.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 17:05

Editorial τεύχους 65, Δεκέμβριος 2020

Βρισκόμαστε στο 2ο lockdown και, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ο ερχομός των εμβολίων μας δίνει ελπίδες να ξεπεράσουμε το τέλμα στο οποίο έχουμε πέσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Κατά τα άλλα, οι εταιρείες παρουσιάζουν δικτυακά τα μοντέλα του 2021, με τα περισσότερα να έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους.

Και τι δεν έχει ο μπαχτσές. Πριν πιάσουμε τα μοντέλα ξεχωριστά να πούμε πως το 2021 θα χαρακτηριστεί από το ντεμπούτο μιας νέας τεχνολογίας ασφαλείας, όπως είναι το Adaptive Cruise Control, που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του στον χώρο της μοτοσυκλέτας, εξοπλίζοντας για αρχή τα νέα BMW R 1250 RT, Ducati Multistrada V4, και KTM 1290 Super Adventure -και έπεται συνέχεια.

Πέρα λοιπόν από το Ride-by-wire και την μονάδα IMU, πέρα από το Ride by Wire, τους διαφορετικούς χάρτες ανάφλεξης, την Cornering λειτουργία σε ABS και Traction Control, πέρα από τα Riding Modes, το ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα, το Wheelie Control, το Launch Control, το Slide Control, το Emergency Call, και τα υπόλοιπα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, τώρα οι μοτοσυκλέτες μας θα εξοπλίζονται και με ραντάρ, έχοντας τη δυνατότητα να φρενάρουν και μόνες τους!

Ο γενναίος νέος κόσμος που χαράζει το όραμα για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με τη βοήθεια της προόδου της τεχνολογίας, θα μας χαρίζουν ολοένα και συχνότερα συστήματα και λύσεις που πριν μερικά χρόνια θα έμοιαζαν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασία.

Και όμως. Πριν λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε πατέντα της Honda, για μια μοτοσυκλέτα που θα διαβάζει τη σκέψη του αναβάτη, και δεν μιλάμε μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά!

Η ιδέα έχει ως εξής: ο αναβάτης φορά ένα κράνος με ηλεκτρόδια, που μπορούν να ανιχνεύσουν τα εγκεφαλικά κύματά του και να τα στείλουν σε μια υπολογιστική μονάδα στη μοτοσυκλέτα, που θα τα ερμηνεύει και κατόπιν θα κάνει ανάλογο fine-tuning στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, παίρνοντας ως επιπρόσθετη παράμετρο τις… προθέσεις του αναβάτη.

Έχουμε ακόμα να δούμε πολλά, με τη μοτοσυκλέτα να αλλάζει ταχύτατα μορφή μπροστά στα μάτια μας.

Όσον αφορά στα νέα μοντέλα που μας έκαναν εντύπωση μέχρι στιγμής, θα πρέπει να αρχίσουμε με τα Ducati Multistrada V4 και Ducati Monster, με την ιταλική εταιρεία να εγκαταλείπει παραδόσεις και Unique Sales Points του ένδοξου παρελθόντος, όπως το δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης βαλβίδων, το μονόμπρατσο ψαλίδι και το πλαίσιο χωροδικτύωμα για χάρη του μότο των Ολυμπιακών Αγώνων “Citius, Altius, Fortius (Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά).

Ασταμάτητη πρόοδος, που για το Borgo Panigale παραμερίζει λύσεις που το έκαναν να ξεχωρίζει, όμως τώρα κρίνονται ξεπερασμένες, και πιθανώς πιο ακριβές, απέναντι σε πιο απλές, σύγχρονες και οικονομικές λύσεις, που παράλληλα ευνοούν τις επιδόσεις, και ρίχνουν το κόστος αγοράς αλλά και συντήρησης.

Εντυπωσιακό όμως είναι και το Aprilia RS660 που θέλει να επαναφέρει τις sport μοτοσυκλέτες σε πιο λογικά πλαίσια, και σε διττό χαρακτήρα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΚΑΙ στον δρόμο, και όχι μόνο σε πίστα.

Προχωρούμε στο μεγαθήριο Bimota Tesi H2, που συνδυάζει ότι πιο εκκεντρικό αλλά και high-tech υπάρχει αυτή τη στιγμή στον χώρο της μοτοσυκλέτας, με κομπρέσορα, εναλλακτικά συστήματα διεύθυνσης, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, κ.α. Μια μοτοσυκλέτα πραγματικό ιστορικό ορόσημο, καθώς αποτελεί και τον πρώτο καρπό μετά την εξαγορά της μισής Bimota από την Kawasaki.

Ένα ακόμα στοιχείο που μας δείχνει πως ο κόσμος των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών συγκλίνει, είναι και η παρουσίαση της BMW M 1000 RR, το πρώτο μοντέλο της BMW Motorrad το οποίο φέρει το θρυλικό λογότυπο επιδόσεων από τον χώρο του αυτοκινήτου.

Μιλώντας για 4 τροχούς, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την πρώτη συνεργασία Ducati-Lamborghini, με το Diavel 1260 Lamborghini, που αποτίει φόρο τιμής στο επικό υπέρ-αυτοκίνητο Sian FKP 37. Μακάρι να δούμε τη συνεργασία να επεκτείνεται και στα Superbikes.

Μπορείτε να δείτε ΟΛΑ τα νέα μοντέλα του 2021 συγκεντρωμένα ΕΔΩ

Στα γνωστά της πρότυπα η Honda, παρουσίασε σωρεία νέων και ανανεωμένων μοντέλων, με το νέο Forza 750 να κλέβει την παράσταση, χαρίζοντας μας ένα υπέρ-εξελιγμένο mega scooter με στοιχεία μοτοσυκλέτας, τεχνολογία αιχμής και σύστημα DCT!

Το ίδιο σύστημα ξεχωρίζει σε ένα ακόμα νέο μοντέλο της Honda, το μεγάλο Rebel 1100, που έρχεται να γεμίσει ένα μεγάλο κενό στα cruiser μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας.

Εξαιρετικά σημαντική θα χαρακτηρίζαμε την Triumph Trident 660, που αποτελεί την κίνηση-ματ της βρετανικής εταιρείας, όσον αφορά στη διεύρυνση του αγοραστικού κοινού της, μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει όση ακριβώς τεχνολογία χρειάζεται, με ρεαλιστικές επιδόσεις, και με τιμή που κανείς φαν της Triumph δεν περίμενε να δει.

Κι αν οι Suzuki και Kawasaki έπαιξαν συντηρητικά μέχρι στιγμής, η Yamaha γκρέμισε, όπως κι η Ducati, στερεότυπα και γέφυρες, παρουσιάζοντας τις ολοκαίνουργιες MT-07, MT-09 και Tracer 9, με εμφανίσεις που προκαλούν, και τεχνολογικές λύσεις που κανείς δεν περίμενε -όπως η έλλειψη τελικού εξάτμισης με την κλασική του μορφή στα γυμνά ΜΤ μοντέλα!

Αν θέλαμε πάντως να ξεχωρίσουμε την πιο όμορφη μοτοσυκλέτα του 2021, θα τείναμε προς την MV Agusta Superveloce 75 Anniversario, που ξεπούλησε μέσα σε λίγες ώρες. Μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία, με ανεπανάληπτη αισθητική που σου μένει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη!

Μείνετε συντονισμένοι, καθώς τα νέα μοντέλα συνεχίζουν να παρουσιάζονται.

Όσον αφορά στα δικά μας, ελληνικά θέματα, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς τα σχέδια που έχουν χαραχτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ηλεκτροκίνηση, τόσο με την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων “Κινούμαι ηλεκτρικά”, όσο και με τις υποδομές που περιλαμβάνουν τη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα!

Θετικότατο κρίνεται με μια αρχική ματιά και το σχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού που αφορά στη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των νομίμως λειτουργούντων ερασιτεχνικών σωματείων στη χώρα μας, σχέδιο που θέλει να βάλει τάξη στο άναρχο αθλητικό τοπίο.

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων απαντά σε μια σειρά σημαντικών ερωτήσεων όπως το σύνολο των νόμιμων ενεργών αθλητικών σωματείων στην Ελλάδα, τον αριθμό των αθλητών και των προπονητών τους, και τον καθορισμό με συγκεκριμένα κριτήρια της ενίσχυσης που πρέπει να πάρουν.

Σημειώστε πως στις 30/11/2020 έληξε η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για όσα Σωματεία επιθυμούσαν να λάβουν οικονομική ενίσχυση λόγω της πανδημίας της Covid-19, και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Παρόλα αυτά, τα σωματεία μπορούν ακόμα να εγγραφούν στο μητρώο πέραν της παραπάνω ημερομηνίας, απλώς δεν θα λάβουν ενίσχυση.

Ελπίζουμε το επόμενο editorial να μας βρει όλους εκτός lockdown, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί, δεν χάνουμε το κουράγιο μας. Covid είναι και γυρίζει.

Θα έρθει ο καιρός που θα ξεχυθούμε και πάλι έξω με τις μηχανάρες μας, και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά για βενζίνη!

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 14:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon