογενείς σαν σύνολα, δυναμικές αλλά και σταθερές, ενώ φέρουν αρκετά καλές αναρτήσεις.  

Παρά το γεγονός ότι τόσο η “οικογένεια” των  4Τ όσο και  2Τ, μοιράζονται τα ίδια πλαίσια και περιφερειακά, η αίσθηση οδηγώντας τις εκδόσεις κυβισμού την μία μετά την άλλη είναι εντελώς διαφορετική και αυτό οφείλεται φυσικά στους κινητήρες τους.

Τετράχρονα

Tα 4Τ 350RR και 390RR απευθύνονται σε όλους. Το 350 έχει ένα κινητήρα που η ισχύς του δεν θα αφήσει κανέναν παραπονούμενο, ενώ η απόδοση του είναι γλυκιά και ευχάριστη, με την συνολική του αίσθηση να είναι πλέον φιλική στα τετράχρονα.

Το 390, μοιάζει πολύ σε απόδοση με το 350, μόνο που πέρα από την μεγαλύτερη ισχύ, η οποία είναι εμφανής στις χαμηλές και μεσαίες, έχει και συνολικά πιο ακαριαία απόκριση,  απαιτώντας έναν βαθμό μεγαλύτερης εμπειρίας.

Επόμενο στην αύξουσα κλίμακα του κυβισμού, το 430RR, το οποίο αν και δεν έχει μεγάλη διαφορά σε χωρητικότητα από το 390, είναι το πλέον απόλυτο τετράχρονο, μια μοτοσυκλέτα που απευθύνεται στους αγωνιζόμενους της Ε2 κατηγορίας και θέλει δυνατό οδηγό και με καλή τεχνική για να το πάει γρήγορα.

Το μεγαλύτερο 480RR στα τετράχρονα, αποτέλεσε έκπληξη, καθώς παρά την μεγάλη ισχύ του αποδείχτηκε πολύ φιλικό και λιγότερο κουραστικό από το 430. Όσοι έχουν πρότερη εμπειρία από μεγάλα τετράχρονα θα προσαρμοστούν αμέσως επάνω του, ενώ δεν θα τρομάξει και αυτούς που για πρώτη φορά ανεβαίνουν σε ένα καθαρόαιμο μεγάλου κυβισμού. Η συνολική του απόδοση ήταν τέτοια που το καθιστά άριστο trail bike ή μοτοσυκλέτα πάνω στην οποία θα βασιστεί κάποιος για να δημιουργήσει ένα rally μοντέλο.

Δίχρονα



Περνώντας στα δίχρονα, παρά τις συγκριτικά με τα τετράχρονα, μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές, έχουν διατηρήσει τα ίδια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς με τα μοντέλα του 2017. Πολύ ισχυρά ακόμα και από τις χαμηλές (ειδικά το 300) με εξαιρετική απόκριση στο γκάζι και κορύφωση με διάρκεια ψηλά, που είναι εκρηκτική!

Το μόνο που μας ενόχλησε κάπως ήταν οι πολλοί κραδασμοί και αυτό γιατί έχουμε μάλλον καλομάθει από τους “βελούδινους” στη λειτουργία τους δίχρονος κινητήρες άλλων κατασκευαστών. Ξεχωρίσαμε το 250RR ως αυτό που είναι το πιο αποτελεσματικό, επιτυγχάνοντας μια πολύ καλή σχέση μεταξύ ισχύος και φιλικής συμπεριφοράς, ενώ το 300 με την περίσσεια ιπποδύναμη του ταιριάζει περισσότερο σε αγώνες extreme endurο και σε αναβάτες που μπορούν να διαχειριστούν την δύναμη του.

Πορεία συνεχούς εξέλιξης

Σε γενικές γραμμές, μας άρεσε η δυναμική συμπεριφορά των Beta Enduro 2018 και πληρότητα της γκάμας. Τα πλαίσια είναι άψογα και οι αναρτήσεις εξαιρετικές, οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται αστραπιαία, χωρίς όμως αυτό να αφαιρεί από την σταθερότητα και από ότι όλα δείχνουν, στη Beta έχουν πετύχει τις ιδανικές ισορροπίες ώστε να ικανοποιήσουν τόσο τους αγωνιζόμενους, όσο και τους ερασιτέχνες.

Η συνολική μας εντύπωση λοιπόν είναι πάρα πολύ καλή, με δύο σημεία μόνο να χρήσουν βελτίωσης, το ένα είναι η ποιότητα των πλαστικών, που δεν είναι η καλύτερη δυνατή και το άλλο η τρόμπα τους μπροστινού φρένου, που θα την θέλαμε να παράγει λίγο μεγαλύτερη ισχύ πέδησης.

Η Beta, μέσα σε  λίγα μόλις χρόνια έχει κάνει όχι απλώς βήματα αλλά άλματα  προόδου και τα endurο μοντέλα του 2018 αποτελούν την μετουσίωση αυτής της συνεχούς εξέλιξης. Η βάση, ο πυρήνας των μοτοσυκλετών αυτών, είναι στο ίδιο σκαλί με αυτόν των κορυφαίων κατασκευαστών στον χώρο, δηλαδή KTM, Husqvarna και Sherco και μένουν μόνο μερικές λεπτομέρειες που διορθώνονται πολύ εύκολα, για να συγκριθούν κατά μέτωπο.

Φωτογραφίες





 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 12:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon