.
Κατηγορία Beta
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 16:56

Test - BETA RR 250 Racing 2018

 

Για τους εκλεκτούς!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Η έκδοση Racing του RR250 έρχεται αναβαθμισμένη για το 2018, δίνοντας στους "κοινούς θνητούς", γεύση παγκοσμίου. Την οδηγούμε, και αναφωνούμε, bella Italia!

IMG 5926 web

Στα πρότυπα του παγκοσμίου

IMG 5878 web

Με σταθερά ανοδική πορεία στο παγκόσμιο στερέωμα, το ιταλικό εργοστάσιο της Beta συνεχίζει να παράγει μοτοσυκλέτες έτοιμες να διεκδικήσουν θέση σε αγώνες παγκοσμίου. Για τους απλούς αναβάτες, ερασιτέχνες και μη, κατασκευάζει την σειρά Racing, που είναι ότι πιο κοντά μπορεί να αποκτήσει κανείς, στις μοτοσυκλέτες με τις οποίες διεκδικεί και κερδίζει παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ως Racing, παράγονται όλες οι enduro μοτοσυκλέτες της Beta, τόσο τα δίχρονα 250 / 300 όσο και τα τετράχρονα 350, 390, 430 και 480cc. Και ως πρότυπα, χρησιμοποιήθηκαν οι μοτοσυκλέτες με τις οποίες η Beta κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία E3 με τον Steve Holcombe και αυτή με την οποία κατέκτησε τον τίτλο στην Ιταλία, με τον Alex Salvini στην σέλα.

Εμείς είχαμε στα χέρια μας την RR 250 Racing, η οποία βασίζεται σε μοντέλο 2018, με ό,τι αλλαγές έχει και η απλή έκδοση για την νέα χρονιά. Στην Racing, απουσιάζει η μανιβέλα με τον μηχανισμό της, και η εκκίνηση γίνεται μόνο με την μίζα. Να θυμίσουμε ότι ο κινητήρας της Beta διαθέτει δυνατή και όχι πρόσθετη μίζα ανάγκης, ενσωματωμένη στο κάτω τμήμα των κάρτερ, η οποία αντέχει εκκινήσεις. Και με την βοήθεια της ελαφριάς και ακούραστης μπαταρίας λιθίου, δεν έχει κάποιος να φοβάται την εκκίνηση.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλαισίου παραμένουν ίδια με του 2017 αλλά στην Racing, έχουμε διαφορές στον εξοπλισμό - είπαμε "στήθηκε" βάση των μοτοσυκλετών του παγκοσμίου.

Μπροστά, συναντάμε νέο μπροστινό σύστημα από την Sachs, ανεστραμμένο φυσικά, διαμέτρου 48 χιλιοστών, τύπου κλειστού φυσιγγίου, με ελαφρύτερα στελέχη καλαμιών, εργοστασιακά σεταρισμένο. Το μπροστινό σύστημα δένει σε νέες ισχυρές τιμονόπλακες με μαύρη ανοδίωση.

Στο αμορτισέρ της Sachs συναντάμε νέο revalving και ρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η απόδοση του, στα πρότυπα πάντα των ''παγκόσμιων''.

Αλλαγές και βελτιώσεις

Στην έκδοση Racing, απουσιάζει η τρόμπα λαδιού που χαρακτηρίζει την νέα γενιά δίχρονων της Beta, κάτι που ενδεχομένως να προβληματίσει τους -καλομαθημένους πλέον - διχρονάκιδες. Καλά νέα γι' αυτούς, αφού η Beta δίνει την δυνατότητα επανατοποθέτησης, ως μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού.

IMG 6079 web

Μία ευρεία γκάμα αξεσουάρ after market έχει τοποθετηθεί στην RR 250 Racing, με τα περισσότερα να ξεχωρίζουν λόγω... χρώματος. Στον μπροστινό τροχό συναντάμε λαβή γρήγορης αφαίρεσης του άξονα, έχουμε νέα φαρδύτερα μαρσπιέ σε μαύρο χρώμα κατασκευασμένα από ergal με ατσάλινα δοντάκια, ελαφρύ διαιρούμενο γρανάζι αλουμινίου στον πίσω τροχό - με ατσάλινη περιφερειακή οδόντωση, τεντωτήρα και γλίστρα αλυσίδας από ergal σε κόκκινο χρώμα, σπαστές μανέτες σε μαύρη ανοδίωση, τάπες κινητήρα σε κόκκινο ανοδιωμένο αλουμίνιο. Εκτός από τα νέα αγωνιστικά γραφικά, η RR 250 Racing διαθέτει και περιφερειακά αυτοκόλλητα - σιρίτια, στα στεφάνια τροχών, αγωνιστικού τύπου κάλυμμα σέλας με θήκη για την φύλαξη των αγωνιστικών εγγράφων, αλλά και νέες χούφτες αυξημένης αντοχής 

Αν και η Beta ανακοινώνει μείωση κιλών στα νέα δίχρονα Beta για το 2018, ωστόσο στα τεχνικά στοιχεία τους δεν βρήκαμε κάτι τέτοιο, αφού το βάρος του RR250 Racing παραμένει στα 104 κιλά στα ''χαρτιά'', παρά την αναφορά μείωσης 4,7 κιλών. Οι πρώτες πληροφορίες για το 2018 ανέφεραν 1 κιλό μείωση από το νέο πλαίσιο, και αν κρίνουμε και την αφαίρεση της μανιβέλας, άλλο ένα κιλό θα έφευγε από αυτήν και τον μηχανισμό της. Βγάζουμε και 400 γραμμάρια από τις νέες μπότες πιρουνιού της Sachs, ένα κιλό από την μπαταρία λιθίου, και τα υπόλοιπα 1.300 γραμμάρια, από τις αλλαγές του κινητήρα και το νέο φιλτροκούτι.

Η νέα RR 250 Racing διαθέτει επίσης νέο κύλινδρο, νέα κεφαλή, νέο στρόφαλο και ένα επανασχεδιασμένο power valve - σύμφωνα με την Beta, οι αλλαγές έγιναν για βελτίωση απόδοσης σε όλη την καμπύλη λειτουργίας, και ομαλότερη καμπύλη.

Racing αίσθηση

Η μίζα δίνει ζωή στον δίχρονο κινητήρα απευθείας - αρκεί ένα πάτημα, και ο δίχρονος στροφάρει σβέλτα και παίρνει μπροστά, ακόμη και χωρίς choke. Ο ήχος από την Racing εξάτμιση της FMF έρχεται άγριος και πεντακάθαρος, δείχνοντας σωστή ρύθμιση. Το ανέβασμα στροφών με ''νεκρά'', απότομο. Οι κραδασμοί, εμφανείς, ακόμη και όταν βρίσκεσαι σταματημένος. Έχοντας όμως τα κιλά κατά νου, βγήκαμε στο βουνό να δούμε τι ''ψάρια πιάνει'' αυτή η Racing έκδοση, που ομολογούμενος, εμφανισιακά, είναι πανέμορφη. Σε λευκό φόντο, με κόκκινα φλούο και μπλε γραφικά, με μαύρα στεφάνια, μαύρες ακτίνες, μαύρο ψαλίδι, κόκκινο πλαίσιο, κόκκινο ανωδιομένο μπροστινό, σίγουρα προδιαθέτει για πολύ επιθετική βόλτα.

BETA/2018/rr250racing/odigika/IMG_6023-web.jpg&title=','','scrollbars=yes,resizable=yes,location=yes,menubar=yes,status=yes,toolbar=yes,left=0,top=0');return false;">IMG 6023 web

Στην πρώτη βόλτα, αυτό που εντυπωσίασε αμέσως ήταν η απόκριση του μπροστινού φρένου - ένα πραγματικά δυνατό φρένο στο οποίο μπορείς να βασιστείς ακουμπώντας την μανέτα, μόλις με το ένα δάκτυλο. Τα φρένα της είναι νέα στην Racing έκδοση, τόσο μπροστά, όσο και πίσω, μοναδικά σε αίσθηση, δυνατά, απόλυτα.

Ο κινητήρας έχει διατηρήσει τα ίδια χαρακτηριστικά με την απλή έκδοση, απλά εδώ ''ξυπνά'' πιο γρήγορα στο άνοιγμα του γκαζιού. Παρά την αλλαγή γραναζιού μπροστά, με 14 δόντια από 13, το ''ξύπνημα'' έρχεται γρήγορα, και η δύναμη "απλώνει" χωρίς νευρικά ξεσπάσματα. Αυτό ίσως βοηθήσει τους τετραχρονάκιδες να ενταχθούν στην δίχρονη οδήγηση, ωστόσο, κόβει αρκετά από την ευκολία του δίχρονου. Παίξαμε με την ρυθμιζόμενη βαλβίδα, στην δεξιά πλευρά του κινητήρα, η οποία εύκολα, με ένα allen κλειδί, ρυθμίζει το ελατήριο της, ώστε να γίνει πιο απότομη, ή πιο ήρεμη η δύναμη. Με τέρμα μέσα το ελατήριο, η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού με σχέση στο κιβώτιο ήταν σαφώς καλύτερη. Παρά το 14άρι γρανάζι, η μοτοσυκλέτα πεταγόταν πιο εύκολα μπροστά, αλλά και πάλι σε σφιχτά μονοπάτια, ήθελε αρκετή χρήση συμπλέκτη, τόσο για να ξυπνήσει ο δίχρονος κινητήρας, όσο και για να ελέγχεις τις μακριές σχέσεις.

Αγωνιστική λειτουργία

Εφόσον η ρυθμιζόμενη βαλβίδα του power valve κάνει καλή δουλειά, θα προτιμούσα σίγουρα το 13άρι μπροστινό, ώστε να κερδίσω από την κοντύτερη σχέση, και έπειτα, να ηρεμίσω τον κινητήρα ανάλογα, ρυθμίζοντας ανάλογα τις ανάγκες. Άλλωστε, η Racing έκδοση διαθέτει και διπλό χάρτη ηλεκτρονικής ανάφλεξης, που αλλάζει την απόδοση για στεγνό ή βροχερό καιρό - η διαφορά είναι μεγάλη στο ''συννεφάκι'' του διακόπτη, με την λειτουργία να ομαλοποιείται αρκετά. Συνδυάζοντας λοιπόν 13άρι γρανάζι με ανάλογη ρύθμιση στην βαλβίδα, και τον χάρτη της ανάφλεξης, το αποτέλεσμα είναι σίγουρο. Ο κινητήρας, λειτουργεί ομαλότατα στις χαμηλές στροφές, ενώ μετά τις μεσαίες, λυσσάει - μπαίνει σε αγωνιστική διάθεση και δείχνει ότι ένας ικανός αναβάτης, θα βγάλει πολύ καλό αποτέλεσμα με αυτόν. Αν όμως θες να πας βόλτα, πας χαλαρά. Και στις δύο περιπτώσεις, πλαίσιο και αναρτήσεις συνηγορούν και βοηθούν. Το νέο πλαίσιο είναι πιο στιβαρό, οι αναρτήσεις είναι ποίημα. Ο συνδυασμός, κορυφαίος. Πρέπει να πούμε ότι τα Beta χαρακτηρίζονται από τα στιβαρά πλαίσια, και θέλουν καλές αναρτήσεις για να ''σταθούν'' στη διαδρομή. Αυτή η έκδοση, διαθέτει ένα από τα καλύτερα μπροστινά συστήματα που μπορείς να βρεις σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. Οδηγώντας την, χτυπώντας σε πέτρες, εμπόδια, ρίζες, διαπιστώνεις ότι πραγματικά έχει σεταριστεί από την αφρόκρεμα του παγκοσμίου. Τίποτα δεν φτάνει στα χέρια, όλα απορροφούνται με εκπληκτική ευκολία, και ο τροχός, πάντα στην θέση του. Το αμορτισέρ, ακολουθεί πιστά, χωρίς να τινάζει. Μάλιστα, δεν χρειάστηκε καμία ρύθμιση για την απολαυστική οδήγηση που προσέφερε. Ούτε σε μονοπάτια, ούτε σε άλματα, ούτε σε πέρασμα κορμών, σε κάθε διαδρομή που την οδηγήσαμε. Σταθερότητα, στιβαρότητα, ασφάλεια, λειτουργικότητα, όλα όπως πρέπει να είναι, σε μία μοτοσυκλέτα που τιμά το Racing στο όνομα της και με το παραπάνω.

Racing και να καίει

IMG 6104 web

Η νέα RR250 Racing του 2018 είναι μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη ειδικά, για όσους έχουν απαιτήσεις. Απαιτήσεις στην οδήγηση, απαιτήσεις στην απόδοση, στο χρονόμετρο, αλλά και απαιτήσεις στην διαφορετικότητα, μίας μοτοσυκλέτας που έχει βελτιωθεί ''ειδικά''. Στα 9.000euro που κοστίζει, δικαιολογεί απόλυτα τα 700 παραπάνω euro σε σχέση με την απλή έκδοση, και αν της άλλαζα κάτι, θα καταργούσα τους πολιτικούς διακόπτες με κάτι πιο λιτό και αγωνιστικό. Και βουρ για τα βουνά!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 250 Racing
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 9.000 euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com  
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος με βαλβίδα εξαγωγής BPV και reed Vforce4
Κυβισμός (c.c.) 249
Συμπίεση (:1) 13,2
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 66,4 x 72
Τροφοδοσία Kαρμπυρατέρ Keihin PXK 36
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Εκκίνηση Μίζα
Λίπανση Τρόμπα λαδιού
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα (14/48)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2172
Πλάτος (mm) 807
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος (mm) 1270
Ύψος σέλας (mm) 930
Απόσταση από έδαφος (mm) 320
Βάρος (kg) 104
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (lt) 9,5lt / 1,6lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της SACHS, διάμετρος 48mm, διαδρομή 295mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
   
Φρένα   
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 17:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon